Forbes: Τα πρωτόκολλα εμβολίων Covid-19 αποκαλύπτουν ότι οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να πετύχουν

Οι Moderna, Pfizer, AstraZeneca και Johnson & Johnson είναι οι κορυφαίοι υποψήφιοι για την ολοκλήρωση ενός εμβολίου Covid-19 που ενδέχεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες. 

Αυτές οι εταιρείες έχουν δημοσιεύσει τα πρωτόκολλα δοκιμής εμβολίων.(λινκ πιο πάνω)

Αυτή η ασυνήθιστα διαφανής δράση κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης δοκιμής φαρμάκων αξίζει επαίνους, η στενή επιθεώρηση των πρωτοκόλλων εγείρει εκπληκτικές ανησυχίες. 

Αυτές οι δοκιμές φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να αποδείξουν ότι τα εμβόλια τους λειτουργούν, ακόμα κι αν τα μετρούμενα αποτελέσματα είναι ελάχιστα.

Πώς θα έπρεπε να ήταν μια κανονική δοκιμή εμβολίων; Η πρόληψη της μόλυνσης πρέπει να είναι ένα κρίσιμο τελικό σημείο. 

Οποιαδήποτε κλινική δοκιμή εμβολίου πρέπει να περιλαμβάνει τακτική δοκιμή αντιγόνου κάθε τρεις ημέρες για να ελέγχεται η μεταδοτικότητα για να ληφθούν πρώιμα σημάδια λοίμωξης και δοκιμές PCR μία φορά την εβδομάδα για να επιβεβαιωθεί η ικανότητα των εμβολίων να αποτρέψουν τη μόλυνση από SARS-CoV-2 στην δοκιμή. 

Η πρόληψη της λοίμωξης δεν αποτελεί κριτήριο επιτυχίας για κανένα από αυτά τα εμβόλια. Στην πραγματικότητα, όλα τα τελικά σημεία τους απαιτούν επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και όλα αυτά που θα συμπεριληφθούν στην ανάλυση επιτυχίας, με τη μόνη διαφορά να είναι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων. 

Η μέτρηση των διαφορών μεταξύ μόνο εκείνων που έχουν μολυνθεί από το SARS-CoV-2 υπογραμμίζει το σιωπηρό συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν αναμένεται να αποτρέψουν τη μόλυνση, αλλά μόνο τα συμπτώματα αυτών που έχουν μολυνθεί.

Όλοι περιμένουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών εάν μολυνθούν. 

Τρία από τα πρωτόκολλα εμβολίων – Moderna, Pfizer και AstraZeneca – δεν απαιτούν από το εμβόλιο τους να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες, αποτρέπουν μόνο μέτρια συμπτώματα που μπορεί να είναι τόσο ήπια όσο βήχα ή πονοκέφαλος.

Ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι άνθρωποι είναι να πεθάνουν από αυτήν την ασθένεια. Ένα εμβόλιο πρέπει να μειώσει σημαντικά ή εξ ολοκλήρου τους θανάτους από το Covid-19. Πάνω από διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν ένα εκατομμύριο παγκοσμίως. Κανένας δεν αναφέρει τη θνησιμότητα ως κρίσιμο τελικό σημείο.

Αναγνωρίζουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν αποτρέπει τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης, αλλά έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στη νοσηλεία και στο θάνατο. Η μέτρια προστασία από τον ιό της γρίπης μπορεί δυνητικά να αναπαραχθεί και να βελτιωθεί και με την Covid-19, αλλά μόνο με εκτεταμένες δοκιμές που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδεικνύεται συνήθως από μεγάλες κλινικές δοκιμές για αρκετά χρόνια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σκοπεύουν να κάνουν δοκιμές που κυμαίνονται από τριάντα χιλιάδες έως εξήντα χιλιάδες συμμετέχοντες. Αυτή η κλίμακα μελέτης θα ήταν επαρκής για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. 

Η πρώτη έκπληξη που βρέθηκε μετά από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των πρωτοκόλλων αποκαλύπτει ότι κάθε μελέτη σκοπεύει να ολοκληρώσει ενδιάμεσες και πρωτογενείς αναλύσεις που περιλαμβάνουν το πολύ 164 συμμετέχοντες.

Αυτές οι εταιρείες προτίθενται πιθανώς να υποβάλουν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με τα περιορισμένα προκαταρκτικά τους αποτελέσματα.

Η επιτυχία της ενδιάμεσης ανάλυσης απαιτεί αποτελεσματικότητα εβδομήντα τοις εκατό

Για τη Moderna, η ενδιάμεση ανάλυση περιλαμβάνει τη χορήγηση του εμβολίου σε μόνο 53 άτομα. 

Το περιθώριο επιτυχίας τους είναι τα 13 ή λιγότερα από αυτά τα 53 να αναπτύξουν συμπτώματα σε σύγκριση με 40 ή περισσότερα στην ομάδα ελέγχου τους. 

Για την Johnson & Johnson, η ενδιάμεση ανάλυσή τους περιλαμβάνει 77 λήπτες εμβολίων, με περιθώριο επιτυχίας 18 ή λιγότερα ἀτομα να αναπτύξουν συμπτώματα σε σύγκριση με 59 στην ομάδα ελέγχου

Για την AstraZeneca, η ενδιάμεση ανάλυσή τους περιλαμβάνει 50 λήπτες εμβολίων, με περιθώριο επιτυχίας 12 ή λιγότερων ατόμων να αναπτύξουν συμπτώματα σε σύγκριση με 19 στην ομάδα ελέγχου των 25 ατόμων

Για την Pfizer είναι ακόμη μικρότερη η απαίτηση της επιτυχίας του. Η αρχική τους ομάδα περιλαμβάνει 32 λήπτες εμβολίων, με περιθώριο επιτυχίας 7 ή λιγότερα άτομα να αναπτύξουν  συμπτώματα σε σύγκριση με 25 στην ομάδα ελέγχου.

Οι κύριες αναλύσεις είναι λίγο πιο εκτεταμένες σε αριθμό ατόμων, αλλά πρέπει να είναι λιγότερο αποτελεσματικές για την επιτυχία: περίπου εξήντα τοις εκατό. 

Οι AstraZenecaModerna, Johnson & Johnson και Pfizer έχουν βασικές αναλύσεις που διανέμουν το εμβόλιο σε μόνο 100, 151, 154 και 164 συμμετέχοντες αντίστοιχα.

Αυτές οι εταιρείες δηλώνουν ότι δεν «σκοπεύουν» να σταματήσουν τις δοκιμές μετά τις κύριες αναλύσεις, αλλά υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι σκοπεύουν να να υποβάλουν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) EUA και να επικεντρωθούν στην παρασκευή του εμβολίου παρά σε περαιτέρω διεξοδικές δοκιμές.

Η δεύτερη έκπληξη από αυτά τα πρωτόκολλα είναι το πόσο ήπιες είναι οι απαιτήσεις για τα συμπτώματα του Covid-19 που έχουν προσβληθεί. Μια προσεκτική ανάγνωση αποκαλύπτει ότι το ελάχιστο προσόν για μια περίπτωση Covid-19 είναι ένα θετικό τεστ PCR και ένα ή δύο ήπια συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, βήχα ή ήπια ναυτία. Αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτές οι δοκιμές εμβολίων δοκιμάζονται για την πρόληψη συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος.

Αυτές οι κλινικές δοκιμές σίγουρα δεν παρέχουν διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο θα προστατεύσει από τις σοβαρές συνέπειες του Covid-19. 

Η Johnson & Johnson είναι η μόνη κλινική δοκιμή που απαιτεί τη συμπερίληψη σοβαρών περιπτώσεων Covid-19, τουλάχιστον για την ενδιάμεση ανάλυση των 75 συμμετεχόντων.

Ένα από τα πιο άμεσα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει μια δοκιμή είναι εάν ένα εμβόλιο αποτρέπει τη μόλυνση. 

Εάν κάποιος πάρει αυτό το εμβόλιο, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μολυνθεί από τον ιό; 

Αυτές οι δοκιμές εστιάζουν σαφώς στην εξάλειψη των συμπτωμάτων του Covid-19 και όχι στις ίδιες τις λοιμώξεις. Η ασυμπτωματική λοίμωξη αναφέρεται ως δευτερεύων στόχος σε αυτές τις δοκιμές όταν πρέπει να είναι κρίσιμης σημασίας.

Φαίνεται ότι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν θα αποτρέψει ποτέ τη μόλυνση. Τα κριτήρια έγκρισής τους είναι η διαφορά στα συμπτώματα μεταξύ μιας μολυσμένης ομάδας ελέγχου και μιας ομάδας μολυσμένων με τα εμβόλια. Δεν μετρούν τη διαφορά μεταξύ μόλυνσης και μη μόλυνσης ως πρωταρχικό κίνητρο.

Μια μεγαλύτερη ανησυχία για τα εκατομμύρια των ηλικιωμένων και εκείνων με προϋπάρχουσες καταστάσεις είναι εάν αυτές οι δοκιμές ελέγχουν την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Και πάλι διαπιστώνουμε ότι η σοβαρή ασθένεια και ο θάνατος είναι μόνο δευτερεύοντες στόχοι σε αυτές τις δοκιμές. Κανένας δεν αναφέρει την πρόληψη του θανάτου και τη νοσηλεία ως κρίσιμο σημαντικό εμπόδιο.

Εάν οι συνολικές λοιμώξεις, οι νοσηλείες και ο θάνατος θα αγνοηθούν στις προκαταρκτικές δοκιμές των εμβολίων, τότε πρέπει να διεξαχθούν δοκιμές φάσης 4 για την παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους. Αυτό θα ήταν μακροχρόνια μαζική παρακολούθηση του εμβολίου. Πρέπει να υπάρχει ένδειξη ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια μειώνουν τη μόλυνση, τη νοσηλεία και τον θάνατο, διαφορετικά δεν θα είναι σε θέση να σταματήσουν αυτήν την πανδημία.

Αυτά τα πρωτόκολλα δεν υπογραμμίζουν τις σημαντικότερες επιπτώσεις της Covid-19 που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την πρόληψη: συνολική λοίμωξη, νοσηλεία και θάνατος. 

Μπερδεύει το μυαλό και αψηφά την κοινή λογική ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου Νόσων, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, και τα υπόλοιπα θα εξετάσουν την έγκριση ενός εμβολίου που θα διανεμηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια με τέτοια λεπτά ίχνη επιτυχίας.

Φαίνεται ότι αυτές οι δοκιμές προορίζονται να περάσουν το χαμηλότερο δυνατό εμπόδιο επιτυχίας. Καθώς γράφεται αυτό το άρθρο, το FDA είναι έτοιμο να ανακοινώσει αυστηρότερα πρότυπα για ένα εμβόλιο Covid-19 στο εγγύς μέλλον. 

Ελπίζω ότι αυτά τα νέα πρότυπα για μια EUA θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον απαιτήσεις για προστασία από την ίδια τη μόλυνση, προστασία από σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με ιούς που οδηγούν σε νοσηλεία και σημαντική βελτίωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με το Covid-19.

Είναι σαφές από αυτές τις μελέτες ότι τα εμβόλια που βρίσκονται υπό δοκιμή δεν θα είναι η ασημένια σφαίρα που απαιτείται για τον τερματισμό της πανδημίας. 

Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για τη δημόσια υγεία για τον έλεγχο της Covid-19, όπως έχουν επιτύχει με επιτυχία η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας.

Είμαι επιστήμονας, επιχειρηματίας, συγγραφέας και φιλάνθρωπος. 

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ήμουν καθηγητής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, όπου ίδρυσα δύο ακαδημαϊκά ερευνητικά τμήματα, το Τμήμα Βιοχημικής Φαρμακολογίας και το Τμήμα Ανθρώπινης Ρετροϊολογίας. 

Είμαι ίσως πιο γνωστός για τη δουλειά μου για τον καρκίνο, το HIV / AIDS και τη γονιδιωματική. Η δουλειά μου περιλαμβάνει επίσης προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας, προσιτή υγειονομική περίθαλψη για άτομα σε χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. 

Είμαι πρόεδρος και πρόεδρος του ACCESS Health International, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ίδρυσα και προωθεί καινοτόμες λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία της εποχής μας. 

Κάθε ένα από τα άρθρα μου στο Forbes.com θα επικεντρωθεί σε μια συγκεκριμένη πρόκληση υγειονομικής περίθαλψης και θα προσφέρει βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες λύσεις για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις προς όφελος όλων.

πηγή Covid-19 Vaccine Protocols Reveal That Trials Are Designed To Succeed

Πηγή: https://halithheia.blogspot.com/2020/10/covid-19.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments