Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (23/11) 1388 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα και 84 θανάτους. Παράλληλα, 549 είναι διασωληνωμένοι.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αποκάλυψε ότι από τα 1.388 κρούσματα τα 252 εντοπίζονται στην Αττική και τα 300 στη Θεσσαλονίκη.
Ο Bill Gates «βλέπει» αποτελεσματικά σχεδόν όλα τα εμβόλια
Την πεποίθησή του ότι «σχεδόν όλα» τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα «δουλεύουν» και θα «δουλεύουν καλά» εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates.
Η Pfizer και η Moderna έχουν ανακοινώσει ότι οι κλινικές δοκιμές έδειξαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους. Ο Gates, μιλώντας στο CNN, είπε πως αναμένει ότι και τα εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax θα έχουν παρόμοια επιτυχία σύντομα.
«Είμαι αισιόδοξος ότι έως τον Φεβρουάριο είναι πολύ πιθανό ότι όλα θα έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά και ασφαλή» είπε ο συνιδρυτής της Microsoft.
Το Σάββατο, οι ΗΠΑ κατέγραψαν πάνω από 177.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού και περίπου 1.400 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Ο Bill Gates εκτίμησε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί στις ΗΠΑ να πεθαίνουν καθημερινά πάνω από 2.000 άνθρωποι τη χειμερινή περίοδο.
«Ακόμη ανεβαίνουμε στα κρούσματα και αυτή η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί κυριολεκτικά ως τον Φεβρουάριο. Και τότε πιθανόν θα έχουμε πάνω από 2.000 νεκρούς την ημέρα σε αυτή την περίοδο του χειμώνα» σημείωσε και κάλεσε τους Αμερικανούς να εντείνουν την προσπάθεια προστασίας από τον φονικό ιό, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να «ρίχνει» τους αριθμούς των κρουσμάτων την άνοιξη.
Ο Gates εκτίμησε, δε, ότι αρκετοί άνθρωποι θα θελήσουν να πάρουν από νωρίς μέρος στον εμβολιασμό και ότι «με τον καιρό θα φτάσουμε στο επίπεδο άνω τους 70% που χρειάζεται για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».
Κωστίδης: Ο κορωνοϊός είναι μια περιπέτεια μοναξιάς
Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε όταν νόσησε από κορωνοϊό μίλησε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης. «Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που φοβήθηκα τόσο πολύ» ανέφερε ο ίδιος και χαρακτήρισε την κορωνοϊό «μια περιπέτεια μοναξιάς».
Ο δημοσιογράφος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι δεν ξέρει πώς κόλλησε καθώς πρόσεχε και ότι το κατάλαβε πριν δέκα μέρες όταν άρχισε να έχει έντονες ενοχλήσεις στο στήθος και βήχα.
«Κατάλαβα ότι κάτι έχω πριν περίπου 10 μέρες. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, πνιγόμουν. Είχα βήχα, τα μάτια μου ήταν κατακόκκινα και έτσι αποφάσισα να κάνω τεστ. Πήγα σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο, έκανα το τεστ και μετά από 4-5 ώρες με πήραν και μου είπαν ότι είμαι θετικός. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν “τι κάνουμε τώρα”. Η σύζυγός μου ήταν αρνητική και έπρεπε να φύγει από το σπίτι για να μην κολλήσει. Έγραψα σε ένα σημειωματάριο της τα τηλέφωνα που έπρεπε να πάρει αν δεν είμαι σε θέση να μιλήσω και τι πρέπει να κάνει, αν έπρεπε να νοσηλευτώ σε νοσοκομείο. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που φοβήθηκα τόσο πολύ. Μέχρι τότε ένιωθα άτρωτος, έχω πάει σε πολέμους, στο Ιράκ, στη Συρία και δεν έχω φοβηθεί. Τώρα φοβήθηκα πάρα πολύ», είπε ο Μανώλης Κωστίδης.
Τη δεύτερη μέρα, τόνισε, τα συμπτώματα χειροτέρεψαν. «Είχα βήχα, συνάχι, δέκατα, το στήθος μου άρχισε να σφίγγει όλο και περισσότερο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία τα κρούσματα κορωνοϊού. «Εδώ το σύστημα δουλεύει ως εξής: Το ιδιωτικό εργαστήριο ειδοποιεί το κράτος. Μετά από μια ώρα με πήραν από το υπουργείο Υγείας και μου είπαν ότι θα με καλέσει ο γιατρός. Μετά από 2 ώρες ήρθε γιατρός στο σπίτι, μου έφερε ένα φάρμακο, αλλά παρόλο που το έπαιρνα για 3 μέρες δεν ήμουν καλά. Δύο νύχτες δεν κοιμήθηκα καθόλου. Ήμουν εξαντλημένος».
Συγκλονιστική ήταν και η παραδοχή του πως «δεν κλείδωνα το σπίτι, γιατί σκεφτόμουν αν πάθω κάτι, να μπορέσουν να μπουν μέσα». Αποκάλυψε δε ότι σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, είχε οργανώσει και Plan B, να φύγει από την Τουρκία και να έρθει στην Αλεξανδρούπολη.
Όσον αφορά τις μέρες που θα χρειαστεί να μείνει σε καραντίνα ο Κωστίδης εξήγησε: «Εδώ υπάρχει application για τον κορονοϊό, που παίρνεις έναν κωδικό για να ξέρει το κράτος που βρίσκεσαι. Τις πρώτες μέρες ήταν κόκκινο και τώρα γίνεται κίτρινο. Αν κάνω στην 11η μέρα τεστ και βγει αρνητικό, μπορώ να βγω».
Αχ. Γραβάνης: Θα εμβολιαστώ με το mRNA εμβόλιο
Θα εμβολιαστεί με το mRNA εμβόλιο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
«Έκανα το εμβόλιο της γρίπης και προσμένω μέσα στις αρχές του επόμενου χρόνου να κάνω απο τους πρώτους ως υγειονομικός το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παρακολουθώντας από κοντά την διαδικασία ανάπτυξης του δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι ασφαλές», επισημαίνει ο καθηγήτης.
«Και 65-70% αποτελεσματικό να είναι, όπως αυτό δηλαδή της γρίπης, θα αλλάξει την καθημερινότητα της ζωής μου, ιδιαίτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μου. Γνωρίζοντας τις διάφορες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται έχω επιλέξει το mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer η Moderna/NIH). Μετά την χορήγηση και την διέγερση της ανοσίας κατά του κορωνοιου καταστρέφεται ταχύτατα και δεν αφήνει ίχνη στον εμβολιαζόμενο. Εξού και η ανάγκη συντήρησης του σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία», διευκρινίζει ο κ. Γραβάνης.
Η ανάρτηση του Αχιλλέα Γραβάνη έχει ως εξής:
«ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΜΕ ΤΟ mRNA ΕΜΒΟΛΙΟ.
Έκανα το εμβόλιο της γρίπης και προσμένω μέσα στις αρχές του επόμενου χρόνου να κάνω απο τους πρώτους ως υγειονομικός το εμβόλιο κατά του κορωνοιου. Παρακολουθώντας από κοντά την διαδικασία ανάπτυξης του δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι ασφαλές. Και 65-70% αποτελεσματικό να είναι, όπως αυτό δηλαδή της γρίπης, θα αλλάξει την καθημερινότητα της ζωής μου, ιδιαίτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μου. Γνωρίζοντας τις διάφορες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται έχω επιλέξει το mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer η Moderna/NIH). Μετά την χορήγηση και την διέγερση της ανοσίας κατά του κορωνοιου καταστρέφεται ταχύτατα και δεν αφήνει ίχνη στον εμβολιαζόμενο. Εξού και η ανάγκη συντήρησης του σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία».
Λινού στο ethnos.gr: Τριψήφιος ο αριθμός νεκρών τις επόμενες 10 ημέρες
«Αμφιβάλλω ότι πρακτικά μέχρι το Πάσχα θα μπορέσουμε να έχουμε τα εμβόλια και να εμβολιάσουμε τόσο μεγάλο πληθυσμό» τόνισε στο ethnos.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού
Σταθερά σε τριψήφιο αριθμό νεκρών και αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων εκτιμά ότι θα παραμείνει η χώρα πιθανότητα για τις επόμενες επτά με δέκα μέρες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. «Αυτά τα νούμερα των τελευταίων ημερών εκφράζουν το επίπεδο της πανδημίας στη χώρα μας πριν από 15 – 20 μέρες. Επομένως, ελπίζουμε επειδή τα ανακοινωθέντα κρούσματα είναι σχετικά λιγότερα – αν αυτό επιβεβαιωθεί και δεν είναι αντίστοιχα του Σαββατοκύριακου – να έχουμε το επόμενο 15νθήμερο μείωση των σοβαρών κρουσμάτων όπου απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη».
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από παράταση του lockdown
Σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ τις τελευταίες βδομάδες η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την παράταση για μία με δύο εβδομάδες του lockdown μέχρι να δούμε πολύ σοβαρή μείωση των κρουσμάτων. Αν δεν δούμε πολύ σοβαρή μείωση των κρουσμάτων με μελέτες που να περιγράφουν την κατάσταση σε όλη την επικράτεια δεν μπορούμε να κάνουμε τα μέτρα πιο ήπια», προσθέτοντας ότι ούτε το lockdown μας σώζει ούτε η άρση του αν δεν εφαρμοστούν τα πέντε βασικά μέτρα που είναι:
-η μάσκα παντού σε όλους τους χώρους,
-η τήρηση των αποστάσεων,
-η υγιεινή χεριών,
-η αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου,
-ο σωστός εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και
-η αξιοποίηση περισσότερων τεστ.
Με 1.000 σημεία εμβολιασμού θα υπάρξουν νέα κρούσματα λόγω συνωστισμού
Σχολιάζοντας το σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η κυρία Λινού εκτιμά ότι ενδέχεται να δημιουργηθούν νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού λόγω συνωστισμού αν το εμβόλιο είναι της PFIZER και έχουμε μόνο 1.000 σημεία εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. «Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε σημείο θα έχουμε κατά μέσο όρο 100 με 150 εμβολιαζόμενους τη μέρα, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει άμεσα μεγάλη συρροή. Άρα, θα πρέπει να δοθεί κάποια λύση γιατί αλλιώς με αυτό το σχέδιο θα προκύψουν νέα κρούσματα όταν ο κόσμος προσέλθει στο σημείο για να εμβολιαστεί». ‘
Όπως εξήγησε η ίδια, όταν έχεις σε 8ώρη βάση 20 άτομα, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν, αυτό δεν θα είναι εύκολο. «Πρέπει να γίνουν πιο πολλά τα σημεία ή να επικεντρωθούμε και σε άλλες μορφές εμβολίων που δεν απαιτούν θερμοκρασία κάτω από 70οC, ενώ θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση για το ποιοι θα πάνε να εμβολιαστούν κάθε μέρα για να μην υπάρξει συνωστισμός στο χώρο εμβολιασμού».
Ανέφικτος ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού μέχρι το Πάσχα αν η κυβέρνηση επιλέξει μόνο 1.000 σημεία
Η επιδημιολόγος του ΕΚΠΑ πρόσθεσε ότι είναι ανέφικτο να εμβολιαστεί το 70% του κόσμου (30% υπολογίζονται οι αρνητές) μέσα σε 3-4 μήνες από τότε που θα φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα. «Αμφιβάλλω, πρακτικά, ότι μέχρι το Πάσχα θα μπορέσουμε να έχουμε τα εμβόλια και να εμβολιάσουμε τόσο μεγάλο πληθυσμό. Θες πρώτη δόση, θες δεύτερη δόση με ένα μήνα απόσταση και για να αποκτήσεις ανοσία θέλεις άλλες 15-20 μέρες. Επομένως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του εμβολιασμού ένα μήνα πριν το Πάσχα».
Δεν μπορεί να υπάρξει νόμος που μπορεί να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό
Η κ. Λινού καλεί την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον του αντιεμβολιαστικού κινήματος με πολύ σωστή και συνεχή ενημέρωση και με μελέτες που θα κατευθύνουν τους επιστήμονες στο πως θα επικοινωνήσουν με αυτούς τους ανθρώπους. Αν και οι πρόσφατες μελέτες κάνουν λόγο για ποσοστό 30-35% η κ. Λινού ελπίζει ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν είναι τόσο μεγάλο. «Στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας νόμος που μπορεί να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και με άλλα σοβαρά εμβόλια. Δεν ξέρω αν σε μια δημοκρατική κοινωνία μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Είναι και θέμα νομικό και ηθικό και βιοηθικό».
Πότε υπάρχει κίνδυνος με τους αρνητές εμβολίων
Όπως είπε η κ. Λινού τα άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν αν είναι διάσπαρτα και σε πολλές περιοχές τότε μπορεί να μην έχει πολύ μεγάλη σημασία, κυρίως, επειδή τα εμβόλια που συζητούνται μιλάνε για 95% ανοσία. Αν δεν είναι διάσπαρτα και είναι επικεντρωμένα στην ίδια περιοχή (π.χ. σε ένα μικρό νομό πολύ περισσότερα άτομα) τότε εκεί είναι επικίνδυνο για τη συγκεκριμένη περιοχή και η έξαρση θα είναι μεγάλη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας υποστήριξε ότι θα πρέπει να τηρηθούν ακόμη ένα-δύο μήνες και μετά τον εμβολιασμό αλλά και την συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού εμβολιασμένων.
«Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τρίτο κύμα πανδημίας»
Η κ. Λινού τόνισε ότι βρισκόμαστε στην αιχμή του δεύτερου κύματος το οποίο μπορεί να συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα. «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τρίτο. Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος στη χώρα μας δεδομένου ότι δεν έχουμε στοιχεία της επίπτωσης της νόσου στο γενικό πληθυσμό».
Ολιγωρία στην εφαρμογή μέτρων τα οποία θα προλάμβαναν τα περιστατικά
Σχολιάζοντας την έκρηξη του δεύτερου πανδημικού κύματος η κ. Λινού εντοπίζει το πρόβλημα στην ολιγωρία εφαρμογής μέτρων και στην ανακοίνωση μέτρων τα οποία θα προλάμβαναν τα περιστατικά. «Και αυτό που δεν έγινε ήταν η τήρηση των αποστάσεων και η διευκόλυνση των ανθρώπων να τηρήσουν τις αποστάσεις και η καθολική εφαρμογή της μάσκας. Ένα μέτρο το οποίο δεν τηρείται επαρκώς είναι η εξασφάλιση φρέσκου αέρα σε κλειστούς χώρους, κυρίως, στους χώρους εργασίας με φυσικό αερισμό. Ήδη από τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου έπρεπε να εφαρμοστεί η καθολική χρήση μάσκας και η ταυτόχρονη τήρηση των αποστάσεων» κατέληξε.
Βουλευτές – γιατροί ρίχνονται στην μάχη κατά του κορωνοϊού ως εθελοντές στο ΕΣΥ
Πρώτος ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ και ΣΤ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης. Ο κ. Λαμπρούλης με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε απαλλαγή από τα καθήκοντά του προκειμένου ως πνευμονολόγος να μεταβεί στην Λάρισα και να βοηθήσει στο νοσοκομείο στην μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ακολούθησε ο βουλευτής της ΝΔ, και αναπληρωτής Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας ο οποίος είναι αναισθησιολόγος.
«Την ώρα που η πατρίδα μας δέχεται μια ασύμμετρη απειλή, χιλιάδες συμπολίτες μας νοσούν καθημερινά, συνάδελφοι υγειονομικοί υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στο έργο τους και τα νοσοκομεία πιέζονται σε μεγάλο βαθμό, θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του Συστήματος Υγείας. Σε αυτό τον πόλεμο δεν περισσεύει κανείς. Υπέρτατη αξία η ανθρώπινη ζωή. Αποποιούμαι του δικαιώματος οποιασδήποτε αμοιβής», τόνισε στην ανακοίνωσή του.
Πρόεδρος εργαζόμενων «Παπαγεωργίου»: Έχουμε κύματα ανθρώπων που δεν μπορούν να αναπνεύσουν
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δοκιμάζονται σκληρά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης περιγράφει στο Sputnik μια εφημερία στο νοσοκομείο και συγκλονίζει με τα λόγια του ότι πλέον δεν υπάρχει κανονικότητα, αλλά «αλλεπάλληλα κύματα ανθρώπων που δεν μπορούν να αναπνεύσουν».
Σήμερα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει εφημερία. Είναι άλλη μια ημέρα που γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα δώσουν μία ακόμη τιτάνια μάχη με τον κορωνοϊό.
Μία μάχη που όπως λένε «δεν έχουν ξαναζήσει ποτέ» και -πιο σημαντικό- «φαίνεται ότι δεν τελειώνει».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο, Παναγιώτη Τουχτίδη που μίλησε στο Sputnik, 180 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό, 44 άτομα είναι διασωληνωμένα, ενώ κι άλλα άτομα με COVID-19 σπεύδουν στο νοσοκομείο.
«Ξεκινήσαμε την εφημερία επιβαρυμένα, δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε 180 νοσηλευόμενους και θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε κι άλλες κλινικές για COVID-19 κλίνες, έχουμε και 44 διασωληνωμένους και παλεύουμε να βγει κάποιος. Τα πράγματα είναι πολύ ζορισμένα και ενδεχομένως να χρειαστεί να ανοίξουμε κι άλλες αίθουσες, χειρουργικές μονάδες για COVID-19» δήλωσε ο κ. Τουχτίδης.
Πρόσθεσε ότι οι αριθμοί δείχνουν πως υπάρχει μια μικρή μείωση όσον αφορά την προσέλευση ασθενών με κορονοϊό στη σημερινή εφημερία του «Παπαγεωργίου», αλλά επισήμανε ότι «όσοι έρχονται έχουν δύσπνοια, πυρετό και έχουν θορυβηθεί από τα συμπτώματα».
Την ίδια ώρα τα εξιτήρια ασθενών είναι ακόμα λίγα.
«Είναι πολύ λίγα τα εξιτήρια γιατί πολύ απλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ένα φάρμακο που να μπορεί να αναστρέψει την πορεία της λοίμωξης. Υπάρχουν φάρμακα που δοκιμάζονται, αλλά δεν υπάρχει ένα φάρμακο που να λες ότι θα πάρει ο ασθενής 3-4 δόσεις και θα φρενάρει τη λοίμωξη και μετά θα ανατρέψεις την πορεία. Άρα εκ των πραγμάτων αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος: Ότι οι ασθενείς δεν προχωρούν, δηλαδή ούτε υποχωρεί η λοίμωξη ούτε μπορείς να τον βγάλεις από την κλινική. Έτσι το σύστημα έχει μπλοκάρει» εξήγησε.
Παραιτούνται νοσηλευτές
Οι αντοχές γιατρών και νοσηλευτών είναι σε οριακό σημείο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει εξαντλήσει από κάθε άποψη και τους ίδιους. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τουχτίδης, νοσηλευτές βρίσκονται λίγο πριν την παραίτηση.
«Πριν μία ώρα, μια επικουρική νοσηλεύτρια που πρόσφατα ανανεώθηκε η σύμβαση της για ακόμα έναν χρόνο, πήγε να καταθέσει αίτηση παραίτησης, γιατί πέρασε ένα δραματικό απόγευμα χτες και πλέον δεν αντέχει άλλο. Και πλέον είναι πάρα πολλοί αυτοί που κρατιούνται μετά βίας. Σίγουρα ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολη η δουλειά μας. Πάντα το ξέραμε. Αλλά αυτό το πράγμα που ζούμε τώρα είναι πρωτόγνωρο, δεν το έχουμε ξαναζήσει, δεν έχουμε δει ποτέ τέτοια μαζικότητα ασθενών σε κάποια λοίμωξη» αποκάλυψε ο κ. Τουχτίδης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πλέον δεν υπάρχει κανονικότητα στο νοσοκομείο, παρά μόνο ασθενείς που δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
«Δεν υπάρχει πλέον κανονικότητα, η κανονικότητα είναι αλλεπάλληλα κύματα ανθρώπων που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Έχουν τετραπλασιαστεί οι ανάγκες των νοσοκομείων σε οξυγόνα. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο πρέπει να έχουν έρθει τρεις φορές για παράδοση οξυγόνου. Είναι φοβερό αυτό» κατέληξε ο κ. Τουχτίδης και εκτίμησε ότι η Θεσσαλονίκη άργησαν να μπει σε lockdown παρότι, όπως λέει, οι μετρήσεις στα λύματα που κάνει το ΑΠΘ ήταν γνωστό πως έδειχναν ιδιαίτερη αύξηση.
Πέλλα-κορωνοϊός: Γέμισαν τα νοσοκομεία – Αδύνατον να δεχτούν άλλους ασθενείς
Ο νομός βρίσκεται ίσως στη χειρότερη κατάσταση στη χώρα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του – Στους πολλούς επισκέπτες το εορταστικό διάστημα της 28ης Οκτωβρίου αποδίδεται η έξαρση των κρουσμάτων
Τραγική είναι η κατάσταση στην Πέλλα αναφορικά με τον κορωνοϊό, αφού ο νομός βρίσκεται ίσως στη χειρότερη κατάσταση στη χώρα, σε ό,τι αφορά τον αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του. Εδώ και αρκετές ημέρες τα κρούσματα βρίσκονται σχεδόν πάντα σε τριψήφιο νούμερο, τη στιγμή που τα δύο νοσοκομεία του νομού έχουν φρακάρει και δεν μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, γίνεται τιτάνια προσπάθεια, ώστε να διακομίζονται ασθενείς σε νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας, ακόμα και στην Αλεξανδρούπολη, με τον ίδιο να κάνει έκκληση προς την κυβέρνηση για άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών του νομού.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, αποδίδει τον τεράστιο αριθμό των κρουσμάτων στους πολλούς επισκέπτες το εορταστικό διάστημα της 28ης Οκτωβρίου, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, στην Έδεσσα, στα λουτρά Πόζαρ, στον Άγιο Αθανάσιο και αλλού, σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα που παρατηρείται σε μέρος του πληθυσμού του νομού.
«Είμαστε σχεδόν καθημερινά σε περισσότερα από 100 κρούσματα. Εδώ και μέρες έχουμε ζητήσει περισσότερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο νομό μας για τη διενέργεια τεστ. Τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει και κάνω έκκληση στους πολίτες για υπευθυνότητα. Δυστυχώς, παρατηρείται από αρκετούς μεγάλη ανευθυνότητα, αφού δεν προσέχουν. Η έξαρση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε μετά το διάστημα 24 με 28 Οκτωβρίου, το οποίο μας έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Τότε γέμισαν την Έδεσσα, τον Άγιο Αθανάσιο, το Λουτράκι και άλλες περιοχές πολλοί επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και αλλού. Πριν από αυτό το πενθήμερο βρισκόμασταν σε χαμηλή κλίμακα και τώρα υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε ίσως στη χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη περιοχή στη χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζαμτζής.
Γέμισαν τα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού
Κατά τον κ. Αποστολίδη, αυτή την στιγμή τα δύο νοσοκομεία του νομού, Έδεσσας και Γιαννιτσών, έχουν φρακάρει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης νοσηλείας σε νέους ασθενείς. «Κάθε μέρα τα άδεια κρεβάτια μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όλες οι πλην covid κλινικές και στα δύο νοσοκομεία έχουν συμπτυχθεί σε ένα χώρο και όλος ο υπόλοιπος δόθηκε για τον κορονοϊό. Τα προβλήματα είναι πολλά, μια και τα νοσοκομεία έχουν γίνει ουσιαστικά χώροι περίθαλψης μίας και μόνο νόσου. Οι ΜΕΘ βρίσκονται στο ‘’κόκκινο’’ και γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μεταφέρονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και στην Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς, έχουμε ολοένα και περισσότερα περιστατικά. Το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων είναι πολύ αρνητικό. Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του υγειονομικού προσωπικού νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα», λέει ο κ. Αποστολίδης.
Ο ίδιος κάνει έκκληση στην Πολιτεία να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών του νομού. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρέπει οι ιδιωτικές κλινικές να επιταχθούν τώρα, χωρίς παζάρια και πολλές συζητήσεις», τονίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πέλλας.
Συγκλονίζει αδερφός νοσηλεύτριας που πέθανε από κορωνοϊό – «Την είδα σε σφραγισμένο και αποστειρωμένο κουτί»
Ένα από τα θύματα της φονικής πανδημίας είναι και μια νοσηλεύτρια. Εδωσε μεγάλη μάχη με τον κορονοϊό, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε.
Ο αδερφός της 46χρονης νοσηλεύτριας που «έφυγε» από κορoνοϊό Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την ξαφνική απώλεια της νεαρής γυναίκας που έδινε τα πάντα για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό της.
«Έγινε ξαφνικά. Ήταν στην εργασία της, γύρισε το απόγευμα στο σπίτι, ανέβασε πυρετό, της συνέστησαν να κάνει το τεστ και βγήκε θετική. Μπήκε σε καραντίνα στο σπίτι και την 8η ημέρα η κατάστασή της επιδεινώθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Την πήγα με το αυτοκίνητό μου στο νοσοκομείο που εφημέρευε, στο Παπαγεωργίου έκαναν αγώνα οι γιατροί, την διασωλήνωσαν, εκείνη ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που την είδα, και την είδα σήμερα σε ένα σφραγισμένο και αποστειρωμένο κουτί», πρόσθεσε.
Ενημερώθηκε για το θάνατο της μητέρας του με δυο ημέρες καθυστέρηση
Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Γιώργος Καλαντρέας, ο οποίος έχασε τη μητέρα του που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με κορωνοϊό και ενημερώθηκε για το θάνατό της δύο ημέρες αργότερα.
«Την προηγούμενη Κυριακή συνόδευσα το ασθενοφόρο μέχρι το νοσοκομείο και περίμενα στη γραμματεία που έδωσα τα στοιχεία της μητέρας μου. Σε περίπου ένα τέταρτο από την ώρα που μπήκε, την είδα να βγαίνει με ένα φορείο και ρώτησα πού την πάνε. Μου είπε ότι θα την πάνε στη βραχεία κλινική Covid. Μετά από κάποια ώρα αποχώρησα από το νοσοκομείο, άφησα το κινητό μου τηλέφωνο ώστε να επικοινωνήσουν μαζί μου για ό,τι χρειαστεί. Αυτό έγινε στις 15/11» είπε ο κ. Καλαντρέας.
«Από το απόγευμα εκείνης της ημέρας ως και την Τρίτη το πρωί προσπαθούσα να έχω επικοινωνία για να ενημερωθώ. Κάποια στιγμή απάντησε το τηλεφωνικό κέντρο, μου έδωσε το τηλέφωνο της κλινικής, όμως το τηλέφωνο δεν το σήκωνε κανείς. Έκανα δεκάδες προσπάθειες. Μου απάντησε κάποιος την Τρίτη το πρωί γύρω στις 10. Περίμενα στη γραμμή για να την αναζητήσει, μου είπε ότι δεν βλέπει το όνομά της, δεν μπορούσε να την εντοπίσει. Του έδωσα το τηλέφωνό μου και του ζήτησα να δει τι γίνεται και να επικοινωνήσει μαζί μου. Σε περίπου μισή ώρα επικοινώνησε ο ίδιος κύριος μαζί μου και μου είπε ότι η μητέρα μου απεβίωσε. Το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει ότι η μητέρα μου πέθανε στις 18.15 την Κυριακή. Εγώ στις 10.20 την είχα πάει στο νοσοκομείο. «Έφυγε» περίπου οκτώ ώρες από τη στιγμή που την παρέλαβαν. Όχι μόνο δεν με ενημέρωσε κανείς, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν δεν είχε σηκώσει κάποιος το τηλέφωνο την Τρίτη το πρωί, δεν ξέρω αν θα είχα ενημερωθεί» συνέχισε ο ίδιος.
Όπως λέει «αναγκαστικά έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο την ίδια μέρα, στις 17 του μηνός, για να γίνει η γραφειοκρατική διαδικασία. Ούτε εκείνη την ημέρα, που ήμουν περίπου μία ώρα στο νοσοκομείο για να τακτοποιήσω τα διαδικαστικά, δεν επικοινώνησε μαζί μου. Ούτε και μετά έγινε προσπάθεια έστω να μου ζητήσουν ένα συγνώμη ή να μου δικαιολογήσουν την κατάσταση» ανέφερε ακόμη ο κ. Καλαντρέας.
Η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» έψαξε το θέμα και, όπως προέκυψε, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου νοσηλευόταν η μητέρα του κ. Καλαντρέα, απάντησε στο υπουργείο ότι είχαν λάθος τηλέφωνο και δεν τον έβρισκαν για να τον ενημερώσουν.
«Είχε περάσει στα αζήτητα η μητέρα μου. Ήταν στο ψυγείο του νοσοκομείου. Είχα δώσει το τηλέφωνό μου και το επανέλαβα και δεύτερη φορά στην κυρία μου σημείωσε τα στοιχεία μου. Φυσικά είχα δώσει και διεύθυνση κατοικίας. Είναι τυπικά στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν για την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο εφημέρευε. Το ασθενοφόρο κατέβασε τη μητέρα μου στο σημείο υποδοχής. Εννοείται ότι κανείς δεν μπορεί μέσα. Στη γραμματεία έδωσα τα στοιχεία της μητέρας μου» είπε ο ίδιος.
«Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι πέθαναν εκείνη την ημέρα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που να δικαιολογεί την καθυστέρηση. Αν και εδώ δεν μιλάμε για καθυστέρηση. Μιλάμε για την εξαφάνιση ενός πεθαμένου ανθρώπου και για τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πέθανε ένας άνθρωπος τον έβαλαν στο ψυγείο και δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου» είπε, κλείνοντας ο κ. Καλαντρέας.
Πέθανε 37χρονος αστέρας του bodybuilding λόγω του ιού
Πένθος στον κόσμο του bodybuilding καθώς ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του χώρου νικήθηκε από τον φονικό ιό μόλις στα 37 του. Πώς η νόσος επηρέασε την καρδιά του.
Ένας από τους πιο διάσημους bodybuilder, πέθανε σε ηλικία 37 ετών από καρδιακή προσβολή, την οποία προκάλεσε ο κορωνοϊός όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «Marca».
Ο Βίκτορ Λούνα, ένας από τους πιο διάσημους αθλητές του χώρου και ένας τρομερά γυμνασμένος άνθρωπος, είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και η καρδιά του δεν άντεξε, με αποτέλεσμα το «Μεγάλο Αγόρι» – όπως ήταν το προσωνύμιό του – να χάσει την κρίσιμη μάχη.
Σε ηλικία 37 ετών, ο Βραζιλιάνος επαγγελματίας bodybuilder ζύγιζε 140 κιλά και είχε ύψος 1.81μ. ενώ είχε πολλές διακρίσεις στον χώρο της σωματικής διάπλασης. «Ένας φίλος πέθανε. Πάντα χαμογελούσε και με παρακινούσε. Θα μου λείψεις, ήσουν ο πρώτος φίλος που είχα στη Βραζιλία», δήλωσε ο διάσημος bodybuilder Μπράντον Κάρι, ο οποίος ήταν ο «Mr. Olympia 2019».
«Λυπημένος από τα νέα του θανάτου του Βίκτορ Λούνα. Είθε ο Θεός να προστατεύσει και να καθοδηγήσει την οικογένειά του και τους αγαπημένους του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», έγραψε επίσης στο Instagram o Ρέλι Ουίνκλααρ, ο επονομαζόμενος και «θηρίο» του αθλήματος…
Πρόεδρος εργαζομένων «Παπαγεωργίου»: Να μη χρειαστεί να επιλέξουμε ποιοι θα μπουν εντατική
Ελπίζω να μη χρειαστεί να επιλέξουμε ποιοι θα μπουν εντατική λόγω κορωνοϊού, τόνισε σήμερα ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τουχτίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την προηγούμενη εφημερία σημείωσε «Ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιλογή, οι πιέσεις που δεχτήκαμε βέβαια μας ανάγκασαν να ανοίξουμε δύο ακόμη χειρουργικές αίθουσες ως αίθουσες διαχείρισης περιστατικών διασωληνωμένων» περιέγραψε προσθέτοντας «Ευτυχώς καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να μην τεθούν τέτοια διλλήματα».
Ο κ. Τουχτίδης, εξέφρασε την πεποίθηση πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν απίθανο εάν δεν είχε επιβληθεί lockdown για τον κορωνοϊό. Aυτή τη στιγμή στο Παπαγεωργίου υπάρχουν 44 ασθενείς στις ΜΕΘ με την ελπίδα ότι σήμερα θα αδειάσει μια κλίνη, εξήγησε προσθέτοντας πως όσον αφορά τις απλές κλίνες αυτές φιλοξενούν 176 ασθενείς και ενώ αναμένεται να υπάρξουν εξιτήρια από αυτές, εκτιμάται πως θα χρειαστεί να αναπτυχθούν 2 ακόμα κλινικές με μορφή COVID καθώς η εφημερία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δίνει περί τις 50-60 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό κάθε φορά. Αναφορικά με το πόσοι από τους ασθενείς κορωνοϊού χρειάζονται διασωλήνωση, ο κ. Τουχτίδης υπογράμμισε πως αυτό κάθε φορά κρίνεται στη συνέχεια. «Μπορεί να διασωληνώνονται 4-5 ανά εφημερία, αλλά η επομένη δείχνει ότι επιβαρύνονται οι ασθενείς αυτοί, καταρρέουν αναπνευστικά» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τρομοκρατεί ο αριθμός των διασωληνωμένων – Πέφτει συνεχώς ο μέσος όρος ηλικίας
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας, καθώς μέρα με τη μέρα σημειώνεται θλιβερό ρεκόρ νοσηλειών σε ΜΕΘ. Την Κυριακή, η Ελλάδα έπιασε για άλλη μια φορά κορυφή με 540 διασωληνωμένους,γεγονός που μεταφράζεται σε τεράστια πίεση στο ήδη «λυγισμένο» σύστημα υγείας.
Ένα από τα στοιχεία που αλλάζει – και τρομάζει – όσο εξελίσσεται το δεύτερο κύμα του κοροναϊού είναι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. Άτομα 20 και 30 ετών καταλήγουν να νοσηλεύονται σε κρεβάτια των ΜΕΘ περνώντας την ασθένεια με βαριά συμπτώματα.
Μιλώντας στο OPEN TV το Σάββατο, ο Κώστας Ιμπρίαλος, παθολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ασθενών, με πολλούς από αυτούς να είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.
Αναφορικά με το αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Ιμπρίαλος τόνισε πως πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 30%-40% εξ αυτών δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και παρόλ’ αυτά χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.
Στο ΠΓΝ Λάρισας, 2 στους 10 ασθενείς της ΜΕΘ κορωνοϊού είναι κάτω των 50 ετών.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει από κορωνοϊό 33.888 άνθρωποι ηλικίας 18 – 39 ετών (39,3%). Ανάμεσά τους βρίσκονται και σχεδόν 6.000 παιδιά κάτω των 17 ετών που έχουν νοσήσει στη χώρα μας.
8 διασωληνωμένοι κάτω των 40 ετών σε μια εβδομάδα
Ανάμεσα στα δραματικά στατιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ένας αριθμός μικρός μεν, αλλά διόλου αμελητέος: από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, 8 άνθρωποι ηλικίας 18 – 39 ετών διασωληνώθηκαν.
Μια από αυτούς είναι και 28χρονη μητέρα, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, διοίκηση, γιατροί και ΕΚΑΒ αναζητούσαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και τελικά βρέθηκε αργά τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με την 28χρονη να δίνει τη δική της μάχη με τον κορωνοϊό.
Η ασθενής είναι μητέρα ενός πολύ μικρού παιδιού και δεν φέρεται να πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Νόσησε από κορονοϊό πριν λίγες ημέρες και η υγεία της επιδεινώθηκε ξαφνικά το τελευταίο 24ωρο.
Οι νέοι που νικήθηκαν στη μάχη με τον κορωνοϊό
Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό δύο νέοι άνθρωποι, ο 39χρονος dj Decibel, Δημήτρης Μπέλλος και μία 33χρονη από την Αλεξανδρούπολη.
Η είδηση του θανάτου του 39χρονου dj Decibel από κορωνοϊό προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο 39χρονος Δημήτρης Μπέλλος που ήταν γνωστός ως dj Decibel είχε νοσήσει από κορωνοϊό και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γεννηματάς χωρίς να έχει κανένα υποκείμενο νόσημα.
Γνωστός έγινε την Κυριακή και ο θάνατος μιας 33χρονης που προσβλήθηκε από Covid-19 Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η 33χρονη διακομίσθηκε βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο όμως δυστυχώς δεν τα κατάφερε, καθώς κατέληξε από ανακοπή. Οι γιατροί προκειμένου να βεβαιωθούν από πού προήλθε η επιδείνωση της υγείας της, έκαναν το rapid test το οποίο βγήκε θετικό.
Γκάγκα: Χάνουμε νέο κόσμο
Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της πανδημίας ανέλυσε η κ. Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, συντονίστρια και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία», που χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα.
Μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο», σημείωσε ότι καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν αν είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.
Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Τέλος, για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα σημείωσε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».
Qantas Airways: Για να ταξιδέψεις, πρέπει να έχεις κάνει υποχρεωτικά εμβόλιο
Η αεροπορική Qantas επιμένει πως οι επιβάτες στις διεθνείς πτήσεις της οφείλουν να έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού πριν επιβιβαστούν στα αεροσκάφη τους, από τη στιγμή που κάποιο σκεύασμα πάρει την έγκριση από τις αρχές.
Ο επικεφαλής της αυστραλέζικης αεροπορικής εταιρείας, Άλαν Τζόις δήλωσε πως θεωρεί τον εμβολιασμό «απαραίτητο» σε διεθνείς πτήσεις. «Ζητάμε να τροποποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να δηλώσουμε στους διεθνείς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, πως θα ζητάμε από τους ανθρώπους να έχουν εμβολιαστεί πριν επιβιβαστούν στο αεροσκάφος» σημείωσε σε δηλώσεις του στο Channel 9, της Αυστραλίας.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη στοιχίσει δισεκατομμύρια ευρώ και χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίες στις αεροπορικές εταιρείες από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η επιδημία σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα.
Σημείο εκκίνησης για την επιστροφή στις διεθνείς πτήσεις το εμβόλιο
«Νομίζω πως αυτή θα αποτελέσει την βάση συζήτησης για τους συναδέλφους μας σε άλλες αεροπορικές ανά τον κόσμο» πρόσθεσε ο Αυστραλός, επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας.
Για την ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Αυστραλού μέλους της αεροπορικής, οι περισσότερες πτήσεις εκτός Αυστραλίας έχουν τεθεί σε αναστολή για μη-μόνιμους κατοίκους. Η αεροπορική εταιρεία δεν αναμένει να επανεκκινήσει τις διεθνείς πτήσεις ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.
Φωνές για βίζα υγείας λόγω κορωνοϊού
Μια σειρά από φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει θετικά αποτελέσματα στην τρίτη και τελευταία φάση της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίου για τον κορωνοϊό. Από την Pfizer και την Moderna, η AstraZeneca ήταν η τελευταία φαρμακευτική που ανακοίνωνε θετικά αποτελέσματα έναντι της πανδημίας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκπρόσωπος της Etihad είχε αναφέρει την ανάγκη συμφωνίας σε ενός είδους βίζα υγείας, προκειμένου να επανέλθουν οι διεθνείς πτήσεις με ασφάλεια.
Πάνω από 60 κρούσματα στο μεγαλύτερο προνοιακό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο ιός εισχώρησε από εργαζόμενους. Πέθανε νοσηλεύτρια από κορονοϊό που δούλευε στο συγκεκριμένο ίδρυμα.
Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη καθώς εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε τρόφιμους, αλλά και εργαζόμενους στο μεγαλύτερο προνοιακό ίδρυμα της πόλης.
Συγκεκριμένα 60 περιθαλπόμενους και αρκετούς εργαζόμενους θετικούς στον κορονοϊό μετρά το μεγαλύτερο ίδρυμα προνοιακής φροντίδας στη Βόρεια Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και των Βαλκανίων, το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.gr.
Στον «Άγιο Παντελεήμονα» όλοι, διοίκηση, εργαζόμενοι, συνεργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι, λειτουργούν στο «κόκκινο» από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή, παρά την αυστηρότητα των μέτρων και του πρωτοκόλλου, να εισχωρήσει ο ιός.
Έτσι εδώ και αρκετές μέρες, σε προληπτικό τεστ βγήκαν θετικοί δυο εργαζόμενοι και τα επαναλαμβανόμενα τεστ άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά θετικά και για κάποιους περιθαλπόμενους.
Συνολικά περίπου 60 περιθαλπόμενοι και αρκετοί εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί σε ένα ίδρυμα, το οποίο φιλοξενεί περίπου 300 περιθαλπόμενους και εργάζονται περισσότερα από 200 άτομα.
Το δυσάρεστο είναι ότι ήδη μια 46χρονη βοηθητική νοσοκόμος, παντρεμένη χωρίς παιδιά, έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Η Ν.Κ., σύμφωνα με την ενημέρωση, ήταν σε άδεια όταν ενημέρωσε τη διεύθυνση της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ιδρύματος πως είναι εμπύρετη. Τέθηκε εκτός υπηρεσίας, ακολούθησε η νοσηλεία και ενώ η κατάστασή της ήταν σταθερή, υποτροπίασε και τελικά έχασε τη ζωή της.
Οι προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στους εργαζόμενους του ιδρύματος, αλλά και όλων των παραρτημάτων είναι συνεχείς. Αύριο μάλιστα θα γίνει άλλος ένας προληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ. Αυτό το βεβαιώνουν όλοι: διοίκηση και εργαζόμενοι.
Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκη Νάκου, που έχει υπό την εποπτεία της το συγκεκριμένο ίδρυμα και τα άλλα αντίστοιχα κέντρα, διαβεβαίωσε ότι τηρούνται πλήρως όλα τα απαιτούμενα μέτρα και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρό τρόπο, ενώ οι έλεγχοι είναι διαρκείς σε εβδομαδιαία βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο ιός εισχώρησε από εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στους προληπτικούς ελέγχους και είναι χαρακτηριστικό ότι ως τις 30 Οκτωβρίου οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι όλοι ήταν αρνητικοί. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν στην αρχή του Νοεμβρίου σε δυο εργαζόμενους, οπότε ακολούθησε η διαδικασία της καραντίνας στα τμήματα που εργάζονται και της επιβολής όλων των οδηγιών και του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.
Σταδιακά ελέγχθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι και οι περιθαλπόμενοι, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν δεκάδες κρούσματα, περίπου 60 στο σύνολό τους στους περιθαλπόμενους και αρκετά στους εργαζόμενους. Τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά και μόλις δέκα χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι ασυμπτωματικοί ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες την καραντίνα τους, χωρίς επιπτώσεις και έχει αρχίσει η αρνητικοποίησή τους, ενώ κι από τους δέκα νοσηλευόμενους, ο πρώτος πήρε σήμερα εξιτήριο.
«Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος της καραντίνας της τρίτης ομάδας των θετικών κρουσμάτων. Οι άλλες δυο ομάδες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της καραντίνας και πλέον έχουν αρνητικοποιηθεί. Επειδή το ίδρυμα παρακολουθείται στενά και εφαρμόζονται οι πλέον αυστηροί κανόνες, με απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, εντοπίστηκαν άμεσα τα θετικά κρούσματα στους προληπτικούς ελέγχους που γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έγιναν οι απομονώσεις σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, που είχε προβλέψει η διοίκηση, με τα μέτρα που προβλέπει το πρωτόκολλο και η συνολική διαχείριση, που στην περίπτωση ενός κλειστού ιδρύματος, με τόσο σοβαρά περιστατικά περιθαλπομένων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τα πολύ αυστηρά μέτρα τηρούνται με ευλάβεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αλλά ο ιός είναι παντού. Λόγω της ευαισθησίας των περιστατικών που φιλοξενούνται εντός του ιδρύματος είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί. Σχεδόν κάθε εβδομάδα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι. Ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικός. Οι εργαζόμενοι δίνουν πολύ σκληρό αγώνα στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. Σκεφτείτε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν βαριά περιστατικά με τετραπληγικούς, βαριές νοητικές αναπηρίες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους με ασθένειες και πολλαπλές παθήσεις σε όλη τη γκάμα των ηλικιών. Ένα μεγάλο κομμάτι του ιδρύματος είναι σήμερα σε καραντίνα. Τις επόμενες δυο εβδομάδες περιμένουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων και θεωρώ ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα ευθύνης για όλους μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας για να μη μεταδώσουμε τον ιό σε ανθρώπους, όπως οι περιθαλπόμενοι όχι μόνο στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά σε όλα τα ιδρύματα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους», τόνισε η κ. Νάκου.
Πηγές:
https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-papageorgioy-poioi-tha-mpoyn-entatiki
https://www.liberal.gr/news/ach-grabanis-tha-emboliasto-me-to-mrna-embolio/337755
https://www.in.gr/2020/11/23/greece/kostidis-o-koronaios-einai-mia-peripeteia-monaksias/
https://www.iefimerida.gr/kosmos/qantas-airways-embolio-epibates-diethneis-ptiseis
Facebook Comments