Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν-Η συμβολή του στην Ελληνική Δημοκρατία

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν πέθανε, ανέφερε την Τετάρτη το ραδιόφωνο Europe 1 της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει το γαλλικό δίκτυο, ο άλλοτε πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας έφυγε στα 94 του το βράδυ της Τετάρτης (2.12).

Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν νοσηλεύτηκε τον Σεπτέμβριο έχοντας λοίμωξη του αναπνευστικού και στα μέσα Νοεμβρίου χρειάστηκε να εισαχθεί ξανά στο νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας παρόμοια προβλήματα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν πέθανε χθες βράδυ εξαιτίας «επιπλοκών» της COVID-19 ενώ βρισκόταν στην κατοικία του στο Λουάρ-ε-Σερ, διευκρίνισε η οικογένεια του απόμαχου πολιτικού.

«Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί και πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19», ανέφερε η οικογένεια σε δελτίο Τύπου το οποίο εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όπως ήταν η επιθυμία του, η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο», σύμφωνα με την οικογένεια και το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ποιος ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν

Γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως οικονομικός διευθυντής των Γαλλικών αρχών κατοχής μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικογένεια ντ’ Εσταίν κατάγεται από τη νοτιοκεντρική περιοχή της Ωβέρνης με δικό τους πύργο στο Σαμελιέρ. Αποφοίτησε από το Λύκειο Ζανσόν ντε Σαλλύ του Παρισιού. Κατά την περίοδο της νεότητάς του υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα της Στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας.

Μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελειώσε την Πολυτεχνική Σχολή αποφοιτώντας έκτος στη σειρά, διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενώτερων δεσμών με τις Ή.Π.Α.Γι’ αυτό και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ. Από το 1974 ως το 1981 διατέλεσε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, τηρώντας κεντροδεξιά πολιτική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως η δεύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και τέταρτη στον κόσμο. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην (τότε) ΕΟΚ.

Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν, ενώ παράλληλα ο Ζακ Σιράκ, πρώην πρωθυπουργός του, διέσπασε την ενότητα της παράταξης των συντηρητικών στρεφόμενος εναντίον του. Μετά από μία δυσμενή περίοδο, τελευταία αρχίζει να επανακτά την επιρροή που ασκούσε παλιά και έχει προτείνει την άμεση εκλογή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ελπίζοντας στην ανάδειξή του στο αξίωμα αυτό.

Η πτήση προς τη Μεταπολίτευση-Οταν ο Ζισκάρ Ντ’Εστέν παραχωρούσε το προεδρικό αεροπλάνο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Το προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλίας ήταν εκείνο που μετέφερε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Ελλάδα και έβαζε τέλος στην επταετία των Συνταγματαρχών με πληγή, ανοιχτή ακόμη, την κατάληψη της Κύπρου από τουρκικές δυνάμεις.

Η τραγωδία της Κύπρου, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που επεχείρησε η Χούντα των Συνταγματαρχών στην Αθήνα οδηγεί το καθεστώς σε κατάρρευση. Η Δημοκρατία βρίσκεται προ των πυλών και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Αθήνα σηματοδοτώντας την έναρξη της μεταπολίτευσης.

Το προεδρικό αεροσκάφος στη διάθεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταδικτατορικής εποχής, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζούσε πριν την κατάλυση της Δημοκρατίας αλλά και καθ’ όλη την περίοδο της Δικτατορίας στο Παρίσι. Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς, ενώ όσο ζούσε στη γαλλική πρωτεύουσα ήρθε κοντά με τον Γάλλο πολιτικό Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Ο Ντ’ Εστέν θα ανερχόταν στην προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας το 1974 και η συμβολή του στην έναρξη της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα έμελλε να είναι καθοριστική. Το καθεστώς πιεζόμενο από την έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο ζητά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει και να αναλάβει την εξουσία. Το μόνο που έχει να κάνει ο μετέπειτα Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας είναι να βρει ένα μέσο για να βρεθεί στην Αθήνα.

Ηταν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν που του παραχώρησε το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε στην Αθήνα, πριν ορκιστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, τον οποίο είχε τοποθετήσει (ως διακοσμητικό) Πρόεδρο της Ελλάδας, η Δικτατορία.

Χιλιάδες κόσμου στο Ελληνικό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την εποχή της απελευθερώσεως» ακούγεται στο βίντεο που αποτυπώνει τις εικόνες της επιστροφής στην Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις 24 Ιουλίου του 1974.

«Ελληνίδες, Ελληνες. Αναλαμβάνω την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας υπό συνθήκας κρισίμων και δ’ αυτήν και δια τον ελληνισμόν» έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. «Απευθύνομαι προς όλους σας και ιδιαίτερα προς την νεολαίαν και τας ενόπλες δυνάμεις της χώρας με την πρωτοβουλία των οποίων ήνοιξε ο δρόμος για την αποκατάσταση της ομαλότητας» συνέχιζε.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθετε από το πρώτο λεπτό τις βάσεις για την εθνική συμφιλίωση. «Η ομόνοια, η σύμπνοια, η συμφιλίωσης λαού και στρατού, αποτελούν αυτή τη στιγμή εθνική επιταγή» έλεγε και έκλεινε τονίζοντας πως θα εργαστεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Ο φιλέλληνας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

«Δεν θα αφήσουμε τον Πλάτωνα να περιμένει» έλεγε λίγα χρόνια αργότερα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (που μετέπειτα μετεξελίχθηκε σε ΕΕ), ο πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Με αυτό τον τρόπο, λέγεται, πως ο Ντ’ Εστέν έκαμψε τότε τις αντιρρήσεις των ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προκειμένου να βάλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Γάλλος πρόεδρος που συνδέθηκε με μακρά και ειλικρινή φιλία με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επέμενε πως η Ευρώπη οφείλει να εντάξει την Ελλάδα στην ΕΟΚ, σταθεροποιώντας και ενισχύοντας την Δημοκρατία στον τόπο όπου γεννήθηκε το πολίτευμα.

Όταν ο Καραμανλής υποδεχόταν τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Σεπτέμβριος ήταν, όταν έφτανε στην Αθήνα, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Από τότε έχουν περάσει 42 χρόνια, αλλά η επίσκεψη αυτή θεωρείται αν μη τι άλλο ιστορική, αφού ήταν ένα χρόνο μετά την μεταπολίτευση και η Ελλάδα άλλαζε σελίδα.

Η έλευση του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν σημαδιακή αφού ήταν εκείνος που είχε δώσει το προεδρικό αεροσκάφος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1974 και έτσι να έχουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα.

Με την επίσκεψή του ένα χρόνο μετά στην χώρα μας, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν νομιμοποιούσε παγκοσμίως την μεταπολίτευση αφού η Ελλάδα είχε μπει στο περιθώριο λόγω της δικτατορίας.

Η ασφαλτόστρωση της Συγγρού

Μέσα σε μια νύχτα η Λεωφόρος Συγγρού έγινε λεωφόρος. Ασφαλτοστρώθηκε δηλαδή. Θέλαμε να δείξουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω την Ψωροκώσταινα.

Η ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου

Το Προεδρικό Μέγαρο εκείνη την περίοδο δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Ήταν ένα παρατημένο κτίριο, άδειο και με παλιά έπιπλα στο εσωτερικό του. Που θα έμενε όμως ο Γάλλος ηγέτης; Μόνο εκεί θα μπορούσε να μείνει.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ο χώρος για τον πολύ καλό του φίλο.

Έγινε λοιπόν, ριζική ανακαίνιση. Καινούργια έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, ακόμα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Βιβλιοθήκη της Βουλής γέμισαν τα κενά ράφια στις βιβλιοθήκες.

Ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Σαρλ Ντε Γκωλ

Στον πρωτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν οι δυο κρεβατοκάματες που θα παρέχονταν στο ζεύγος Ντ’ Εστέν. Μια για τον Γάλλο Πρόεδρο και μία για τη σύζυγό του Αν Αϊμόρ.

Σημειώνεται ότι ο πανύψηλος Ζισκάρ ντ’ Εστέν κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι που είχε κοιμηθεί ο Σαρλ ντε Γκωλ τον Μάρτιο του 1963 όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Το κρεβάτι ήταν ειδική παραγγελία και είχε μήκος 2,5 μέτρα!

Η δεξίωση

Στο ισόγειο του Προεδρικού Μεγάρου έγινε η δεξίωση προς τιμήν του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Οι καλεσμένοι ήταν αρχικά 40 αλλά μετά από πιέσεις από τις συζύγους των καλεσμένων αυγάτισαν και έγιναν 80.

Τα “άγνωστα” όπλα του Καραμανλή

Λοιπόν, τι μπορώ να κάνω για σας κ. πρωθυπουργέ;». «Μα εσείς με καλέσατε, κ. πρόεδρε».

Αυτή ήταν η απάντηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Γάλλο πρόεδρο Σαρλ ντε Γκωλ, στην πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλύσιων το 1960.

Διά μιας τα μεγέθη των δύο ηγετών, φυσικών και ουσιαστικών, είχαν εξισορροπηθεί. Η πρόσκληση που κατά το πρωτόκολλο απευθύνει μια μεγάλη χώρα, δεχόμενη να ανταποδώσει ο ηγέτης της την επίσκεψη σε μια μικρότερη, έδινε το δικαίωμα στον ντε Γκωλ να κάνει την παραπάνω ερώτηση. Ο Καραμανλής, όμως, αρνήθηκε να εμφανισθεί ως αιτών.

Τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν τη συμπεριφορά του αυτή, ιδιαίτερα στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες, είναι πάμπολλα. Κυρίως στη διάρκεια της προσπάθειάς του για την ένταξη της Ελλάδος. Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο τότε Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος εϊχε δηλώσει ότι «μόνον πάνω από το πτώμα μου θα περάσει η Ελλάδα στην ΕΟΚ». Και ο Καραμανλής πράγματι τον «εξετέλεσε» πολιτικά. Στην πρώτη τους συνάντηση τον ρώτησε οργισμένα: «Με ποιο δικαίωμα η Γερμάνια, που αιματοκύλησε δύο φορές τον κόσμο, αρνείται την ένταξη στην Ευρώπη της Ελλάδος, στην οποία οφείλει τον πολιτισμό της, αλλά και το όνομά της;». Έκτοτε ο Σμιτ δεν έγινε μόνον υποστηρικτής του ελληνικού αιτήματος, αλλά και εγκάρδιος φίλος του Καραμανλή, τον οποίο σεβόταν και συμβουλευόταν σε όλα τα δύσκολα θέματα.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. «Θέλω, του είπε στα ελληνικά, να γίνει ο νονός της Ελλάδος για την ένταξή της στην ΕΟΚ.» Ο Πέτρος Μολυβιάτης, που μετέφραζε τη φράση, κόμπιασε λίγο στη λέξη νονός. Φυσικά τα γαλλικά του ήταν άψογα. Οπως συμβαίνει, όμως, σε πολλές γλώσσες, η συγκεκριμένη έννοια έχει και τις αρνητικές της λέξεις. Προσπάθησε, λοιπόν, να βρει την καταλληλότερη. «Parrain, Πέ¬τρο, Parrain», τον «βοήθησε» ο Καραμανλής. Τα γαλλικά του δεν συγκρίνονταν με του Μολυβιάτη. Με την εντέλεια, όμως, που προετοιμαζόταν για τις συναντήσεις του, είχε ήδη εντρυφήσει στο λεξικό, βρίσκοντας τη λέξη που αντιστοιχούσε στο ανάδοχος. Και κάτι συναφές. Τα αγγλικά του Καρα¬μανλή ήταν πολύ καλά. (Τον αδικούσε, ίσως η άρθρωσή του, όπως συνέβαινε, άλλωστε και στα ελληνικά.) Στις συναντήσεις του, όμως, με τους ξένους ηγέτες, ο ίδιος έκρινε πότε η συνομιλία έπρεπε να γίνει απ’ ευθείας στα αγγλικά ή τα γαλλικά. Όταν χρειαζόταν να σκεφτεί την απάντηση στον συνομιλητή του, στρεφόταν στον Πέτρο Μολυβιάτη, περιμένοντας τη μετάφραση. Αν η απάντηση δεν απαιτούσε κάποια περίσκεψη, επέστρεφε στην ξενόγλωσση συνομιλία. Φυσικά οι συνομιλητές του είχαν αντιληφθεί αυτήν την επιλεκτική γλωσσομάθεια, εκτιμούσαν, όμως, την ακρίβεια και τη σοβαρότητα με την οποία επεδίωκε να διατυπώνει τις απόψεις του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ένταξή μας στην ΕΟΚ κρίθηκε το 8ήμερο (Τετάρτη 25 Ιανουάριου – Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 1978). Στο διάστημα αυτό ο Καραμανλής συναντήθηκε με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και πέτυχε, σε ηγετικό επίπεδο, την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος, ανατρέποντας την αρνητική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η γνωστή για το κύρος και τη μετριοπάθειά της βρετανική «Γκάρντιαν» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Καραμανλή «θριαμβευτικά για την Ελλάδα». Λίγους μήνες δε αργότερα ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν είπε τη γνωστή φράση, ότι δεν μπήκε η Ελλάδα στην ΕΟΚ, αλλά ο Κων. Καραμανλής.

Οι δημοσιογράφοι, που παρακολουθούσαμε από κοντά τη μοναχική και τιτάνια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού, πολλές φορές είχαμε διερωτηθεί ποια ήταν τα μυστικά του όπλα. Από πού αντλούσε αυτό αυξημένο κύρος, γιατί ενέπνεε τέτοιο σεβασμό στους πανίσχυρους Ευρωπαίους ηγέτες, πως κατόρθωσε να τους πείσει ότι η ένταξή μας, την οποία καθιστούσαν απαγορευτική τα τότε ελληνικά προβλήματα, ήταν δικαίωμα της Ελλάδος και υποχρέωση τον εταίρων μας. Τρία περιστατικά, που σταχυολογώ τυχαία, πιθανών δίνουν μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Λίγο πριν πει το τελικό ναι στην ένταξή μας ο Χέλμουτ Σμιτ ρώτησε τον Καρα¬μανλή, αν θα ανταποκρινόταν στην επιστροφή της χώρας μας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, που είχε τεθεί περίπου ων προϋπόθεση. Ο Καραμανλής του είπε αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Και ο Σμιτ του απάντησε: «Μου αρκεί η διαβεβαίωσή σας».

Το δεύτερο περιστατικό το αφηγείται παραστατικά ο πρέσβης κ. Βύρων Θεοδωρόπουλος: «Το 1957 στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ στο Παρίσι ο Καραμανλής είχε δεχτεί εισηγήσεις από τους υπουργούς του να προσπαθήσει με διπλωματικό τρόπο να αποφύγει να δεσμευτεί για την τοποθέτηση πυραύλων στη χώρα μας, χωρίς, όμως, να δείξει ότι αρνείται. Με πήρε μαζί του στο διάλειμμα της συνόδου και περπατούσαμε συνεχώς αμίλητοι. Κάποια στιγμή μου είπε: Θα τους πω την αλήθεια. Δεν δίνει λύση το ψέμα. Και πήγε και τους είπε την αλήθεια. Ότι γι’ αυτούς και γι’ αυτούς τους λόγους δεν θα δεχθώ τους πυραύλους… Αυτές τις αρχές είχε ο Καραμανλής».

Το τρίτο, και μάλλον λιγότερο γνωστό, περιστατικό σημειώθηκε πάνω στο κότερο του Βασϊλη Γουλανδρή «Παλόμα», το οποίο είχε διατεθεί το καλοκαίρι του 1976 για ολιγοήμερες διακοπές του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, με τη συντροφιά του Καραμανλή. Μαγεμένος από μια ονειρική βραδιά του Αιγαίου, ο Γάλλος πρόεδρος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Πες μου, υπάρχει κάτι για να σε βοηθήσω περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις;». Ο Καραμανλής είχε έτοιμη την απάντηση: «Θέλω σαράντα γαλλικά μιράζ, αν τελικά η Τουρκία με εξωθήσει σε πόλεμο. Τα θέλω όμως αμέσως. Θα τα παραλάβουν και θα τα χειρίζονται ελληνικά πληρώματα». Ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε και την άλλη μέρα βρέθηκε στο Παρίσι ο Ευάγγελος Αβέ¬ρωφ, που με τον ομόλογο του υπουργό Αμύνης οριστικοποίησαν τη γαλλική παραχώρηση. Πιθανότατα, λοιπόν, τα άγνωστα όπλα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η ειλικρίνεια, η ευθύτητα και η συνέπειά του, μεταξύ λόγων και πράξεων. Με αυτά τα στοιχεία εξασφάλισε την απόλυτη εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των ξένων ηγετών, από αυτά αναδείχτηκε το πελώριο -για τα μέτρα της χώρας μας- διεθνές του κύρος, στα στοιχεία αυτά, τέλος, στήριξε τη μεγάλη του προσφορά προς τον τόπο και τον ελληνικό λαό.

Πηγές:

https://eleftherostypos.gr/diethni/669675-ektakto-reuters-pethane-o-proin-proedros-tis-gallias-baleri-ziskar-nt-esten/

https://www.iefimerida.gr/stories/ziskar-ntesten-aeroplano-konstantinos-karamanlis

https://www.newsit.gr/politikh/makron-stin-athina-otan-o-karamanis-ypodexotan-ton-ziskar-nt-esten/2208735/

https://avramopoulos.gr/en/node/1149, Του Στάμου Ζουλα, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (24/5/09)

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6880030/apo-epiplokes-toy-koronoioy-apeviose-o-valeri-ziskar-nt-esten?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments

error: ΠΡΟΣΟΧΗ: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!!