Αγρυπνία υπό το βλέμμα της Αστυνομίας!

Λόγω το ότι τόσο η λειτουργία προς τιμή του Αγίου Φιλουμένου όσο και η Αγρυπνία του Αγίου Πορφυρίου στην Ορούντα έχουν πολυσυζητηθεί θα ήθελα να σας μεταφέρω την εμπειρία μου ως αυτόπτης μάρτυρας αφού παρευρέθηκα και στις δύο λειτουργίες χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου.

Αρχικά και οι δύο ήταν πανηγυρικές και έντονα συναισθηματικές καθώς τιμούνταν δύο πρόσφατοι Άγιοι που οι βίοι τους είναι παράδειγμα για πολλούς και η παρουσία τους αισθητή στην καθημερινότητα μας.

Ξεκινώντας την διήγηση από την λειτουργία της Κυριακής προς τιμή του Αγίου Φιλουμένου, θα ήθελα να αναφέρω ότι όντως οι αποστάσεις δεν ήταν οι προβλεπόμενες από τον νόμο, καθώς είμασταν στην εκκλησία και όλοι οι πιστοί ήξεραν ότι εκεί που μετουσιωνόταν το σώμα και το αίμα του Χριστού δεν υπάρχει υποψία και κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού, αφού ο δημιουργός των απάντων και του κάθε ιού κάθε γενεάς, δεν μπορεί να γίνει πηγή μολυσμού.

Αψηφώντας όμως την πίστη και λαμβάνοντας υπόψη την θρησκευτική αμάθεια του κόσμου, ο κλήρος και ο λαός ανέχτηκαν την ποικίλη παρουσία της αστυνομίας (με πολιτικά, αστυνομικά και στρατιωτικά ρούχα) η όποια έδωσε εξώδικα σε κάποιους πιστούς και στο μοναστήρι για μη τήρηση των νόμων.

Η έκπληξη ήρθε το βράδυ της ίδιας μέρας όπου οι ειδήσεις οι ιστοσελίδες και οι εφημερίδες είχαν κατακλιστεί από την έκτακτη είδηση της απαράδεχτης εικόνα στο μοναστήρι στην Ορούντα την ίδια ώρα που πλήθος κόσμου ανέβαζε φωτογραφίες και βίντεο από γλέντια και χορούς σε κατάμεστα μαγαζιά στο κέντρο της Λευκωσίας χωρίς καμία κύρωση χωρίς καμία παρουσία αστυνομίας και χωρίς καμία αναφορά στα ΜΜΕ.

Την επόμενη μέρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην αγρυπνία της Τρίτης θα υπήρχε η «διακριτική» παρουσία της, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενοι νόμοι.

Στην αγρυπνία τηρούνταν όλες οι αποστάσεις και οι πιστού φορούσαν μάσκες. Σύνολο ήταν περίπου 30 πιστοί μέσα και έξω από την εκκλησία και κυρίως γιαγιάδες, άνθρωποι του χωριού με βέβαια πίστη, που ήρθαν να προσευχηθούν ειρηνικά.

Το κλίμα μέσα στην εκκλησία ήταν κατανυκτικό και δοξαστικό. Ο Μητροπολίτης Μόρφου και γενικά όλος ο κόσμος ήταν ήρεμοι και δόξαζαν με αγάπη τον παντοδύναμο.

Η εικόνα που αντίκρισα όμως η ώρα 8.30 φεύγοντας από την εκκλησία αφού 9 υπήρχε η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν τουλάχιστο αηδιαστική. Περίπου 10 αστυνομικοί, 2 περιπολικά και ένας καλυμμένος αστυνομικός να μπαινοβγαίνει στην εκκλησία ήταν η «διακριτική» παρουσία της αστυνομίας για να ελέγξει 30 πιστούς.

Εκτός αυτού, την είσοδο του μοναστηριού απέκλεισαν οι προβολείς, οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι των καναλιών οι οποίοι ήρθαν να μεταδώσουν «έκτακτες εικόνες» για τις «ειδήσεις σοκ». Εικόνες απαράδεκτες για ένα Ορθόδοξο κράτος που θα έπρεπε να επικαλείται την βοήθεια του Θεού για την λύση κάθε πανδημίας και κάθε προβλήματος του.

Μόνο λύπη μπορώ να αισθανθώ για αυτό τον κόσμο που έκανε τα φυσικά αφύσικα και τα αφύσικα φυσικά. Λύπη για την πολιτεία που σε ένα ορθόδοξό λαό για να δήξει ότι κάτι κάνει στο κατά τα άλλα διαλυμένο κράτος της τα βάζει με την εκκλησία και τους πιστούς την ίδια ώρα που τα κέντρα εστίασης λειτουργούν ανενόχλητα μη τηρώντας κανένα νόμο, χωρίς καμία κύρωση και χωρίς καμία αναφορά στα ΜΜΕ.

Παρουσιάζεται μια ξεκάθαρα διαφορετική αντιμετώπιση με δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο ακριβώς ζήτημα. Το ερώτημα είναι γιατί; Ο Θεός να μας φωτίζει και να μας συγχωρεί!

Αναγνώστης της ιστοσελίδας μας που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του

Καμιά καταγγελία στην Ορούντα: Αγρύπνησαν υπό τη συνοδεία αστυνομίας οι πιστοί

Στις 19:30 ξεκίνησε η αγρυπνία με την αστυνομία να βρίσκεται στον χώρο προκειμένου να καταγραφούν τυχόν παραβιάσεις διαταγμάτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία δεν προέκυψε καμιά καταγγελία αφού εντός του ναού βρίσκονταν 35 άτομα, τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ μετά από συνεννόηση των Αρχών με τον Μητροπολίτη Μόρφου, είχε οριστεί άτομο που επιτηρούσε την εφαρμογή τους.

Γύρω στις 21:00 έκλεισαν οι πόρτες του ναού, ο οποίος είναι ιδιωτικός χώρος, ενώ μετά τις 05:00 το πρωί της Τετάρτης (2/12) έφυγαν οι λίγοι πιστοί που απόμειναν.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή (29/11) ο Μόρφου Νεόφυτος προσκάλεσε όλους όσους επιθυμούν να παραστούν στην αγρυπνία με την ευκαιρία της εορτής του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλαβύτιου και της μέρας κοιμήσεως του οσίου Γερόντος Ελπιδίου Χασάπη.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΙΓΜΑ Μιχάλη Κιβιδιώτη, πιστοί πήραν μαζί τους μαξιλάρια και κουβέρτες με την πιθανότητα να διανυκτερεύσουν λόγω των διαταγμάτων που είναι σε ισχύ.

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments