816 κρούσματα-Που εντοπίζονται-Προτάσεις για σκληρότερο lockdown-Ειρωνικός Δερμιτζάκης για πιστούς και Εκκλησίες-Λινού: Το 2021 θα το περάσουμε με μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα-Πράσινο φως από την Κομισιόν στο εμβόλιο της Moderna

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142267, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5547 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42716 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (67.7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3023 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στα ύψη βρίσκεται η περιφέρεια της Αττικής όσον αφορά τα ημερήσια κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα στην Αττική επιβεβαιωθήκαν 363 από τα συνολικά 816 κρούσματα.

Ειδικότερα 87 κρούσματα βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και 78 στη Δυτική Αττική, ενώ στον Νότιο Τομέα καταγράφηκαν μόλις 28 κρούσματα.

Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα από Λάρισα, Χαλκιδική και Έβρο όπου βρέθηκαν 24, 19 και 20 κρούσματα αντίστοιχα.

Η Ροδόπη στην οποία κάποιες τοπικές κοινότητες μπήκαν χτες σε σκληρότερο lockdown κατέγραψε σήμερα 12 κρούσματα.

Τέλος το Λασίθι στην Κρήτη, όπου η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε χτες αυστηρότερα μέτρα για την Σητεία, μετρά 23 κρούσματα.

Η Θεσσαλονίκη μετρά σήμερα 95 κρούσματα.

Η κατανομή των 816 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

50 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

39 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

35 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

78 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

87 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

28 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

95 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλείας

16  κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

23 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

23 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

46 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα υπό διερεύνηση

Πότε ενδέχεται να επιστρέψουμε στην ομαλότητα – Πότε θα αποφασιστεί – Οι παράγοντες που θα το κρίνουν

Έξαρση κρουσμάτων το επόμενο 15ήμερο, λόγω της χαλάρωσης στις γιορτές, περιμένουν οι ειδικοί, με κάποιους από αυτούς να προκρίνουν τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων, επισείοντας τον κίνδυνο πίεσης στο Σύστημα Υγείας.

Οι επιστήμονες, έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αριθμό των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν από την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που τα μέχρι τώρα δεδομένα προκαλούν ανησυχία.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει εύθραυστη, με τα κρούσματα να φλερτάρουν με τον αριθμό  1.000 (με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ χθες Τρίτη), ενώ η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ γίνεται με επώδυνη βραδύτητα καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εξακολουθεί να μην πέφτει κάτω από τους 400.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αύξηση που βλέπουμε τώρα οφείλεται στην κινητικότητα των των Χριστουγέννων. Ακόμη δεν έχει φανεί η επίδραση της χαλάρωσης που επιδείξαμε την Πρωτοχρονιά,  που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Εξάλλου τα στοιχεία για το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής που ανακοινώθηκαν από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνουν δύσκολο Ιανουάριο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα τα Χριστούγεννα και τριπλασιάστηκε την Πρωτοχρονιά.

Αυτό σημαίνει πως με βάση τα ευρήματα στα λύματα, η αύξηση στα κρούσματα θα αρχίζει να αποτυπώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, οδηγώντας σε νέα αναζωπύρωση της επιδημίας στο λεκανοποπέδιο.

Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Αν και διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης  είναι τη Δευτέρα 11 του μήνα να λήξει το σκληρό lockdown, ώστε να μπορέσουν να χαλαρώσουν κάποια μέτρα και να επαναλειτουργήσουν τομείς όπως το λιανεμπόριο, οι επιστήμονες χαμηλώνουν τις προσδοκίες.

Βήμα -βήμα το «ξεκλείδωμα» – Μέχρι τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις

Οπως όλα δείχνουν,  η επιστροφή στην όποια κανονικότητα, θα γίνει «βήμα – βήμα», με κυβέρνηση και ειδικούς να τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γεννέσθαι.

«Οδηγός» για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να είναι και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα.

«Η πορεία θα μας δείξει προς τα πού θα πάμε», είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μέλος της επιτροπής των ειδικών και πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, στον Σκάι, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο το επόμενο 15ήμερο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Από τη Δευτέρα, εφόσον, ανοίγουν τα σχολεία θα λήξει και το «σκληρό» lockdown, όπως ανέφερε. Ωστόσο, αύριο ή μεθαύριο θα αποφασιστεί οριστικά τι θα γίνει τη Δευτέρα.

Για ένα lockdown τύπου Μαρτίου ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι ελπίζει να μη χρειαστεί και ότι θα ήταν χρήσιμο αν είχε γίνει στην αρχή.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει εισήγηση να ξεκινήσουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.» Οι ειδικοί δεν αισθάνονται ασφάλεια να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες, όπως ανέφερε.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κορωνoϊού.  Γι’ αυτό κρίθηκε σημαντικό, να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα.

Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή και θα συνεκτιμώνται τα καθημερινά νούμερα, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν  οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Ο κρίσιμος παράγοντας για τo πότε και πως θα γίνει η άρση του lockdown, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνυπολογίζουν την η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, τους νοσηλευομένους και τον δείκτη θετικότητας.

Φοβίζει η κινητικότητα – Τι θα γίνει με το click away

Η κινητικότητα φοβίζει τους ειδικούς, που εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το άνοιγμα της αγοράς ακόμη και με τη μέθοδο του click away.

«Δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

«Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα», πρόσθεσε.

Προτάσεις για σκληρότερο lockdown

Η κυβέρνηση αναμένει τις εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με το αν θα παραταθεί ή όχι το σκληρό lockdown που ισχύει ήδη από την Κυριακή οριζόντια σε όλη τη χώρα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων.

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Όπως εξήγησε, ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορεί να πέσει όταν μέσα στις μονάδες πρέπει να μείνουν πάνω από 15 μέρες. Επίσης, αν αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα, θα είναι δύσκολα.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη σχολίασε, μιλώντας στον Σκάι, πως «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω», ενώ δε δίστασε να πει ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown». Στη συνέχεια σημείωσε ότι σε πολλές περιοχές έχουμε ακόμα πολύ αυξημένο ιικό φορτίο και πολύς κόσμος είναι ασυμπτωματικός.

Καμία περιοχή δεν είναι προστατευμένη

O κώδωνας του κινδύνου «χτυπά» ειδικά για την Αττική, στην οποία παρατηρήθηκε διπλασιασμός και τριπλασιασμός του ιικού φορτίου στα λύματα την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το τελευταίο δεκαήμερο το ιικό φορτίο ήταν μειωμένο γενικά, αλλά ειδικά τις δύο αυτές γιορτινές μέρες υπήρξε μια απότομη αύξηση. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μειωμένος πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1. ότι τις ημέρες των γιορτών υπήρξε κινητικότητα και διασπορά από σπίτι σε σπίτι λόγω ρεβεγιόν και συναθροίσεων και 2. ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από την Αττική.

Πάντως, όπως έχει φανεί και από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο ιός φαίνεται ότι προτιμάει τις μικρές και κλειστές κοινωνίες, όπου η διασπορά είναι πιο εύκολη.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας είναι ότι δεν είναι επιδημία των μεγαλουπόλεων, αλλά και των μικρών χωριών. Έχουμε δει χωριά να γεμίζουν με κρούσματα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει ότι καμιά περιοχή της Ελλάδας δεν είναι απόλυτα προστατευμένη», επισήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Το ίδιο σημείωσε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, με αφορμή το lockdown στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων. «Στα πιο μικρά μέρη έχουμε όλοι μια αίσθηση ότι δεν θα έρθει κορωνοϊός. Όμως με το που εμφανιστεί μπορεί πολύ εύκολα να εξαπλωθεί σε όλο το χωριό. Αυτό έχουμε σήμερα στις Θεσπιές και κατ’ επέκταση στο δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων», είπε στο MEGA

Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Σε αυτό το εορταστικό δεκαήμερο, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν δύο αυξήσεις Χριστούγεννα (26,27) και μια μεγαλύτερη 31 και 1.

Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».

Τέλος,  ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας.

«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορωνοϊό. Θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα, με μαθηματική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. «Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στον χειμώνα», πρόσθεσε.

Ειρωνικός Δερμιτζάκης για πιστούς και Εκκλησίες

Ο κ. Δερμιτζάκης επισυνάπτοντας δύο φωτογραφίες από τον Ναό της Μητρόπολης Πειραιά όπου πιστοί έσπευσαν να κοινωνήσουν έγραψε χαρακτηριστικά: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καιρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα. Κρίμα…».

Η ανάρτηση του στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/dermitzakis/posts/10224533890965047 

Λινού: Το 2021 θα το περάσουμε με μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα και ενδεχομένως μικρά lockdown

Με μάσκες, αποστάσεις, αυστηρά μέτρα και ενδεχομένως μικρά lockdown αναμένεται να περάσουμε το 2021, όπως εκτιμά η διακεκριμένη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, λαμβάνοντας υπόψη τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται ο εμβολιασμός στη χώρα μας.

«Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς είμαστε πάρα πολύ πίσω. Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κάθε μήνα και για τους τρεις επόμενους μήνες δεν νομίζω ότι θα έχουμε παραπάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις. Αυτό με απλούς υπολογισμούς σημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται θα παραταθούν για όλο το 2021, εκτός και αν κάποιο εμβόλιο μας εκπλήξει θετικά, απαιτεί μία δόση και έχουμε μεγάλη παραγωγή», αναφέρει στο iefimerida.gr η κυρία Λινού.

Τεράστιο πρόβλημα για την κοινωνία και την οικονομία η καθυστέρηση των εμβολιασμών
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα, λέγοντας: «Η Ευρώπη είχε δεσμεύσει πολλές δόσεις εμβολίων. Τα περισσότερα όμως εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές και αυτό σημαίνει ότι θα ζούμε με τον ιό για πολύ καιρό ακόμη».

Η ίδια μάλιστα καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα και να οργανώσει τον μηχανισμό έτσι ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει δυο εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. «Αν είχαμε ξεκινήσει αυτούς τους εμβολιασμούς, με τις δυο δόσεις που απαιτούνται, θα φτάναμε στο τέλος του Αυγούστου. Θα σήμαινε 100.000 δόσεις την ημέρα. Ένα δύσκολο εγχείρημα ακόμη και να υπήρχαν τα 1.000 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας», τονίζει η κυρία Λινού.

Ορθώς ανοίγουν νηπιαγωγεία και δημοτικά και όχι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας σχολιάζει ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αρκετά και σοβαρά μέτρα που εναπόκειται στο να τηρηθούν. «Αν έχουμε κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης, δωρεάν τεστ και με μεγάλη ευκολία για όλους τους εκπαιδευτικούς, σποραδικά τεστ στους μαθητές, χωριστά διαλείμματα, σωστό αερισμό των τάξεων τότε ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός αλλά μειώνεται σημαντικά. Σ’ αυτό συντείνει και το γεγονός ότι τα παιδιά του δημοτικού μεταδίδουν περίπου στο μισό απ’ ότι οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά. Πάντα ζυγίζουμε το κόστος και την ωφέλεια. Στο πλαίσιο αυτό πολύ σωστά δεν άνοιξαν τα γυμνάσια και τα λύκεια γιατί θα είχαμε μεγαλύτερη διασπορά. Άλλο 700.000 παιδιά καθημερινά στους δρόμους και άλλο 1,5 εκατομμύριο», σχολιάζει.

Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα σε μη επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές
Η κυρία Λινού καλεί την πολιτεία να εξετάσει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σύνεση και κατανόηση των δεδομένων. Αν έχουμε μικρές περιοχές που έχουν χαμηλό επιπολασμό της νόσου και κάνουμε τεστ τότε μπορεί να ανοίξουν μικρά καταστήματα με μέτρα. Θέλουμε να αποφύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι συνετό να ανοίξουν γιατί δε θα αντέξουν οικονομικά οι μικροεπιχειρηματίες. Οι αυστηροποίηση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε παράνομες λειτουργίες που δεν ελέγχονται».

Τέλος, αναφορικά με την κόντρα πολιτείας- εκκλησίας που προέκυψε για τον εορτασμό των Θεοφανείων η Αθηνά Λινού σημειώνει ότι στις εκκλησίες έχουν τηρηθεί πολύ αυστηρά τα μέτρα και ο κίνδυνος δε θεωρείται αυξημένος. «Υπάρχουν μάσκες, τηρούνται αποστάσεις, οι πόρτες είναι ανοικτές και οι χώροι είναι μεγάλοι. Παντού υπάρχει κίνδυνος αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κίνδυνος δεν είναι αυξημένος κίνδυνος για να φοβηθούμε απ’ αυτό. Στο σημείο που βρισκόμαστε χρειαζόμαστε σύμπνοια και συνοχή μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Δεν πρέπει να έχουμε ρήξη σε οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας», καταλήγει.

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο εμβόλιο της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο COVID ‑ 19 που αναπτύχθηκε από τη Moderna, το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο στην ΕΕ. Αυτή η έγκριση ακολουθεί μια θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ παρέχει «περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων”.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι «Είμαστε όλοι σε αυτό μαζί και ενωμένοι. Γι ‘αυτό έχουμε διαπραγματευτεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο για όλα τα κράτη μέλη μας. Σήμερα εγκρίνουμε ένα δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο από τη Moderna, το οποίο μαζί με το BioNTech-Pfizer, θα διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν 460 εκατομμύρια δόσεις με αυξανόμενη ταχύτητα στην ΕΕ και θα έρθουν περισσότερες. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν έως ότου είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους στην ΕΕ».

Πηγές:

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6979025/koronoios-816-kroysmata-simera-6-1-48-neoi-thanatoi-stoys-399-oi-diasolinomenoi?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6979049/prasino-fos-apo-tin-komision-sto-emvolio-tis-moderna

https://www.tanea.gr/2021/01/06/greece/pote-endexetai-na-epistrepsoume-stin-omalotita-pote-tha-apofasistei-oi-paragontes-pou-tha-to-krinoun/

https://www.in.gr/2021/01/06/greece/koronaios-vrazei-attiki-363-nea-krousmata-anisyxia-kai-gia-evro-xalkidiki-kai-larisa/

https://thecaller.gr/callers-choice/dermitzakis-gia-anichtes-ekklisies-min-apori-kanis-giati-i-ellada-tha-vriskete-se-lockdown-gia-poli-kero/

https://www.iefimerida.gr/ellada/linoy-2021-tha-perasoyme-me-maskes-mikra-lockdown

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments