Στην επιβεβαίωση άλλων 2.199 νέων κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σήμερα ανακοινώνουμε 2199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.
4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πότε θα μειωθούν τα κρούσματα, σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ
Μια χαραμάδα αισιοδοξίας στη μάχη των Ελλήνων κατά της COVID-19 αφήνουν οι προβλέψεις καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις «καμπύλες πρόβλεψης» που βασίζονται στην επεξεργασία πραγματικών δεδομένων – και εφόσον το lockdown συνεχιστεί να τηρείται αυστηρά -, σε δύο εβδομάδες από σήμερα αναμένεται μείωση κατά σχεδόν 50% του αριθμού των ασθενών COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.
Οπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, η οποία παρήγαγε τις προβλέψεις, υπολογίζεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων θα έχει διαμορφωθεί στους περίπου 320 ασθενείς. Την ίδια περίοδο ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα έχει πέσει πανελλαδικά στα 540 και στα μόλις 110 στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί εδώ και εβδομάδες μια από τις μεγαλύτερες εστίες SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.
Η καμπύλη των θανάτων, δυστυχώς, δεν θα ακολουθήσει άμεσα καθοδική πορεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι και το διάστημα 5-6 Δεκεμβρίου, οπότε θα αγγίξει τη μέγιστη τιμή του – κατ’ εκτίμηση 119 νεκρούς -, και στη συνέχεια θα αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός του. Οι επιστήμονες προβλέπουν πως στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2021 η Ελλάδα θα μετρά συνολικά 5.166 θανάτους λόγω της πανδημίας.
Τι θα γίνει με τα κρούσματα
Ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουν να μειώνονται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη την επικράτεια, με την προϋπόθεση ότι «θα διατηρηθούν ευλαβικά μέχρι τότε τα μέτρα του lockdown που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ως τότε – και με βάση την πορεία της πανδημίας – θα μπορούσαν να αίρονται σταδιακά ορισμένα από τα μέτρα σε περιοχές όπου οι λοιμώξεις εμφανίζονταν περιορισμένες το προηγούμενο διάστημα, όπως στη Νότια Ελλάδα και στα νησιά της χώρας.
«Δεν είναι ίδια η κατάσταση στην Κρήτη και στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. «Ορισμένα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε περιοχές όπου υπάρχουν λίγα κρούσματα, υπό προϋποθέσεις, με αυστηρά μέτρα, με μετρήσεις και τεστ και με ακόμα πιο αυστηρά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων». Οπως εξηγεί ο ίδιος, «από τα μέσα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα καταγραφεί σημαντικός αριθμός ανθρώπινων απωλειών από την πανδημία, όμως από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών με γρήγορο ρυθμό».
Απαραίτητη προϋπόθεση
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές θεωρούν κρίσιμες τις επόμενες ημέρες, ώστε να επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις τους. «Θα πρέπει να τονιστεί» επισημαίνουν «πως οποιαδήποτε άρση μέτρου, για παράδειγμα, το άνοιγμα των καταστημάτων, θα πρέπει να γίνεται υπό πολύ αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και χρήσης μάσκας παντού, ενώ απαιτούνται πολύ αυστηρή επίβλεψη, συστηματικά τεστ και μετρήσεις από τις Αρχές, ώστε στην περίπτωση που για κάποιον λόγο εμφανιστεί απότομη ή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων να επιβληθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης».
Μέχρι τον Γενάρη
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής νανοτεχνολογίας, διευθυντής εργαστηρίου νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, σημείωσε ότι «αν τα μέτρα που έχουμε σήμερα εξακολουθήσουμε να τα έχουμε, μέχρι το τέλος Γενάρη θα έχουμε ελάχιστες λοιμώξεις».
Ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την καραντίνα εξ’ ου και οι αριθμοί της πανδημίας θα παρουσιάσουν μια αύξηση όταν αρθούν τα μέτρα.
Αναφερόμενος στις ημερομηνίες που είναι πιο πιθανό να δούμε μερική άρση των μέτρων, ο διευθυντής του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ επισήμανε ότι στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα πάντα με τα προγνωστικά μοντέλα, τα κρούσματα θα είναι πανελλαδικά γύρω στα 500.
«Η αξιοπιστία είναι πάνω από 90%». Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λογοθετίδης σημείωσε ότι το ιικό φορτίο στην πόλη ήταν στα ύψη στις αρχές του Νοέμβρη και το γενικό lockdown ήταν επιβεβλημένο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση τα κρούσματα στην πόλη θα ξεπερνούσαν τα 2.000 ημερησίως.
«Η ταχύτητα που πηγαίναμε ήταν να πάμε προς τα 2.500 μόνο στη Θεσσαλονίκη».
Ο κορωνοϊός θα μας κόψει και τα κάλαντα; Ειδικός εξηγεί στο Sputnik πώς πρέπει να «τα πούμε» φέτος
Πόσο «επικίνδυνα» μπορεί να είναι τα φετινά κάλαντα εν μέσω πανδημίας; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις στο Sputnik ενόψει των φετινών γιορτών.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως «τα κάλαντα και όλες αυτές οι διαδικασίες θα πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας. Στόχος μας είναι οι επόμενες επτά με 10 ημέρες να τηρηθούν πιστά τα μέτρα ώστε να λήξει το lockdown στην ώρα του και να μην παραταθεί αναίτια».
Πόσο «επικίνδυνα» μπορεί να είναι όμως τα κάλαντα;
Το Sputnik ζήτησε τη γνώμη της Αθηνάς Πετρομιχελάκη, παιδίατρο, επιμελήτρια στο «Παίδων Μητέρα» και συνεργάτη του μαιευτηρίου «Λητώ», η οποία μας είπε τα εξής:
«Θα το χαρακτήριζα “δυνητικά επικίνδυνο” να πουν τα παιδιά τα κάλαντα τις φετινές γιορτές. Ειδικά αν είμαστε ακόμα σε lockdown και δεν ανοίξουν τα σχολεία, η λογική είναι να μην κινούμαστε πέρα από τις απολύτως αναγκαίες συναναστροφές. Εδώ, να κάνω μια μικρή παρένθεση και να πω ότι αυτό σημαίνει ότι μένουμε σπίτι όπως την περασμένη άνοιξη κι όχι με τις εξαιρέσεις για “play dates” και μικρά παρτάκια που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή».
Κατά την κα Πετρομιχελάκη, κάλαντα με τους κολλητούς, σημαίνουν επιπλέον συναναστροφή παιδιών και μαμάδων που τα συνοδεύουν και φυσικά σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης με το τραγούδι.
Γιατί φέτος πρέπει να «τα πούμε» με προσοχή
«Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού πετάγονται περισσότερα σταγονίδια και αεροζόλ σε σχέση με την απλή ομιλία» εξηγεί η κα. Πετρομιχέλακη και συνεχίζει:
«Αυτά τα σταγονίδια εκτοξεύονται στους πιθανώς ηλικιωμένους γείτονες, αλλά και σε επιφάνειες, όπως για παράδειγμα το κουδούνι ή το ασανσέρ. Ακόμα και τα χρήματα που αλλάζουν χέρια ενέχουν κίνδυνο μετάδοσης. Αν μια οικογένεια επιλέξει να πάει για κάλαντα, ίσως είναι πιο ασφαλές να πάνε μόνο τα αδελφάκια σε συγκεκριμένους συγγενείς και καλύτερα να τραγουδούν σε εξωτερικό/ανοιχτό χώρο. Αν πάλι, μέχρι τα Χριστούγεννα έχουν ανοίξει σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση, θα υπάρχει γενικά μια μεγαλύτερη έκθεση όλων μας, και τα κάλαντα θα είναι πολύ μικρό μέρος των συναναστροφών. Και πάλι όμως, θεωρώ ότι είναι καλύτερα να «τα πούμε» (σ.σ. φέτος) με προσοχή. Τι σημαίνει αυτό; Να τα πουν τα παιδιά σε μικρές ομάδες, με αποστάσεις και σε ανοιχτό χώρο. Και μάλλον και με μάσκες. Βέβαια, αν εκείνη την περίοδο είμαστε σε lockdown θα έλεγα να μην τα πουν καθόλου».
Μάλιστα η κα Πετρομιχελάκη εξηγεί και τον ρεαλιστικό κίνδυνο μιας μαζικής «εξόρμησης» για κάλαντα: «Μη σκέφτεστε μόνο τα μικρά παιδιά. Τα μεγαλύτερα, του Δημοτικού, κυκλοφορούν σε τετράδες–πεντάδες, με τους γονείς να παρακολουθούμε σε απόσταση, ενώ αυτά μπαινοβγαίνουν σε καμία 100άρια σπίτια για 4-5 ώρες».
Δερμιτζάκης: Να μη βγουν καθόλου έξω τα παιδιά για κάλαντα
Απαντώντας, πάντως στην ίδια ερώτηση του Sputnik, ο Μανώλης Δερμιτζάκης ήταν κάθετος στο να μην διαδραματιστεί καθόλου φέτος αυτό το έθιμο. Όπως μας είπε: «Ούτε στις 24/12, ούτε στις 30/12 ούτε και 5/1 θα είναι ασφαλές. Να μη βγουν καθόλου έξω τα παιδιά για κάλαντα».
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο, ότι σε ρεπορτάζ του Sputnik πριν από κάποιο καιρό, η Αθανασία Λουρίδα, διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, μάς είχε πει τα εξής:
«Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ειδικά τα πιο μικρά παιδιά δεν νοσούν εύκολα κι επίσης νοσούν ελαφρά. {…} Οι μελέτες, σε κάθε περίπτωση, παραμένουν αντικρουόμενες: Κάποιες λένε ότι τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον ιό, πολλές άλλες, όμως, όχι. Πηγαίνουμε άρα εμπειρικά. Οι έφηβοι και τα παιδιά Λυκείου σίγουρα μεταδίδουν πιο εύκολα από τα μικρά παιδιά. Όσο ανεβαίνουμε στις ηλικίες τόσο πιο εύκολη η μετάδοση».
Δερμιτζάκη στο Newsbomb.gr: Το τρίτο κύμα θα έρθει ακόμα και αν ανοίξουμε με 100 κρούσματα
Ο τρόπος και όχι το πότε θα ξεκινήσει το άνοιγμα της οικονομίας θα κρίνει αν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρας μας, ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Τα σημερινά στοιχεία (1.044 κρούσματα) που παρουσιάστηκαν από τον ΕΟΔΥ δεν τα λαμβάνω υπόψιν μου καθώς διενεργήθηκαν πολύ λιγότερα τεστ. Από αύριο Τρίτη, θα δούμε την πραγματική εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Και πρόσθεσε: «όσον αφορά την εξέλιξη θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα κυμαίνονται στα 1.200 – 1.300. Ωστόσο, θα αργήσουμε ακόμα να δούμε μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων».
Σε ότι αφορά την κουβέντα που γίνεται σχετικά με το «άνοιγμα» της οικονομίας και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «το τρίτο κύμα δεν έχει να κάνει με το πότε αλλά με το πώς θα “ανοίξουμε”. Αν όταν γίνει η άρση του lockdown δεν τηρούμε αυστηρά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.α.) τότε ακόμα και με 100 κρούσματα την ημέρα να “ανοίξουμε” το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει».
Eπιδημιολογικό φορτίο του ιού
Όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του ιού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά.
Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.
Πώς θα κάνουμε γιορτές
Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στην περίοδο των γιορτών που ξεκινά, είπε ότι φέτος, όπως όλοι γνωρίζουν «κι όπως έχει πει και η Εκκλησία, οι γιορτές αυτές θα είναι διαφορετικές». «Όπως σήμερα στην Πάτρα, που γιόρτασε τον πολιούχο της χωρίς την παρουσία πιστών στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα. Οι κάτοικοι της πόλης, ακολουθώντας την προτροπή του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, ένωσαν τις προσευχές τους ο καθένας από το σπίτι του, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού που ευνοούν την διασπορά του ιού. Το ίδιο θα συμβεί και τις επόμενες ημέρες, στις πόλεις που έχουν ως πολιούχους είτε την Αγία Βαρβάρα είτε τον Άγιο Νικόλαο», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών δεν επιτρέπονται για όσο ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. «Θα γιορτάσουμε τις ονομαστικές εορτές των αγαπημένων μας προσώπων από μακριά, θα τους δώσουμε τηλεφωνικά τις ευχές μας και θα τους εκφράσουμε την αγάπη μας, ώστε να τους προστατεύσουμε και να μπορέσουμε να γιορτάσουμε ξανά όλοι μαζί στην επόμενη εορταστική περίσταση», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Άρης Πορτοσάλτε: «Με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός!»
Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ θέλει να μπουν στη σειρά οι Έλληνες και να κάνουν ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Όποιος δηλώνει ότι δεν θα κάνει είναι βλαμμένος και ηλίθιος. Δείτε τον και τα σχόλια δικά σας…
Ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων -«Ίσως να σώσουν ζωές»
Οι φαρμακοβιομηχανίες Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc ξεκίνησαν τη Δευτέρα μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού Covid-19 σε νοσηλευόμενους ασθενείς, περιορίζοντας την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους.
Οι τρεις εταιρείες μετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance), μια ομάδα περισσοτέρων των 20 φαρμακοβιομηχανιών και εταιρειών βιοτεχνολογίας, οι οποίες συνεργάζονται με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.400.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Στη μελέτη τους θα εξετάσουν αρχικά αν το φάρμακο Otezla της Amgen (χρησιμοποιείται για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της Takeda και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον νέο κορωνοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.
«Ελπίζουμε να βρούμε επιλογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν ζωές (…) προτού να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της Amgen, Ντέιβιντ Ριζ.
Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους μέχρι τα μέσα του 2021. Στο μεταξύ όμως, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 στα αμερικανικά νοσοκομεία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ και απειλεί το σύστημα υγείας με κατάρρευση.
Τα υποψήφια φάρμακα θα δοκιμαστούν έναντι ενός εικονικού φαρμάκου. Όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν ταυτόχρονα και την κλασική φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στα νοσοκομεία. Τους επόμενους μήνες μπορεί να ενταχθούν στη μελέτη και άλλα φάρμακα, όπως αντιιικά.
Μέχρι στιγμής, μόνο μια κατηγορία στεροειδών που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1960 για τη μείωση της φλεγμονής σε ασθένειες όπως η αρθρίτιδα έχει αποδειχθεί, σε μια μελέτη, ότι βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών που νοσηλεύονται με σοβαρή Covid-19. Τα στεροειδή δεν συνιστώνται για ασθενείς με πιο ελαφρά συμπτώματα.
Στη δοκιμή της R&D θα συμμετάσχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και σε απλές κλίνες. Δοκιμές αναμένεται να γίνουν σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες.
Βρετανία: Ετοιμάζουν την αποβολή όσων δεν εμβολιαστούν από εστιατόρια, γυμναστήρια & κοινωνική ζωή
Οι πολίτες που θα αρνηθούν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 μπορεί να δουν την κανονική ζωή τους να περιορίζεται, καθώς τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν την είσοδο σε εκείνους που δεν έχουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός για το Εμβόλιο στη Βρετανία.
Ερωτηθείς από το BBC εάν θα υπάρχει ένα διαβατήριο ανοσίας, o Ναντίμ Ζαχάουι απάντησε ότι το στάτους εμβολιασμού ενός πολίτη κατά της Covid-19 ενδέχεται να συμπεριλαμβάνεται σε μια τηλεφωνική εφαρμογή που θα ενημερώνει τους γιατρούς για την κατάσταση του εν λόγω προσώπου.
“Όμως, επίσης, νομίζω ότι θα βρείτε πως εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιήσουν πιθανόν αυτό το σύστημα, όπως θα έχουν κάνει με την εφαρμογή”, είπε ο Ζαχάουι στο BBC.
“Αυτού του είδους η πίεση θα ασκηθεί με δύο τρόπους: από τους παρόχους υπηρεσιών, που θα πουν “κοίταξε, δείξε μας ότι έχεις εμβολιαστεί”, αλλά επίσης θα κάνουμε την τεχνολογία όσο το δυνατόν ευκολότερη και πιο προσβάσιμη”.
Ερωτηθείς εάν ουσιαστικά θα καταστεί αδύνατο να κάνει κανείς ο,τιδήποτε χωρίς το εμβόλιο, ο Ζαχάουι απάντησε: “Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει, όμως νομίζω ότι πιθανόν θα δείτε ότι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών θα θέλουν να δεσμευτούν σε αυτό, όπως θα έχει γίνει με την εφαρμογή”.
Ο Ζαχάουι απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την παρουσίαση ενός εμβολίου καθώς κανένα δεν έχει προς το παρόν εγκριθεί για δημόσια χρήση.
Πρόκειται να ζήσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις και ο τρόπος με τον οποίο θα υποχρεώσουν άπαντες να «συμμορφωθούν» δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο.
Στο μέλλον θα υποχρεώσουν τους πολίτες να δεχτούν κι άλλα πράγματα με την απειλή της αποβολής τους από την κοινωνική ζωή το οποίο ουσιαστικά με βάση την σύγχρονη διαβίωση αποτελεί ένα είδος θανάτου…
Πλέον έχει αποκτάται το know how για το πως να υποχρεώνονται οι κοινωνικές μάζες να κάνουν τα πάντα, αυτές να κάνουν ότι τους ζητηθεί χωρίς αντίσταση και να τους λένε ταυτόχρονα ότι, «έχουμε δημοκρατία».
Τέτοια δυστοπία μόνο στα μυθιστορήματα των Tζορτζ Όργουελ, Yevgeny Zamyatin και Άλντους Χάξλεϊ έχουμε δει, όπως και στην ταινία του Νόρμαν Τζούισον, Rollerball.
Πηγές:
https://www.tanea.gr/2020/12/01/greece/pote-tha-meiothoun-ta-krousmata-symfona-me-ereyna-tou-apth/