«Έχω επιθέσεις ύπνου συνέχεια. Το εμβόλιο κατέστρεψε τη ζωή μου»-Τι έπαθαν στη Σουηδία από το εμβόλιο της γρίπης

Για πολλούς Σουηδούς, ο εμβολιασμός για την καταπολέμηση ενός ιού, αποτελεί ζήτημα taboo από την περίοδο 2009-2010, οπότε και διοργανώθηκε η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού προ του κινδύνου της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1).

Πάνω από το 60% του πληθυσμού έλαβε το εμβόλιο Pandemrix της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline – το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο απ’ όσες χώρες προνόησαν για τη θωράκιση από τη H1N1.

Ωστόσο η εμπειρία έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των Σουηδών σε οποιοδήποτε μελλοντικό εμβόλιο, γιγαντώνοντας τους φόβους για άγνωστες μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί – κυρίως παιδιά και ενήλικες κάτω των 30 ετών – διαγνώστηκαν αργότερα με ναρκοληψία, ως παρενέργεια του εμβολίου.

Η ναρκοληψία είναι μια χρόνια διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί υπερβολική και συχνά ανεξέλεγκτη υπνηλία.

«Έχω “επιθέσεις” ύπνου όλη την ώρα σε κάθε είδους καταστάσεις και σε ακατάλληλες στιγμές. Κατά την ώρα του φαγητού, σε συνεντεύξεις εργασίας, σε διαλέξεις, σεμινάρια, στο πανεπιστήμιο. Έχω κοιμηθεί στο χώρο εργασίας μου, κοιμάμαι σε λεωφορεία και οπουδήποτε αλλού. Έχει καταστραφεί η ζωή μου. Αποκοιμήθηκα στη δουλειά, λεωφορεία, παντού … », δηλώνει η Meissa Chebbi στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

“Δεν θα συνιστούσα ποτέ” να πάρετε ένα εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, “εκτός εάν πρέπει απολύτως να το πάρετε, σε κίνδυνο θανάτου”, δήλωσε η νεαρή 21χρονη Σουηδέζα στην Agence France-Presse. «Θα περιμένω πέντε χρόνια για το εμβόλιο του κορωνοϊού, όταν θα ξέρουμε τους κινδύνους», είπε η φοιτήτρια.

Η Σουηδική Φαρμακευτική Ασφάλιση έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει 440 από 702 αξιώσεις αποζημίωσης για ναρκοληψία που συνδέονται με την Pandemrix, καταβάλλοντας συνολικά 100 εκατομμύρια κορώνες (9,8 εκατομμύρια ευρώ) στους καταγγέλλοντες – αιτούντες.

Ο πασίγνωστος διεθνώς πια Άντερς Τέγκνελ είχε εμπλακεί και σε εκείνη τη διαδικασία. Ήταν τότε μέλος μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Υγείας, που ζήτησε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. «Φυσικά η απόφαση θα ήταν εντελώς διαφορετική αν γνωρίζαμε τις παρενέργειες. Αλλά ήταν εντελώς άγνωστες, ήταν μια έκπληξη για όλους μας», δήλωσε ο Τέγκνελ στο AFP, προσθέτοντας ότι αυτή τη φορά οι αρχές θα επιδιώξουν να παράσχουν ικανοποιητική ενημέρωση για τα εμβόλια κατά του covid-19 όταν υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

Οι ερευνητές Μάρκου Πάρτινεν από την Κλινική Υπνου του Ελσίνκι και Χάνα Νόινεκ του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευημερία της Φινλανδίας ανακάλυψαν ότι μεταξύ του 2002 και του 2009, προτού κάνει την εμφάνισή της η νέα γρίπη, η αναλογία εμφάνισης ναρκοληψίας σε παιδιά κάτω των 17 ετών ήταν της τάξεως του 0,31 ανά 100.000. Το 2010 όμως, μετά τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου, η αναλογία ήταν 17 φορές υψηλότερη και συγκεκριμένα έφθανε τις 5,3 περιπτώσεις ανά 100.000, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι επιστήμονες συνέλεξαν επίσης στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς με το πανδημικό εμβόλιο και τη ναρκοληψία σε παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1991 και του Δεκεμβρίου του 2005. Είδαν ότι στα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί η αναλογία σε ό,τι αφορούσε τη ναρκοληψία ήταν εννέα ανά 100.000 σε σύγκριση με 0,7 ανά 100.000 στα μη εμβολιασμένα παιδιά – κοινώς 13 φορές υψηλότερη.

Το Pandemrix ήταν το κύριο πανδημικό εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στη νέα γρίπη σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αναπτύχθηκε αποκλειστικώς για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Στη Σουηδία η συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντικού εμβολιασμού για παιδιά κυμαίνεται συνήθως πάνω από 90%. Ωστόσο στο (μελλοντικό) εμβόλιο για τον κορωνοϊό οι εθελοντές είναι για την ώρα λιγότεροι από το άθροισμα σκεπτικιστών – αρνητών.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το εκλογικό ινστιτούτο Novus έδειξε ότι το 26% των Σουηδών δεν σκοπεύουν να λάβουν κανένα από τα εμβόλια Covid-19 που αναπτύσσονται, ενώ το 28% είναι αναποφάσιστοι. Ένα ποσοστό 46% δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, Γιόχαν Κάρλσον, για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους φόβους, η Σουηδία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μητρώο για να εντοπίσει γρήγορα τυχόν παρενέργειες από το εμβόλιο για τον Covid-19, το οποίο θα εισάγει.

Ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα πείσει τους δύσπιστους (και μάλλον αδύνατο τους αρνητές), καθώς σε πολλές από τις περιπτώσεις ναρκοληψίας τα συμπτώματα άργησαν αρκετά για να εκδηλωθούν.

Πηγές:

https://www.zarpanews.gr/quot-narkolipsia-tis-agelis-quot-enantia-sto-emvolio-polloi-soyidoi-meta-to-quot-strapatso-quot-me-ton-emvoliasmo-gia-tin-gripi-ton-choiron/, Πηγή: menshouse.gr

https://e-today.gr/%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-1-2-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1/

https://www.tovima.gr/2012/03/29/science/to-pandimiko-embolio-syndeetai-me-narkolipsia/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments