Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 1677 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119720, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.
5038 (4.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 33160 (27.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
578 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 172 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 95 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3289 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1312 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Πέτσας: Το αργότερο το Σάββατο οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, κομμωτήρια και εκκλησίες
Για τις αποφάσεις τις κυβέρνησης που αφορούν το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (9/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε αυτές θα ανακοινωθούν αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο μέχρι το Σάββατο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 σημείωσε πως νωρίτερα το πρωί έγινε μια σύσκεψη για τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Όπως εξήγησε υπάρχει πτώση στους δείκτες κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά όχι ικανοποιητική. «Η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο» δήλωσε.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν, σχολεία, διασκέδαση ή χιονοδρομικά κέντρα ενώ δεν θα υπάρξει και δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.
Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει επέκταση του ωραρίου στην κυκλοφορία για να διευκολυνθούν τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Εξετάζεται επίσης, όπως είπε μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει οι εορτασμοί στα σπίτια να είναι μέχρι εννέα άτομα.
Εστιάζοντας στη λειτουργία των εκκλησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι χθες έγινε μια καλή συζήτηση Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προσθέτοντας ότι είμαστε κοντά στο να βρεθεί μια χρυσή τομή.
Ο εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα.
Έκανε γνωστό ότι εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με τις συναλλαγές.
Τέλος, σημείωσε πως αύριο στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα δώσει έμφαση στο θέμα του εμπάργκο όπλων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία αλλά και στο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της προηγούμενης Συνόδου τον Σεπτέμβριο.
Παπαθανάσης: Πιθανή μεγαλύτερη άρση lockdown στις “πράσινες” περιοχές – Αλλάζει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας
Αλλάζει η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δεν απέκλεισε ορισμένες δραστηριότητες να “ανοίξουν” στις “πράσινες” περιοχές της χώρας.
Πιθανό άνοιγμα σε “ζώνες” – Μεγαλύτερη άρση στις “πράσινες” περιοχές
Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, στο τραπέζι είναι η αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας: “Οταν ανοιξει το λιανεμπόριο θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ωστόσο η νυχτερινή απαγόρευση θα διατηρηθεί” δήλωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακινηθεί η κυκλοφορία για περίπου μία ώρα, από τις 9 το βράδυ στις 10 προκειμένου να μένουν τα καταστήματα περισσότερες ώρες ανοιχτά ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και παράλληλα να έχουν ένα εύλογο διάστημα οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε νωρίτερα ότι “εφόσον ανοίξει, θα υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου” ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Εξετάζεται, όπως ανέφερε, μια λύση στο ωράριο τις ημέρες των εορτών για να μετακινηθεί ο κόσμος.
Περιγράφοντας τα βήματα με τα οποία θα γίνει το άνοιγμα των επιχειρήσεων, ο κ. Παπαθανάσης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο στις “πράσινες” περιοχές -δηλαδή σε εκείνες που το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό- να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες για τις ημέρες των γιορτών. Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι πιθανό το άνοιγμα σε ζώνες, ο κ. Παπαθανάσης είπε: “Είναι σε συζήτηση σε περιοχές πράσινες, εφόσον δεν επιτρέπεται η κινητικότητα από νομό σε νομό, να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες. Είναι πιο εύκολο”.
Πρώτα τα κομμωτήρια
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή.
Υπογράμμισε ότι τα μέτρα απο την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός θα λαβει την τελική απόφαση. Τόνισε ακόμα ότι τα κλιμάκια του υπουργείου συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν παραβάσεις τόσο σε λαϊκές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ.
Σημειώνεται ότι ίσως και αύριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενόψει των Χριστουγέννων. Η κατεύθυνηση είναι να αποφασιστεί το προσεκτικό άνοιγμα, αλλά επισήμως απόφαση δεν έχει ληφθεί. “Αύριο ή μεθαύριο, το αργότερο το Σάββατο θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων” ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3.
Στειρότητα στις γυναίκες & συστατικά βιο-εντοπισμού στο εμβόλιο Pzizer! Εξώδικο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων!
Η Pfizer/BionNTech επίσης εισάγει ένα συστατικό που εξάγεται από ένα θαλάσσιο ασπόνδυλο, το mNeonGreen, μέσα στο εμβόλιό της…
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ από τη πηγή >> https://aristeia.site/archives/36178?fbclid=IwAR3MZ-YDMhf8wubvcCVl5k_QvUQ9g8zDoAzi1YaOcol20f4XPmlxRsfckB4
«Κωλοτούμπα» Δερμιτζάκη από… την Γενεύη: Τώρα ζητάει να ανοίξει όλη η αγορά – Οι δηλώσεις του από 2/11 έως σήμερα
Ήταν αρχές Νοεμβρίου όταν ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστήριζε πως τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον κορωνοϊό θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 και θα μας έκαναν τη «χάρη» να άνοιγε η αγορά για 2 ημέρες τα Χριστούγεννα.
«Ίσως με ένα διάλειμμα μια με δύο ημέρες τα Χριστούγεννα για να καταλάβει ο κόσμος τις γιορτές» είχε πει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Έκτοτε, ένα μήνα μετά και ενώ ο κόσμος έχει «αγριέψει» με όλες τις απαγορεύσεις, η στάση του είναι τελείως διαφορετική.
Από την Γενεύη πάντα και μιλώντας εκ του ασφαλούς μακριά από όσα γίνονται στην Ελλάδα, πριν λίγες ημέρες στις 3/12 είχε παραδεχθεί την παταγωδώς αποτυχία των lockdowns και ότι επί της ουσίας κυβέρνηση και «ειδικοί» δεν ξέρουν που βαδίζουν.
Στις 7/12, πριν μόλις δύο ημέρες, ένα μαγικό ραβδάκι τον μετάλλαξε και έκανε λόγο για την σταδιακή άρση των μέτρων και το άνοιγμα των καταστημάτων.
«Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε», τόνιζε ο καθηγητής.
Σήμερα, γνωρίζει κάτι παραπάνω μάλλον εκ των έσω, μιας και τα κρούσματα πλασματικά εμφανίζονται όπως στο Κιλκίς, και είναι πεπεισμένος ότι θα πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως, οπότε τάχθηκε υπέρ του οριζόντιου ανοίγματος ακόμα και της εστίασης.
Έτσι κατά αυτό τον τρόπο τίθενται ερωτήματα σε ότι αφορά την εγκυρότητα των θέσεων των «ειδικών» καθώς όπως σημείωνε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Rand Paul, άλλα λένε τη μία εβδομάδα και άλλα την άλλη.
Βασιλακόπουλος: «Αν κάποιος καπνιστής πάθει έμφραγμα δύο μήνες αφού εμβολιαστεί, δεν θα φταίει το εμβόλιο».
«Υπήρξαν σφάλματα από όλους μας», είπε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφερόμενος στην εξάπλωση που σημειώνει ο κοροναϊός στη χώρα μας κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Συνέχισε λέγοντας ότι, «το λάθος ήταν ότι πιστέψαμε ότι ο κάθε πολίτης θα πειθαρχήσει στα μέτρα», καθώς κατά το πρώτο κύμα «φοβόμασταν το άγνωστο και αυτά που βλέπαμε στην Ιταλία».
Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν συνέβη και «ήρθε το καλοκαίρι που ο ιός μας τα ‘συγχώρεσε όλα’ και εκεί χάθηκε το παιχνίδι».
»Τώρα έχουμε ακόμα έναν εχθρό, την πτώση της θερμοκρασίας», είπε εξηγώντας ότι «η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στη συγκέντρωση του κόσμου σε κλειστούς χώρους, όπου αυξάνεται η μεταδοτικότητα του ιού».
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των καταστημάτων, απάντησε ότι, «το πιο πειστικό επιχείρημα για το αν πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά είναι αυτό που έγινε στο Harrods».
Μιλώντας για τον αριθμό των τεστ και των κρουσμάτων τις δύο προηγούμενες μέρες, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «πάντα τη Δευτέρα έχουμε λιγότερα τεστ».
Ο καθηγητής εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι για να χρησιμοποιούμε ως κριτήριο το δείκτη θετικότητας θα πρέπει η δειγματοληψία να είναι τυχαία. «Εδώ δεν είναι τυχαία, αλλά από αυτούς που είτε έχουν συμπτώματα είτε φόβο. Αυτοί είναι πάντα περισσότεροι το Σαββατοκύριακο», είπε σχετικά.
Όσο αφορά στο εμβόλιο και την ασφάλεια που παρέχει, χαρακτήρισε «εχέγγυο» το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και διαφορετικοί Οργανισμοί δίνουν έγκριση.
Κληθείς να σχολιάσει την παρέμβαση Μακρόν, είπε ότι, είναι «επιλογή του κάθε πολιτικού το πώς θα προστατέψει τους πολίτες του».
Σημείωσε, τέλος ότι συμφωνεί στο να μην είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο, όμως είναι 95% και όχι 100% αποτελεσματικό, που σημαίνει ότι κάποιοι ελάχιστοι μπορεί να νοσήσουν».
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ωστόσο στους καπνιστές, προειδοποιώντας ότι, «αν κάποιος καπνιστής πάθει έμφραγμα δύο μήνες αφού εμβολιαστεί, δεν θα φταίει το εμβόλιο».
Εμβόλιο Οξφόρδης: Τα αναπάντητα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του
Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν τα αποτελέσματα της δημοσίευσης για το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Οι Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) των M. Voysey και συνεργατών στο περιοδικό The Lancet στις 8 Δεκεμβρίου 2020 (Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK).
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα δύο από τις 4 κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη με το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19, σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βραζιλία. Συνολικά, συμπεριλήφθησαν 11.636 εθελοντές με διάστημα παρακολούθησης περίπου 4 μηνών. Οι περισσότεροι (10.218, 88%) είχαν ηλικίες 18-55 ετών, ήταν λευκοί (9625, 83%) και γυναίκες (7045, 61%).
Δεν αναφέρθηκαν νοσηλείες σχετιζόμενες με κορωνοϊό μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 10 εθελοντές που δεν έλαβαν το ενεργό εμβόλιο νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν το ποσοστό των περιπτώσεων COVID-19 μετά από 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Συνολικά, η αποτελεσματικότητα ήταν 70.4% – καταγράφηκαν 30 περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ 5807 (0.5%) συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο και 101 περιπτώσεις μεταξύ 5829 συμμετεχόντων στην ομάδα ελέγχου (1.7%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στους εθελοντές που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 62%, ενώ σε όσους έλαβαν μια μισή δόση και μια πλήρη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ήταν 90%.
Η έδειξε η σύγκριση της αποτελεσματικότητας
Όταν η αποτελεσματικότητα μεταξύ των δύο ομάδων συγκρίθηκε στις 21 ημέρες μετά την πρώτη πλήρη δόση, δεν ανεδείχθη διαφορά, το οποίο υποδηλώνει ότι ακόμα και 1 δόση εμβολίου προσφέρει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμη προστασία. Όσον αφορά στην πρόληψη ασυμπτωματικών λοιμώξεων COVID-19, δηλαδή την ανίχνευση του ιού σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα στο πλαίσιο περιοδικών εξετάσεων που υποβάλλονταν οι εθελοντές, αλλά χωρίς συμπτωματολογία, το εμβόλιο φαίνεται να προσφέρει κάποιου βαθμού προστασία, αλλά περαιτέρω δεδομένα είναι απαραίτητα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Τι έδειξαν οι μελέτες
Δεδομένα ασφάλειας συλλέχθηκαν από 12.174 εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο και από 11.879 εθελοντές που δεν έλαβαν το ενεργό εμβόλιο. Δεν καταγράφηκαν θάνατοι σχετιζόμενοι με το εμβόλιο. Συνολικά, περιεγράφηκαν 175 συμβάματα: 84 στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και 91 στην ομάδα ελέγχου. Ένας ασθενής εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου (τελικά όμως αυτό το σύμβαμα αποδόθηκε σε ιδιοπαθή απομυελίνωση του νωτιαίου μυελού), ένας ασθενής εμφάνισε αιμολυτική αναιμία (αλλά απεδείχθη ότι ανήκει στην ομάδα ελέγχου) και ένας ασθενής που έλαβε το εμβόλιο εμφάνισε πυρετό άνω των 40 oC. Αναφέρθηκαν δύο ακόμα επεισόδια εγκάρσιας μυελίτιδας που δε θεωρήθηκαν τελικά σχετιζόμενα με το εμβόλιο: ένα 10 ημέρες μετά τη χορήγηση, σε ασθενή με προϋπάρχουσα σκλήρυνση κατά πλάκας και ένα σε ασθενή στην ομάδα ελέγχου, 68 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα περιστατικά αυτά οδήγησαν στην προσωρινή διακοπή της μελέτης και όλοι οι ασθενείς έχουν αναρρώσει ή βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης.
Τα θετικά της μελέτης
Στα θετικά της μελέτης αυτής συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο δείγμα, ο διπλός τυφλός τυχαιοποιημένος σχεδιασμός της μελέτης, η συμμετοχή στη μελέτη διαφορετικών εθνικοτήτων και φυλών και η αξιολόγηση της ασφάλειας σε όλους τους συμμετέχοντες. Στους περιορισμούς της μελέτης συνυπολογίζεται ότι λιγότερο από 4% των συμμετεχόντων ήταν άνω των 70 ετών, κανείς εθελοντής άνω των 55 ετών δεν έλαβε το συνδυασμό με την μεικτή δόση, και οι εθελοντές με συννοσηρότητες ήταν σχετικά λίγοι. Η ετερογένεια στα δοσολογικά επίπεδα που χορηγήθηκαν ήταν τυχαία αλλά ανέδειξε ένα δυνητικά πολύ αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω αναλύσεις με μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών, καθώς και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου σε ηλικιωμένους και εγκύους. Η εμπιστοσύνη της επιστημονικής κοινότητας και της κοινής γνώμης σε οποιοδήποτε εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του.
Eμβόλιο: Σε ποιες περιπτώσεις δεν είναι άμεσα αποτελεσματικό
Τα νέα για τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό είναι πολύ ενθαρρυντικά για την παγκόσμια κοινότητα.
Ήδη, η Βρετανία ξεκίνησε τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, οι υπόλοιπες χώρες δεν είναι πολύ μακριά, όπως και οι ΗΠΑ.
Αλλά, σύμφωνα με μία μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό.
Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλος, τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά, ειδικά σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς και έξαρση των μολύνσεων.
Τα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη του θανάτου και της ασθένειας το 2021 εάν εισαχθούν σε έναν πληθυσμό όπου ο κοροναϊός μαίνεται – όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης στο περιοδικό Health Affairs.
Ένας από τους συγγραφείς της είναι ο Δρ Rochelle Walensky του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, τον οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden επέλεξε να διευθύνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το παράδειγμα του πυροσβεστήρα
Ένα εμβόλιο είναι, σαν ένας πυροσβεστήρας. Ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό, όπως φαίνεται να είναι των εμβολίων Moderna και Pfizer, είναι ένας πολύ ισχυρός πυροσβεστήρας. Όμως, το μέγεθος της πυρκαγιάς είναι καθοριστικός παράγοντας για την έκταση της καταστροφής.
Οι εκτιμήσεις των ερευνητών είναι σημαντικές:
Στο τρέχον επίπεδο μόλυνσης στις Η.Π.Α. (περίπου 200.000 επιβεβαιωμένες νέες λοιμώξεις την ημέρα), ένα εμβόλιο που είναι 95% αποτελεσματικό και διανέμεται με τον αναμενόμενο ρυθμό – θα εξακολουθεί να αφήνει πολύ σημαντικό αριθμό θυμάτων στους επόμενους έξι μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού.
Σε αριθμούς αυτό σημαίνει πως, περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσβληθούν από τον ιό και περισσότεροι από 160.000 θα πεθάνουν.
Εάν το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό 50% και όχι 95% αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός δηλαδή στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου (περίπου 35.000 νέες καθημερινές περιπτώσεις), τότε ο αριθμός των νεκρών τους επόμενους έξι μήνες θα διατηρείτο σε περίπου 60.000.
Αν και ένα ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά 50% θα είχε συγκλονίσει τον πλανήτη, είναι σημαντικό πως απαιτείται να μην υπάρχει μεγάλη μετάδοση του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός.
Κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να εξαλείψει μια πανδημία αμέσως, όπως και κανένας πυροσβεστήρας δεν μπορεί να σβήσει μια δασική πυρκαγιά.
Ενώ ο εμβολιασμός θα προχωρά την ίδια ώρα ο ιός θα συνεχίζει να προκαλεί βλάβη.
Έτσι, μέτρα που μειώνουν την εξάπλωση του ιού – όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και τα rapid tests μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα και μάλλον θα εξακολουθούν να ισχύουν για τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Και όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Και στην Ελλάδα θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα κάτω από 500 την ημέρα ή/και να έχει εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού για να αφαιρεθούν από την καθημερινότητα των πολιτών μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού ή να επανέλθουν οι κανόνες ελευθερίας στην προ κορvωνoϊό εποχή.
Άλλωστε, το επόμενο πεδίο που ακόμη είναι γκρίζο και δεν έχει ακόμη ερευνηθεί είναι για πόσο διάστημα διαρκεί η ανοσία.
Πάντως, οι δοκιμές για φάρμακο έχουν προχωρήσει και μπορεί έως το καλοκαίρι να υπάρχουν θετικά νέα και σε αυτόν τον τομέα.
Πηγές:
https://www.iefimerida.gr/ygeia/embolio-oxfordis-erotimata-apotelesmatikotita-asfaleia
https://www.kathimerini.gr/society/561189910/1-677-nea-kroysmata-578-diasolinomenoi/
Facebook Comments