Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού τα οποία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο. Σήμερα, 31/12, τελευταία μέρα του 2020 καταγράφηκαν 932 νέα κρούσματα και 50 νέοι θάνατοι.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει: «Σήμερα ανακοινώνουμε 932 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονωιού (COVID-19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 138850, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5422 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41299 (29.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
438 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 294 (67.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.890 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 50 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4838 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2868 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από τα 932 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία ανακοινώθηκαν λίγη ώρα νωρίτερα από τον ΕΟΔΥ, τα 364 καταγράφηκαν στην Αττική και τα 150 στη Θεσσαλονίκη.
Καθολικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς – Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά και τι κωδικό στέλνουμε
Οκτώ εβδομάδες διανύουμε από την επιβολή του γενικού lockdown στην επικράτεια και το ενδιαφέρον ειδικών και κυβέρνησης στρέφεται στα εορταστικά τραπέζια για την αλλαγή του χρόνου και την πιθανή καταστρατήγηση των μέτρων από μερίδα πολιτών.
Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι πρέπει να γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ενώ ανησυχητικός είναι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Αττική τις δύο τελευταίες ημέρες, όπου εντοπίζεται περίπου το 1/3 των κρουσμάτων.
Παράλληλα, τα τοπικά lockdown με αυστηρότερα μέτρα περιορισμού αυξάνονται στη χώρα, με την Κάλυμνο να προστίθεται στις περιοχές που έχουν επιβληθεί σκληρές απαγορεύσεις. Και το ζητούμενο είναι, ότι η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά, τότε δηλαδή οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν στα χέρια τους τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία και θα μπορούν να επανεκτιμήσουν την κατάσταση.
Καθολικοί έλεγχοι σήμερα και την Πρωτοχρονιά
Σχέδιο αποτροπής «ρεβεγιόν» Πρωτοχρονιάς, κινητικότητας και συγχρωτισμού, εφαρμόζει η Ελληνική Αστυνομία, με ολικό «κλείσιμο» κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας και ελέγχους στα κινούμενα οχήματα για τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης, ενώ σήμερα ενδέχεται να κλείσουν σταθμοί του μετρό και να υπάρξει αναστολή δρομολογίων των συρμών.
Σε περιπτώσεις εξακρίβωσης υπεράριθμων συγκεντρώσεων θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι Εισαγγελείς και αν κρίνεται σκόπιμο θα ακολουθούν αστυνομικές επεμβάσεις, συλλήψεις και βεβαίωση προστίμων ενώ δεν αποκλείεται η εναέρια επιτήρηση περιοχών με drones. «Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Η πόλη πρέπει να είναι νεκρή, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα αναγκαστούμε να πάρουμε και άλλα μέτρα, ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Κανονικά τα μέτρα για τις εκκλησίες
Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής:
Ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.
Ποια καταστήματα λειτουργούν και τι κωδικό στέλνουμε
Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά σήμερα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και για τη μετάβασή απαιτείται ο κωδικός 2 στο 13033. Μέχρι τις 8 το βράδυ επίσης θα μπορούμε να παραλάβουμε τις click away αγορές από όλα τα καταστήματα.
Για τα κομμωτήρια το ωράριο θα είναι 7 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ και θα στείλουμε κωδικό 2 στο 13033. Όσον αφορά τη μετακίνηση για ρεβεγιόν θα γίνει με τον κωδικό 6 και για σήμερα παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο στο τραπέζι θα καθίσουν δύο το πολύ οικογένειες έως 9 άτομα συνολικά και μάλιστα οι ίδιες που έφαγαν μαζί και τα Χριστούγεννα.
«Θερμαίνουν» την εστίαση
Μπορεί τα καταστήματα εστίασης να παραμένουν κλειστά, ωστόσο επιχειρείται η … «θέρμανση» της αγοράς, καθώς δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την επιδότηση των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης με έως 5.000 ευρώ για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της Δράσης, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ενδεικτικά σε 50 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεως και 10 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις. Η πρόσκληση θα ανοίξει στις 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 15.00 και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 4 Μαρτίου του 2021 στις 17:00.
Γερμανία: Αλλάζει τη στρατηγική των εμβολιασμών λόγω ανεπάρκειας
Οι ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσαν να καλωσορίσουν την πρόταση αυτή, κάνοντας λόγο για λογική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού όσον αφορά στους εμβολιασμούς φαίνεται πως αναγκάζεται και η Γερμανία, μετά τη Βρετανία, λόγω ανεπάρκειας δόσεων.
Μπορεί ο εμβολιασμός στη Γερμανία να έχει αρχίσει εδώ και μία εβδομάδα, ωστόσο φαίνεται πως προκύπτουν εμπόδια εξαιτίας της σχετικά μικρής ποσότητας εμβολίων που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμη.
Οι ειδικοί, προκειμένου να εμβολιαστούν έτσι όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία, προτείνουν να αναβληθεί ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
«Αφού το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εμβολιασμών κατά πάσα πιθανότατα μπορεί να ποικίλει χρονικά εντός ορισμένων ορίων και δεδομένου ότι η προστασία είναι πολύ καλή ακόμα και μετά από τον πρώτο εμβολιασμό, αξίζει να εξεταστεί, αφού υπάρχει ανεπάρκεια εμβολίων, εάν μπορεί να χορηγείται αρχικά μόνο αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόμας Μέρτενς, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπή Εμβολίων (Stiko) του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο λοιμωξιολόγος, Χέντρικ Στρέεκ, καθηγητής του τoυ πανεπιστημίου της Βόνης.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς εμβολιασμένους προστατεύθηκαν ήδη επαρκώς μετά τον πρώτο εμβολιασμό. Έτσι, εάν κάνουν τον δεύτερο εμβολιασμό αργότερα, μπορούμε πραγματικά να διπλασιάσουμε τον αριθμό των εμβολιαζομένων με τις πρώτες διαθέσιμες παρτίδες. Θα πρέπει όμως πρώτα να γίνει μια συζήτηση γι΄ αυτό. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά θα ήταν ένας τρόπος να εμβολιάζουμε γρήγορα περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε στο RTL.
Την ίδια ώρα, πολλοί ειδικοί του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσαν να καλωσορίσουν την πρόταση αυτή, κάνοντας λόγο για λογική αντιμετώπιση της έλλειψης εμβολίων. Δεν παρέλειψαν ωστόσο να επισημάνουν ότι η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη μετά την πρώτη δόση και ως εκ τούτου πρέπει να εξακριβωθεί στην πράξη, αν η «στροφή» στη στρατηγική αυτή είναι πρέπουσα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη (30/12) η Μεγάλη Βρετανία άναψε το πράσινο φως και στο εμβόλιο των Astrazeneca και Οξφόρδης μετά από εκείνο των εταιρειών Pfizer/ Biontech .
Σύμφωνα μάλιστα με τη σύσταση της επιτροπής, θα πρέπει να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μόνο η πρώτη δόση και των δύο εμβολίων, ενώ η δεύτερη να ακολουθήσει μετά από 12 εβδομάδες (3 μήνες) αντί των τριών που προβλέπονταν αρχικά, καθώς έτσι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στο 80%.
«Εάν η επίδραση του πρώτου εμβολιασμού δεν μειώνεται γρήγορα με την πάροδο του χρόνου, ο δεύτερος εμβολιασμός θα μπορούσε επίσης να γίνει αργότερα, για παράδειγμα μετά από έξι μήνες, κάτι που όμως δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Αυτό γίνεται όμως και με άλλα εμβόλια», δήλωσε στο RTL o Πέτερ Κρέμσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Τίπινγκεν.
Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Οδηγίες από το CDC σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα
Τι αναφέρουν οι οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για ασθενείς με λοίμωξη HIV, σύνδρομο Guillain-Barre και αυτοάνοσα.
Οι ενήλικες με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρική Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις πρόσφατες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 που βασίζονται στο mRNA μπορεί να χορηγηθούν σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, εφόσον δεν έχουν εμφανίσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. Ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με την κατηγορία του υποκείμενου νοσήματος.
Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα
Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA, δεδομένου ότι συμπεριελήφθησαν στις τρέχουσες κλινικές μελέτες.
Ασθενείς με ατομικό ιστορικό Guillain-Barre
Οι ασθενείς με ατομικό ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barre μπορούν να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που βασίζονται στο mRNA. Έως σήμερα, δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά συνδρόμου Guillain-Barre μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες.
Ασθενείς με ατομικό ιστορικό παράλυσης τύπου Bell
Περιπτώσεις παράλυσης τύπου Bell αναφέρθηκαν σε εθελοντές που έλαβαν εμβόλιο mRNA έναντι του SARS-CoV-2 στις κλινικές μελέτες. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το εμβόλιο ήταν υπαίτιο για τα περιστατικά, και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ δεν θεωρεί ότι ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό παράλυσης τύπου Bell θα πρέπει να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.
Τέλος, το CDC των ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι ακόμα και μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα η μάσκα προσώπου, η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 2 μέτρων, η αποφυγή του συγχρωτισμού, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή εναλλακτικά η χρήση αντισηπτικών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη, καθώς και τα εξειδικευμένα μέτρα στους χώρους εργασίας και σε περίπτωση επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
Εμβόλιο AstraZeneca: Ενστάσεις για την έγκριση – «Ασαφής αποτελεσματικότητα»
Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να κάνει λόγο για θρίαμβο, ωστόσο ήδη επιστήμονες εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca
Η Μεγάλη Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλά για «θρίαμβο» της βρετανικής επιστήμης, ήδη επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεσή τους με την έγκριση του εμβολίου, εστιάζοντας και στην εμπλοκή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Αναλυτικότερα, η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, σχολιάζοντας την έγκριση του εμβολίου, κάνει λόγο για «κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες». «Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες… Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», τονίζει.
Από την πλευρά του, ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, χαρακτηρίζει ως εφικτό στόχο την ανοσοποίηση του πληθυσμού προς την άνοιξη. «Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος», σημείωσε.
Η βρετανική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», τόνισε. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε: «Είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία… Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους Βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story».
Η εμπλοκή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορωνοϊό τον Ιανουάριο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion. «Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δηλώνει σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, πρόσθεσε.
«Ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας», είπε. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση». Αυτό σημαίνει ότι είναι «απίθανη» η έγκριση τον επόμενο μήνα, προειδοποίησε. Η AstraZeneca δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, έχει υποβάλει πλήρες πακέτο δεδομένων στην βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Η συνεργασία με το Sputnik V
Πολύ ενθαρρυντικά για το σύνολο της ανθρωπότητας είναι τα νέα που έρχονται από τη Ρωσία όσον αφορά στο «μέτωπο» του νέου κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο διευθυντής του επιστημονικού κέντρου «Γκαμαλέι» της Μόσχας, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο, ο συνδυασμός του Sputnik-V και σκευάσματος της AstraZeneca θα εγγυάται την προστασία από την νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός για δύο χρόνια.
«Τα κύτταρα μνήμης με τη χρήση ενός τέτοιου υβριδικού εμβολίου αποτελούμενου από δύο συστατικά, θα διαμορφώνονται πολύ καλύτερα. Και το εμβόλιο, προφανώς θα προστατεύει τον εμβολιαζόμενο όχι για 3-4 μήνες, αλλά τουλάχιστον για δύο χρόνια», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Russia-24. Σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνδυασμός των εμβολίων του επιστημονικού κέντρου της Μόσχας και της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας θα δώσει επίσης τη δυνατότητα να ενισχυθεί το επίπεδο της ανοσίας που θα δημιουργείται με την χρήση του σκευάσματος.
Νωρίτερα, το «Γκαμαλέι», το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca υπόγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Συγκλονιστικό βίντεο θυμίζει πώς άλλαξε η ιστορία του Μπέργκαμο
Πριν από ένα χρόνο, οι κάτοικοι του Μπέργκαμο της Ιταλίας γιόρταζαν όπως αρμόζει αυτές τις ημέρες. Δείπνα με τις οικογένειές τους, εκδρομές με φίλους, σκι στα βουνά. Μια κανονικότητα που απέχει έτη φωτός από την κατάσταση που επικρατεί δώδεκα μήνες μετά…
Ένα ανατριχιαστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινά από εκείνο ακριβώς το σημείο, ωστόσο στη συνέχεια πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η πανδημία του κοροναϊού, η οποία μπήκε ξαφνικά στη ζωή των κατοίκων του Μπέργκαμο μέσα σε λίγες ώρες.
Η αρχή του εφιάλτη
Ήταν στις 19 Φεβρουαρίου όταν το Μπέργκαμο βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου χάρη στη νίκη της Αταλάντα με 4-1 επί της Βαλένθια για τον πρώτο νοκ – άουτ γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, βάζοντας τα θεμέλια για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Περίπου 50.000 οπαδοί, σε μια μαζική μετακίνηση από το Μπέργκαμο, είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο για να ενθαρρύνουν την ομάδα τους. Φωνές, συνθήματα και πανηγυρισμοί στην έξοδο από το Σαν Σίρο, τα οποία πέντε ημέρες αργότερα έδωσαν τη θέση τους στην «παγωμάρα» μετά τον πρώτο θάνατο από covid-19 στην επαρχία του Μπέργκαμο. Μιας γυναίκας 83 ετών…
Από εκείνη την ημέρα ξεκινά ο εφιάλτης, με lockdown και ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους. Πάνω απ’ όλα, όμως, θάνατοι και λοιμώξεις. Πολλοί. Πολλοί περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ιταλία και τον πλανήτη.
Κανείς δεν ξεχνά το κονβόι «θανάτου» από στρατιωτικά φορτηγά που μετέφεραν φέρετρα σε άλλες πόλεις. «Μια γενιά έχει πεθάνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο και απλά κλαίμε» είχε δηλώσει τότε ο Αντόνιο Ρικιάρντι, πρόεδρος του μεγαλύτερου γραφείου τελετών.
Το καλοκαίρι η κατάσταση φαίνεται να επιστρέφει σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ωστόσο το φθινόπωρο επιφυλάσσει νέα αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού που έχει σαν αποτέλεσμα νέα περιοριστικά μέτρα.
Το φως στο τούνελ έρχεται στα τέλη του 2020 με τη χορήγηση των πρώτων εμβολίων, με την ελπίδα να μπει τέλος στο θανατηφόρο ιό σύντομα.
Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο – ανασκόπηση
Πηγές:
Facebook Comments