671 κρούσματα-Που εντοπίζονται-Σε καθεστώς ολικού lockdown Αργολίδα και Σπάρτη-Δήμαρχος Άργους Μυκηνών: Το 90% των κρουσμάτων είναι σε κοινότητες Ρομά-Δεν δείχνουν έξαρση τα λύματα στη Θεσσαλονίκη-«Μπάχαλο» στην Κοζάνη με τον ΕΟΔΥ! Δήλωσαν τώρα τα κρούσματα Νοεμβρίου-Επίθεση αρνητών μάσκας σε εργαζόμενο του Μετρό μέσα σε συρμό-Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ζητά περιορισμό της αστικής ευθύνης γιατρών του ΕΣΥ-Λουκέτο σε 280.000 επιχειρήσεις και 30% ανεργία φέρνει η πανδημία-Πετιούνται δόσεις eμβολίων στα σκουπίδια-Δεν πηγαίνουν στα ραντεβού οι Βρετανοί-Δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο της AstraZeneca από την Αυστραλία-Γιατί οι άνθρωποι δεν υπακούν στα μέτρα του lockdown-Τι είναι το φαινόμενο Κάμινγκς-Μέσα στον Φεβρουάριο θα κάνει αίτηση έγκρισης του εμβολίου της η Johnson & Johnson-Βρετανία: Εργαζόμενοι στις ΜΕΘ σκέφτονται ακόμα και να αυτοκτονήσουν-Αμερικανοί επιστήμονες: Παιδική λοίμωξη σαν το κρυλόγημα θα γίνει σε μερικά χρόνια ο κορωνοϊός

Τα κρούσματα σήμερα (13/1) είναι 671 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στους 340 οι διασωληνωμένοι και 25 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό.

Σήμερα ανακοινώνουμε 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 146688, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5673 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 44562 (30.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

340 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 239 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1000 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5354 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3161 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα η Αττική έχει 277 νέα κρούσματα κορωνοϊού, μαζί με εκείνα των νήσων, ενώ η Θεσσαλονίκη 69.

Η γεωγραφική κατανομή:

Ανατολική Αττική 44

Βόρειος Τομέας Αθηνών 46

Δυτική Αττική 30

Δυτικός Τομέας Αθηνών 32

Κεντρικός Τομέας Αθηνών 62

Νότιος Τομέας Αθηνών 21

Πειραιάς 36

Νήσων 6

Θεσσαλονίκη 69

Κρούσματα σε δομή μεταναστών στην Πρέβεζα και σε γηροκομείο στα Καλάβρυτα

Έντονη ανησυχία έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες από την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Πρέβεζα.

Σε 35 rapid tests που έγιναν  εντοπίστηκαν 17 κρούσματα, ενώ μάλιστα ένας από τους φιλοξενούμενους της δομής μεταφέρθηκε με συμπτώματα στο νοσοκομείο της Άρτας όπου βρέθηκε θετικός, ενώ στη συνέχεια ελέγχθηκαν και 37 νοσηλεύτριες.  

Στη δομή που είναι ανοιχτή, φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα ενώ σήμερα θα μεταβεί εκεί ο ΕΟΔΥ.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν, περαιτέρω, τα κρούσματα στο «Καλλιμανοπούλειο» Εκκλησιαστικό Κέντρο των Καλαβρύτων, με το σύνολο να διαμορφώνεται πλέον στα 37.

Τα πέντε εξ αυτών αφορούν τρόφιμους του ιδρύματος και μία εργαζόμενη, ενώ οι τέσσερις τρόφιμοι του γηροκομείου έχουν διακομισθεί σε Νοσοκομεία της Πάτρας, τέσσερις νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίου και ένας στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας».

Οι Αρχές έχουν αρχίσει ιχνηλάτηση όλων των των επαφών των εργαζομένων που βρέθηκαν θετικοί και αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που έχουν γίνει.

Σε καθεστώς ολικού lockdown Αργολίδα και Σπάρτη

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

Επίσης προβλέπεται:

H λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

H λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

H επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Πελοποννήσου για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης.

H παραπομπή της αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εξέταση των σχετικών δεικτών στην τακτική συνεδρίαση της την Παρασκευή 15/1.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από 14 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 μέχρι 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00.

Σημειώνεται ότι σε κλοιό αυστηρότερων μέτρων βρίσκεται από και ολόκληρη η Βοιωτία, ενώ η ισχύ των μέτρων έχει παραταθεί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στις ΤΚ Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και στη νήσο Κάλυμνο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι εχθές, με εντολή Χαρδαλιά, επιβλήθηκε αυστηρό lockdown και στη Λέσβο μετά τη ραγδαία διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ στο νησί, καταγράφηκαν 23 κρούσματα.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών για το lockdown: Το 90% των κρουσμάτων είναι σε κοινότητες Ρομά

Τη συνδρομή της αστυνομίας και του κράτους ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος μετά την απόφαση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για σκληρό lockdown στην Αργολίδα, καθώς το 90% των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι σε κοινότητες Ρομα, οι οποίοι αρνούνται να κάνουν τεστ.

Ο κ. Καμπόσος μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε «αυτή η απόφαση είναι κάτι γιατί οποίο δεν αποφασίζε ούτε ο Δήμος, ούτε είναι κάτι για το οποίο παίρνει απόφαση η Περιφέρεια. Είναι η Πολιτική Προστασία, η οποία βλέπει, ιχνηλάτει τα συμπτώματα του κορωνοϊού και από εκεί και πέρα βγάζει αυτή την απόφαση για τις διάφορες περιοχές.

Όσον αφορά τη δική μας την περιοχή την Αργολίδα υπάρχουν κάποια κρούσματα σε συγκεκριμένα σημεία. Δηλαδή από ότι με πληροφόρησαν τα περισσότερα, το 90% ίσως και παραπάνω είναι σε κοινότητες Ρομά και στη Νέα Τίρυνθα σε ένα χωριό δηλαδή πριν από το Ναύπλιο στο οποίο έχει εκεί είχαμε την υπόθεση με τον Ιερωμένο.

Από ότι ξέρω και εγώ στο χωριό έχει αρκετά κρούσματα αυτή τη στιγμή. Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα τα κρούσματα έχουν φτάσει περίπου τα 40. Λοιπόν το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό».

Εκκληση στο κράτος και την αστυνομία

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών απηύθυνε έκκληση σε κράτος και αστυνομία να βοηθήσουν ώστε να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό όλες οι κοινότητες των Ρομά στην περιοχή. «Εγώ θα κάνω μία έκκληση το κράτος να υποβάλλει σε τεστ όλες τις κοινότητες των Ρομά που βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα και όχι να αντιδρούν στο να ελεγχθούν. Διότι όσοι από αυτούς θέλουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στα σχολεία και να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδάκια θα πρέπει να ελέγχονται. Όσοι Ρομα βγαίνουν και συναλλάσσονται με τις υπόλοιπες ομάδες θα πρέπει να ελέγχονται. Να μην έχουμε διασπορά αυτής της πανδημίας και δημιουργηθούν άλλου τύπου προβλήματα σε υπερήλικες ή σε ανθρώπους που έχουν νόσήματα τα οποία ενδεχομένως να τους οδηγήσουν και στο θάνατο. Αυτό λοιπόν όμως δεν μπορεί να το κάνει ο δήμαρχος δεν μπορεί να το κάνει κάποιος από μόνος του. Το κράτος πρέπει να το αναλάβει αυτό. Αν αυτοί δεν μπορούν και δεν θέλουν να μπουν σε διαδικασίες τέτοιες, που μπαίνει οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος θα πρέπει να παρέμβει η πολιτεία. Για να προφυλάξουμε το σύνολο ζητάμε τη συνδρομή της αστυνομίας».

«Μπάχαλο» στην Κοζάνη με τον ΕΟΔΥ! Δήλωσαν τώρα τα κρούσματα Νοεμβρίου

Αναστάτωση και εκνευρισμός επικρατούν από το απόγευμα της Τρίτης στην Κοζάνη, μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, που όπως καταγγέλεται, είναι καταμέτρηση του Νοεμβρίου!

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Κοζάνης, περίπου 30 πολίτες από την Εορδαία, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, υποβλήθηκαν σε δεύτερο τεστ, μετά τα μέσα Νοέμβρη, με 10-15 από αυτά να πραγματοποιούνται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Τα δείγματα που πάρθηκαν στο νοσοκομείο, στάλθηκαν για έλεγχο σε ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα θετικά αυτά δείγματα δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ με καθυστέρηση, τις τελευταίες ημέρες, και έτσι η Κοζάνη δείχνει να «βράζει» ξανά. 

Εκνευρισμός των δημοτικών αρχών

Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές ζητούν εξηγήσεις από τον ΕΟΔΥ για το περιστατικό και αναρρωτιούνται τι συμβαίνει με την ιχνηλάτηση των θετικών κρουσμάτων, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση, ενώ η περιοχή βρίσκεται σε σκληρό lockdown. Χαρακτηριστικό του «χάους« που επικρατεί στην περιφερειακή ενότητα, ήταν η καθυστέρηση της άφιξης των αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιού στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης μέσα στον μήνα Νοέμβριο.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, κατήγγειλε: «υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς που γίνονται, γιατί τα κρούσματα δεν είναι τωρινά. Τα κρούσματα είναι του Νοεμβρίου και τα δηλώνουν τώρα».

Εξαδάχτυλος: «Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα»

Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Η αλήθεια είναι ότι το καθεστώς της Κοζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα. Φαίνεται ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που κρατούν την Κοζάνη σε επίπεδο στο οποίο δεν βρίσκεται πραγματικά. Ενσωματώθηκαν τεστ με κάποια καθυστέρηση και έτσι μπορεί κανείς να βγάζει λάθος συμπεράσματα» δήλωσε στον Σκάι.

Επίθεση αρνητών μάσκας σε εργαζόμενο του Μετρό μέσα σε συρμό

Το πρωτόγνωρο περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης μέσα σε συρμό που εκτελούσε το δρομολόγιο από Ανθούπολη προς Ομόνοια.

Δύο άγνωστοι νεαροί επιτέθηκαν φραστικά και στη συνέχεια γρονθοκόπησαν και χτύπησαν με κλωτσιές εργαζόμενο του Μετρό όταν αυτός τους ζήτησε να φορέσουν τη μάσκα τους και στον έναν να κατεβάσει τα πόδια του από το κάθισμα.

Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, «οι δύο νεαροί αρχικά επιτέθηκαν φραστικά στον υπεύθυνο σταθμού της ΣΤΑΣΥ, ενώ στη συνέχεια και αφού αυτός αποβιβάστηκε στην Ομόνοια τον ακολούθησαν και στην αποβάθρα του σταθμού τον γρονθοκόπησαν με βιαιότητα, ενώ τον χτύπησαν με κλωτσιές και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματός του».

Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη διάρκεια της διαδρομής από Ανθούπολη προς Ομόνοια.

Το θύμα με πόνους στο πρόσωπο και το σώμα του μεταφέρθηκε σε χώρο του σταθμού, από όπου τον παρέλαβε μετά από λίγο το ΕΚΑΒ  για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο, ενώ οι δράστες διέφυγαν.

Έρευνα για το περιστατικό και τον εντοπισμό των δραστών διενεργεί η αστυνομία, ενώ η ΣΤΑΣΥ θα συμβάλλει με κάθε μέσο και κάθε τρόπο στην αστυνομική έρευνα, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να τους καταλογιστούν  οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι «θα συνδράμει στη λήψη όλων των απαιτούμενων  μέτρων για την αποτροπή στο μέλλον ανάλογων βίαιων περιστατικών κατά εργαζομένων της, ενώ προτίθεται να  αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εμπεδωθεί σε όλους τους πολίτες το αίσθημα σεβασμού που απαιτείται να έχουν κατά τη διάρκεια της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως απέναντι στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής σε αυτά».

Δεν δείχνουν έξαρση τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Σταθερά σε «πράσινο» επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Οι τελευταίες τρεις μετρήσεις από δειγματοληψίες της 6ης, 8ης και 11ης Ιανουαρίου, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες της 30ης Δεκεμβρίου, 1ης και 4ης Ιανουαρίου, μετά τη διαδικασία του περιβαλλοντικού εξορθολογισμού, που ολοκληρώθηκε σήμερα, δείχνουν ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

«Από την ανάγνωση των επιστημονικών μας δεδομένων βλέπουμε μία αχτίδα φωτός στην προοπτική ανακούφισης της κοινωνίας και της οικονομίας. Υπήρχε η ανησυχία μας για την κινητικότητα κατά τις ημέρες των εορτών, αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι πολίτες συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των ειδικών κι έτσι το μερικό άνοιγμα της αγοράς -click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια κλπ- και οι οικογενειακές συναθροίσεις, δεν επιβάρυναν την επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νικος Παπαϊωάννου.

Εξήγησε, δε, πως «εν αναμονή και των επόμενων μετρήσεων που με βεβαιότητα θα δείξουν και την όποια επίπτωση είχαν κάποια φαινόμενα συνωστισμού στον εορτασμό των Θεοφανίων, φαίνεται πως κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλης μας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας κατά το δεύτερο κύμα της».

«Προσοχή, ελλοχεύουν κίνδυνοι»

Ερωτηθείς αν οι μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ερευνητική μας ομάδα αναλύει και θέτει στη διάθεση της Πολιτείας μετρήσιμα επιστημονικά δεδομένα, που προέρχονται από «in situ» αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο. Δεν εφαρμόζουμε προγνωστικά υπολογιστικά ή όποια άλλα μοντέλα, μιλάμε με πραγματικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα κάθε μέτρησης, τα οποία συζητάμε σε αγαστή συνεργασία και διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, σαφώς αποτελούν σημαντική πληροφορία, όταν η Πολιτεία συνεκτιμά κάθε παράμετρο για να λάβει τις αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που θα κρίνουν την πορεία της πανδημίας στην πόλη το επόμενο διάστημα, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε: «Αυτό που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις είναι πως παρότι οι γιορτές έκρυβαν έναν κίνδυνο, τα μέτρα απέδωσαν. Ένα ακόμη δεδομένο είναι πως εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο διασποράς, η οποία είναι μεν διαχειρίσιμη, καθώς υπάρχει και η ανάλογη αποφόρτιση των νοσοκομείων, δεν επιτρέπει εφησυχασμό δε, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση του ιού, αλλά και τις διάφορες μεταλλάξεις του, που δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα επηρεάσουν τη μεταδοτικότητά του και αν ενδεχομένως θα φέρουν πιο κοντά ένα τρίτο κύμα επιδημιολογικής έξαρσης. Η εικόνα είναι καλή, αλλά στις συνθήκες ελλοχεύουν κίνδυνοι. Για να το πω πιο σχηματικά δεν είμαστε στο μηδέν, άρα ούτε κατά διάνοια δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε όπως τον Οκτώβρη. Σίγουρα όμως μέτρα ανακούφισης που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και πέτυχαν μπορούν να εξεταστούν».

Σχετικά με την παρακολούθηση της τάσης αποκλιμάκωσης από τότε που ξεκίνησε, ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος σημείωσε: «Η σταθερότητα που παρατηρείται στις πρόσφατες μετρήσεις μας βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικά αποδεκτής αβεβαιότητας του πειραματικού προσδιορισμού του ιικού φορτίου αλλά είναι επίμονη. Στο σημείο που βρισκόμαστε, για να δούμε περαιτέρω πτώση ίσως θα πρέπει να βελτιωθεί συνολικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς η κινητικότητα που υπάρχει μεταξύ νομών για λόγους εργασίας, δύναται να δημιουργεί νέες μικρές εστίες διασποράς στην πόλη, από άτομα που εκτέθηκαν στον ιό ταξιδεύοντας σε επιβαρυμένες περιοχές».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ζητά περιορισμό της αστικής ευθύνης γιατρών του ΕΣΥ

Σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αιτούμενο νομοθετικές παρεμβάσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, προκειμένου να δοθεί ασυλία στους γιατρούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να προστατευθούν από τυχόν μηνύσεις, αγωγές και πειθαρχικές διώξεις που πιθανόν να προκύψουν.

Μάλιστα, το αίτημα έφτασε και στη Βουλή, μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής. Ειδικότερα, ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του κόμματος Ανδρέας Πουλάς ζήτησε τον περιορισμό της αστικής ευθύνης γιατρών του ΕΣΥ στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας, επικαλούμενος και την περιβόητη δήλωση του Βασίλη Κοντοζαμάνη για τους εκτός ΜΕΘ θανάτους, υποστηρίζοντας πως η δήλωση αυτή επιβαρύνει το κλίμα κατά των γιατρών του ΕΣΥ.

Επισημαίνει δε πως έχουν ήδη ασκηθεί αγωγές και μηνύσεις, ιδίως στη Μακεδονία, για εξ αμελείας θανάτους ασθενών με Covid-19, προειδοποιώντας πως η κατάσταση αυτή θα λάβει μεγάλες διαστάσεις μετά το τέλος της πανδημίας και ενδεχομένως να οδηγήσει πλήθος γιατρών σε μακροχρόνια δικαστική ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη.

Λουκέτο σε 280.000 επιχειρήσεις και 30% ανεργία φέρνει η πανδημία

Τραγική είναι η εικόνα που επικρατεί στις επιχειρηματικό ιστό της χώρας με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λουκέτο σε 280.000 επιχειρήσεις και για ανεργία που θα φτάσει το 30% υπό το δεδομένο ότι τα πράγματα θα συνεχιστούν έτσι για τους επόμενους 7 μήνες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννη Χατζηθεοδοσίου «θα είμαστε ευχαριστημένοι αν μπει λουκέτο μόνο στο 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας (σ.σ. σε σύνολο 800.000), ενώ μόλις ολοκληρωθούν τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων εργασίας, η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από το 30%».

Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι, «όπως τονίσαμε και πρόσφατα σε συναντήσεις που είχαμε με στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης θα είμαστε ικανοποιημένοι αν μπει λουκέτο μόνο στο 30% με 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όπως καταλαβαίνουμε εκατοντάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο».

Αναφορικά με την επανεκκίνηση του click away και του click in shop ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει «πως είναι δυνατόν να κρίνεται ότι η κίνηση στα σουπερμάρκετ ή στις λαϊκές αγορές δεν επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το click away το κάνει».

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει για μία εβδομάδα τις παραγγελίες και την παραλαβή των προϊόντων από τα καταστήματα έχει προκαλέσει την οργή του λιανεμπορικού κόσμου της χώρας, με τους περισσότερους να μιλούν για βιαστικές αποφάσεις και έλλειψη πλάνου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος  τόνισε πως δεν αποδείχθηκε σε καμία περίπτωση ότι η μέθοδος «click away», την περίοδο των γιορτών, από τις 13 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου, επιβάρυνε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και ότι έστω και με αυτό τρόπο, πρέπει να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «χθες έπρεπε να είχε ανοίξει η αγορά με το εργαλείο click away».

Αναφορικά με τα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Χατζηθεοδοσίου, «είμαστε η τελευταία χώρα στην ΕΕ στην στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όταν λέμε στήριξη των επιχειρήσεων δεν εννοούμε τα δανεικά. Τα δανεικά θα πρέπει να επιστραφούν, μιλάμε για χρήματα που πραγματικά στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Επίσης σήμερα πολλές είναι οι οικογένειες που ζουν με 534 ευρώ. Δεν ξέρω πόσο διάστημα θα μπορούν οι οικογένειες να ζουν με αυτά τα χρήματα».

Να σημειωθεί ότι πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν δημιουρηθεί στην αγορά για την Επιτρεπτέα Προκαταβολή 5 που τρέχει ήδη, καθώς η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις θα διαμορφωθούν μετά, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τι και αν θα πάρει χρήματα από το πρόγραμμα.

Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 5 δισ. – Θα χρειαστούν 10 με 15 δισ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου μέχρι τώρα τα μη επιστρεπτέα χρήματα που έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τα 5 δισ, ωστόσο τα χρήματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τα χρόνια της κρίσης αλλά και την πανδημία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η έκθεση Πισσαρίδη που μιλάει για κλείσιμο του 50% των ελληνικών επιχειρήσεων σιγοντάρεται από την κυβερνητική πολιτική.

Για να κρατηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται επιπλέον μη επιστρεπτέα χρήματα ύψους 10 με 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Τραγική η κατάσταση στην Εστίαση

Πάνω από 30.000 σε σύνολο 80.000 επιχειρήσεων, στον κλάδο της εστίασης, η οποία παραμένει για τρίτο συνεχόμενο μήνα κλειστή, δεν αναμένεται να ανοίξει ξανά. Ήδη σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς δεκάδες είναι τα ενοικιαστήρια που έχουν μπει σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώ αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για πρόγραμμα επιδότησης που αναμένεται να τρέξει και θα είναι ειδικά εστιασμένο στις επιχειρήσεις του κλάδου, δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Αναφορικά για το πότε θα ανοίξει η εστίαση, ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι σε συναντήσεις που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα αυτό η απάντηση που έχει πάρει είναι «όταν εμβολιαστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός πολιτών». «Ποιος είναι αυτός ο ικανοποιητικός αυτός αριθμός και πότε θα συμβεί αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πετιούνται δόσεις eμβολίων στα σκουπίδια – Δεν πηγαίνουν στα ραντεβού οι Βρετανοί

Χάος επικρατεί στη Βρετανία με την επιχείρηση εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό. Σύμφωνα με την Daily Mail οι γιατροί πετάνε δόσεις που προορίζονταν για ασθενείς οι οποίοι τελικά δεν εμφανίστηκαν, ενώ οι ηλικιωμένοι ασθενείς κάνουν ουρές έξω απο εμβολιαστιά κέντρα και στέκονται στο κρύο, καθώς “κράσαρε” το ηλεκτρονικό σύστημα.

Το πρόγραμμα μαζικής ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου μεγαλώνει καθώς προστέθηκαν ακόμη επτά μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, με την ελπίδα να εμβολιάσουν τους 13 εκατομμύρια πιο ευάλωτους Βρετανούς έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το αργό σύστημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, από τότε που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Και αποκαλύφθηκε σήμερα ότι ένα νοσοκομείο στο Λονδίνο, έπρεπε να πετάξει δόσεις εμβολίων, επειδή οι άνθρωποι δεν εμφανίστηκαν για τα ραντεβού τους. Σε μια έσχατη λύση, οπως γράφει η Daily Mail, το προσωπικό άρχισε να τηλεφωνεί σε φίλους και συγγενείς να πάνε εκτάκτως για εμβολιασμό, ώστε να μην πεταχτούν τα εμβόλια, τα οποία διαρκούν μόνο για λίγες ώρες εκτός του καταψύκτη.

Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα οδήγησαν τους ασθενείς στο να σχηματίζουν ουρές έξω για τα εμβολιαστικά κέντρα. Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) είπε ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την οργάνωση των προγραμμάτων εμβολιασμού τρέχει “απίστευτα αργά”.

Δεν πηγαίνουν στο ραντεβού – Πετάχτηκαν δόσεις εμβολίου

Μία νοσοκόμα σε νοσοκομείο του Δυτικού Λονδίνου, η οποία μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε στην Daily Mail ότι οι συνάδελφοί της έπρεπε να πετάξουν τα εμβόλια. Το εμβόλιο της Pfizer ειδικότερα, πρέπει να διατηρείται σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες και διαρκεί μόνο για λίγες ημέρες μετά την απόψυξη, με ακόμη μικρότερη διάρκεια ζωής όταν έχει αφαιρεθεί από το ψυγείο, ενώ τα αναλώσιμα πρέπει να χρησιμοποιούνται το συντομότερο δυνατό μετά την προετοιμασία τους.

Καθώς οι δόσεις πρέπει να προετοιμάζονται γρήγορα, ώστε οι γιατροί να μπορούν να περάσουν από τους ασθενείς με ταχύτητα, μερικά θα είναι έτοιμα για χρήση, αλλά στη συνέχεια αφήνονται στην άκρη εάν οι άνθρωποι δεν εμφανιστούν και μπορεί τελικά να πρέπει να πεταχτούν ή να δοθούν σε κάποιον άλλον τυχαία, εξηγησε η νοσοκόμα.

Όπως είπε: “Συμβαίνει σε όλο το Λονδίνο, και πιθανώς σε ολόκληρη τη Βρετανία. Πολλοί άνθρωποι δεν τηρούν τα ραντεβού που έχουν κάνει οι γιατροί τους. Την Πέμπτη το βράδυ είχαμε 45 άτομα που είχαν κάνει κράτηση για εμβόλιο αλλά δεν εμφανίστηκαν και δεν ενημέρωσαν εκ των προτέρω εμάς ή τον γιατρό τους.

Αν γνωρίζαμε ότι δεν θα έρχονταν, κάποιος άλλος θα μπορούσε να έχει μπει στη θέση τους. Δεν εμφανίστηκαν, ήρθαμε αντιμέτωποι με την επιλογή ή να πετάξουμε το εμβόλιο ή να προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε κάποιον άλλον. Τηλεφώνησα σε μερικούς φίλους και είπα “πόσο γρήγορα μπορείτε να αφήσετε τα πάντα και να φτάσετε εδώ; Άλλα πρόσωπα από το προσωπικό έκαναν το ίδιο. Μερικά άτομα που τηλεφωνήσαμε ήταν σε θέση να έρθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και έκαναν το εμβόλιο, αλλά πολλά από αυτά έπρεπε να πεταχούν επειδή δεν μπορούμε να το κρατήσουμε πέρα ​​από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν δημοσιεύει ακόμη δεδομένα που να αποκαλύπτουν πόσα άτομα απορρίπτουν ή δεν παρευρίσκονται σε ραντεβού για τη λήψη του εμβολίου. Τα εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί έως την περασμένη Πέμπτη.

Δεύτερες σκέψεις για το εμβόλιο της AstraZeneca από την Αυστραλία

Tην καθυστέρηση του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 και την χρησιμοποίηση άλλου εμβολίου στην θέση του προτείνουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Τα ερωτήματα που περιβάλλουν το εμβόλιο έχουν ρίξει σκιά στα σχέδια εμβολιασμού στην Αυστραλία, η οποία έχει παραγγείλει ήδη 53 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι ειδικοί επικεντρώνουν στα δεδομένα που δείχνουν αποτελεσματικότητα 62%, έναντι άνω του 90% για τα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna.

«Το ζήτημα είναι στην πραγματικότητα αν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ικανό να προσφέρει συλλογική ανοσία. Εδώ παίζουμε ένα μακροχρόνιο παιγνίδι. Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος θα χρειασθεί», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Τέρνερ, πρόεδρος Society for Immunology της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna.

Το εμβόλιο της AstraZeneca «δεν θα χρησιμοποιούσα ευρέως εξαιτίας της χαμηλής του αποτελεσματικότητας», δήλωσε στην Sydney Morning Herald.

Σε ανακοίνωσή της η Society for Immunology διευκρινίζει ότι ο Τέρνερ ομιλεί ως ειδικός στην Ανοσολογία και ότι η ίδια η ASI προτείνει διακοπή της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Η Αυστραλία συμφώνησε για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/Biontech, αν και ούτε η Pfizer ούτε η AstraZeneca έχουν την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αυστραλίας (Therapeutic Goods Administration, Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών, TGA).

Η AstraZeneca δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό. Το εμβόλιό της έχει εγκριθεί στην Βρετανία, την Ινδία και την Αργεντινή και βρίσκεται υπό αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Νότια Κορέα και την Βραζιλία.

«Αποτελεσματικό», «ασφαλές» και «υψηλής ποιότητας»

Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας Πολ Κέλι επιχείρησε να απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, χαρακτηρίζοντάς το «αποτελεσματικό», «ασφαλές» και «υψηλής ποιότητας».

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολίου της AstraZeneca είναι ότι παρασκευάζεται εδώ στην Αυστραλία…Θα είναι διαθέσιμο μόλις το εγκρίνει η TGA, πράγμα που περιμένουμε ότι θα γίνει τον Φεβρουάριο».

Ο Πολ Κέλι διευκρίνισε ότι η Αυστραλία θα διαθέτει περισσότερα πραγματικά δεδομένα τον Φεβρουάριο προερχόμενα από το Λονδίνο, το οποίο χρησιμοποιεί το εμβόλιο.

Η Αυστραλία υπήρξε περισσότερο επιτυχημένη από άλλες χώρες στη διαχείριση της επιδημίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 28.600 και των θανάτων σε 909 επί πληθυσμού 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η επιτυχία της Αυστραλίας αποδίδεται στο κλείσιμο των συνόρων και την ευρείας κλίμακας τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τoν πληθυσμό, σε συνδυασμό με επιθετικά προγράμματα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να είναι ευέλικτη ως προς τις αποφάσεις για τον εμβολιασμό, όταν θα έχουμε καλύτερη κατανόηση της αποτελεσματικότητας των άλλων εμβολίων», δήλωσε ο Αντριαν Εστερμαν, επικεφαλής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο University of South Australia.

Γιατί οι άνθρωποι δεν υπακούν στα μέτρα του lockdown – Τι είναι το φαινόμενο Κάμινγκς

Ποιος ο ρόλος του Ντομινίκ Κάμινγκς, ενός αμφιλεγόμενου πρώην συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος για άλλους ήταν ο «Mr. Brexit» και για άλλους απλά ένας «ψυχοπαθής καριέρας».

Σε μια πιο… φιλελεύθερη «ερμηνεία» των οδηγιών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οδηγεί η «διάβρωση» της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση.

Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη δίνη μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας εξαιτίας ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που τον κάνει πιο μεταδοτικό, με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά «φλερτάροντας» δραματικά με την κατάρρευση, φωτογραφίες από παραλίες και πάρκα γεμάτα κόσμο «πλημμυρίζουν» τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα social media. Εικόνες που μόνο σε lockdown και αυστηρούς περιορισμούς δεν παραπέμπουν.

Το μήνυμα της κυβέρνησης Τζόνσον «μείνετε σπίτι» φαίνεται πως έχει παρερμηνευτεί από μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι «τεντώνουν» τα περιοριστικά μέτρα κατά το δοκούν, σε σημείο… ξεχειλώματος.

Και μπορεί η κούραση, αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που φθάνουν στα αυτιά τους να έχουν παίξει τον ρόλο τους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, το ρήγμα στην εμπιστοσύνη απέναντι στην κυβέρνηση, είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που τους οδηγεί σε «παραβατική» συμπεριφορά.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να παραβιάζουν τους κανόνες, αρχίζουν να σκέφτονται “Πώς μπορώ να ξεφύγω από αυτούς”» δήλωσε ο Paul Netherton, αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Ντέβον και της Κορνουάλης, στο BBC Breakfast.

Σύμφωνα με την Patricia Riddell, καθηγήτρια εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, «η δυσκολία της κυβέρνησης είναι να μας πείσει, ως κοινωνικά όντα, να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε, ενώ αυτό έχει υπονομευθεί σοβαρά από συνεχείς αναθεωρήσεις, αντιφατικά μηνύματα και το “φαινόμενο Dominic Cummings”».

«Οι άνθρωποι έπρεπε να κατανοήσουν την αξία στην τήρηση των μέτρων» πρόσθεσε η Riddell, συνεχίζοντας: «Εάν πιστεύετε ότι το κάνουμε αυτό για να υποστηρίξουμε το NHS, αλλά παράλληλα αναρωτιέστε γιατί το χειροκρότημα στους υγειονομικούς δεν συνοδεύεται από αύξηση μισθών, αν χτίστηκαν νοσοκομεία όπως τα “Nightingale” και μετά εξαφανίστηκαν, αν η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με όσα προσπαθούν να επιβάλλουν σε εμάς, τότε οι άνθρωποι απλά θα σκεφτούν: “Λοιπόν γιατί εμείς θα έπρεπε να δείξουμε περισσότερη ατομική ευθύνη από ό, τι είστε διατεθειμένοι να δείξετε εσείς;».

Η κυβέρνηση, όπως είπε, απέτυχε να «αγγίξει τις προσωπικές αξίες των ανθρώπων».

Παράλληλα, τα αντικρουόμενα μηνύματα, όπως το ότι «ένας οικοδόμος μπορεί να μπει στο σπίτι σου, αλλά όχι η μητέρα σου, έχουν επίσης οδηγήσει τους πολίτες σε μια πιο ελεύθερη ερμηνεία των μέτρων, αλλά και στην εξεύρεση τρόπων για να τα παραβιάζουν» τονίζεται στο δημοσίευμα του «Guardian».

«Οι άνθρωποι “ξεχειλώνουν” τα μέτρα λόγω αυτών των αντιστοιχίσεων στο μυαλό τους» υπογραμμίζει η Riddell, κάνοντας λόγο για πολλές αναιρέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που έχουν πλήξει την αξιοπιστία της.

«Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει στους ανθρώπους είναι ότι αυτός ο ιός είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Εάν το συνειδητοποιήσουν, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να το μεταλαμπαδεύσουν και σε άλλους ανθρώπους που αγαπούν. Αυτή την προσωπική αξία πρέπει να προσεγγίσουν τώρα» σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Pam Briggs, πρόεδρος της εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια, δήλωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τους κοινωνικούς άγραφους κανόνες, παρά με διατάγματα.

«Είμαστε κοινωνικά όντα και τείνουμε να κάνουμε αυτό που βλέπουμε ότι κάνουν οι άλλοι. Αντί να μας διατάζουν τι να κάνουμε, ακολουθούμε την κοινωνία» τόνισε, προσθέτοντας: «Έχει μεγάλη σημασία να βλέπεις ανθρώπους να παραβιάζουν τα μέτρα και να γλιτώνουν χωρίς κυρώσεις».

Επίσης, οι πολίτες πρέπει επίσης να πεισθούν ότι τα μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά, ωστόσο το γεγονός ότι μπορούν να τα συγκρίνουν με αυτά που ελήφθησαν σε άλλες χώρες, αλλά και ότι άλλοι περιορισμοί επιβλήθηκαν στη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και άλλοι στην Αγγλία επιδείνωσαν την κατάσταση.

«Δεν υπάρχει λοιπόν η συνέπεια και έτσι οι άνθρωποι αναρωτιούνται “Γιατί το κάνουμε αυτό και οι άλλοι δεν το κάνουν;”» πρόσθεσε ο Briggs.

Σύμφωνα με θεωρίες της ψυχολογίας, οι άνθρωποι, προκειμένου να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα, θα έπρεπε να καταλάβουν ότι η απειλή ήταν πραγματική, σημειώνεται επίσης στο άρθρο του «Guardian».

Και μια απειλή που εκφράζεται με αριθμούς και γραφήματα είναι πιο δύσκολο να «ακουμπήσει» κάποιον από ό,τι οι ανθρώπινες ιστορίες όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή των θυμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με την Dr Sophie King-Hill, ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, «η πολυπλοκότητα και η σύγχυση» σχετικά με τα μέτρα, έκανε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο, αβέβαιους για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Επισήμανε επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προήλθε από αναιρέσεις αποφάσεων, όπως το κλείσιμο των σχολείων, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οδήγησε στην ανυπακοή.

«Το συναίσθημα “είμαστε όλοι μαζί” καταστράφηκε από το σύστημα των βαθμίδων» πρόσθεσε.

«Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι οι δραστηριότητες των ανθρώπων έχουν γίνει πιο “μυστικές” και αισθάνονται πιο έξυπνοι όταν παραβιάζουν τα μέτρα. Αυτό έχει πλέον μεγαλύτερη σημασία από την πίεση στο σύστημα υγείας. Ο στόχος “σώστε το NHS” είχε πλέον χαθεί» υποστηρίζει.

«Το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση είναι η διαφάνεια. Νομίζω ότι πρέπει να βγουν και να πουν ότι έχουμε κάνει κάποια λάθη και λυπούμαστε, αλλά θα επανορθώσουμε» κατέληξε η King-Hill

Το φαινόμενο Κάμινγκς

Ο Ντομινίκ Κάμινγκς, ήταν ένα άγνωστο, στο ευρύ κοινό, πολιτικό πρόσωπο, το οποίο επιλέχτηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ως ανώτερος πολιτικός σύμβουλός του.

Πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στους κόλπους των Τόρις και «ψυχοπαθής καριέρας» σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγορήθηκε για περιφρόνηση προς το κοινοβούλιο όταν αγνόησε την κλήση του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνούσε τα θέμα των «fake news» στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Ως βασικός αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας «Vote Leave» υπέρ του Brexit, έμεινε οικειοθελώς μακριά από τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι εξελισσόταν σε «καταστροφή» και αποκηρύσσοντας το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 ως «χαζή ιδέα». Αφού ωστόσο άσκησε σκληρή κριτική στην Τερέζα Μέι, προβλέποντας μέχρι και «εξεταστικές» για τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση, ο «Mr Brexit» επέστρεψε επί Τζόνσον για να συμβάλλει στην έξοδο «με κάθε κόστος».

Ο Κάμινγκς φέρεται να ταξίδεψε, εν μέσω lockdown, από το Λονδίνο στo Ντέραμ (περίπου 400 χιλιόμετρα) μαζί με τον 4χρονο γιο του, αλλά και τη σύζυγό του, η οποία είχε συμπτώματα κορονοϊού, προκειμένου να είναι κοντά σε συγγενείς, «καταπατώντας» τα περιοριστικά μέτρα

Όχι μόνο αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, αλλά πραγματοποίησε ένα ακόμη ταξίδι, προκειμένου να ελέγξει, όπως ισχυρίστηκε, τα μάτια του σχετικά με την ικανότητα οδήγησής του, αφού αρρώστησε.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο την παραίτησή του…

Μέσα στον Φεβρουάριο θα κάνει αίτηση έγκρισης του εμβολίου της η Johnson & Johnson

Ακόμη ένα εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά στο εγγύς μέλλον. Πρόκειται για αυτό της εταιρείας Johnson & Johnson, η οποία είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για την έγκριση του σκευάσματός της τον Φεβρουάριο, όπως δήλωσε σήμερα ο Πέτερ Λίζε, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αρμόδιος για θέματα υγείας.

«Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας μας σήμερα το πρωί ότι η παρασκευάστρια εταιρεία Johnson & Johnson είναι πιθανόν να καταθέσει αίτηση για έγκριση του εμβολίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο», είπε ο ευρωβουλευτής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου το οποίο η Johnson & Johnson αναπτύσσει σε συνεργασία με την Janssen.

Ο EMA χρειάσθηκε 20 ημέρες για να εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech και Pfizer και λίγο περισσότερο από έναν μήνα για να δώσει έγκριση για αυτό της Moderna, μετά την κατάθεση των αιτήσεων τους στις αρχές του Δεκεμβρίου. Η AstraZeneca κατέθεσε αίτηση για έγκριση χθες.

«Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε ένα τέταρτο εμβόλιο διαθέσιμο σε λίγες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Λίζε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J, το οποίο απαιτεί την χορήγηση μίας δόσης, με επιλογή για την παραγγελία επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων.

«Καθυστερήσεις στην παραγωγή»

Παράλληλα, σημερινό δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται πηγές που είναι σε γνώση της κατάστασης, αναφέρει ότι η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει απροσδόκητες καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid-19 και είναι πιθανόν να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ με τις δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί μέχρι την άνοιξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφορήθηκαν ότι η Johnson & Johnson σημειώνει καθυστερήσεις στο αρχικό πρόγραμμα παραγωγής και δεν θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος του Απριλίου, οπότε έχει συμφωνήσει ότι θα παραδώσει περισσότερες από 60 εκατομμύρια δόσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας, στέλεχος της Johnson & Johnson δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία για να έχει εξασφαλίσει περί το ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2021 και ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάλυσης των δεδομένων μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής.

Η Johnson & Johnson και το αμερικανικό υπουργείο Υγείας δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το Αύγουστο, η Johnson & Johnson υπέγραψε συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της μέχρι τα μέσα του 2021.

Η έγκριση του εμβολίου της J&J μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού στις ΗΠΑ, αφού απαιτεί την χορήγηση μίας δόσης.

Τον Δεκέμβριο, η J&J ανακοίνωσε ότι περιμένει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή της τελευταίας φάσης στα τέλη του Ιανουαρίου.

Βρετανία: Εργαζόμενοι στις ΜΕΘ σκέφτονται ακόμα και να αυτοκτονήσουν

Έντονο άγχος, κατάθλιψη ή μετατραυματικό στρες βιώνουν σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αγγλίας κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πολλές νοσηλεύτριες και γιατροί στις ΜΕΘ έχουν την κλινική εικόνα του PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) ή του αλκοολισμού και τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε κάποιοι να ομολογούν ότι σκέφτονται να αυτοκτονήσουν ή να αυτοτραυματιστούν.

Οι επικεφαλής της έρευνας σημειώνουν ότι τα τόσο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που εμφανίζει το προσωπικό στις ΜΕΘ, που φροντίζει τους βαριά ασθενείς με COVID-19 και όσους πρόκειται να καταλήξουν από την νόσο, είναι πιθανόν να επηρεάζουν την ικανότητά τους να εργαστούν αποτελεσματικά και πλήττει την ποιότητα της ζωής τους.

Στα όρια κατάρρευσης τα νοσοκομεία

Πάνω από 81.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από COVID-19 στη Βρετανία, την χώρα με τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό νεκρών από την πανδημία παγκοσμίως. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και σύμφωνα με την κυβέρνηση τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η πίεση που δέχεται το προσωπικό στις ΜΕΘ, που εργάζεται με βαριά ασθενείς για μεγάλες περιόδους σε περιοχές όπου ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό είναι υψηλός και οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό συνιστούν καθημερινά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα έντονη.

«Το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε συνδυασμό με τη δυσκολία στις επικοινωνίες και στην παροχή επαρκούς στήριξης σε όσους ασθενείς θα καταλήξουν… είναι πιθανό να έχουν υπάρξει έντονα στρεσογόνοι παράγοντες για όλο το προσωπικό που εργάζεται εκεί», λέει ο Νιλ Γκρίνμπεργκ, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Occupational Health, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο προτού η Βρετανία αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των πάνω από 700 εργαζόμενων στον τομέα υγείας σε εννέα ΜΕΘ νοσοκομείων της Αγγλίας, το 45% πληρούσε τα κριτήρια για πιθανή ύπαρξη τουλάχιστον μιας από τέσσερις σοβαρές ψυχικές διαταραχές: οξεία κατάθλιψη (6%), PTSD (40%), οξεία αγχώδη διαταραχή (11%) ή αλκοολισμός (7%).

Το πιο ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι πάνω από ένας στους οκτώ από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν συχνούς αυτοτραυματισμούς και σκέψεις για αυτοκτονία τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν τις πιθανόν βαθύτατες επιπτώσεις που έχει η COVID-19 στην ψυχική υγεία των υγειονομικών εργαζομένων στην πρώτη γραμμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο Γκρίνμπεργκ, και την επιτακτική ανάγκη για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας.

Αμερικανοί επιστήμονες: Παιδική λοίμωξη σαν το κρυλόγημα θα γίνει σε μερικά χρόνια ο κορωνοϊός

Σήμερα ο κορωνοϊός προκαλεί πανδημία, αλλά σε περίπου δέκα χρόνια, μετά από τη σταδιακή απόκτηση ανοσίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού με φυσικό τρόπο και μέσω εμβολίων, πιθανότατα θα έχει καταλήξει όπως οι ιοί του κοινού κρυολογήματος.

Θα αποτελεί άλλη μία συνηθισμένη παιδική λοίμωξη, η οποία θα πρωτοεμφανίζεται στην ηλικία των τριών έως πέντε ετών με ήπια συμπτώματα, όπως εκτιμούν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ότι τελικά η θνητότητα του κορωνοϊού -δηλαδή το ποσοστό θανάτων στο σύνολο των κρουσμάτων- θα πέσει κάτω και από της εποχικής γρίπης (0,1% ή ένας στα χίλια).

Η νέα μελέτη, που ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης σε βάθος χρόνου, με βάση ανοσολογικά και επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμά ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει ενδημικός κυκλοφορώντας ευρέως στο γενικό πληθυσμό και οι περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα εκτίθενται σε αυτόν από την παιδική ηλικία τους. Έτσι, ο κορωνοϊός θα «στελεχώσει» τις τάξεις των τεσσάρων άλλων ήπιων κορωνοϊών που εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων και απλώς προκαλούν κρυολογήματα.

Τα εμβόλια δεν θα ξεριζώσουν τελείως τον SARS-CoV-2

Αν τα εμβόλια «φρενάρουν» και τη μετάδοση του κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο (κάτι που μένει να αποδειχθεί), τότε όπως με την ιλαρά, με τον καθολικό εμβολιασμό ο ιός ουσιαστικά θα πάψει να μολύνει τους ανθρώπους. Αν τα εμβόλια αποτρέπουν τη νόσο, αλλά όχι την λοίμωξη και τη μετάδοση (κάτι που θεωρείται πιθανότερο), ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αλλά σπάνια θα προκαλεί σοβαρή νόσο.

Το πόσο γρήγορα ο πανδημικός κορωνοϊός θα μετατραπεί σε ενδημικό, θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τρεις παράγοντες: πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ο ιός, πόσο γρήγορα θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί και τι είδους ανοσία θα δημιουργούν τα εμβόλια. Αν π.χ. τα εμβόλια επιφέρουν σχετικά βραχύχρονη ανοσιακή προστασία έναντι μιας επαναλοίμωξης, αλλά μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητα της νόσου, όπως συμβαίνει με τους άλλους κορονοϊούς, τότε ο SARS-CoV-2 μπορεί να γίνει ενδημικός πιο γρήγορα του αναμενομένου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έμορι (Ατλάντα) και Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», επισημαίνουν ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μολύνονται σε νεαρή ηλικία από τους τέσσερις άλλους κορωνοϊούς και κάποια στιγμή θα συμβεί κάτι ανάλογο με τον νέο κορωνοϊό. Η φυσική ανοσία στην παιδική ηλικία προστατεύει τους ανθρώπους αργότερα στη ζωή τους από το να αρρωστήσουν σοβαρά, αν και δεν αποτρέπει τις περιοδικές επαναλοιμώξεις μέσα σε ένα περίπου έτος από την προηγούμενη, αλλά με ήπια συμπτώματα και με πιο γρήγορη αποδρομή του ιού.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι τα εμβόλια θα σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές τα πρώτα ένα έως δύο χρόνια των εμβολιασμών κατά της Covid-19, όμως ο συνεχιζόμενος μαζικός εμβολιασμός θα γίνεται όλο και λιγότερο ζωτικός, όσο ο νέος κορωνοϊός γίνεται ενδημικός. Οπότε η έμφαση θα δοθεί στον στοχευμένο εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, κάτι που πάντα θα σώζει ζωές.

Ακόμη οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η λοίμωξη Covid-19 στα μωρά και στα παιδιά είναι γενικά ήπια και η θνητότητα πολύ χαμηλή, αν και υπάρχουν ατομικές εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση σπάνιων επιπλοκών (π.χ. το πολυσυστημικό φλεγμονώδες παιδικό σύνδρομο). Αν μελλοντικά η αρχική λοίμωξη στην παιδική ηλικία παραμείνει ήπια, πιθανώς δεν θα χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Αν όμως η πρωτογενής λοίμωξη γίνει πιο σοβαρή, τότε θα είναι αναγκαίοι οι εμβολιασμοί ρουτίνας των παιδιών.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Μαρκ Λίπσιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ότι μια εναλλακτική προοπτική, σε σχέση με τις προβλέψεις του νέου μοντέλου, είναι πως ο νέος κορωνοϊός θα μοιάσει τελικά περισσότερο όχι στους τέσσερις άλλους ενδημικούς κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά στην εποχική γρίπη, η οποία είναι ήπια μερικές χρονιές και πιο φονική άλλες. Οι πιθανές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, οι οποίες ίσως ξεφεύγουν από την ανοσολογική απόκριση των ανθρώπων, μπορούν επίσης να περιπλέξουν την εικόνα στο μέλλον, όπως είπε.

Πηγές:

https://www.newsbreak.gr/ellada/160549/mpachalo-me-ta-kroysmata-stin-kozani-eody/

https://sputniknews.gr/europi/202101129353312-fainomeno-kamingks-giati-oi-anthropoi-den-ypakoun-sta-metra-tou-lockdown/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.cnn.gr/kosmos/story/250415/deyteres-skepseis-gia-to-emvolio-tis-astrazeneca-apo-tin-aystralia

https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2021/01/e_13.html crashonline.gr

https://www.iefimerida.gr/ellada/episimo-se-kathestos-olikoy-lockdown-kai-i-sparti

https://www.newsbreak.gr/ygeia/160518/paidiki-loimoxi-merika-chronia-koronoios/

https://sputniknews.gr/ellada/202101139362213-epithesi-arniton-maskas-se-ergazomeno-tou-metro-mesa-se-syrmo/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.iefimerida.gr/ellada/o-dimarhos-argoys-mykinon-gia-lockdown-90-kroysmaton-roma

https://www.tovima.gr/2021/01/13/society/koronoios-den-deixnoun-eksarsi-ta-lymata-sti-thessaloniki/ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://thecaller.gr/oikonomia/louketo-se-280-000-epichirisis-ke-30-anergia-ferni-i-pandimia/

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/6998026/mesa-ston-fevroyario-tha-kanei-aitisi-egkrisis-toy-emvolioy-tis-i-johnson-amp-johnson

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6997374/vretania-ergazomenoi-stis-meth-skeftontai-akoma-kai-na-aytoktonisoyn

https://sputniknews.gr/ellada/202101139362835-sta-671-ta-krousmata-simera-kai-25-neoi-thanatoi/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.newsbreak.gr/ellada/160421/iatrikos-syllogos-periorismo-astikis-eythynis-giatron/

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6998324/oi-perioches-me-ta-671-kroysmata-koronoioy-simera-13-1-pano-apo-270-stin-attiki-69-sti-thessaloniki?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments