Νταλούκας: Ακόμα δεν έχουμε δει γραπτώς το φάσμα των παρενεργειών, ποιες είναι αυτές, σε ποιες ηλικίες αφορούν-Δημόπουλος: Μέτρα και μετά τους εμβολιασμούς-Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Όχι» στην έγκριση «εξπρές» της Βρετανίας

Κώστα Νταλούκας, προέδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων: Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών κάθε εμβολίου, δεν είναι αμελητέο. Ακόμα δεν έχουμε δει γραπτώς το φάσμα των παρενεργειών, ποιες είναι αυτές, σε ποιες ηλικίες αφορούν. Για τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος υποχρεωτικότητας για το εμβόλιο-Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής εμβολίου

Η μη δυνατότητα επιλογής εμβολίου για τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, είναι κάτι το απολύτως λογικό εξηγούν οι ειδικοί στο Sputnik, δίνοντας όμως και μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί σε ένα δεύτερο χρόνο.

Ως ένα εμβόλιο θα αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κορωνοϊού που θα φτάσουν στην Ελλάδα, όπως δήλωσε πριν δύο ημέρες, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, επιτρέψτε μου να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι εφόσον τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν, εφόσον χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημαίνει ότι το εμβόλιο πληροί όλες τις προϋποθέσεις ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Άρα μπορεί να κυκλοφορήσει και να χορηγηθεί στον κόσμο. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Άλλωστε αυτό συμβαίνει και στην γρίπη, για παράδειγμα. Κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο. Δεν διαλέγουμε εμβόλια. Τα εμβόλια του κορωνοϊού θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο και δεν θα υπάρχει επιλογή» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πολυτέλεια η δυνατότητα επιλογής μέσα σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες»

Σε σχετική ερώτηση του Sputnik, γνωστός λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, σημείωσε πως αν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό με δύο εμβόλια ταυτόχρονα, πράγμα πολύ πιθανό καθώς Pfizer και Moderna τρέχουν σχεδόν δίπλα-δίπλα, με την AstraZeneca να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής όσον αφορά στα εμβόλια που θα προμηθευτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η επιλογή του εμβολίου στα εξουσιοδοτημένα κέντρα εμβολιασμού θα είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Το ραντεβού των πολιτών θα γίνεται στα κέντρα εμβολιασμού. Οι πολίτες θα λαμβάνουν μια ειδοποίηση και θα καλούνται σε εμβολιασμό σε συγκεκριμένο κέντρο, σε ορισμένη ημερομηνία.

«Η δυνατότητα επιλογής θα είναι πολυτέλεια μέσα σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Και φυσικά, όποιος κάνει την πρώτη δόση από ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, θα πρέπει να κάνει και την ίδια, δεύτερη δόση από το ίδιο εμβόλιο. Όπως καταλαβαίνετε, τα logistics της κατανομής και της διανομής δεν γίνεται, και ειδικά σε αυτή τη φάση, να εξαρτώνται από την προτίμηση του κάθε πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος.

Σημειώνεται εδώ, πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι στις 29 Δεκεμβρίου θα διεξάγει συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσει εάν είναι επαρκή τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού που έχει αναπτυχθεί από την Pfizer και τη BioNTech, για να δώσει έγκριση για κυκλοφορία. Ακόμη, όπως ανέφερε ο Οργανισμός, η απόφαση για την έγκριση του εμβολίου που έχει αναπτύξει η Moderna θα μπορούσε να ληφθεί στις 12 Ιανουαρίου.

Μονόδρομος η μη επιλογή των εμβολίων

«Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες όπου, στην αρχή τουλάχιστον, η παραγωγή θα είναι περιορισμένη, συγκεκριμένη και σε ραγδαία σύντομο χρονικό διάστημα» λέει με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος στον ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), Δημήτρης Πανταζής.

Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, κάθε φαρμακευτική εταιρεία θα μπορεί να παραδώσει στην αρχή συγκεκριμένες δόσεις και το ίδιο θα συμβεί και με αυτές που θα διανεμηθούν σε κάθε χώρα της Ε.E. Σημειώνεται ότι Pfizer και BioNTech αναμένεται να παράγουν έως και 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021.

Όπως πάντως είπε, πριν από μερικές ημέρες η Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια για εμβόλια με έξι φαρμακευτικές εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν ήδη εμβολιαστεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει φως στο τούνελ».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΦΕΤ, είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια μεγάλης κλίμακας συζήτηση για τα εμβόλια και φυσικά τα ΜΜΕ παίζουν ρόλο σε αυτό «βομβαρδίζοντας» το κοινό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, με πληροφορίες περί αποτελεσματικότητας και ποσοστών. Αυτές τις ιατρικές πληροφορίες δεν μπορεί ο καθένας να τις επεξεργαστεί, έτσι απλά, σύμφωνα με τον κ. Πανταζή.

«Πόσοι αλήθεια ψάχνουν κάθε χρόνο να δουν, ποιο από τα τέσσερα εμβόλια της γρίπης που κυκλοφορούν κάνουν οι ίδιοι;» διερωτάται.

«Η κατάσταση θα είναι περίπλοκη με δύο εμβόλια ταυτόχρονα»

«Τα εμβόλια θα είναι λίγα στην αρχή και για συγκεκριμένες ομάδες. Για όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να είναι στο χέρι τους να επιλέξουν αυτοί -ή καλύτερα ο γιατρός τους- με ποιο θα εμβολιαστούν»: Αυτή είναι η άποψη του Κώστα Νταλούκα, προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο ίδιος, «τα εμβόλια έχουν διαφορές μεταξύ τους τόσο ως προς τον τρόπο κατασκευής όσο και από άποψη αποτελεσματικότητας. Όσον αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων βέβαια, τους υγειονομικούς, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, εκεί δεν τίθεται ζήτημα, ο καθένας που ανήκει σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει να κάνει όποιο εμβόλιο υπάρχει διαθέσιμο εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή».

Για τον ίδιο πάντως, η κατάσταση θα είναι περίπλοκη αν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό με δύο εμβόλια ταυτόχρονα, και μάλιστα διαφορετικού τύπου. Κατά τον κ. Νταλούκα, μπορεί οι γιατροί να εκφράσουν την άποψή τους για το ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν.

«Η γνώμη μου είναι πως όσοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν εμβόλιο, οι γιατροί τους βασικά θα πρέπει να το κάνουν, ανάλογα με το ιατρικό προφίλ τους, τα νοσήματά τους και τις παρενέργειες που έχει κάθε εμβόλιο» εξηγεί και προσθέτει:

«Ο καθένας θα πρέπει να κάνει αυτό που ταιριάζει στο προφίλ του. Άλλωστε, ακόμα κι αν την πρώτη χρονιά κάποιος εμβολιαστεί με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το αλλάξει την επόμενη. Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας και των παρενεργειών κάθε εμβολίου, δεν είναι αμελητέο. Ακόμα δεν έχουμε δει γραπτώς το φάσμα των παρενεργειών, ποιες είναι αυτές, σε ποιες ηλικίες αφορούν. Το σίγουρο είναι ότι στις κατεπείγουσες περιπτώσεις, πρέπει, ναι, να εμβολιαστούν με όποιο εμβόλιο και να είναι. Θα υπάρχουν ζητήματα στο ξεκίνημα του μαζικού εμβολιασμού, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε».

Πώς θα γίνει η αυτορρύθμιση της αγοράς των εμβολίων

Πάντως, κατά τον κ. Νταλούκα, στην πορεία κι αφού οι δόσεις των εμβολίων αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται σταδιακά, μοιραία θα γίνει μια «αυτορρύθμιση» στην αγορά των εμβολίων.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το εμβόλιο της γρίπης -το οποίο μπήκε ως μέτρο σύγκρισης στην προχθεσινή δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη- δεν δημιούργησε παρόμοιο ζήτημα και σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία:

«Μπορεί μεν να κυκλοφορούν 3-4 διαφορετικά εμβόλια για τη γρίπη, αλλά είναι όλα τετραδύναμα. Έχουν ίδια τεχνολογία, ίδια επιστημονική βάση και κατασκευή και ίδιες παρενέργειες. Είτε κάποιος επιλέξει το ένα ή το άλλο, το αποτέλεσμα είναι ίδιο».

Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, βρισκόμαστε σε μια σπάνια στιγμή. 

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία θα μπουν ταυτόχρονα στην κούρσα πάνω από ένα εμβόλια για τον ίδιο ιό. Σε άλλες, όμως, περιπτώσεις τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Όταν, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε το εμβόλιο για τον HPV, τελικά, στην πορεία, το εμβόλιο που αντιμετώπιζε μόνο 4 στελέχη έφυγε από την αγορά, εξαφανίστηκε. Επικράτησε το ισχυρότερο ανοσογονικά εμβόλιο, αυτό που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το καινούριο αντιμετωπίζει 9 στελέχη» περιγράφει.

«Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου ξεκίνησε αρχικά αντιμετωπίζοντας λιγότερα στελέχη και όταν έβαλε περισσότερα, το προηγούμενο σταμάτησε να έχει πια την ίδια κινητικότητα ή να συνταγογραφείται το ίδιο. Οι γιατροί συνταγογραφούσαμε πλέον το καινούριο» συμπληρώνει.

«Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Πως με το πέρασμα του χρόνου η συνταγογράφηση θα κατευθυνθεί προς αυτά που σε βάθος χρόνου θα φανούν πιο αποτελεσματικά».

Τον πρώτο χρόνο, βέβαια, κατά τον κ. Νταλούκα, όλα αυτά δεν θα αποτελούν μέρος της συζήτησης, αλλά θα επικρατεί η αίσθηση του κατεπείγοντος. Ο ίδιος, μάλιστα, είναι της άποψης πως για τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος υποχρεωτικότητας για το εμβόλιο: «Θα μπορούσαν για παράδειγμα να μπουν ηλικιακά όρια. Υπάρχει πάντως ένα κενό με τα παιδιά που πάσχουν από πολύ σοβαρά νοσήματα. Δυστυχώς οι μελέτες των εμβολίων δεν περιλαμβάνουν τα παιδιά κάτω των 18 ετών» παρατηρεί.

Δημόπουλος: Τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες

Για το φλέγον ζήτημα των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, την έγκριση και τη διάθεσή τους αλλά και πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος,

Οι δύο επιστήμονες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον απόηχο της ενθαρρυντικής είδησης πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία, εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.

Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δυο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA από τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων.

Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολίων είναι εξασφαλισμένη αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών.

Όπως είπε ο πρύτανης, δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν καθώς σε αυτή την φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε λέγοντας επιπρόσθετα ότι τα δεδομένα των εμβολίων αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα.

Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στην Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 εκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.

Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Όχι» στην έγκριση «εξπρές» της Βρετανίας

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φάρμακα δήλωσε σήμερα ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες της για την έγκριση εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ασφαλέστερες.

H τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγο μετά την έγκριση από τη Βρετανία με κατεπείγουσες διαδικασίες του πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech.

Ερωτηθείς σχετικά με την έγκριση που δόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εμβόλιο της Pfizer, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας».

Ο EMA πρόσθεσε πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα διαδικασία που επελέγη από τη Βρετανία.

Ο EMA ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, αν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

Επιφυλάξεις

Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα, δήλωσε σήμερα και ένας εξέχων ευρωβουλευτής.

«Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγές:

https://www.cnn.gr/kosmos/story/245251/eyropaikos-organismos-farmakon-oxi-stin-egkrisi-expres-tis-vretanias

https://sputniknews.gr/ellada/202012029014234-giati-den-tha-epilegoume-emvolio-koronoiou-oi-exigiseis-alla-kai-oi-asteriskoi-pou-vazoun-eidikoi/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.newsbeast.gr/health/coronavirus/arthro/6877251/emvolio-koronoioy-ellada-pote-tha-mporoyse-na-xekinisei-o-emvoliasmos-sti-chora-i-symvoliki-kinisi-prin-fygei-to-2020?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments