1.667 κρούσματα-«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός»-Μόσιαλος: «Εμβόλια και εγκυμοσύνη: όχι ακόμα»-Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό-Τι πήγε στραβά και δεν πέφτουν κρούσματα και διασωληνωμένοι-Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα-Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την επιμονή του ιού-Βρετανία: Αποζημιώσεις έως 120.000 λιρών για ακραίες παρενέργειες εμβολίων για τον κορωνοϊό θα δίνει η κυβέρνηση-Έκτακτη σύσκεψη Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Χρυσοχοΐδη με δημάρχους για την κατάσταση σε 6 «κόκκινες» περιοχές

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό -Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις γιορτές προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το μερικό άνοιγμα θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε, «το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα αμιγώς εποχικά καταστήματα, μετά θα δούμε τι θα ανοίξει».

«Οι πολίτες ζητούν να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα πάρουμε τις αποφάσεις βάσει των εισηγήσεων των ειδικών, εμείς τους ακολουθούμε», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όταν έχουμε εισηγήσεις της επιτροπής, τις λαμβάνουμε υπόψη. Για την παράταση του lockdown δεν μπήκαμε σε αυτή τη συζήτηση», ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων όπως είπε. «Συζητάμε με τους ειδικούς για τα εξειδικευμένα θέματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από την κυβέρνηση και την επιτροπή: «Εξετάζουμε πολλούς δείκτες, όχι μόνο τα κρούσματα, αλλά και σε τι κατάσταση είναι το ΕΣΥ. Πρέπει να σταθμιστεί ο δείκτης θετικότητας που βαίνει μειούμενος, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Το Rt επίσης πέφτει πιο αργά, κάτι που δείχνει γιατί τα κρούσματα δεν έχουν πέσει όσο θα περιμέναμε. Θετικό είναι ότι υπάρχουν πιο πολλές ελεύθερες κλίνες, όμως δυστυχώς οι ΜΕΘ γεμίζουν», συνέχισε.

Για το τι δεν πήγε βάσει προβλέψεων, σημείωσε: «Στη Βόρεια Ελλάδα είδαμε στοιχεία με εισόδους και εξόδους από τη χώρα και διαπεριφερειακές μετακινήσεις».

Ερωτηθείς για το αν η επιτροπή είχε εισηγηθεί πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Μόνο ο κ. Βατόπουλος είχε εισηγηθεί πιο σκληρά μέτρα. Η λήψη των μέτρων είναι σε κατάλληλο επίπεδο. Τα μέτρα που λάβαμε είναι αυτά που πρότεινε η επιτροπή στην πλειοψηφία της».

«Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου»
Για τα εμβόλια είπε πως «οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν μετά την προετοιμασία των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων, για να εμβολιάζονται πάνω από 2 εκατ. πολίτες τον μήνα. Αναμένουμε τα εμβόλια τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, περιμένουμε τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Έχουμε εξασφαλίσει 25 εκατ. εμβόλια. Δεδομένου ότι υπάρχουν δύο δόσεις για κάθε πολίτη, υπερκαλύπτεται ο εμβολιασμός για κάθε πολίτη για το εμβόλιο, που θα είναι προαιρετικό, όχι υποχρεωτικό. Ο εμβολιασμός θα γίνει με προτεραιοποίηση και θα έχουμε ειδική εκστρατεία για να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις, στην οποία θα μετέχουν επιφανείς πολίτες. Αυτό που έχει σημασία να ξέρει ο πολίτης είναι ότι δεν θα λείψει κανένα εμβόλιο για πολίτη που θα ζητήσει να το κάνει», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Έκτακτη σύσκεψη Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Χρυσοχοΐδη με δημάρχους για την κατάσταση σε 6 «κόκκινες» περιοχές

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (13.30) από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης και την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του ιού Covid-19.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα εντατικοποίηση των ελέγχων στις περιοχές αυτές.

Επιπλέον, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες σειρά rapid test σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων. Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε την ανάγκη για εντατικοποίηση της ενημέρωσης και ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός»

Τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δημιουργώντας την απορία πως θα έχει επιτευχθεί αυτό όταν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας σκοπεύει να μην το κάνει.

Θα εφαρμοστούν οι δύο νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση την άνοιξη με τους οποίους μπορεί να υποχρεώσει τους πολίτες να εμβολιαστούν;

Θα χρησιμοποιηθεί μήπως και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παραλλαγές και στους ενήλικες;

Σε μια απόφαση που δεν αφορά καθαυτό το εμβόλιο για τον Covid-19 αλλά σίγουρα δίνει την κατεύθυνση προς την  οποία προτίθεται να κινηθεί το κράτος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε  δικαιολογημένη την απόφαση δημοτικών παιδικών σταθμών να διαγράψουν νήπια επειδή δεν είχαν «ολοκληρώσει» τον εμβολιασμό τους.

Αυτό είναι πρόκριμα έμμεσου υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους ενήλικες γιατί θα βάλουν μια απλή διάταξη να μην μπορεί κανείς να προσληφθεί πουθενά ούτε να συστήσει εταιρεία και συνεπώς δεν θα έχει τα μέσα για να συντηρήσει τον εαυτό του και τα όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Θεμιστοκλέους προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ανέφερε: «Θεωρούμε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε πετύχει τον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».

Όπως είπε «το εμβόλιο είναι ασφαλές, σώζει ζωές, είναι το σημαντικότερο όπλο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα»

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα γνωστοποίησε ότι όποιο εμβόλιο παίρνει έγκριση, μετά από δύο ημέρες θα βρίσκεται στη χώρα μας. «Τα πρώτα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολίων είναι ήδη εδώ, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν εντός της επόμενης εβδομάδας» πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα ψυγεία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της χώρας και από εκεί θα γίνεται η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει ακόμα και σε κατοίκους των πιο απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας. 

Πάντως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, ο οποίος θα αρχίσει μόλις οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δώσουν τη σχετική έγκριση, απόφαση που υπολογίζεται στα τέλη Δεκέμβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε ότι «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν» για να προσθέσει ότι «θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του».

Ο ίδιος τόνισε ότι δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή. Τότε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που υπάρχει, θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες.

Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε ότι «κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια -τον ίδιο μήνα- μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων».

Τι πήγε στραβά και δεν πέφτουν κρούσματα και διασωληνωμένοι

Ένας μήνας συμπληρώνεται από την επιβολή του δεύτερου lockdown στη χώρα, για την αποτροπή της διάδοσης του κοροναϊού, με τα αποτελέσματα ωστόσο να είναι απογοητευτικά.

Μετά το «μαύρο» Νοέμβριο, μαρτυρικός είναι και ο Δεκέμβριος καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, η λίστα των θανάτων είναι σοκαριστική όπως κι αυτή των διασωληνωμένων.

Και αυτό το μήνα, παρατηρείται το γεγονός οι νέες μολύνσεις να είναι μειωμένες μόνο τις ημέρες που γίνονται λιγότερα τεστ, ενώ η κατάσταση στα Νοσοκομεία παραμένει οριακή.

Το lockdown πήρε ακόμη μια παράταση, και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με τα πάντα όμως να είναι ρευστά και όλα να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «σκαρφάλωσε» χθες στους 622 ασθενείς και η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα και τα νέα περιστατικά δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη μείωση και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς χθες έφτασαν τα 1.882, ενώ υψηλός ήταν και ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων: 100 νεκροί σε μία μέρα.

Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Μόνο κατά τις τέσσερις εβδομάδες του lockdown, καταγράφηκαν στη χώρα 56.728 νέα κρούσματα κοροναϊού, σε σύνολο 111.537, ενώ αυτές τις τέσσερις εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό, 1.957 άνθρωποι σε σύνολο 2.706 θανάτων από την αρχή της πανδημίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ,

-Στις 7 Νοεμβρίου οπότε και επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown στη χώρα, είχαμε 2.556 νεα κρούσματα, που ανέβασαν το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 54.809,  207 συμπολίτες  μας ήταν διασωληνωμένοι και 34 πέθαναν λόγω κοροναϊού ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 749.

-Στις 14 Νοεμβρίου, με το lockdown να μετρά μία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέβηκε στις 72.510 και των νεκρών σε 1.035.

-Στις 21 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τις 90.121 και ο αριθμός των νεκρών σκαρφάλωσε σε 1.527.

-Στις 28 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν 103.034 και η χώρα θρηνούσε  2.223 νεκρούς.

Κάπως έτσι, με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα, οπότε ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown, με την παραδοχή από την κυβέρνηση ότι τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη αποκλιμάκωση και το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται.

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς

Μάλιστα επιστήμονες, όπως o  Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ  του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, εκφράζουν φόβους ότι τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσουν το τρίτο κύμα πανδημίας.

«Είμαστε λίγοι, δεν θα αντέξουμε ένα τρίτο κύμα, είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA, ο κ. Καπραβέλος, σημειώνοντας ότι παρά την καραντίνα, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά και ο αγώνας για κλίνες ΜΕΘ είναι διαρκής.

O ίδιος χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου για τον αριθμό του προσωπικού στα νοσοκομεία, ζήτημα το οποίο πρέπει να δει η πολιτεία. Χρειάζονται βαθιές θεσμικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και προσλήψεις, είπε.

Τι πήγε στραβά;

Τι όμως πήγε στραβά και παρά τις τέσσερις εβδομάδες lockdown, δεν πέφτουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι; Γιατί το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα;

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα,  αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Πρόσθεσε δε, μιλώντας στον Σκάι,  ότι στη Θεσσαλονίκη -όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε- θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα δεν έχουν αποτύχει τα μέτρα, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν.

Και οι ειδικοί όμως να δώσουν κάποιες παραπάνω εξηγήσεις, για την απογοητευτική επιδημιολογική εικόνα, πέραν της διαπίστωσης ότι το δεύτερο κύμα του κοροναϊού είναι πιο επιθετικό.

Μεταξύ άλλων, μιλούν για «καθυστερημένες αποφάσεις», ενώ επισημαίνουν ότι η διασπορά ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Αναφέρουν δε, ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και η ελλιπής συμμόρφωση στα μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται να έχουν παίξει επίσης ρόλο στην πορεία των κρουσμάτων.

Μεγάλη διασπορά

Όπως δήλωσε πάντως ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τα κρούσματα δεν έχουν περιοριστεί εξαιτίας της μεγάλης διασποράς, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και ο χρόνος κάμψης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος. Τόνισε ότι «τα δεδομένα δεν είναι αυτά που θα ήθελε κανείς για να μπούμε σε μια φάση άρσης των μέτρων». Προειδοποίησε δε ότι  ένα άκαιρο άνοιγμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κλείσιμο αργότερα και μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά αρχίζει να φαίνεται μια καθοδική τάση. Παρότι τα νέα περιστατικά αρχίζουν να έχουν μια τάση μείωσης, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν πίεση, γι’ αυτό είναι τελείως απαραίτητη η πλήρης στήριξη του ΕΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται αυστηρότερο lockdown»

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Μάριο Λαζανά, σημαντικό ρόλο παίζει ότι το δεύτερο lockdown δεν έχει τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας με το πρώτο.

Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη παρότι είναι το lockdown το πιο μεγάλο χρονικά που έχει γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει κι επίσημη απάντηση γιατί δεν έχουν αποδώσει, δεν υπάρχει. «Πιστεύω ότι τα μέτρα τηρούνται εν μέρει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Δηλαδή τα δικαστήρια λειτουργούν σαν να μην τρέχει τίποτα, οι εφορίες λειτουργούν επίσης κανονικά. Έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο αυστηρό lockdown», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, εξήγησε ότι υπάρχει ο φόβος ότι αν ανοίξει η αγορά μετά από τόσο καιρό που ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα στα σπίτια του και θα θέλει να αισθανθεί καλύτερα, «θα ξεχυθεί, δε θα τηρηθούν τα μέτρα και τον Ιανουάριο θα φουντώσουν τα νοσοκομεία πάλι» υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η κατάσταση στα νοσοκομεία να γίνει χειρότερη από τώρα, γιατί ακόμα δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευμένων και των διασωληνωμένων.

«Τουλάχιστον σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα για την νόσο»

Στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έφτιαξε τεστ, το οποίο μέσω αιματολογικής εξέτασης, δείχνει αν ένας άνθρωπος θα νοσήσει βαριά από τον κοροναϊό.

«Δεν είναι θέμα κρουσμάτων» είπε. «Είναι θέμα ζωών που χάνονται. Είναι η ταχύτητα αύξησης των θανάτων μέσα στις τελευταίες 15 μέρες. Αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα σήμερα αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε τον Μάρτιο. Με τη διαφορά ότι σήμερα ξέρουμε πώς να θεραπεύσουμε, αντιμετωπίσουμε, εξηγήσουμε τη νόσο», σημείωσε.

Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικά τα ευρήματα στα λύματα – Πώς εξηγούν οι επιστήμονες την επιμονή του ιού

Οι αναλύσεις στα λύματα δείχνουν τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν η πόλη οδηγούνταν στο lockdown.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου, λίγο πριν το lockdown στη Θεσσαλονίκη και χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ οριακή με τον φόβο για επιστροφή στην προηγούμενη εκθετικά αυξητική τάση να πλανάται. 

Αυτό προκύπτει μεταξύ των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες – από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου – έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις πιο προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου.

«Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ως κυριότερη αιτία η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ θεωρεί τους «αργούς ρυθμούς αποκλιμάκωσης από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα» καθώς όσο πιο υψηλό το ιικό φορτίο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται τα μέτρα για να αποδώσουν.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ αναφέρθηκε και στην χαλαρότητα των πολιτών σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ τόνισε ότι όταν αποφασίστηκε το lockdown τα μέλη των οικογενειών βρέθηκαν όλα μαζί κλεισμένα στα σπίτια, αυτό δημιούργησε και νέες εστίες, καθώς υπήρχαν ήδη πάρα πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς στην κοινότητα και μέσα στον ίδιο χώρο δημιουργήθηκαν νέες επιμολύνσεις. 

Επισημαίνει ακόμα ότι «δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς αφορά χώρους εν δυνάμει υπερμετάδοσης του ιού και κυρίως τα λεωφορεία και τις λαϊκές αγορές. Ίσως θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εκεί, υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, λύσεις που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε άμεσα, όπως για παράδειγμα η προσωρινή ένταξη τουριστικών λεωφορείων στον στόλο του ΟΑΣΘ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, όπως το μεγαλύτερο άπλωμα των πάγκων στις λαϊκές αγορές κλπ». 

Μη τήρηση των μέτρων

Ως έναν ακόμα λόγο για την σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων είναι η μη αυστηρή τήρηση των μέτρων, σύμφωνα με την διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παπά Κονιδάρη.

«Τα μέτρα είναι σωστά, απλώς πρέπει να τηρηθούν σωστά. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια. Αν τα μέτρα δε λειτουργούσαν η αύξηση των κρουσμάτων θα ήταν εκθετική, η διασπορά θα ήταν τέτοια που δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Όμως δε μας αρκεί η σταθερότητα, αυτό που θέλουμε είναι και πτώση των δεικτών, που σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή τήρηση των μέτρων» σημειώνει.

Από την πλευρά τους, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ και Διευθυντή της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στον Νοσοκομείο Παπανικολάου, Γιάννης Κιουμής τονίζει:

«Μια εκλαϊκευμένη άποψη για το lockdown είναι ότι στην πραγματικότητα κλεινόμαστε στα σπίτια μας με την υπόθεση ότι αφήνουμε τον κορονοϊό από έξω. Αν αργήσει να εφαρμοστεί το lockdown, όταν κλείνουμε την εξώπορτα του σπιτιού ο κορονοϊός είναι ήδη πολύ πιθανό ότι βρίσκεται μέσα στα δωμάτια, που σημαίνει ότι έχει αρχίσει ένας επιδημικός κύκλος μέσα στην ίδια την οικογένεια. Αυτό αποτυπώνεται και στα κρούσματα και φυσικά και στα λύματα».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών ασθενών στην κοινότητα, σε ποσοστό που δεν το γνωρίζουμε».

Τόνισε ότι πρέπει «οι δειγματοληψίες που γίνονται για τη διάγνωση του κορονοϊού να είναι σωστά στρωματοποιημένες, να υπάρχει αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις χωρικές περιοχές, τις επαγγελματικές δραστηριότητες», διότι «αν το δείγμα είναι όσοι προσέρχονται στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά εργαστήρια για έλεγχο, δεν είναι αντιπροσωπευτικό».

Πρόεδρος ΕΟΦ: Μελέτη στην Ελλάδα για το φάρμακο της Regeneron

Σήμερα ή αύριο έρχεται στην Ελλάδα για κλινική μελέτη το ένα από τα δυο φάρμακα αντικλωνικών αντισωμάτων. Θα ζητηθεί από ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία -αλλά όχι σε βαριά κατάσταση- να συμμετάσχουν δοκιμαστικά στην χορήγησή του δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Προέδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου.

Πρόκειται για το φάρμακο της Regeneron στην οποία ηγετικές θέσεις κατέχουν δυο Έλληνες Επιστήμονες.

Όσον αφορά την τιμή του ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι αυτή θα καθοριστεί από την στιγμή που θα εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μόσιαλος: «Εμβόλια και εγκυμοσύνη: όχι ακόμα»

Τον λόγο για τον οποίο οι έγκυες γυναίκες δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο κατά της Covid-19, εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Μια από τις ομάδες που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο Covid-19 θα είναι οι έγκυες γυναίκες. Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με το σχεδιασμό, όχι μόνο των κλινικών μελετών των εμβολίων για τον κορωνοϊό, αλλά όλων των μελετών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων.

Δεδομένου πως δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειές των εμβολίων.

Όμως, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Και με δεδομένη την επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε:

«Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν

-Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

-Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.

-Οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν.

-Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης».

Βρετανία: Αποζημιώσεις έως 120.000 λιρών για ακραίες παρενέργειες εμβολίων για τον κορωνοϊό θα δίνει η κυβέρνηση

Αποζημιώσεις ύψους έως και 120.000 λιρών θα δίνει η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία σε όσους εμφανίσουν ακραίες παρενέργειες από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ο αρμόδιος οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Βρετανίας (MHRA) άναψε προ ημερών το πράσινο φως με κατεπείγουσα διαδικασία στο εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, το οποίο προστέθηκε ήδη στο σχετικό Πρόγραμμα Αποζημιώσεων για Παρενέργειες από Εμβόλια, που δημιουργήθηκε το 1979 με στόχο να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης για εμβόλια κατά ασθενειών όπως η ιλαρά, η γρίπη, η ευλογιά και ο τέτανος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση έως και 120.000 λιρών εφόσον μπορέσουν να αποδείξουν ότι έμειναν ανάπηροι σε ποσοστό 60% και άνω λόγω του εμβολιασμού τους. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή για να αποθαρρύνει πολίτες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις με μακροχρόνιες και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες. Οι Αρχές στη Βρετανία είπαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασφάλεια του εμβολίου των Pfizer \ BioNTech, καθώς ξεκινούν από την ερχόμενη Τρίτη οι εμβολιασμοί των ομάδων ύψιστης προτεραιότητας στη χώρα.

Πηγές:

https://www.iefimerida.gr/politiki/hristoygenna-horis-metakiniseis-apo-nomo-se-nomo 

https://www.in.gr/2020/12/04/greece/koronaios-mexri-ton-iounio-tha-exei-emvoliastei-olos-o-plithysmos/

https://sputniknews.gr/thessaloniki/202012049053961-thessaloniki-anisyhitika-ta-eurimata-sta-lymata–pos-exigoun-oi-epistimones-tin-epimoni-tou-iou/

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6885969/ektakti-syskepsi-tsiodra-chardalia-chrysocho-di-me-dimarchoys-gia-tin-katastasi-se-6-kokkines-perioches?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.in.gr/2020/12/04/greece/koronaios-tesseris-evdomades-kleinei-lockdown-ti-pige-strava-kai-den-peftoun-krousmata-kai-diasolinomenoi/

https://www.newsbeast.gr/health/coronavirus/arthro/6885332/proedros-eof-xekinaei-stin-ellada-meleti-gia-to-farmako-tis-regeneron-oi-emvoliasmoi-mporoyn-na-xekinisoyn-arches-ianoyarioy

https://ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/155506/mosialos-emvolia-ke-egkimosini-ochi-akoma/

https://www.pronews.gr/ygeia/941109_kyvernisi-mehri-ton-ioynio-toy-2021-tha-ehoyn-emvoliastei-oloi-pos-tha-ginei-ayto

https://www.iefimerida.gr/kosmos/embolio-bretania-apozimioseis-akraies-parenergeies λ

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments