Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ :
«Σήμερα ανακοινώνουμε 942 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 137918, εκ των οποίων το 52.3% άνδρες.
5412 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40963 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 142 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 885 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 58 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4788 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1948 (40.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά:
59 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
45 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
39 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
30 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
90 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
40 κρούσματα στην ΠΕ Νότιου Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς
170 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
12 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Αργολίδας
4 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας
16 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας
16 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Γρεβενών
6 κρούσματα στην ΠΕ Δράμας
48 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου
5 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας
3 κρούσμα στην ΠΕ Ζακύνθου
4 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας
11 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας
3 κρούσμα στην ΠΕ Ιωαννίνων
10 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας
12 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου
13 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας
3 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς
1 κρούσμα στην ΠΕ Κέας-Κύθνου
24 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς
19 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης
4 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Λακωνίας
28 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας
12 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου
19 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Μεσσηνίας
6 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων
13 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης
5 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας
20 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας
2 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας
21 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης
2 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
12 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών
1 κρούσμα στην ΠΕ Σποράδων
6 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων
6 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
10 κρούσματα στην ΠΕ Φλώρινας
10 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής
5 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων
2 κρούσματα στην ΠΕ Χίου
4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και τα βήματα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
Αλλαγή του χρόνου με αυτοσυγκράτηση και τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού συστήνουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι με φόντο την επιδημιολογικά επιβαρυμένη εικόνα της χώρας μας.
Με τους κανόνες των Χριστουγέννων καλούνται οι πολίτες να γιορτάσουν και την Πρωτοχρονιά, δεδομένου ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (παρά τη μερική αποκλιμάκωση) και η πίεση στο σύστημα υγείας δεν λέει να κοπάσει.
Οι έλεγχοι από πλευράς της αστυνομίας θα είναι αυστηροί, ενώ επιτελείς του Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, προκειμένου να γνωρίζει ο πρωθυπουργός από «πρώτο χέρι», εάν παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα απειθαρχίας και καταστρατήγησης των μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα ισχύουν τα εξής:
Έως δύο οικογένειες θα μπορούν να καθίσουν στο γιορτινό τραπέζι και πάντως όχι πάνω από εννέα άτομα.
Θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς εξαιρέσεις.
Για τις μετακινήσεις προς το ρεβεγιόν και για την επιστροφή στο σπίτι, οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms στο 13033 με κωδικό “6”.
Τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα
Επειδή απαιτείται χρόνος για να διαφανεί πόσο θα αλλάξει το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας μετά τις γιορτές, η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται ορισμένα σχέδια για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι πολίτες παρουσιάζουν εμφανή σημάδια κόπωσης, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν κατανοήσει ότι όσο προσέξουν περισσότερο και τηρούν τα μέτρα πρόληψης από τον φονικό ιό, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας.
Υπάρχουν ωστόσο, ορισμένες περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, επειδή το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει να βελτιώνεται και αυτές είναι: το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, το Περιστέρι, το Ίλιον, οι Αχαρνές, το Ζεφύρι, η Κάλυμνος και η Φλώρινα.
Το μοντέλο των τοπικών lockdown αποτελεί σίγουρα μία λύση για την κυβέρνηση, η οποία όμως προβληματίζεται σοβαρά για το άνοιγμα των σχολείων και τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Δύο κρίσιμα ζητήματα, αφενός γιατί η ψυχολογία και η υγεία των παιδιών έχουν επηρεαστεί και αφετέρου διότι πρέπει άμεσα να τονωθεί η οικονομία.
Προτεραιότητα για Δημοτικά – Νηπιαγωγεία
Μαραθώνια ήταν η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με επίμαχο θέμα την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Η πλειονότητα των ειδικών τάσσεται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων, με προτεραιότητα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, στις 8 Ιανουαρίου, ενώ προβληματισμός επικρατεί για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κυρίως τα λύκεια, όπου η μεταδοτικότητα είναι αυξημένη. Τελικά αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις, δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάζουν από μέρα σε μέρα και ουδείς μπορεί να προδικάσει τις τελικές αποφάσεις.
Ψώνια με δοκιμή στο κατάστημα
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του νέου έτους θα γίνουν συζητήσεις με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι αν η εικόνα της πανδημίας έχει πτωτική πορεία, θα χαλαρώσουν κάποια μέτρα.
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται έναν νέο μοντέλο αγορών (click in shop) για να διευκολύνουν τους καταναλωτές, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τι είναι το click in shop
Με το click in shop οι καταναλωτές θα μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα με προγραμματισμένο ραντεβού και να δοκιμάζουν τα προϊόντα. Αυτό που επεξεργάζονται είναι εάν θα εξυπηρετείται ένας μόνο πελάτης μέσα στο κατάστημα ή θα επιτραπεί ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πελατών, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζεται βάσει των τετραγωνικών του καταστήματος.
Στόχος πάντως είναι το άνοιγμα των καταστημάτων να μην απέχει πολύ από τις χειμερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν στις 11 Ιανουαρίου.
Πρωτοχρονιά όπως… τα Χριστούγεννα – Πάνω από 10.000 αστυνομικοί στους δρόμους
Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας την Πρωτοχρονιά, στο πλαίσιο των ελέγχων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.
Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ανάλογα με αυτά των Χριστουγέννων, αλλά οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι εντατικότεροι.
«Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος και προσθέτει: «Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς».
Από αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία.
Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.
Κωδικός 6 για το ρεβεγιόν
Σημειώνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.
Η ΕΛ.ΑΣ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες.
Οσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα. Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.
Εκκλησίες και πιστοί
Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: Ενα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες.
Διευκρινίζεται, όπως ανφέρει το ΑΠΕ, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.
Τέλος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το διήμερο των Χριστουγέννων (24-25/12) πραγματοποιήθηκαν συνολικά 140.000 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 3.300 παραβάσεις και συνελήφθησαν δέκα άτομα.
«Αν ανοίξουν τώρα τα σχολεία, θα έχουμε 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο»
Τγη θέση του, ότι τα τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διχογνωμία των ειδικών αναφορικά με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε τη θέση του πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου. «Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο, για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού εμπορίου, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κ.λπ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί, είναι το πώς» δήλωσε μιλώντας στον Realfm.
«Το άνοιγμα των σχολείων με βάση τα δεδομένα και από την προηγούμενη εμπειρία και του κλεισίματος – ανοίγματος στο προηγούμενο κύμα αλλά και το κλείσιμο που έγινε στο δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο έχουμε μια συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των επαφών από τα σχολεία, των επαφών, όχι της μετάδοσης, εξαρτάται και από το πώς γίνεται η επαφή, αν φοράμε μάσκα ή όχι κ.λπ. Η αύξηση αυτών των επαφών είναι συνολικά γύρω στο +10%. Η κατανομή είναι 9%-12%, αλλά ας πούμε 10%.
»Άρα λοιπόν με το να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία, έχουμε μια αύξηση του ρυθμού επαφών κατά 10%. Αυτό έχει τη σημασία του, έχει να κάνει και με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Την κινητικότητά τους δηλαδή σε σχέση με τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο. Προφανώς λοιπόν συνδυάζεται με το τι κάνει ο γονιός μετά, ειδικά για τα παιδιά που είναι σε μικρή ηλικία, π.χ. στο δημοτικό, όπου δεν έχουν πολύ αυξημένη αυτόνομη κοινωνικότητα. Το παιδί από το Γυμνάσιο και μετά έχει τη δυνατότητα να βγει, να πάει στο φροντιστήριο και να κινηθεί μόνο του» πρόσθεσε.
«Είχαμε προβλέψει αύξηση κρουσμάτων λόγω click away»
«Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές. Χθες είχαμε μια αύξηση κατά 200 κρούσματα πάνω από ό,τι προβλέπαμε εμείς, που σημαίνει ότι είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών, αλλά εδώ είχαμε λίγο παραπάνω. Θέλω να δω αν είναι μια απλή διόρθωση ή μια απόκλιση που έγινε χθες και θα διορθωθεί σήμερα ή αύριο, ή αν θα είναι συστηματικό. Αν είναι συστηματικό, τότε η αύξηση που προβλέπαμε ότι θα συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των γιορτών και λόγω του κλίματος, συμβαίνει ήδη. Αντί να συμβεί από την Πρωτοχρονιά, συνέβη δύο-τρεις ημέρες νωρίτερα» υπογράμμισε.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η αύξηση θα είναι αυτής της κλίμακας, αλλά η αύξηση είναι μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός. Αυτό δεν μας επιτρέπει να είμαστε σε μειωτική πορεία. Το αν συμβεί ένα «μπαμ» δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε να το ανιχνεύσουμε νωρίς και να δούμε πώς και τι θα σημάνει αυτό σε βάθος χρόνου. Πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες» συμπλήρωσε.
«Θα φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα έως τον Μάρτιο»
«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στις 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα, για να κάνουμε μια σύγκριση, θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο», ανέφερε.
«Το θέμα είναι να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown. Για να το αποφύγουμε, χρειάζεται να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Κάτι που σημαίνει να μη δούμε μόνο το πότε αλλά και το πώς, συνδυαστικά με το πότε προφανώς», περιέγραψε.
Λινού: Πρώτα εμβολιασμοί εκπαιδευτικών και μετά άνοιγμα σχολείων
Αρνητική στο άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα κατάσταση εμφανίστηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία επανέλαβε την πάγια άποψή της να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με περισσότερη ασφάλεια. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να δει, όπως είπε, συγκεκριμένες κινήσεις από το υπουργείο Παιδείας, για την προστασία των εκπαιδευτικών και των παιδιών που θα μείωναν τον κίνδυνο διασποράς εντός κι εκτός σχολικών χώρων.
Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με τις οποίες σε περιπτώσεις μεγάλης διασποράς σε σχολεία, τα δύο τρίτα αυτής είχαν προκληθεί από εκπαιδευτικούς και το ένα τρίτο από τους μαθητές.
Η κ. Λινού πρότεινε να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία, με προτεραιοποίηση για όσους έχουν επιβαρύνσεις υγειονομικές ή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Καθώς όμως, όπως η καθηγήτρια τόνισε, δεν υπάρχουν τόσα εμβόλια για να καλυφθεί η τρέχουσα σχολική χρονιά, ζήτησε τουλάχιστον να ελεγχθεί με πολλά τεστ το επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές και μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, πριν ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμά τους.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση που εκφράζει με κάθε ευκαιρία, για αύξηση των τεστ που διενεργούνται αλλά και την δημοσιοποίηση του αριθμού τους.
Τσάκρης: «Εισήγηση για τεστ κορωνοϊού στα σχολεία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές»
Να γίνονται τεστ κορωνοϊού στα σχολεία -σε εκπαιδευτικούς και μαθητές – όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές, εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
Επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών.
Υπογράμμισε ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και στην Αττική.
Σύψας για σχολεία: Η Κεραμέως παρουσίασε σχέδιο με testing παιδιών και δασκάλων
Μιλώντας στο MEGA ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα ώστε η επιτροπή να εισηγηθεί χαλάρωση μέτρων, είτε αυτά έχουν να κάνουν με τα σχολεία είτε με το λιανεμπόριο.
«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή» είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ αναφερόμενος στο τι συζητήθηκε στη σύσκεψη για τα σχολεία, επισήμανε πως: «Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια. Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση».
Πιστοποιητικό εμβολιασμού : Η διαδικασία έκδοσης και η χρησιμότητά του
Προ των πυλών είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού καθώς η κυβέρνηση θέλει εγκαίρως να έχει έτοιμο το σύστημα που θα παρέχει την ψηφιακή βεβαίωση COVID 19 στους πολίτες.
Αν και το τοπίο είναι «θολό» λόγω των απαντήσεων που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν μεριμνήσει στην υλοποίησή του, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις εάν και εφόσον χρειαστεί.
Με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και σχετικό έγγραφο χορηγείται από τα νοσοκομεία στους συμμετέχοντες οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα μόλις ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διαβεβαιώσεις ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σχεδιάζεται για «προσωπική χρήση», όμως αυτό δεν σημαίνει – όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» – ότι δεν έχει αναζωπυρωθεί η κουβέντα που απασχολεί συνολικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το αν η ψηφιακή βεβαίωση εξελιχθεί σε υγειονομικό «διαβατήριο» για κλάδους της οικονομίας – την είσοδο σε αεροπλάνα ή και εστιατόρια και επιχειρήσεις χωρίς περιορισμούς και ελέγχους.
Η διαδικασία για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ηδη, πάντως, αποκρυσταλλώνονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, που έχει ως αφετηρία την ολοκλήρωση ειδικής πλατφόρμας στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης κατά το μοντέλο που πιο πρόσφατα στήθηκε ο ιστότοπος emvolio.gov.gr.
Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα φεύγει από το εμβολιαστικό κέντρο με την επίσημη βεβαίωση, ούτε τη λαμβάνουν όσοι προσέρχονται μέχρι στιγμής για την πρώτη δόση.
Μόνον εφόσον τα πληροφοριακά συστήματα θα ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης, κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ηλεκτρονικά από το σπίτι του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών Taxisnet (ενδεχομένως και του ΑΜΚΑ).
Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον πρόβλεψη για χορήγηση του εγγράφου και διά ζώσης, μέσω αίτησης στα ΚΕΠ.
Το βέβαιο είναι ότι το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πέντε εξατομικευμένες πληροφορίες, στα ελληνικά και στα αγγλικά: ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες εμβολιασμού, σημείο εμβολιασμού (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας) και τύπο εμβολίου (Pfizer κ.ά.).
Σημείο – κλειδί της διαδικασίας θα είναι το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του νέου κοροναϊού της ΗΔΙΚΑ με υπεύθυνο επεξεργασίας το υπουργείο Υγείας που σε συνεργασία με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλούνται να ρυθμίσουν κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας, όπως η ανάγκη για την κρυπτογράφηση – ανωνυμοποίηση ευαίσθητων στοιχείων.
Τι θα γίνει τα ταξίδια;
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο protothema.gr τονίζει, αναφερόμενος στα ταξίδια, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει.
Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού.
Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.
Πάντως, η συζήτηση σχετικά με τα ταξίδια στην εποχή του κοροναϊού έχει φουντώσει και πάλι με ορισμένες χώρες να ετοιμάζονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της DW, η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών.
Τέτοιοι τομείς, όπως μεταδίδει η DW, είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός.
Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας. Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού” είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις.
Γερμανοί συνταγματολόγοι, βουλευτές ακόμη και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν χτυπούν «καμπανάκι» τονίζοντας ότι εάν δεν γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, θα φτάσει η στιγμή, που όσοι από επιλογή δεν εμβολιάζονται θα πέφτουν θύματα διακρίσεων και αποκλεισμού από τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.
Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών.
Τέτοιοι τομείς είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός. Το ενδεχόμενο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας.
„Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού” είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις.
Γερμανοί συνταγματολόγοι, βουλευτές ακόμη και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν φοβούνται ότι εάν δεν γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, θα φτάσει η στιγμή, που όσοι από επιλογή δεν εμβολιάζονται θα πέφτουν θύματα διακρίσεων και αποκλεισμού από τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.
Νομοθετική παρέμβαση
Νομομαθείς πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού εξετάζουν νομοθετική απαγόρευση προνομίων για πολίτες που εμβολιάζονται.
Ο Γιοχάνες Φέχνερ, εκπρόσωπος της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για νομικά θέματα, αναφέρει στο σημερινό φύλλο της Welt ότι το κόμμα του μελετά νομικές ρυθμίσεις απαγόρευσης περιπτώσεων άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στους εμβολιασθέντες και μη, κυρίως στον ιδιωτικό οικονομικό τομέα. “Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν αεροπορικές εταιρείες ή εστιατόρια επιτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους μόνο σε όσους εμβολιάζονται, τέτοια προνομιακή μεταχείριση θα οδηγήσει στη διάσπαση της κοινωνίας”.
Ο ομόλογός του από το Χριστιανοκοκοινωνικό Κόμμα CSU Φόλκερ Ούλριχ επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ελλείψεις. “Σε κρατικό επίπεδο ισχύει ο νόμος απαγόρευσης των διακρίσεων, που αποκλείει εξ υπαρχής τις διακρίσεις πχ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσα σε όσους εμβολιάζονται και σε όσους από επιλογή τους δεν θα το κάνουν. Αλλά στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλά ρυθμιστικά κενά, που θα πρέπει να καλύψουμε”.
Προς επίρρωση των λεχθέντων του και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων Σεμπάστιαν Μπίκεχιρ επιβεβαιώνει ότι οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών AGB δεν προσφέρουν νομοθετικό πλαίσιο χειρισμού περιπτώσεων πολιτών που πέφτουν θύμα διακρίσεων στην καθημερινότητά τους, επειδή πχ. δεν εμβολιάζονται. “Ο νομοθέτης θα πρέπει να προνοήσει ρυθμιστικά, εάν θέλει να προστατεύσει επαρκώς αυτήν την κατηγορία πολιτών”.
Το πρόβλημα έχει “διαγνωσθεί” και από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ήδη ταχθεί κατά προνομίων για πολίτες με εμβόλιο.
Πρώτα εμβολιασμοί και μετά βλέπουμε
Αλλά πώς τοποθετούνται οι διάφοροι κλάδοι; Η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), υποστηρίζει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για “θεωρητικολογίες”, όπως αναφέρει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.
Όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για όλους, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για περιορισμούς. Όλοι έχουν καταρχήν μεγάλο συμφέρον στο να μπορέσουν να εμβολιαστούν, όποιος φυσικά το θέλει. Κι αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας. Ο κλάδος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους χωρίς διακρίσεις”.
Η Χάρτγκες φέρνει ως παράδειγμα έναν νέο σε ηλικία πολίτη, ο οποίος λόγω ακριβώς της ηλικίας του θα εμβολιαστεί τελευταίος, δεν θα πρέπει να πηγαίνει σε εστιατόρια ή κινηματογράφους μέχρι τότε; “Υπάρχουν πολλά ανοιχτά νομικά θέματα, όπως εάν ένας ξενοδόχος θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πολιτική πρέπει να δημιουργήσει νομοθετική σαφήνεια”.
Κατά την άποψη του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Οικονομίας Συναυλιών και Εκδηλώσεων Γενς Μίχο, νομικός ο ίδιος, ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την είσοδο σε εκδηλώσεις ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.
“Από νομικής πλευράς παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Θεμελιώδους Νόμου, γι’ αυτό το κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την ψήφιση νόμου που να ρυθμίζει την προνομιακή μεταχείριση των εμβολιασθέντων”.
Ο Γενς Μίχο υποστηρίζει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη διενέργεια γρήγορων τεστ σε όσους θέλουν να βγάλουν εισιτήριο για συναυλίες. Προς το παρόν ο κλάδος του, που έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, έχει θέσει ως προτεραιότητα το ερώτημα, πότε συναυλίες και άλλοι τύποι εκδηλώσεων θα μπορούν να γίνονται και να είναι οικονομικά αποδοτικές.
Αντίθετα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ιατρών Φρανκ Βάλτερ Μοντγκόμερι θεωρεί εφικτό μακροπρόθεσμα, όσοι εμβολιάζονται να τους δοθούν ιδιαίτερα δικαιώματα. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF ανέφερε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα σε όλους.
“Αλλά αργότερα, όταν όλοι αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο και μπορεί να διαγνωσθεί ανοσία επί τη βάσει αιματολογικών εξετάσεων, τέτοιες αποφάσεις καθίστανται δυνατές” υπογράμμισε παραπέμποντας σε απαγορεύσεις που ήδη υπάρχουν για εισόδους σε χώρες χωρίς εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού ή τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς ως προϋπόθεση για την εγγραφή παιδιών σε ορισμένα γερμανικά νηπιαγωγεία.
Σε lockdown τα τρία τέταρτα της Αγγλίας μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων – Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση Τζόνσον
Μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση αντιμετωπίζει η Βρετανία, με την πληρότητα στις εντατικές της χώρας να φτάνει στο 114% και τα κρούσματα να ανεβαίνουν δραματικά, ξεπερνώντας την Τρίτη τα 53.000, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα της Γηραιάς Αλβιώνας. Σε μία, μόνο εβδομάδα, οι μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 44%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία.
Η Ντάουνινγ Στριτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναχαίτισης της διασποράς της φονικής νόσου, αποφάσισε την επιβολή ύψιστου συναγερμού ( Tier 4 ) και σε άλλες περιοχές. Η επέκταση της κόκκινης ζώνης ή αλλιώς του lockdown θα αφορά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, τα τρία τέταρτα της Αγγλίας.
Ο αξιωματούχος της Υγείας ανακοίνωσε ότι τα βορειοανατολικά, τα τμήματα της βορειοδυτικής και της νοτιοδυτικής πλευράς ανεβαίνουν στον κόκκινο συναγερμό, στην κατηγορία 4, από τα μεσάνυχτα. Σχεδόν όλες οι υπόλοιπες περιοχές μπαίνουν στην κατηγορία 3, στον πορτοκαλί συναγερμό, συμπεριλαμβανομένου του Λίβερπουλ.
«Σχεδόν ολόκληρη η χώρα πρόκειται να είναι στην κατηγορία 3 και 4. Φοβάμαι ότι είναι απολύτως απαραίτητο λόγω των αριθμών που έχουμε δει», δήλωσε ο Χάνκοκ.
Μιλώντας για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση θα τελειώσει την άνοιξη. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα αρχίσουν τη Δευτέρα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια πολίτες.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί ραγδαία, ενώ υπάρχει το πλάνο να μεταφερθούν ασθενείς από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις με στόχο την αποσυμφόρηση.
Στα νοσοκομεία του Λονδίνου επικρατεί ένα σκηνικό χάους, με ασθενοφόρα να φέρνουν διαρκώς νέα περιστατικά κορωνοϊού. Οι αρμόδιοι του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας σε αυτό το σκηνικό τρόμου έχουν θέσει επί τάπητος το σχέδιο στησίματος στρατιωτικών αντίσκηνων έξω από τα νοσοκομεία που ασφυκτιούν.
Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη
Δεν συνοδεύεται ούτε από αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης. Ωστόσο αρρωσταίνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους έρχονται σε επαφή με κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός Covid-19 που εντοπίστηκε στη Βρετανία και έκτοτε εξαπλώνεται αργά, αλλά σταθερά στον πλανήτη, δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από τα υπόλοιπα στελέχη του, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη.
Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στην Αγγλία. Στα μέσα του Δεκεμβρίου άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία. Σύντομα αποτελούσε την πλειονότητα (έως το 70%) των κρουσμάτων σε μερικές περιοχές. Αυτό είχε ως συνέπεια άλλες χώρες να θέσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Βρετανία. Έκτοτε, όμως, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Βόρεια Αμερική.
Οι επιστήμονες που τον μελετούν είχαν ανακοινώσει ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα από άλλα στελέχη. Ωστόσο στη νέα μελέτη, ερευνητές από την ανώτατη υγειονομική Αρχή της Αγγλίας, τον οργανισμό Public Health England (PHE), ανακάλυψαν πως τουλάχιστον δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.
Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 1.769 Βρετανούς που νόσησε ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός και 1.769 άλλους που νόσησαν από το στέλεχος που επικρατεί στον υπόλοιπο κόσμο. Οι δύο ομάδες ταιριάστηκαν πλήρως όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τον τόπο κατοικίας και την χρονική στιγμή που είχαν εξεταστεί.
Τα σοβαρά περιστατικά
Όπως έδειξε η μελέτη, απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους οι 42 χρειάσθηκαν μεταφορά στο νοσοκομείο. Τους 16 είχε μολύνει ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός και τους υπόλοιπους 26 το κοινό στέλεχος. Όσον αφορά τους θανάτους, 28 ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων είχαν καταγραφεί:
12 θάνατοι μεταξύ των ασθενών που είχε αρρωστήσει σοβαρά ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός
10 θάνατοι μεταξύ των υπολοίπων ασθενών
«Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει στατιστικώς σημαντική διαφορά στις νοσηλείες και τη θνησιμότητα που προκαλούν τα δύο στελέχη του νέου κορωνοϊού», ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στην αναθεωρημένη Τεχνική Έκθεση που εξέδωσε ο PHE για τον μεταλλαγμένο ιό.
Ο κίνδυνος νέας μόλυνσης
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δημοσιεύεται για το μεταλλαγμένο στέλεχος του επικίνδυνου ιού. Εκτός από τα σοβαρά περιστατικά, εξέτασε και άλλους δείκτες της επικινδυνότητάς του.
Στα θετικά νέα συμπεριλαμβάνεται πως δεν φάνηκε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης των ασθενών από το μεταλλαγμένο στέλεχος. Αντιθέτως, το ποσοστό δευτερογενούς μετάδοσης ήταν αυξημένο. Αυτό σημαίνει πως ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός νοσεί περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους έρχονται σε επαφή με κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Κορυφαίοι επιδημιολόγοι στη Βρετανία έχουν προειδοποιήσει πως η χώρα θα αντιμετωπίσει «αληθινή καταστροφή» τις ερχόμενες εβδομάδες, εάν δεν ανακόψει τη διασπορά του μεταλλαγμένο κορωνοϊού. Χθες καταγράφηκαν 53.135 νέα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από τότε που άρχισαν μαζικοί έλεγχοι, στα μέσα του 2020.
Γουχάν: Σχεδόν δεκαπλάσια τα κρούσματα από τις αρχικές εκτιμήσεις
Σύμφωνα με έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, τα κρούσματα στη Γουχάν είναι σχεδόν δεκαπλάσια σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις
Οαριθμός των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στην Γουχάν της Κίνας, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η πανδημία, φαίνεται ότι ήταν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο, σύμφωνα με έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Η Covid-19 εμφανίστηκε στο τέλος του 2019 στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα, η οποία τέθηκε σε καραντίνα επί 76 ημέρες, από τις 23 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με τα τεστ αντισωμάτων που διενεργήθηκαν τον Απρίλιο μετά την κορύφωση της πανδημίας, το 4,43% των κατοίκων της Γουχάν βρέθηκε να έχει αντισώματα στον κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα τους αντέδρασε στην παρουσία του ιού.
Σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης, αυτό σημαίνει ότι περίπου 480.000 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από την Covid-19, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος σε σχέση με τα 50.000 κρούσματα που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι αρχές. Η διαφορά ίσως να συνδέεται «με την υποτίμηση των κρουσμάτων εν μέσω του χάους που επικράτησε στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν πολλοί άνθρωποι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ ή στο ότι τα τεστ δεν ήταν αξιόπιστα», δήλωσε η Χουάνγκ Γιανζόνγκ ειδική Δημόσιας Υγείας στο Council on Foreign Relations.
Η Γουχάν είναι μακράν η πλέον πληγείσα πόλη της Κίνας από την Covid-19, τη νόσο από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 4.634 άνθρωποι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, εκ των οποίων σχεδόν 4.000 στην πόλη αυτή. Ο τελευταίος θάνατος από κορονοϊό ανακοινώθηκε στην Κίνα στα μέσα Μαΐου, αφού ο κορονοϊός είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το ποσοστό μόλυνσης τον Απρίλιο ήταν 0,44% στην υπόλοιπη επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ήταν τον Σεπτέμβριο 23%. Στην επαρχία είχε επιβληθεί καραντίνα ως τα τέλη Μαρτίου.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σε τεστ που διεξήχθησαν σε 12.000 ανθρώπους σε έξι άλλες επαρχίες και μητροπόλεις της Κίνας εντοπίστηκαν μόνο δύο κρούσματα. Συνολικά, στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 34.000 άνθρωποι. Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι η επιδημία covid-19 περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην Γουχάν.
Πηγές:
https://www.in.gr/2020/12/30/world/deutsche-welle/aeroporiko-eisitirio-mono-pistopoiitiko-emvoliasmou/ Ειρήνη Αναστασοπούλου
Facebook Comments