866 νέα κρούσματα-Που εντοπίζονται-Αυστηρό lockdown στη Λέσβο- Οι περιοχές που βρίσκονται σε αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου-Ένα βήμα πριν τη μεγάλη ρήξη Κυβέρνηση – Λοιμωξιολόγοι;-Δερμιτζάκης: Λάθος η σειρά εμβολιασμού στην Ελλάδα-Πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού-Πιθανό «Διαβατήριο εμβολιασμού»-Αυτό είναι το πιστοποιητικό που θα λαμβάνει ο πολίτης μετά τον εμβολιασμό-Πότε και πώς θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο – Πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση-ΠΟΕΔΗΝ : Εμπόδια με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων-Κομισιόν: Πιθανή αγορά 60 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Valneva-ΕΚΠΑ: Οδηγός εμβολιασμού για ασθενείς με καρκίνο- Γερμανία: Αντιδράσεις στην πρόταση για υποχρεωτικό εμβολιασμό- Ασθενείς: Ποια βιταμίνη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων- «Σφραγίστηκε» και τρίτη πόλη στην Κίνα-Πώς ο νέος κορωνοϊός «κυριεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα-Νέα έρευνα για τεστ: Το σάλιο αποκαλύπτει περισσότερα από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

Σήμερα ανακοινώνουμε 866 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146020, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5651 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44252 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

337 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 234 (69.4%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.977 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 27 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5329 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3149 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Αττική έχει 364 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ η Θεσσαλονίκη 99.

Η γεωγραφική κατανομή

38 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

52 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

106 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

34 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

99 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

53 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ρόδου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

15 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

9 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

5 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

Τέλος, ένα κρούσμα είναι υπό διερεύνηση

Αυστηρό lockdown στη Λέσβο με εντολή Χαρδαλιά

Σε αυστηρό lockdown μπαίνει και η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά. Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο το οποίο παρατηρήθηκε στο νησί οδήγησαν στην απόφαση να επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα τύπου «Δυτικής Αττικής».

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης, εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Βορείου Αιγαίου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Βορείου Αιγαίου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της ως άνω Περιφερειακής Ενότητας.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.

Οι 14 περιοχές με τα σκληρότερα μέτρα λόγω lockdown

Μόλις στις 11 Ιανουαρίου, η Πολιτική Προστασία πρόσθεσε μία ακόμα περιοχή και συγκεκριμένα τη Βοιωτία, που από το πρωί της Τρίτης, 12 Ιανουαρίου, οι πολίτες της θα πρέπει να ακολουθούν σκληρότερο lockdown.

Η λίστα των περιοχών που βρίσκονται σε αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Δήμοι Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής

Δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης

ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης

Κάλυμνος

Τοπική Κοινότητα Ανθήλης Δήμου Λαμιέων Φθιώτιδας

Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας

Βοιωτία

Τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας (έως τις 15 Ιανουαρίου)

Επίσης, η Δυτική Αττική συμπληρώνει τρεις συνεχόμενες εβδομάδες περιοριστικών μέτρων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου. Ετσι, κρίσιμο για τις αποφάσεις της Παρασκευής, καθώς τότε θα ανακοινώνονται τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα αποτελέσουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σήμερα, αύριο και μεθαύριο, τις ημέρες, δηλαδή, κατά τις οποίες τα τεστ είναι πιο αυξημένα και άρα η αποτύπωση της πορείας του κορονοϊού πιο σαφής.

Ένα βήμα πριν τη μεγάλη ρήξη Κυβέρνηση – Λοιμωξιολόγοι;

Μετά τις αποκαλύψεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε για τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για αυστηρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη όταν ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα η ρήξη.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προτρέχουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, εξόργισαν τους επιστήμονες. Αρκετοί καθηγητές – μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα επιδημιολογικά δεδομένα των εορτών, για τα οποία θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου και την αντίθεσή τους να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown. Θα είναι η απόφαση που έχει προταθεί από το υπουργείο να ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click in shop στις 18 Ιανουαρίου, το αποκορύφωμα της ρήξης;

Εξαδάκτυλος: «Το τρένο έρχεται πάνω μας»

Ο προέδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε εκφράσει την αντίθεσή του πριν από μερικές ημέρες στο άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, παρομοιάζοντας το τρίτο κύμα της πανδημίας σαν ένα τρένο που έρχεται κατά πάνω μας: «Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά σχολεία και καταστήματα όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας».

Αντιδράσεις και από τον Γώγο

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβέρνηση που προχωρά σε σταδιακό άνοιγμα, κάνει λόγο για επερχόμενο lockdown, σκληρό όπως εκείνο του Μαρτίου. Όσο για το lick in shop, ο ίδιος τόνισε ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα: «Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

Οι ευθύνες… στους επιστήμονες

Όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και στη συνέχεια θα κάνει εισηγήσεις στην κυβέρνηση, η οποία με τη σειρά της θα ανακοινώνει τις αποφάσεις της λίγες ώρες αργότερα στην απογευματινή ενημέρωση. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες της Επιτροπής είναι ήδη αρκετά δυσαρεστημένοι με την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία αποδεικνύει «απαξίωση» και κατάρριψη ευθυνών στη συνέχεια. «Δεν γίνεται τη μία να χειροκροτούμε τους γιατρούς και από την άλλη να φταίνε για όλα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Δερμιτζάκης στο Sputnik: Λάθος η σειρά εμβολιασμού στην Ελλάδα – Ποιοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα

Διαφωνίες για τη σειρά που γίνονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα εκφράζει ο Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει συνδικαλιστές και λόμπι να καθορίζουν τις προτεραιότητες στον εμβολιασμό.

Με λάθος σειρά γίνεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα υποστηρίζει ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής επισήμανε ότι η έναρξη του εμβολιασμού έπρεπε να ξεκινήσει από τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες και μετά να προχωρούσε στους υγειονομικούς στη λογική ότι πρέπει να σταματήσει η διασπορά και να ανακοπεί η πανδημία, όπως γίνεται στην Ελβετία.

«Εδώ (σ.σ. στην Ελβετία) αποφάσισαν ότι θα εμβολιαστούν πρώτα αυτοί που ασθενούν και μετά αυτοί που τους προσέχουν. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι προτιμότερο γιατί αν θες να εμποδίσεις τη συνέχιση της πανδημίας, πρώτα φροντίζεις αυτούς που ασθενούν και μετά τους υγειονομικούς. Γιατί αν πάψουν να ασθενούν κάποιοι, τότε αυτοί που τους φροντίζουν δεν θα έχουν κίνδυνο» εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης και πρόσθεσε:

«Ενώ αν εμβολιάσουμε πρώτα τους υγειονομικούς, ναι τους προστατεύουμε, αλλά οι υπόλοιποι άνθρωποι εξακολουθούν να ασθενούν, άρα δεν ανακόψαμε τον ιό. Με το να εμποδίσουμε τους ανθρώπους να μπαίνουν στα νοσοκομεία προστατεύουμε και τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους οι οποίοι ασθενούν. Εμβολιάζοντας τους υγειονομικούς, μόνο τους ίδιους προστατεύουμε που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι νέοι και υγιείς. Αυτά είναι θέματα περισσότερο συνδικαλιστικά και πιέσεις από λόμπι παρά ένας πραγματικός τρόπος προτεραιοποίησης της πολιτικής εμβολιασμού».

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι με αυτή τη σειρά και βάσει πρωτοκόλλου γίνεται ο εμβολιασμός στην Ελβετία παρότι σε πολλές χώρες προτεραιότητα δίνεται στους υγειονομικούς. «Αν προσέξετε, όμως, στις περισσότερες χώρες -στη χειρότερη περίπτωση- το κάνουν παράλληλα. Δηλαδή ενώ εμβολιάζονται οι υγειονομικοί, εμβολιάζονται και οι υπερήλικες και οι ευπαθείς ομάδες» επισήμανε.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ότι γίνεται λάθος.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γερμανική Bild, με εκτενές ρεπορτάζ και τίτλο «Το διαβατήριο για την κανονική ζωή», αναφέρεται στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, την οποία χαρακτήριζει «από τις πιο δύσκολες που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ».

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα Λιάνας Σπυροπούλου και του δημοσιογράφου Albert Link αναφέρει:

«Αυτή η απόφαση συγκαταλέγεται στις πιο δύσκολες που θα πρέπει να λάβει η ΕΕ το 2021!  Θα πρέπει όλοι όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν με επιτυχία εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού να απαλλαγούν άμεσα από περιορισμούς, όπως σε σχέση με την ελευθερία των ταξιδιών; Θα πρέπει να υπάρχει γι’ αυτό ενιαίο πιστοποιητικό της ΕΕ που να επιταχύνει την επιστροφή στην κανονικότητα (π.χ. και τις επισκέψεις σε εστιατόρια, συναυλίες, γήπεδα…), το οποίο ως εκ τούτου εδώ και καιρό είναι γνωστό στη λαϊκή γλώσσα ως «διαβατήριο για την φυσιολογική ζωή»;

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφώς υπέρ, και γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Αντίγραφο της επιστολής με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου εστάλη και στους άλλους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Η μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου από τις 6 μ.μ. και μετά.

Στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την «Αγαπητή Ούρσουλα», στην οποία αναφέρθηκε πρώτος ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες Florian Eder στο Newsletter του Politico, αναφέρεται επί λέξει:

«Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για να διασφαλιστεί ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών της ΕΕ και ταυτόχρονα η μείωση του δείκτη των κρουσμάτων, και με αυτόν τον τρόπο να τεθούν τα θεμέλια για την επιστροφή σε ένα κάποιο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας το 2021.

Στόχος είναι η οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με τρίτες χώρες, αποτελεί απαραιτήτως βασική προτεραιότητα για όλους μας.

Γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει γρήγορα διαδικασίες στην Ελλάδα για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κυκλοφορία όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19. Ένα σημαντικό βήμα από αυτή την άποψη είναι η εισαγωγή ενός τυποποιημένου πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί επιτυχώς».

Πρώτη πρόταση για «διαβατήριο για τη φυσιολογική ζωή»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει συνημμένα με την επιστολή του ένα σχέδιο πιστοποιητικού, το οποίο σύντομα θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το μοντέλο της ΕΕ.

Σημαντική λεπτομέρεια: Εκτός από τα προσωπικά δεδομένα, καταγράφεται η ημερομηνία των δύο εμβολιασμών, το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε και ο αριθμός της παρτίδας, δηλαδή τα στοιχεία που υπάρχουν και σε μια «κανονική» κάρτα εμβολιασμού.

Η ελευθερία των ταξιδιών θα ενισχύσει την προθυμία για εμβολιασμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει στην επιστολή του ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή «προϋπόθεση για να μπορεί να ταξιδέψει κανείς». Όμως, «όσοι έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Αυτό θα είναι και ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ταυτόχρονα, ισχύουν αυστηροί κανόνες Lockdown στην Ελλάδα, ειδικά για επισκέπτες από το εξωτερικό. Οι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ θα πρέπει μετά την άφιξή τους να μπουν σε καραντίνα επτά ημερών, ενώ η χώρα εξαρτάται από τα έσοδα του τουρισμού το καλοκαίρι.

Η στάση της Merkel είναι ακόμα ασαφής

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ερώτημα του ποια θέση θα λάβει η καγκελάριος Angela Merkel.  Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως π.χ. αυτό που λαμβάνουν οι Βρετανοί με τον εμβολιασμό τους, αποτέλεσε εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα συζήτησης στη Γερμανία περί τα τέλη του έτους. Το Συμβούλιο Δεοντολογίας, από την ψήφο του οποίου αισθάνεται η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ότι δεσμεύεται, είναι διχασμένο. Δώδεκα εμπειρογνώμονες ψήφισαν υπέρ της δυνατότητας απόδειξης της ανοσίας και δώδεκα κατά αυτών των «διαβατηρίων για τη φυσιολογική ζωή».

Το κύριο επιχείρημα είναι ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να παρέχεται πρόσβαση σε όλους όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί όχι μόνο θα προστατεύονται οι ίδιοι από την ασθένεια, αλλά πλέον δεν θα είναι δυνατόν και να τη μεταδώσουν.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas έσπευσε στα τέλη Νοεμβρίου να ανακοινώσει την υποχρέωση εμβολιασμού για τους επιβάτες διεθνών πτήσεων. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, οι διηπειρωτικές πτήσεις θα ξαναγίνουν διαθέσιμες από την 1η Ιουλίου.

Reuters: Η Ελλάδα πρότεινε πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια

Αναφορά στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού είχε και το Reuters. Το μεγάλο ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο συνδέει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, που στηρίζει σε μεγάλο ποσοστό την οικονομία της στον τουρισμό, έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της πιστοποιητικό εμβολιασμού» και «θέλει να το επεκτείνει στην Ευρώπη των 27», «λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναπαράγοντας την ίδια λογική και σκεπτικό, τα οποία αποδίδουν στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα πρότεινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να ανακάμψουν τα ταξίδια από χώρα σε χώρα», ανέφεραν ο Guardian και η Telegraph στη Βρετανία.

Πιθανό «Διαβατήριο εμβολιασμού»

Η συζήτηση για την καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού (ή διαβατηρίου) εμβολιασμού», στην οποία έδωσε συνέχεια με την επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει ανοίξει με πρωτοβουλία χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό δεν είναι τυχαίο, μιας και είναι η οικονομική επιβίωση αυτών ακριβώς των χωρών εξαρτάται σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τον Βορρά από την επαναλειτουργία του τουρισμού – ο οποίος, όπως είναι γνωστό, εξαρτάται απόλυτα από τη δυνατότητα ελεύθερης (ή, έστω, με τα λιγότερα δυνατά εμπόδια) μετακίνησης των ανθρώπων.

«Η Ευρώπη συζητά την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός <διαβατηρίου εμβολιασμού> για τους ταξιδιώτες», ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας el Pais στις 30 Δεκεμβρίου, το οποίο περιλάμβανε και σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν: «Η χρήση των πιστοποιητικών που θα αποδεικνύουν τα δεδομένα αναφορικά με τον εμβολιασμό στις τάξεις των πολιτών είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την υγεία του πληθυσμού κατά τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα».

«Σφαγή» στον Νότο της ΕΕ

Προφανώς, το ρεπορτάζ αποτυπώνει και την αγωνία που υπήρχε από τότε (ενδεχομένως και από πολύ νωρίτερα) στις τάξεις της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο. Η Ισπανία, άλλωστε, έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της υπολογίζεται κοντά στο 15%, ενώ πέρυσι οι απώλειες εσόδων εξαιτίας του lockdown και των κλειστών ουσιαστικά συνόρων εκτιμάται ότι πλησίασαν τα 80 δισ. ευρώ.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ευήκοοον ους στην πρωτοβουλία για την καθιέρωση τείνουν και άλλες χώρες της περιοχής – όπως η Ιταλία (13% του ΑΕΠ της οφείλεται στον τουρισμό), η Γαλλία (8,5%), η Πορτογαλία και, φυσικά, η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2019 (προ της πανδημίας, δηλαδή) ανήλθε στο 20,8%, ενώ στον κλάδο απασχολούνται σχεδόν 950.000 εργαζόμενοι. Μάλιστα, η μερίδα του λέοντος των τουριστικών εσόδων (17,7 δισ. ευρώ) οφείλονταν στις αφίξεις από το εξωτερικό, οι οποίες για το συγκεκριμένο έτος – χωρίς να συνυπολογίζονται οι κρουαζιέρες – ανήλθαν σε 31,3 εκατομμύρια.

Εύλογα, λοιπόν, κυβερνήσεις και παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι ο συνδυασμός του εμβολιασμού δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων και της έκδοσης ενός εγγράφου («διαβατηρίου») που θα τον πιστοποιεί θα οδηγήσουν σταδιακά – και πάντως σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι – στην έξοδο από το τούνελ και την αποκατάσταση μιας σχετικής «κανονικότητας» στον κλάδο. Κι αυτό, με τη σειρά του, ελπίζουν πως θα δώσει τις αναγκαίες ανάσες στις οικονομίες, πολλές από τις οποίες κινούνται κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής.

Τα τρία εμπόδια

Ωστόσο, όπως σημειώνει και ο Κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος – για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η στάση των κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, που συχνά-πυκνά έχουν αποδείξει μια μοναδική ικανότητα να… σφυρίζουν αδιάφορα σε ζητήματα που «καίνε» τους εταίρους τους από τον Νότο.

Ένας άλλος αφορά το ζήτημα της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, καθώς είναι γνωστό ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε εθελοντική βάση. Σημειώνεται δε ότι η πλευρά αυτή τίθεται μετ’ επιτάσεως από τη Γαλλία, η οποία αντιμετωπίζει και έντονο πρόβλημα στο εσωτερικό της με τους «αρνητές» του εμβολιασμού – ή, για την ακρίβεια, με το μεγάλο ποσοστό των πολιτών που εμφανίζονται καχύποπτοι απέναντι τόσο στην κυβέρνηση όσο και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τέλος, ουδείς μπορεί και δικαιούται να παραγνωρίσει την μνημειώδη γραφειοκρατία σε επίπεδο ΕΕ, που πολλές φορές αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε κάθε νέα πρωτοβουλία.

Εάν όλα τα παραπάνω ξεπεραστούν, τότε είναι πιθανό να δούμε ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» τους επόμενους μήνες (αν και όχι άμεσα). Καταρχήν, όμως, ας αναμένουμε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιανουαρίου, όπου όλα δείχνουν πως στο τραπέζι των «27» θα βρίσκεται και αυτό το θέμα.

Αυτό είναι το πιστοποιητικό που θα λαμβάνει ο πολίτης μετά τον εμβολιασμό

Στη δημοσιότητα το ψηφιακό πιστοποιητικό που παρέχεται στους πολίτες αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα λαμβάνει ο πολίτης μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Όσοι λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να παίρνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου.

Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν το πότε εμβολιάστηκε αλλά και άλλες πληροφορίες.

Στο έγγραφο καταγράφεται το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Πότε και πώς θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο – Πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση

Θετικά βλέπει τόσο η κυβέρνηση όσο και μερίδα επιστημόνων την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου δύο εβδομάδες μετά το αιφνίδιο κλείσιμο των καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Ήδη ο  Γενικός Γραμματέας του Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε πως έχει προταθεί στη κυβέρνηση το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων υπό αυστηρά μέτρα.

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης

Συγκεκριμένα έχει προταθεί να ανοίξουν τα εμπορικά των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος με τη μέθοδο του click in shop, ενώ οι υπόλοιποι με τη μέθοδο του click away.

Και στις δύο περιπτώσεις θα απαιτείται το κλείσιμο ραντεβού, με το click in shop η πώληση θα γίνεται εντός του καταστήματος ενώ με το click away η παράδοση θα γίνεται εκτός, όπως ίσχυσε κατά την εορταστική περίοδο.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει και το πράσινο φως της επιστημονικής επιτροπής, κάτι που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κλάδοι της ένδυσης, της υπόδησης και του κοσμήματος επιλέχθηκαν να λειτουργήσουν με παράδοση εντός του καταστήματος, λόγω της φύσης των προϊόντων – χρειάζονται δοκιμή – αλλά και του μεγάλου πλήγματος που έχουν δεχθεί.

Αντίθετα, κρίθηκε ότι οι υπόλοιποι κλάδοι μπορούν να λειτουργήσουν με το click away.

Ήδη μερίδα των ειδικών εμφανίστηκε θετική στο άνοιγμα καταστημάτων μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Βέβαια οι περισσότεροι ειδικοί τόνισαν πως για να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά μέτρα και έλεγχος των εισερχομένων στα καταστήματα.

Γκάγκα: Όλα τα καταστήματα μπορούν να δουλέψουν όπως τα σούπερ μάρκετ

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε -μεταξύ άλλων- η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «όπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα» διευκρινίζοντας ότι το σημαντικό είναι να μην βγούμε έξω όλοι μαζί. Το πρόβλημα σύμφωνα με την ίδια εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου έχει περισσότερο συγχρωτισμό.

Λινού: Να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα – Δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία

Υπέρ της επαναλειτουργίας των μικρών καταστημάτων, με αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού, τάχθηκε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα με ραντεβού, διευκρινίζοντας πως προϋπόθεση είναι να έρχεται σε επαφή μόνο ένας πελάτης με έναν εργαζόμενο, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός. Εξήγησε πως, ούτως ή άλλως, οι μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Αντίθετα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει επί του παρόντος να ανοίξουν τα μεγάλα καταστήματα, όπου θα βρεθεί μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στον ίδιο χώρο.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε η κ. Λινού. Κληθείσα να σχολιάσει εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν έξω από τράπεζα στην Ηλεία, είπε πως είναι επικίνδυνος. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως ο κίνδυνος είναι μικρότερος από ό,τι θα ήταν εάν έστω και λιγότερα άτομα βρίσκονταν μαζί μέσα στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Γώγος: Πρώτα το click away, πιο μετά το click in shop

Για την άρση μέτρων τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών, Χαράλαμπος Γώγος.

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο καθηγητής δήλωσε ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην παρούσα φάση πάντως υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία. «Την Παρασκευή θα αποφασίσουμε για όποιο θέμα μας φέρει το υπουργείο Παιδείας. Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσει στο σχολείο η Γ’ Λυκείου», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι τα δεδομένα είναι πολύ λίγα λόγω του μικρού αριθμού των τεστ που έγιναν αυτές τις μέρες.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι και για αυτά τα λίγα τεστ, υπάρχουν αρκετά θετικά κρούσματα. Πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως δειγματοληπτικά στις δύσκολες περιοχές. Είχαμε τις γιορτές και ο κόσμος δεν πήγαινε να εξεταστεί. Δεν είχαμε την εικόνα που έχουμε συνήθως που διενεργούνται 30.000 τεστ. Γίνονταν 10.000-15.000 τεστ και ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 400-500. Αυτή είναι η πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές με αρκετά τεστ και τώρα θα έχουμε και την εικόνα αυτών των δύσκολων ημερών, των εορτών», τόνισε.

Σχετικά με το λιανεμπόριο, το μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιωλόγων μιλώντας στο ΣΚΑΙ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση με τη μέθοδο click in shop, του ραντεβού δηλαδή για αγορές μέσα στο κατάστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

Παναγιωτόπουλος: Πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανάγκη για σταδιακή επάνοδο

«Η κατάσταση τείνει βελτιούμενη, αλλά με αργούς ρυθμούς», δήλωσε από την πλευρά του ο Παναγιωτόπουλος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων.

Ο καθηγητής σημείωσε πως δεν είναι «ιδιαίτερα απαισιόδοξος», επισημαίνοντας πως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανάγκη για σταδιακή επάνοδο.

Ως προς το τι θα ανοίξει μετά τα σχολεία, είπε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις, τονίζοντας μόνο ότι «έχει κατά κόρον λεχθεί ότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα», αλλά και το ότι, «πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη».

«Οι εισηγήσεις των ειδικών δεν είναι στο πεδίο γνώσης για το πώς θα ανοίξουν τα μαγαζιά», απάντησε ερωτηθείς με τι μέτρα θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς.

Η χθεσινή συνάντηση με την ΕΣΕΕ

Υπενθυμίζεται πως το θέμα επαναλειτουργίας της αγοράς βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Α. Γεωργιάδης, Ν. Παπαθανάσης, Π. Σταμπουλίδης) με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας, ώστε να λειτουργήσει, έστω εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας, σημείωσε ότι «η αποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνά, χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων, που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του Υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν».

Πώς θα γίνονται οι αγορές εντός καταστήματος

Mε το «click in shop» ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα, όπου θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα της επιλογής του, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα, αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί.

Ο αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ο μέγιστος χρόνος παραμονής καθορίζεται από τον έμπορο.

Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα υπενθυμίζουμε τα εξής:

Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.

Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.

Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων. Σημειώνεται ότι το μοντέλο click in shop εισάγει ευκολίες και σε σχέση με τη διαδικασία των συναλλαγών, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πληρώσει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-shop της επιχείρησης, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.

ΠΟΕΔΗΝ : Εμπόδια με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων – Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να είναι εμβολιαστικά κέντρα

Για ανυπέρβλητα εμπόδια στον εμβολιασμό των υπέργηρων (άνω των 85 ετών) που έχουν προβλήματα μετακίνησης κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ μετά την καταγγελία της ότι έγιναν αιφνιδιαστικές αλλαγές στον τρόπο εμβολιασμού και στο πλαίσιο αυτό τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα.

Δεν έχει προβλεφθεί τρόπος διακομιδής

Μάλιστα όπως προκύπτει από τις καταγγελίες τα νοσοκομεία δεν προσφέρονται για να καλύψουν τις ανάγκες του εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, τα στελέχη της έχουν δεχθεί σήμερα πλήθος τηλεφωνημάτων από συγγενείς κατάκοιτων υπέργηρων που βρίσκονται σε απόγνωση επειδή δεν έχει προβλεφθεί τρόπος διακομιδής των γονιών τους σε εμβολιαστικά κέντρα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς τα εμβολιαστικά κέντρα που είχαν σχεδιασθεί στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και είναι κοντά στα σπίτια τους δεν φαίνεται να λειτουργούν.

Οι καταγγελίες δε, κάνουν λόγο ότι οι συγγενείς των ηλικιωμένων που περιμένουν να εμβολιαστούν, απευθύνονται στα εμβολιαστικά κέντρα και παίρνουν την απάντηση πως «εάν δεν έχουν τρόπο να μεταφέρουν τους γονείς τους να μην κλείσουν ραντεβού και να περιμένουν άλλης εταιρείας εμβόλιο!»

Μεγάλη επικινδυνότητα

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία που ξαφνικά θα λειτουργούν με μεγάλη επικινδυνότητα για τον εμβολιασμό των υπέργηρων πολλοί εκ των οποίων είναι κατάκοιτοι δεν σχεδιάστηκαν για αυτό το σκοπό. Αρκετά βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορούν να υποδεχθούν φορεία με κατάκοιτους».

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα πρέπει να γίνει με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την μέριμνα για τη διακομιδή τους.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάει επίσης να υπάρχουν Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στελεχωμένες και εξοπλισμένες προκειμένου να εμβολιάζουν στα σπίτια όσους αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως στις προνοιακές μονάδες.

Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι «το εμβόλιο είναι ασφαλές εκτός ψυγείου 2 ώρες μέχρι τη διάλυση και έξι ώρες μετά. Ως εκ τούτω είναι δικαιολογία ότι δεν αντέχει το εμβόλιο».

Έχουν αποδυναμωθεί τα νοσοκομεία

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλοντας τη μετατροπή των νοσοκομείων σε εμβολιαστικά κέντρα για το γενικό πληθυσμό τόνιζε:

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κοροναϊού στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού».

Παράλληλα γνωστοποιούσε πως για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα ήδη από χτες το βράδυ ηλικιωμένοι δέχονται μηνύματα ώστε να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία και όχι κέντρα Υγείας.

«Τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε για το προσωπικό, ούτε για την διεύρυνση του ωραρίου», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος κάνοντας λόγο για κρυφό σχεδιασμό με κίνδυνο μάλιστα την διασπορά του ιού μέσα από τα νοσοκομεία.

Μάλιστα όπως φαίνεται και στο παρακάτω μήνυμα, ηλικιωμένος που κατοικεί στο Περιστέρι και ξεκίνησε τη διαδικασία για να κάνει το εμβόλιο, αφού υπέβαλε τα στοιχεία του, έλαβε μήνυμα SMS να προσέλθει στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, «Γεννηματάς» προκειμένου να εμβολιαστεί.

Κομισιόν: Πιθανή αγορά 60 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Valneva

Ακόμη ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μπορεί να λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για τη διανομή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι ενδέχεται να αγοράσει έως και 60 εκατομμύρια δόσεις ενός από τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού από την ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva. 

«Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Valneva με σκοπό την αγορά του πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Η προβλεπόμενη σύμβαση με τη Valneva θα προβλέπει τη δυνατότητα για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αγοράσουν μαζί 30 εκατομμύρια δόσεις και θα μπορούσαν περαιτέρω να αγοράσουν έως και 30 εκατομμύρια ακόμη δόσεις» δήλωσε η επιτροπή σε δήλωσή της.

Η ίδια η Valneva δήλωσε ότι το εμβόλιο VLA2001 ήταν το μόνο απενεργοποιημένο στις κλινικές δοκιμές στην Ευρώπη.

«Το VLA2001 εισήλθε στις κλινικές μελέτες Φάσης 1/2 τον Δεκέμβριο του 2020 και η Valneva αναμένει να αναφέρει αρχικά δεδομένα ασφάλειας και ανοσογονικότητας τον Απρίλιο του 2021. Με την ανάλυση των δεδομένων, η Valneva θα επιλέξει την καλύτερη δόση και θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της Φάσης 1 / 2 της κλινικής ανάπτυξης. Εάν η κλινική ανάπτυξη είναι επιτυχής, μια αρχική έγκριση μπορεί να χορηγηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021» δήλωσε η εταιρεία.

Ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο περιέχει νεκρούς παθογόνους παράγοντες που δεν μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια. Από την άλλη, τα ενεργά εμβόλια έχουν παθογόνα που αποδυναμώνουν, αλλά είναι ζωντανά. Ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο αποδίδει μια ηπιότερη ανοσοαπόκριση, οπότε μπορεί να είναι ασφαλέστερη επιλογή για ορισμένες ομάδες ανθρώπων (για παράδειγμα, άτομα με αλλεργίες ή άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις) από τα ζωντανά εμβόλια.

«Στην Ελλάδα εμβολιάζονται αποκλειστικά οι υγειονομικοί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Αυτό για εμένα είναι λάθος. Έπρεπε οι εμβολιασμοί να γίνονται παράλληλα. Δηλαδή να εμβολιάζονται και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι ευπαθείς, παράλληλα με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή δηλαδή ΜΕΘ. Εγώ είδα ανθρώπους να εμβολιάζονται σε αναρτήσεις στο Facebook οι οποίοι ούτε καν βλέπουν ασθενείς ούτε καν σε ιδιωτικό ιατρείο. Επομένως δεν έχει νόημα αυτό που γίνεται. Όπως επίσης αυτό που άκουσα, ότι μπορεί να εμβολιαστούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, το θεωρώ πολύ περίεργο. Γιατί από τη μία όταν λέμε το να ανοίξουν τα σχολεία είναι μια ασφαλής δραστηριότητα και δεν είναι υψηλού ρίσκου, καταλαβαίνετε τι γίνεται. Είναι συνδικαλιστική προσέγγιση αυτή» κατέληξε.

Ο ίδιος πάντως, όπως είπε, αναμένει τη σειρά του να εμβολιαστεί και σύμφωνα με το πρωτόκολλο αυτό θα γίνει περίπου τον Μάιο.

ΕΚΠΑ: Οδηγός εμβολιασμού για ασθενείς με καρκίνο

Οδηγίες για τον εμβολιασμό για τον ιό SARS-CoV-2 για ογκολογικούς ασθενείς, παραθέτουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Καστρίτης, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού έναντι του ιού SARS-CoV-2:

Ενεργοποιήστε την άυλη συνταγογράφηση. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στο https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/phakelos-ugeias/aule-suntagographese. Αυτό θα διευκολύνει τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό σας καθώς θα ενημερωθείτε αυτόματα με SMS ή email σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού σας και το κέντρο εμβολιασμού .

Ορισμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να προγραμματιστεί η θεραπεία σε σχέση με την ημερομηνία του εμβολιασμού.

Για ασθενείς που θα λάβουν πρώτη φορά αντινεοπλασματική θεραπεία πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός πριν την έναρξη της αγωγής.

Για ασθενείς που ήδη λαμβάνουν χημειοθεραπεία δεν υπάρχει σαφής οδηγία σχετικά με την ημέρα εμβολιασμού σε σχέση με την έγχυση της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, καλό είναι τα εμβόλια να χορηγούνται μια εβδομάδα μετά την χορήγηση χημειοθεραπείας και αν είναι εφικτό 10 μέρες πριν την χορήγηση της επόμενης χημειοθεραπείας.

Όπου είναι εφικτό, προτείνεται αναστολή της χορήγησης κορτικοστεροειδών για το χρονικό διάστημα από τον πρώτο εμβολιασμό έως τον δεύτερο και για τουλάχιστον 7 μέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να μην έχετε χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων όταν θα κάνετε το εμβόλιο, με στόχο το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα

Η ακτινοβολία και οι ορμονικές θεραπείες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Τα εμβόλια τεχνολογίας m-RNA δεν περιλαμβάνουν εξασθενημένο ιό και επομένως θεωρούνται ασφαλή για τη χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Οι ασθενείς σε κλινικές μελέτες θα πρέπει να εμβολιάζονται όπως και οι υπόλοιποι ογκολογικοί ασθενείς.

Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε αυτόλογη μεταμόσχευση θα πρέπει ιδανικά να εμβολιαστούν 3 μήνες πριν την κινητοποίηση-συλλογή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και 3 μήνες μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Η χορήγηση anti-CD20 θεραπείας (Rituximab, ofatumumab, obinutuzumab) πιθανά μειώνει την ανοσολογική ανταπόκριση σε εμβολιασμούς. Ιδανικά, εφόσον η κατάστασή της βασικής νόσου το επιτρέπει, θα πρέπει να διακοπεί η χορήγηση τους τουλάχιστον 6 μήνες πριν την χορήγηση εμβολίου και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό

Η θεραπεία με αντί-CD38 μονοκλωνικά αντισώματα (daratumumab, isatuximab) πιθανά να μην επηρεάζει την ανοσολογική ανταπόκριση σε εμβολιασμούς, αλλά τα δεδομένα είναι περιορισμένα

Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία δεν πρέπει να αποκλείονται από το πρόγραμμα εμβολιασμού ακόμα και αν συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες. Από αντίστοιχα δεδομένα από τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αναστολείς τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙs) όπως η σοραφενίμπη και η σουνιτινίμπη δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ανοσολογική ανταπόκριση σε εμβολιασμούς.

Αναστολείς έναντι της τυροσινικής κινάσης του Bruton (ibrutinib) φαίνεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ικανοποιητική ανοσολογική ανταπόκριση μετά από εμβολιασμό

Για θεραπεία με φάρμακα όπως αναστολείς του πρωτεασώματος (bortezomib, Ixazomib, carfilzomib) δεν υπάρχει σαφής οδηγία και ισχύουν οι γενικοί κανόνες για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρεμβάλλεται ανάμεσα στην τελευταία θεραπεία, τον εμβολιασμό και την επόμενη θεραπεία

Τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα όπως lenalidomide, pomalidomide δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, όμως ισχύουν οι γενικοί κανόνες

Ανάλογα με τις οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών, σε δεύτερη φάση, ο εμβολιασμός μπορεί να περιλάβει και τους φροντιστές των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, καθώς θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα για τα άτομα που δεν μπορούν να αναπτύξουν επαρκή ανοσία με τον εμβολιασμό

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια προτίμηση σχετικά με την τεχνολογία του εμβολιασμού για τους ογκολογικούς ασθενείς καθώς δεν έχουν προκύψει αξιοσημείωτα θέματα ασφαλείας.

Τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής απομόνωσης θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τον εμβολιασμό για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο (μάσκα, υγιεινή χεριών, αποστάσεις)
Παρενέργειες του εμβολίου (Tozinameran, BNT162b2)

Παρενέργειες του εμβολίου (Tozinameran, BNT162b2)

Οι παρενέργειες εκδηλώνονται μέσα σε 7 μέρες από το εμβόλιο, κυρίως μετά την 2η δόση. Ειδικότερα:

Τοπικές αντιδράσεις (στο σημείο της έγχυσης) (πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο)

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Μυαλγίες

Ρίγη

Πόνοι στις αρθρώσεις

Πυρετός

Aντενδείξεις για εμβολιασμό

Απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού αποτελούν η οποιαδήποτε σοβαρή υπερευαισθησία στα περιγραφόμενα ενεργά συστατικά του εμβολίου, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό αναφυλαξίας σε εμβόλιο για τη νόσο COVID-19. Θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου πριν την χορήγηση του εμβολίου για κάθε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης.

Γνωστή αλλεργία στην πολυεθυλενογλυκόλη (PEG). Αποτελεί συστατικό ορισμένων εμβολίων όπως του πνευμονιοκόκκου, του καθαρτικό clean prep (χρησιμοποιείται πριν την κολονοσκόπηση), χημειοθεραπευτικών όπως το Caelyx, υποστηρικτικής αγωγης όπως το Neulasta και φαρμάκων όπως η δεξαμεθαζόνη και πρεδνιζόνη σε σιρόπι.

Για άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγούμενους εμβολιασμούς, σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, ιδιοπαθή αναφυλαξία, σε ορισμένες εμπορικές ονομασίες ή δόσεις των ίδιων φαρμάκων (και κατά συνέπεια όχι στην δραστική ουσία) απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και επικοινωνία με αλλεργιολόγο πριν το επικείμενο εμβολιασμό. Για ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό κατά περίπτωση και από τον ιατρό που επιβλέπει τον εμβολιασμό.

‘Αμεση αλλεργική αντίδραση οποιαδήποτε σοβαρότητας στο polysorbate (λόγω πιθανής διασταυρούμενης υπερευαισθησίας με το συστατικό PEG του εμβολίου)

Δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα για έγκυες και γι’ αυτό προς το παρόν δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο για την COVID-19. Για τον ίδιο λόγο δεν ενδείκνυται ακόμη ο εμβολιασμός εφήβων και παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών

Ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται σε ασθενείς με οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο. Από τις κλινικές μελέτες έχει προκύψει ότι οι σοβαρές αλλεργικές-αναφυλακτικές αντιδράσεις στο εμβόλιο έναντι του COVID-19 είναι σπάνιες (<1%) (15/1.000.000 δόσεις).

Γερμανία: Αντιδράσεις για την πρόταση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Υποχρεωτικό εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού στη Γερμανία ζήτησε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ανάβοντας «φωτιές» με την πρότασή του.

Ο Μάρκους Ζέντερ ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung, παραπέμποντας σε δημοσκόπηση της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής, που δείχνει ότι το μισό νοσηλευτικό προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί. Μάλιστα, σημειώνει ότι αυτό που διακυβεύεται στα γηροκομεία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας πρότεινε μάλιστα να ασχοληθεί με το ζήτημα το επιστημονικό Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας, που μεριμνά για θέματα ηθικής, κοινωνίας, φυσικών επιστημών, ιατρικής και νομικής και τις συνέπειες για το άτομο και την κοινωνία.

Παράλληλα, πρότεινε να ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού, στην οποία θα μετέχουν προσωπικότητες της τέχνης, του αθλητισμού και της πολιτικής.

Έντονη κριτική από τον υπουργό Εργασίας

Στην εντελώς αντίθετη γραμμή βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας Χούμπερτους Χάιλ, που διαφώνησε πλήρως με την επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Ο Χάιλ επιμένει ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας του εμβολίου είναι σωστό μέτρο, ωστόσο παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια για να ενημερωθούν οι πολίτες, και κυρίως το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για τη σημασία του.

Αντίθετοι στην πρόταση Ζέντερ και οι Φιλελεύθεροι, που του καταλογίζουν ότι με την πρότασή του ρίχνει νερό στο μύλο των αντιπάλων και των αρνητών του εμβολιασμού. Μάλιστα, κάλεσαν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να δώσουν απαντήσεις για τη στάση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ευαγγελικό οργανισμό κοινωνικής πρόνοιας Deutsche Diakonie, που διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό γηροκομείων και νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη Γερμανία, το 60%-70% του νοσηλευτικού προσωπικού προτίθεται να εμβολιαστεί. Το ποσοστό είναι ανάλογα με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αντίθετη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι και η Γερμανική Ένωση Νοσηλευτών (DBP). Η πρόεδρός της Κρίστελ Μπινστάιν αμφισβήτησε τα στοιχεία που δείχνουν απροθυμία του προσωπικού να εμβολιαστεί και ζήτησε στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης.

Ασθενείς: Ποια βιταμίνη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων

Ποσοστό άνω του 80% των νοσηλευόμενων με νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκομείο παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως αποτυπώθηκε σε νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Η βιταμίνη D αποτελεί ορμόνη που παράγουν τα νεφρά και η οποία ελέγχει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με σειρά προβλημάτων υγείας, αν και δεν έχει ακόμη απαντηθεί επιστημονικά γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει άλλα συστήματα του οργανισμού.

Πολλές μελέτες έχουν ήδη καταδείξει την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις.

Οι υπογράφοντες τη μελέτη υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με συννοσηρότητες και όσοι διαβιούν σε οίκους ευγηρίας.

«Η αγωγή με βιταμίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στο μυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα» σημειώνει παράλληλα ο συν-συγγραφέας της μελέτης José L. Hernández, Ph.D. του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% σε σύνολο 216 ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο Universitario Marqués de Valdecilla παρουσίαζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τις γυναίκες.

Οι ασθενείς με COVID-19 με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν, επίσης, αυξημένα επίπεδα στους δείκτες φλεγμονής στον ορό.

«Σφραγίστηκε» και τρίτη πόλη στην Κίνα λόγω έξαρσης της πανδημίας

Η Κίνα προχώρησε στο «σφράγισμα» και τρίτης πόλης λόγω διασποράς του κορωνοϊού, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, οι κινεζικές αρχές επέβαλλαν lockdown στην πόλη Λανγκφάνγκ στην επαρχία Χεμπέι, στα 64 χιλιόμετρα έξω από το Πεκίνο την Τρίτη, θέτοντας 4,9 εκατομμύρια κατοίκους σε καραντίνα για επτά ημέρες, ενώ διεξήγαγαν μαζικά τεστ COVID-19.

Περισσότεροι από 20.000 χωρικοί στην πόλη Σιγιαζουάνγκ της ίδιας περιφέρειας (Χεμπέι) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πήγαν σε καθορισμένες εγκαταστάσεις απομόνωσης από τη Δευτέρα.

Ένα χρόνο μετά την έξαρση του ιού στην Ουχάν, η Χεμπέι στη βόρεια Κίνα αναδεικνύεται στο νέο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, μετά την καταγραφή του μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων από τον περασμένο Ιούλιο.

Η Κίνα είχε ήδη «κλειδώσει» δύο πόλεις από τις προηγούμενες ημέρες, τις Σιγιαζουάνγκ και Τσινγκτάι.

Πώς ο νέος κορωνοϊός «κυριεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα

Ηανακάλυψη μοναδικών χαρακτηριστικών του SARS-CoV-2 και του τρόπου που αλληλεπιδρά με τα μιτοχόνδρια προσφέρει πιθανές εξηγήσεις σχετικά με το γιατί οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια νοσούν βαρύτερα από COVID-19

Eρευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) ανακάλυψαν ότι τα μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων μας, παίζουν ρόλο-«κλειδί» σε ό,τι αφορά την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον νέο κορωνοϊό. Το καινούργιο αυτό εύρημα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports» του ομίλου Nature ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο ο SARS-CoV-2 «κυριεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει πιθανές εξηγήσεις στο γιατί τα ηλικιωμένα άτομα αλλά και όσα εμφανίζουν μεταβολικές δυσλειτουργίες νοσούν πιο βαριά από τους υπόλοιπους ανθρώπους εξαιτίας της COVID-19.

Η αδύναμη μιτοχονδριακή «πρώτη γραμμή άμυνας»

Επιπλέον, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών και κύριο συγγραφέα της νέας μελέτης, Πίντσας Κοέν, καθηγητή Γεροντολογίας, Ιατρικής και Βιολογικών Επιστημών, κοσμήτορα της Σχολής Γεροντολογίας Leonard Davis του USC, η νέα ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για πιο στοχευμένες μελέτες που θα οδηγήσουν σε καινούργιες θεραπευτικές οδούς ενάντια στην COVID-19. «Εάν κάποιος εμφανίζει ήδη κάποια μιτοχονδριακή και μεταβολική δυσλειτουργία, τότε πιθανώς έχει πιο αδύναμη ‘πρώτη γραμμή άμυνας’ ενάντια στην COVID-19. Μελλοντικές μελέτες πρέπει να θέσουν τη μιτοχονδριακή βιολογία ως πρωταρχικό στόχο τους για την έρευνα του SARS-CoV-2 και άλλων κορωνοϊών» σημείωσε ο καθηγητής Κοέν και προσέθεσε ότι, με βάση τα ευρήματα, ο νέος κορωνοϊός καταφέρνει να καταστείλει την έμφυτη ανοσολογική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού εναντίον του «λέγοντας» στα μιτοχονδριακά γονίδια τι να κάνουν.

«Γνωρίζαμε ότι η ανοσολογική απόκριση στον νέο κορωνοϊό δεν είναι ικανή να υψώσει επαρκή άμυνα εναντίον του, ωστόσο δεν ξέραμε γιατί συμβαίνει αυτό» ανέφερε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Μπρένταν Μίλερ, διδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο του καθηγητή Κοέν στο USC και συμπλήρωσε: «Αυτό που κάναμε ήταν να διερευνήσουμε πώς ο ιός στοχεύει συγκεκριμένα τα μιτοχόνδρια, τα κυτταρικά αυτά οργανίδια που αποτελούν ζωτικής σημασίας τμήμα του εγγενούς (ή έμφυτου) ανοσοποιητικού συστήματος και της παραγωγής ενέργειας».

Οι τρεις οδοί καταστολής της προστατευτικής απόκρισης

Η ερευνητική ομάδα «εκμεταλλεύθηκε» τον τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τον ιό τα οποία δημοσιεύονταν ήδη από την αρχή της πανδημίας και διεξήγαγε αναλύσεις αλληλούχησης του RNA μέσω των οποίων συγκρινόταν η αλληλεπίδραση των μιτοχονδρίων με τον νέο κορωνοϊό με εκείνη που έχουν τα μιτοχόνδρια με άλλους ιούς και συγκεκριμένα τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τον ιό της εποχικής γρίπης Α καθώς και τον ιό της παραγρίπης τύπου 3. Οι αναλύσεις αυτές έδειξαν τρεις διαφορετικές οδούς μέσω των οποίων ο SARS-CoV-2 -αλλά όχι οι άλλοι ιοί – καταστέλλει την κυτταρική προστατευτική απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού.

Μείωση επιπέδων μιτοχονδριακών πρωτεϊνών

Το πρώτο εύρημα-«κλειδί» αφορά την ανακάλυψη ότι ο νέος κορωνοϊός είναι ο μόνος σε σύγκριση με τους άλλους ιούς που μελετήθηκαν ο οποίος μειώνει τα επίπεδα μιας ομάδας μιτοχονδριακών πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως Σύμπλοκο Ι και κωδικοποιούνται από το πυρηνικό DNA. Είναι πιθανό, αναφέρεται στη μελέτη, αυτή η επίδραση να «αποσιωπά» τη μεταβολική απόδοση του οργανισμού και την παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου που είναι σημαντικές για την πρόκληση φλεγμονώδους απόκρισης η οποία μπορεί να εξολοθρεύσει τον ιό. «Ο νέος κορωνοϊός λέει στο κύτταρο να μην παραγάγει τις πρωτεΐνες του Συμπλόκου Ι. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίον συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται» εξήγησε ο Μίλερ.

Καταστολή του «συστήματος προειδοποίησης» του κυττάρου

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο SARS-CoV-2 δεν αλλάζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης-αγγελιαφόρου MAVS mRNA, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες ειδοποιεί το κύτταρο ότι έχει υποστεί επίθεση. Οταν αυτή η πρωτεΐνη ενεργοποιείται λειτουργεί όπως ένα σύστημα προειδοποίησης που δίνει εντολή στο κύτταρο να αυτοκαταστραφεί, ώστε να μην καταφέρει ο ιός να πολλαπλασιαστεί. Ο νέος κορωνοϊός λοιπόν «σαμποτάρει» την αλλαγή των επιπέδων της πρωτεΐνης με αποτέλεσμα το κύτταρο να μην ειδοποιείται για την επίθεση που δέχεται.

Αποσιώπηση μιτοχονδριακών γονιδίων

Τέλος οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γονίδια που κωδικοποιούνται από τα μιτοχόνδρια σταματούν να λειτουργούν – ουσιαστικώς ο ιός δεν αφήνει τον «διακόπτη» των γονιδίων να ανοίγει και να κλείνει, μια διαδικασία που πιστεύεται ότι οδηγεί σε παραγωγή ενέργειας η οποία βοηθά το κύτταρο να διαφεύγει του ιού.

«Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στα ολοένα και αυξανόμενα ερευνητικά στοιχεία σχετικά με την αλληλεπίδραση των μιτοχονδρίων με τον νέο κορωνοϊό και παρουσιάζει συγκεκριμένες επιδράσεις του ιού σε ιστούς και κύτταρα οι οποίες πρέπει να μελετηθούν προσεχτικά σε μελλοντικά πειράματα» κατέληξε ο καθηγητής Κοέν.

Νέα έρευνα για τεστ κορωνοϊού: Το σάλιο αποκαλύπτει περισσότερα από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν ότι η ανάλυση του σάλιου μπορεί να αποκαλύψει αποτελεσματικότερα πόσο μεγάλο είναι το ιικό φορτίο του κοροναϊού και έτσι να προβλέψει καλύτερα τη σοβαρότητα της εξέλιξης της νόσου Covid-19, σε σχέση με την ανάλυση των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, συνέκριναν τα ιικά φορτία από δείγματα σάλιου και ρινοφάρυγγα και τα συσχέτισαν με την κατάσταση των ασθενών και το ανοσιακό «προφίλ» τους, με βάση μια σειρά από σχετικούς βιοδείκτες που δείχνουν την πιθανότητα της αυτοκαταστροφικής «καταιγίδας κυτταροκινών».

Η μελέτη έγινε σε 26 ασθενείς με ήπια Covid-19, 84 με μέτρια συμπτώματα, 63 σε σοβαρή κατάσταση (από αυτούς οι 23 τελικά πέθαναν) και 108 υγιείς.

Διαπιστώθηκε ότι το ιικό φορτίο του σάλιου είναι σημαντικά υψηλότερο στους ασθενείς που έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για Covid-19 όπως είναι η προχωρημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο και τα υποκείμενα νοσήματα (χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική νόσο, καρδιαγγειακές και αυτοάνοσες παθήσεις). Επίσης το ιικό φορτίο του σάλιου αποκαλύπτει καλύτερα την πιθανότητα σοβαρής εξέλιξης της νόσου και προβλέπει καλύτερα -σε σχέση με το ιικό φορτίο από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα- την πιθανότητα θανάτου ενός ασθενούς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποσότητα του κοροναϊού στο σάλιο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν καλύτερα την πορεία ενός ασθενούς, από ό,τι η ποσότητα του ιού στο δείγμα από τη μύτη ή το λαιμό. Αντίθετα με το σάλιο, δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο ιικό φορτίο από τη μύτη ή το λαιμό και στους παράγοντες κινδύνου για Covid-19. Από την άλλη, ενώ το μεγαλύτερο ιικό φορτίο στα ρινοφαρυγγικά δείγματα σχετίζεται με σοβαρότερη νόσο Covid-19, το ιικό φορτίο στο σάλιο είναι υψηλότερο στους ασθενείς με χειρότερη έκβαση, συνεπώς συνιστά καλύτερο δείκτη πρόγνωσης σε σχέση με το ρινοφαρυγγικό ιικό φορτίο.

Τέλος, διαπιστώθηκε μια αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο ιικό φορτίο στο σάλιο και στα αντισώματα. Οι ασθενείς με χαμηλό έως μέτριο ιικό φορτίο στο σάλιο τους έχουν περισσότερα αντισώματα IgG έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του κοροναϊού. Επίσης, οι ασθενείς με υψηλότερο ιικό φορτίο στο σάλιο αρχίζουν να παράγουν αντισώματα αργότερα από ό,τι οι ασθενείς με χαμηλό ιικό φορτίο στο σάλιο.

Πηγές:

https://www.newsbreak.gr/politiki/160210/ena-vima-prin-ti-megali-rixi-kyvernisi-loimoxiologoi/?utm_source=notification&utm_medium=signal

https://sputniknews.gr/europi/202101129351472-komision-pithani-agora-60-ekat-doseon-tou-emvoliou-tis-Valneva/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.in.gr/2021/01/12/economy/e-e-diavatirio-emvoliasmou-vlemma-se-tourismo-kai-oikonomia/

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6995140/oi-perioches-me-ta-866-kroysmata-koronoioy-simera-12-1-364-stin-attiki-kai-99-sti-thessaloniki

https://www.protothema.gr/world/article/1083837/koronoios-germania-adidraseis-gia-tin-protasi-gia-ton-upohreotiko-emvoliasmo/

https://www.tanea.gr/2021/01/12/economy/lockdown-proetoimazetai-to-edafos-gia-to-anoigma-tou-lianemporiou/

https://sputniknews.gr/ellada/202101129352178-dermitzakis-sto-Sputnik-lathos-i-seira-emvoliasmou-stin-ellada—poioi-prepei-na-ehoun-proteraiotita/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://ygeiamou.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82/142366/koronoios-asthenis-pia-vitamini-lipi-sto-80-ton-nosilevomenon/

https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1083875/koronoios-sfragistike-kai-triti-poli-stin-kina-logo-exarsis-tis-pandimias/

https://www.ethnos.gr/ellada/141337_koronoios-oi-14-periohes-me-ta-sklirotera-metra-logo-lockdown

https://www.tovima.gr/2021/01/11/science/pos-o-neos-koronoios-kyrieyei-to-anosopoiitiko-systima/

https://www.iefimerida.gr/ygeia/ekpa-odigos-emboliasmoy-gia-ogkologikoys-astheneis

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6995353/aystiro-lockdown-sti-lesvo-me-entoli-chardalia?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.in.gr/2021/01/12/greece/poedin-empodia-ton-emvoliasmo-ton-ilikiomenon-ta-nosokomeia-den-mporoun-na-einai-emvoliastika-kentra/

https://www.protothema.gr/politics/article/1083895/ton-guro-tou-kosmou-kanei-i-protasi-mitsotaki-gia-pistopoiitiko-emvoliasmou-ti-anaferoun-ta-xena-mme/

https://sputniknews.gr/ellada/202101129352658-auto-einai-to-pistopoiitiko-pou-tha-lamvanei-o-politis-meta-ton-emvoliasmo—fotografia/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.in.gr/2021/01/12/health/nea-ereyna-gia-test-koronaiou-salio-apokalyptei-perissotera-apo-ta-rinofaryggika-deigmata/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments