ΠΟΥ: Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη-«Πράσινο φως» για εμβολιασμό σε έγκυες και όσους έχουν νοσήσει-Κοζάνη: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για το φιάσκο του ΕΟΔΥ με τα… περσινά κρούσματα

ΤΟ 2021 ΤΟ ΕΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΞΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΌΤΗΤΑ

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΡΑ – ΜΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ – ΕΝΩ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΗΛ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ  ΣΩΤΗΡΙΑ

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ 

“αυτό που ζήτε έλεγε δεν είναι ένας εφιάλτης, αλλά μια καθημερινότητα που θα επιδεινώνεται”

Μας τρομάζουν τα παρακάτω  αλλά που να δούμε και τα άλλα που θα έρθουν; 

“Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη”

 ΔΙΧΩΣ ΧΡΙΣΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΑΝΕ;

“ΠΟΥ: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Βρετανία εντοπίζεται πια σε 50 χώρες -Και τρίτο στέλεχος στη Βραζιλία” 

ΑΥΤΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΊΖΑΜΕ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΉΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΌΤΑΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ  ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ.

ΚΑΤΏΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΆΣΕΩΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΈΚΤΑΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΠΟΥ: Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη

Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να είναι δυσκολότερη από την πρώτη, δεδομένου του πώς εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο όπου κυκλοφορούν πιο μεταδοτικές παραλλαγές του, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, δεδομένου της δυναμικής μετάδοσης», είπε ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του, ο Οργανισμός σημείωσε ότι, μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες καταγράφονταν λιγότερα κρούσματα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις.

«Μετά τις διακοπές (σ.σ. των Χριστουγέννων) σε ορισμένες χώρες η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ προτού να καλυτερεύσει», σχολίασε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκχοβ.

Το «βρετανικό» στέλεχος βρίσκεται σε 50 χώρες

Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών όπου κυκλοφορεί το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία ανέρχεται σε 50 και σε 20 εκείνο που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένα τρίτο στέλεχος του νέου κορωνοϊού από την Αμαζονία της Βραζιλίας την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ που κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

«Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ και συνεχίζει: «Υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών».

Ο SARS-CoV-2 είναι ο ιός που ευθύνεται για την ασθένεια COVID-19. Μετά την αναφορά του για πρώτη φορά στον ΠΟΥ στις 14 Δεκεμβρίου, το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος VOC 202012/01 έχει εντοπιστεί σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες, διευκρινίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ. Διαβάστε αναλυτικά

«Πράσινο φως» για εμβολιασμό σε έγκυες και όσους έχουν νοσήσει

Νεότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

Όπως τόνισε:  «Κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών εμβολιάστηκαν άτομα που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον ιό. Έχει διαπιστωθεί ότι ο εμβολιασμός ατόμων με λοίμωξη (ασχέτως συμπτωμάτων), είναι ασφαλής, χωρίς να διενεργηθεί προηγουμένως εργαστηριακός έλεγχος».

Και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες και υπάρχουν πιο πρόσφατα δεδομένα που δείχνουν ότι διαρκεί και έξι μήνες. Για το λόγο αυτό συστήνεται τα άτομα με επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό να αναβάλλουν τον εμβολιασμό για διάστημα τριών μηνών από τη λοίμωξη, εάν βέβαια το επιθυμούν έτσι ώστε να εμβολιαστεί κάποιος άλλος που δεν έχει προστασία».

Για τις έγκυες

Όσον αφορά στις έγκυες, στις έρευνες για το εμβόλιο δεν συμμετείχαν έγκυες, αλλά μετά έγινε γνωστό ότι ήταν έγκυες και δεν υπέστησαν καμία επιπλοκή.

Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί.

Για τις αλλεργικές αντιδράσεις

Ερωτηθείσα η κα Τσολιά για τις αλλεργικές παρενέργειες, είπε πως έχουν παρουσιαστεί 21 αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα. Η ουσία που προκαλεί αναφυλαξία είναι μία και υπάρχει σε πολλά καλλυντικά. Διευκρίνισε επίσης ότι αλλεργίες σε τρόφιμα έντομα και κατοικίδια δεν συνιστούν αντένδειξη.

Κοζάνη: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη για το φιάσκο του ΕΟΔΥ με τα… περσινά κρούσματα

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά τα αποκάλυψη του νέου φιάσκου του ΕΟΔΥ με τα… καθυστερημένα κρούσματα στην Κοζάνη, τα οποία ενώ εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο, δηλώθηκαν χθες! Την παρέμβαση του Εισαγγελέα για το θέμα ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, μετά και την παραδοχή του λάθους, από τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ στην Κοζάνη, Ιορδάνη Ρωμιόπουλο.

«Τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ανακοινώθηκαν την Τρίτη 12 του μήνα, ήταν 15 και όχι 53. Πρόκειται για παραποίηση της εικόνας», είπε, που σημαίνει ότι 38 κρούσματα προστέθηκαν χωρίς να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα της ημέρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των ετεροχρονισμένων κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η οποία τελεί υπό  lockdown από τις 16 Οκτωβρίου, είναι 49.

Ο κ. Ρωμιόπουλος ωστόσο, πρόσθεσε πως η εικόνα αυτή «δεν θα παίξει τον παραμικρό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, γιατί αναγράφεται η ημερομηνία που έχει ληφθεί το δείγμα, οπότε αυτά που ανακοινώθηκαν και δεν θεωρούνται ενεργά κρούσματα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτή η μη έγκαιρη καταγραφή κρουσμάτων να δημιούργησε πρόβλημα».

Και συνέχισε: «Καταλαβαίνω πως μετά και από αυτά που έγιναν υπάρχει μια έλλειψη εμπιστοσύνης, όμως θέλω να ξέρουν οι πολίτες πως κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται και υπερβάλλουμε εαυτόν προσπαθώντας να προστατέψουμε τους πολίτες. Εμείς είμαστε υγειονομικοί και δεν εισηγούμαστε ούτε λαμβάνουμε αποφάσεις για κλείσιμο ή άνοιγμα σχολείων ή καταστημάτων. Αυτά είναι αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης».

Έτσι ξετυλίχθηκε το «κουβάρι»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κασαπίδης, εξήγησε την όλη κατάσταση: «Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου υπήρχαν 9 κρούσματα στην συνολική καταγραφή, που δηλώθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου και ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα. Σύμφωνα με την έρευνα των τοπικών αρχών, ακόμα 9 κρούσματα του Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα διαφορετικές ημέρες στα τέλη Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου. Όλα τα ετεροχρονισμένα συμπεριλήφθησαν στην καταγραφή για την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα».

Όσο για το πώς άρχισαν να ψάχνουν τα λάθη που έγιναν, ο Περιφερειάρχης είπε: «Τα κρούσματα που δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα σχετίζονται με δείγματα που λήφθηκαν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, δόθηκαν για έλεγχο στο ιδιωτικό εργαστήριο που έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας το νοσοκομείο και τα αποτελέσματα στάλθηκαν στα κεντρικά του ΕΟΔΥ. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε διάσταση στους αριθμούς που καταγράψαμε τοπικά από αυτά που ανακοινώθηκαν κεντρικά. Ήταν ετεροχρονισμένα κατά δυο μήνες συγκριτικά με την λήψη των δειγμάτων. Είχαν γίνει οι έλεγχοι στις 9 Νοεμβρίου και δηλώθηκαν χθες».

Για να συνεχίσει: «Ευθύς αμέσως  επικοινώνησα με τον γενικό διευθυντή υγείας και ζήτησα να διευρυνόσουν αν συμβαίνει αυτό και σε προηγούμενες ημέρες είτε κατά την διάρκεια των αυξημένων μέτρων είτε νωρίτερα. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά δυστυχώς, επαληθεύουν το γεγονός ότι άλλα κρούσματα δηλώνονταν ετεροχρονισμένα από τις ημέρες που λαμβάνονταν το δείγμα. Αμέσως επικοινώνησα με όλα τα αρμόδια υπουργεία και ζήτησα έγκυρη και άμεση ενημέρωση για όσα συμβαίνουν με την καταγραφή. Φαίνεται ότι τα κρούσματα αυτά όταν εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν, δεν ακολουθούταν η διαδικασία που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις».

Να παρέμβει ο Εισαγγελέας

Σε ότι αφορά την εισαγγελική παρέμβαση, ο κ.Κασαπίδης επεσήμανε: «Ζητώ την εισαγγελική παρέμβαση για να διενεργήσει την αντίστοιχη έρευνα ως προς την διαδικασία. Αν ακολουθήθηκε σωστά η διαδικασία καταγραφής ή αν δεν δηλώθηκαν όπως προβλέπεται τα κρούσματα και δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα, αν αυτό αποτέλεσε πιθανή αιτία για την μετάδοση του κορωνοϊού από ανυποψίαστους συμπολίτες μας, διότι δεν γνώριζαν (αν έχουν τον ιό) μιας και δεν τους είχε γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου που είχαν κάνει. Ζητώ να γίνει έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες για την πλημμελή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας από  αυτούς που όφειλαν να την είχαν κάνει».

Οι αρμόδιοι Υπουργοί με τους οποίους επικοινώνησε, του απάντησαν ότι τα ετεροχρονισμένα κρούσματα δεν επηρέασαν στη λήψη μέτρων στην Κοζάνη, που διέλυσαν την τοπική κοινωνία οικονομικά: «Με διαβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αυτά την ημέρα που δηλώνονταν, δεν επηρέαζαν την λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι εφόσον δεν δηλώνονταν την περίοδο που διαγνώστηκαν, δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα προβλεπόμενα μέτρα ιχνηλάτησης και περιορισμού, με αποτέλεσμα εν αγνοία τους να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού και αυτό φαίνεται δημιούργησε μια περαιτέρω εξάπλωση και διασπορά της νόσου».

Πως δηλώθηκαν τα 49 κρούσματα του Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χαρίσιο Γκοβεδάρο, συνολικά 49 κρούσματα έχουν δηλωθεί στην ΠΕ Κοζάνης από τον ΕΟΔΥ ετεροχρονισμένα και επιμερίστηκαν σε διαφορετικές φάσεις μέχρι σήμερα.

Αφορούν:

-31 από τις 11 Νοεμβρίου του 2020 που δηλώθηκαν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

-9 από το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2020 που δηλώθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 2021 και

-9 από τον Δεκέμβρη του 2020 που καταμερίστηκαν σε διάφορες μέρες μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Γκοβεδάρο και τον κ. Κασαπίδη, «όσο και αν ο κεντρικός ΕΟΔΥ είπε ότι ο ετεροχρονισμένος αριθμός κρουσμάτων δεν επηρέασε την εξέλιξη του lockdown στην περιοχή, εκ του αποτελέσματος και εκ των στατιστικών φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τα θετικά κρούσματα δεν ενημερώθηκαν ότι είχαν COVID-19 και άθελά τους κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα να διασπείρουν τον ιό».

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/world/561226000/i-deyteri-chronia-tis-pandimias-mporei-na-einai-cheiroteri-apo-tin-proti/

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/6998485/prasino-fos-gia-emvoliasmo-se-egkyes-kai-osoys-echoyn-nosisei?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.newsbreak.gr/ellada/160634/kozani-eody-krousmata-eisaggeleas/?utm_source=notification&utm_medium=signal

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/01/2021_13.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments