916 κρούσματα-Που εντοπίζονται-Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη-Εμβολιασμός: Μόνο το 20% των υγειονομικών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην Αθήνα-Πελώνη: Μαζικός εμβολιασμός των πολιτών από τον Φεβρουάριο-Μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του Covid 19 τις γιορτές-Λινού: Εξαιρετικά ασφαλές το εμβόλιο-Θεσσαλονίκη : Στα επίπεδα Οκτωβρίου έπεσε το ιικό φορτίο στα λύματα- ΠΟΥ: Μείνετε σπίτι τα Χριστούγεννα- Εκστρατεία του Παπανικολάου για να βρεθούν 230.000€ για την ολοκλήρωση της έρευνας με στόχο τη θεραπεία

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

245 κρούσματα στην Αττική, 186 στη Θεσσαλονίκη -Μειωμένες οι διαγνώσεις στην επικράτεια

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 916 μολύνσεων, 186 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 245 στην Αττική. Η Δυτική Αττική που από το πρωί μπήκε σε αυστηρό lockdown, καταγράφει σήμερα 47 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανά 100.000 κατοίκων, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην περιοχή ανέρχεται σε 34,29 έναν από τους υψηλότερους στη χώρα.

Τα κρούσματα στην Αττική επιμερίζονται ως ακολούθως, κατά την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση:

27 στην Ανατολική Αττική 48 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 47 στη Δυτική Αττική 32 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 51 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών 22 στον Νότιο Τομέα Αθηνών 18 στην Π.Ε. Πειραιώς 3 στην Π.Ε. Νήσων

Ο Πίνακας της γεωγραφικής κατανομής κρουσμάτων κορωνοϊού

Ο πίνακας με την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων 18/12

37 κρούσματα εντοπίζονται σήμερα στην Κοζάνη, 34 στην Πιερία, 46 στη Μαγνησία και 39 στη Λάρισα. Οι αριθμοί νέων διαγνώσεων είναι εμφανώς μειωμένοι σε σύγκριση με τις περασμένες εβδομάδας, όταν παρατηρούσαμε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων σε σειρά Περιφερειών, κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα.

Αιτωλοακαρνανίας 17

Αργολίδας 1

Αρκαδίας 1

Άρτας 2

Αχαΐας 9

Βοιωτίας 12

Γρεβενών 4

Δράμας 8

Έβρου 25

Εύβοιας 5

Ευρυτανίας 2

Ηλείας 1

Ημαθίας 11

Θάσος 1

Ιωαννίνων 2

Καβάλας 18

Καρδίτσας 18

Καστοριάς 1

Κιλκίς 9

Κοζάνης 37

Κορινθίας 10

Λακωνίας 10

Λάρισας 39

Λέσβου 23

Λευκάδας  2

Μαγνησίας 46

Μεσσηνίας 2

Νήσων 3

Ξάνθης 26

Πέλλας 16

Πιερίας 34

Πρέβεζας 1

Ρεθύμνου 2

Ροδόπης 14

Ρόδος 2

Σερρών  28

Τρικάλων 3

Φθιώτιδας 4

Φλώρινας 4

Χαλκιδικής 5

Χανίων 2

Χίου 7

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη

Σε lockdown μπαίνει από το πρωί του Σαββάτου η περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης.

Όπως και στη Δυτική Αττική, τα νέα μέτρα για την περιοχή της Κοζάνης είναι τα εξής.

1. Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
2. Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή. Επίσης, τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4. Μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.

5. Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7. Μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. Απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9. Αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς, καθώς και υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές, ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές. Θα διεξάγεται περιοδικός έλεγχος των μικροπωλητών ανά τριήμερο.

10. Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων κ.λπ.), λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.

11. Τέλος, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Εμβολιασμός: Μόνο το 20% των υγειονομικών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην Αθήνα

Αρνητικό κλίμα στο υγειονομικό προσωπικό έχουν δημιουργήσει οι χειρισμοί της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πηγές της ΠΟΕΔΗΝ η συμμετοχή των υγειονομικών για να κάνουν το εμβόλιο μέχρι και σήμερα είναι αρκετά μικρή, ενώ μάλιστα όπως αναφέρουν περίπου μόνο το 20% των υγειονομικών στην Αθήνα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κάνουν το εμβόλιο.

Οι γιατροί είναι ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού κατά του Covid-19, ωστόσο θεωρούν πως η διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ θεωρούν απαράδεκτες τις πιέσεις υπό τον φόβο των πειθαρχικών κυρώσεων.

Ενημέρωση και πειθώ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της μάλιστα η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται «γιατί τόσο βιασύνη; Ακόμη δεν έφθασαν τα εμβόλια στη χώρα. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στο προσωπικό από τις επιτροπές λοιμώξεων και με νηφάλιο τρόπο να πεισθούν οι συνάδελφοι με επιχειρήματα» καθώς όπως προσθέτει: «Με τόση σπουδή και βιασύνη άρχισαν να φοβούνται».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητάει να μείνει ανοικτή σε ημερομηνία η επιθυμία των υγειονομικών για να εμβολιαστούν και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι μόνο με ενημέρωση και πειθώ θα επιτευχθεί μαζικός εμβολιασμός.

Το ίδιο κλίμα και σε Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιφύλαξη φαίνεται πως βλέπουν τις γρήγορες και πιεστικές κινήσεις της κυβέρνησης και οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ στο ΓΝ Παπαγεωργίου, το 75-80% των επιμελητών και των καθηγητών ανταποκρίθηκαν θετικά στη δική του κλινική, αλλά μόλις ένας στους δέκα των νέων, ειδικευόμενων γιατρών, υπέγραψε τη λίστα για το εμβόλιο.

«Εγώ μπήκα πρώτος στη λίστα. Οι μικρές ηλικίες θεωρούν ότι το εμβόλιο δεν τους αφορά και λένε πως θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο. Θεωρούν ότι επειδή είναι μικροί δε θα νοσήσουν σοβαρά, αλλά το ζήτημα είναι η κοινωνική προσφορά. Αν νοσήσουν θα διακινδυνεύσουν οι ευπαθείς γύρω τους», αναφέρει ο κ. Κώτσης.

«Θα εμβολιαστώ σε κοινή θέα αν χρειαστεί για να τους πείσω»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιφύλαξη των νέων γιατρών, έγκειται στον φόβο για το άγνωστο. Καμία επιστημονική τεκμηρίωση δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη θέση τους, καθώς το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε 40.000 ανθρώπους και ήταν επιτυχές, πλην ελαχίστων περιστατικών αλλεργίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κώτσης.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα συντηρητική νοοτροπία. Φοβούνται το καινούριο. Ένας γιατρός θα έπρεπε ήδη να έχει πειστεί. Διατείνονται ότι θα το κάνουν σε δεύτερο χρόνο, αλλά έτσι δε θα επιτευχθεί εγκαίρως ανοσία. Μπήκα πρώτος στη λίστα και θα εμβολιαστώ πρώτος. Ακόμη και σε κοινή θέα εάν χρειαστεί για να πείσω τον κόσμο», τονίζει, ενώ προσθέτει: «Προσωπικά είμαι 100% σίγουρος. Άλλωστε είμαστε ένα μήνα πίσω απ’ την Αγγλία, όπου τα κάνουν μαζικά. Αν υπήρχαν προβλήματα θα το ξέραμε».

Να γίνει μία σωστή καμπάνια

Ο καθηγητής κρίνει απαραίτητο να πειστεί σύντομα ο κόσμος. Προτείνει μία σωστή ενημερωτική καμπάνια με επιστημονική τεκμηρίωση η οποία θα επικεντρώνεται στα οφέλη του εμβολιασμού. Ακόμη, προτείνει άτομα τα οποία έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν, να εμβολιαστούν δημοσίως.

«Υπάρχει ζωτική ανάγκη να πείσουμε τον κόσμο. Αφού το παρατήρησα στη δική μου κλινική, στο δικό μου μικρόκοσμο, σκεφτείτε τι γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρέπει να δρούμε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και όχι με ατομικιστικά κριτήρια», τονίζει κλείνοντας.

Παπαστεργίου: Αρκετοί οι επιφυλακτικοί, αλλά λανθασμένα

«Ήλπιζα να μη μου κάνετε αυτή την ερώτηση», απαντά από την πλευρά του ο Επιμελητής ‘Α στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαγεωργίου, ερωτηθείς στο grtimes.gr για το αν υπάρχουν συνάδελφοί του που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαιώνει ότι από εχθές που ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται οι λίστες στα νοσοκομεία με τα άτομα τα οποία θέλουν να εμβολιαστούν, οι επιφυλακτικοί ήταν αρκετοί.

«Αν οι υγειονομικοί δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, σημαίνει ότι δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια του εμβολίου και όχι για την αποτελεσματικότητα», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος εκτιμά ότι φοβούνται για τυχόν παρενέργειες, προτείνοντας να εστιάσει εκεί η εκστρατεία για το εμβόλιο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η επιφυλακτικότητα τους είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές.

Τηλεδιασκέψεις Κικίλια-Τσιόδρα με διοικητές νοσοκομείων -Ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν

Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις είχε το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου με Διοικητές και Διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού «Ελευθερία».

Θέμα των τηλεδιασκέψεων ήταν η καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα της επιχείρησης «Ελευθερία».

«Ζήτησα να ξεκινήσει η προσπάθεια αυτή, να καταγράψουμε όλους τους συναδέλφους που θέλουν να εμβολιαστούν και να προχωρήσουμε τάχιστα τις επόμενες μέρες στην υλοποίηση του πρότζεκτ.

Στο τέλος του χρόνου έρχονται τα εμβόλια στην Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα. Υπάρχει ικανός αριθμός εμβολίων για να εμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί μας και αυτό θα κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας στο σπίτι μας που γυρνάμε από το νοσοκομείο και τις βάζουμε σε κίνδυνο καθημερινά, αλλά και να προστατεύσουμε και νομίζω ότι είναι ιερό και του ασθενείς μας», είπε μιλώντας στους διοικητές, και τους διευθυντές των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των 7 ΥΠΕ της χώρας.

Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος δήλωσε: «Τα εμβόλια αυτή τη στιγμή αποτελούν πραγματικά το φως στο τούνελ αυτής της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιστήμονες των νοσοκομείων σας πρέπει να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα αναδυθεί».

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης  Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.

Μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς του Covid 19 τις γιορτές

Για τα μέτρα πρόληψης της περαιτέρω διασποράς του κορωνoϊού SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, ενημερώνει με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, η μετάδοση του κορονοϊού SARS-CoV-2 στις ευρωπαϊκές χώρες παραμένει υψηλή. Η ενδεχόμενη πρόωρη διακοπή των περιοριστικών μέτρων, που έχουν τεθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, θα είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων και των νοσηλειών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, αξιολογεί τον βαθμό κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού ως «υψηλό» στον γενικό πληθυσμό και ως «πολύ υψηλό» στα άτομα τρίτης ηλικίας και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων εορτών παραδοσιακά συνδέεται με δραστηριότητες, όπως οι κοινωνικές συναθροίσεις, οι αγορές και οι μετακινήσεις, από τις οποίες -σε συνδυασμό με τις ενδεχόμενες ελλιπείς συνθήκες αερισμού των κλειστών χώρων- θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος για την περαιτέρω διασπορά του ιού, εάν πραγματοποιούνται χωρίς την τήρηση των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας.

Μέτρα προστασίας

– Φυσική απόσταση τουλάχιστον 1,5-2 μέτρων

– Χρήση της προστατευτικής μάσκας προσώπου

– Υγιεινή των χεριών

– Αναπνευστική υγιεινή (σε βήχα ή πτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντηλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση μέσα στους κάδους απορριμμάτων) και ιδιαίτερα για όλη τη χειμερινή περίοδο επαρκής και συστηματικός αερισμός των κλειστών χώρων.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί επίσης στον μέγιστο αριθμό των ατόμων που δύνανται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με προσπάθεια περιορισμού διάρκειας των κοινωνικών συναθροίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συναθροίσεις, δημόσιες ή κοινωνικές εκδηλώσεις, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού αναστέλλονται. Ειδικώς για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις, με ανώτατο όριο εννέα συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο οικογένειες.

Για λόγους αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του ιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται, καθώς τα άτομα παραμένουν σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους ενδεχόμενα μη επαρκώς αεριζόμενους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ η κατανάλωση φαγητού και ποτού και οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε κοντινή απόσταση μεταξύ των ατόμων, και για λόγους ιδιαίτερης προστασίας των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς οι συγκεντρώσεις των γιορτινών ημερών μπορεί να τους φέρουν σε επαφή με άτομα που φέρουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν, θα πρέπει να τηρούνται πιστά τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον συστήνονται ισχυρά τα ακόλουθα:

– Αποφυγή μη αναγκαίων μετακινήσεων

– Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα υποψίας λοίμωξης COVID-19

– Συναντήσεις σταθερών μικρών ομάδων ατόμων (social bubbles) τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα άτομα της ομάδας θα πρέπει να ακολουθούν τα ίδια μέτρα προστασίας και να αποφεύγουν τις συναντήσεις με άτομα εκτός αυτής της ομάδας.

Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων αυτοπεριοριστεί (από επαφές) κατά το δυνατόν προληπτικά, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.

Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.

Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.

Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί.

Άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα λοίμωξης COVID-19, καθώς και άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις, ανεξάρτητα από την εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, η ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους, καταστήματα, χώρους λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.ά.

Αθηνά Λινού: Εξαιρετικά ασφαλές το εμβόλιο

«Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές. Δοκιμάστηκε σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων πριν εγκριθεί. Συνεχίζει να εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων» τόνισε.

Σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες, σημείωσε: «Υπάρχουν μικρές παρενέργειες που είναι παρόμοιες με τις παρενέργειες κάθε εμβολιασμού. Τοπικός πόνος, ερεθισμό, σπανιότερα ελαφρό πυρετό ή εξάντληση. Αλλά όλα αυτά τελειώνουν σε 3-4 μέρες. Δεν φαίνεται ότι θα προκύψει κάτι άλλο σοβαρό Ότι είναι ένα να προκαλέσει ένα εμβόλιο, το κάνει 1-2 μήνες μετά τον εμβολιασμό».

Η κ. Λινού επισήμανε ότι η ανθρωπότητα χρωστάει πολλά στα εμβόλια.

Σε ότι αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η καθηγήτρια έκανε λόγο πως η κατάσταση είναι κάπως ελεγχόμενη.

«Αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε που υπάρχει διασπορά, πόσο μεγάλη θα είναι και πού μπορεί να παρουσιαστεί έξαρση που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε. Μέχρι να εμβολιαστεί το 70-80% των Ελλήνων, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας» ανέφερε.

Θεσσαλονίκη : Στα επίπεδα Οκτωβρίου έπεσε το ιικό φορτίο στα λύματα

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου έχει σταθεροποιηθεί το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από τη στιγμή που το ιικό φορτίο πέρασε στο πορτοκαλί από το κόκκινο επίπεδο, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις, που δείχνουν ότι έχει ανακοπεί η τάση αποκλιμάκωσης, η οποία είχε καταγραφεί από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση προς τα κάτω. Η παρατεταμένη παραμονή στο ίδιο επίπεδο, δείχνει πως τα μέτρα που ισχύουν, με τον τρόπο που εφαρμόζονται από τους πολίτες, έχουν φτάσει στο όριό τους, δε μας πηγαίνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, δε βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά»

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη σταθεροποίηση αυτή, όπως εξήγησε, είναι «μέσα στη χαλαρότητα των εορτών και της ανάγκης των ανθρώπων να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με κοντινούς τους συγγενείς ή φίλους, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέα απότομο ξέσπασμα».

«Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά. Και όταν λέμε πως βρισκόμαστε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, ας θυμόμαστε και ότι εκείνες τις μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαν μικρή πληρότητα, ενώ τώρα αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με τις ΜΕΘ γεμάτες», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Σταθεροποίηση ιικού φορτίου»

Ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, διευκρίνισε, ότι «αυτή η μεταβλητότητα που βλέπουμε στο διάγραμμα μεταξύ των μετρήσεων, είναι στα όρια της ακρίβειας της τεχνικής που ακολουθούμε. ‘Αρα στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως έχουμε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου».

Στο συνημμένο διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών, που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Πελώνη: Μαζικός εμβολιασμός των πολιτών από τον Φεβρουάριο

Ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών για τον κορωνοϊό θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο, όπως ενημέρωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο, σημείωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κα Πελώνη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ελπίδα στις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα 60%-70% του πληθυσμού. 

Η ίδια, απέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση της κυβέρνησης στο ζήτημα των εμβολίων, αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ενιαίος αγοραστής», πως δεν είναι ζήτημα που εξαρτάται από τα κράτη-μέλη. «Κανείς δεν παίρνει περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που του αναλογεί».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ μία μέρα αργότερα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία.

Έρχονται κι άλλα σκληρά lockdown;

Ερωτώμενη για τα σκληρά lockdown που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, σε τρεις περιοχές της δυτικής Αττικής και εάν υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα και αλλού, είπε πως εντός της ημέρας η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να κάνει την εισήγησή της.

«Εδώ και δυο εβδομάδες γίνονται προειδοποιήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές» σημείωσε, απαντώντας στις φωνές που κάνουν λόγο για καθυστέρηση στους ελέγχους στη δυτική Αττική.

Σχετικά με τα εορταστικά ρεβεγιόν η κα Πελώνη συνέστησε να μην αλλάξει ο κόσμος την επαφή του πέραν του γνωστού του στενού κύκλου.

ΠΟΥ: Μείνετε σπίτι τα Χριστούγεννα 

Έκκληση στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα και να αποφύγουν να συναντηθούν με την οικογένεια τους, απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας πως “δεν αξίζει τον κίνδυνο” να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό ή να τον μεταδώσει σε αγαπημένα πρόσωπα.

Ακόμη “λίγους μήνες” θυσίες

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Kluge, κάλεσε τους ανθρώπους να κάνουν για ακόμη “λίγους μήνες” θυσίες ώστε να αποφύγουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

προηγούμενο
επόμενο
more

Facebook Comments