«Το ρήγμα των Αλκυονίδων ή το ρήγμα της Αταλάντης μπορούν να δώσουν ανά πάσα στιγμή κάποιο ισχυρό σεισμό»

Κι όμως ο εφιάλτης του Λεκανοπεδίου, δεν είναι το μικρό ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ του Σεπτεμβρίου του 1999, αλλά το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο που δείχνει διάθεση να «ξυπνήσει» εσχάτως».

Ο ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ της 24ης Φεβρουαρίου 1981 με επίκεντρο της Αλκυονίδες, καθώς και ο μεγαλύτερος του μετασεισμός της 4ης Μαρτίου 6,4 Ρίχτερ, προκάλεσαν καταστροφές σε Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια και Φωκίδα.

Το Λουτράκι, τα χωριά Περαχώρα, Πίσια, Πρόδρομος των Γερανείων έπαθαν μεγάλες ζημιές από τον κύριο σεισμό ενώ τα χωριά Πλαταιές και Καπαρέλι στην Βοιωτία από το μετασεισμό.

Κατέρρευσαν δεκάδες κτίρια, το Λουτράκι τουριστικά πήγε 20 χρόνια πίσω και ποτέ δεν ανέκτησε τον προηγούμενο χαρακτήρα του, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. 85.000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (22.554 κτίρια μη επισκευάσιμα).

Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.

Κατά μήκος των νοτίων ακτών του κόλπου (περιοχή Περαχώρας) εντοπίστηκε μετά τον κύριο σεισμό επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος, μήκους 15km.

Μετά το μετασεισμό της 4ης Μαρτίου παρατηρήθηκε επιφανειακή εκδήλωση του σεισμογόνου ρήγματος κοντά στις βορειοανατολικές ακτές του κόλπου, μήκους 15km και μέσης πτώσης 60cm.

Ιδιοκτήτης περιστεριών από τη Δωρίδα δήλωσε ότι, ενώ τα περιστέρια μαζεύονταν συνήθως στη στέγη τους κάθε σούρουπο, εκείνη την ημέρα δεν έμπαιναν στη στέγη τους και άρχισε ο ίδιος στις 9 το βράδυ να τα βάζει στις φωλιές τους και 2 ώρες αργότερα έγινε ο σεισμός.

Στο Λουτράκι και την Περαχώρα τα σκυλιά αλυχτούσαν δύο ώρες πριν τον σεισμό. Μια τεράστια λάμψη βγήκε από τα Γεράνεια στη νότια άκρη τους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κατά την διάρκεια του σεισμού.

Από τότε οι Αλκυονίδες «στοιχειώνουν» την Αττική. Υπολογίζεται ότι η περιοχή δίνει έναν μεγάλο σεισμό κάθε 30-40 χρόνια.

Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια από το φονικό σεισμό της Αθήνας που άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 1600 τραυματίες και περισσότερους από 50.000 άστεγους η επιστημονική γνώση που πήραν οι σεισμολόγοι και οι ειδικοί τόσο σε επίπεδο αντισεισμικού σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο γνώσης ήταν σημαντική αλλά αυτά που έπραξαν πολύ λίγα ώστε να περιοριστεί ο σεισμικός κίνδυνος της χώρας.

Περιοχές όπως είναι ο Κορινθιακός κόλπος με το ρήγμα των Αλκυονίδων ή το ρήγμα της Αταλάντης στη Θήβα, μπορούν να δώσουν ανά πάσα στιγμή κάποιο ισχυρό σεισμό, αλλά και περιοχές στη χώρα όπου το μέγεθος που μπορούν να δώσουν φτάνει ακόμη και τα 6 ή 6,5 Ρίχτερ, όπως είναι το Ιόνιο και συγκεκριμένα από το νότιο τμήμα της Κέρκυρας μέχρι νοτίως της Κεφαλονιάς, εκεί δηλαδή που εκτείνεται το επονομαζόμενο «Ελληνικό τόξο».

Εκεί που δίνουν μεγάλη προσοχή οι επιστήμονες είναι στο σεισμικό τόξο που εκτείνεται από τις Αλκυονίδες στον Κορινθιακό κόλπο, πηγαίνει προς τη Θήβα και καταλήγει στο νότιο Ευβοϊκό.

Ο σεισμός του 1999 εντάσσεται στο τεκτονικό σύστημα που περιλαμβάνει τον Κορινθιακό κόλπο και την προς την Αττική επέκτασή του.

Δέκα ισχυροί σεισμοί έγιναν στο σύστημα αυτό στα τελευταία 100 χρόνια που από δυτικά προς ανατολικά είναι: 1909 και 1995 Αίγιο, 1965 Ερατινή, 1992 Γαλαξίδι, 1970 Ιτέα, 1981 Αλκυονίδες, 1928 Κόρινθος, 1914 Θήβα, 1999 Πάρνηθα, 1938 Ωρωπός.

Η μετασεισμική επιφάνεια του 1999 καλύπτει τις δυτικές και νότιες συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών και γι’ αυτό οι μετασεισμοί γινόντουσαν αισθητοί κυρίως σ’ αυτές τις περιοχές.

Υπάρχει ένα σεισμικό το τόξο από τις Αλκυονίδες που πηγαίνει προς τη Θήβα και φθάνει μέχρι τον Ωρωπό το νότιο Ευβοϊκό. Αυτό το τόξο που έχει μήκος περίπου 60 χλμ και οριοθετεί προς τα βόρεια και βορειοδυτικά την Αττική έχει δώσει κατ’επανάληψη σεισμούς στην Αττική.

Αυτό το σεισμικό τόξο είναι που κατά τη γνώμη μου πρέπει να μελετηθεί περισσότερο. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι θα δώσει σεισμό δεν υπάρχει καμία ένδειξη τώρα αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα και μελέτη για να δούμε ακριβώς τις ιδιότητες των σεισμών που έχει δώσει στο παρελθόν.

Από εκείνο το τόξο μπορούμε να έχουμε σεισμούς μέχρι 6,7 και 6,8 Ρίχτερ όπως το 1981.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: ;Eχει περάσει αρκετός καιρός και έχει συσσωρευθεί τεράστια ενέργεια στον Κορινθιακό. Και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα…

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα δεν υπάρχει η επιστημονική γνώση να ξέρουμε με την επιθυμητή ακρίβεια το πού και πότε θα γίνει σεισμός. Γνωρίζουμε όμως με αρκετή ακρίβεια τις αναμενόμενες βλάβες σε επίπεδο 50ετίας στον ελληνικό χώρο και η γνώση αυτή έχει ενσωματωθεί στους ισχύοντες αντισεισμικούς κανονισμούς. Άρα υπάρχει επαρκής προστασία από τους ισχυρούς σεισμούς, αρκεί να χτίζουμε σπίτια με τη σωστή αντισεισμική προστασία» διευκρινίζει ο κ. Παπαζάχος.

Στις σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, που μελλοντικά δεν αποκλείεται να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Le Monde»!

Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» φιλοξενούνται οι πρώτοι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης, όπως αυτοί δημιουργήθηκαν από πενήντα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι σεισμολόγοι και μηχανικοί…

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο δημοσίευμα ο Pierre Le Hir, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19.000 άνθρωποι.

Εδώ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στις 23 Ιουλίου 2019, τόνισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών, σημειώνοντας ότι θα αργήσει να επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999.

Ωστόσο, ο καθηγητής σεισμολογίας αναφέρθηκε στα ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμούς κοντά στην Αττική: το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόπουλος, για το ρήγμα της Αταλάντης η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια. Όμως το αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο για το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στα 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Λέκκας: Η Πάρνηθα μπορεί να ενεργοποιήσει τον Κορινθιακό

Στην εκπομπή One Direct του One Channel, μίλησε ο σεισμολόγος και καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, όπου αναφέρθηκε στο σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής, 19/7/19. Ο κ. Λέκκας επιβεβαίωσε πως σύμφωνα με τις απόψεις των επιστημόνων, «είμαστε στη μετασεισμική ακολουθία», επομένως μιλάμε για τον κύριο σεισμό.

Δεν απέκλεισε, ωστόσο την πιθανότητα ενός νέου σεισμού τη τάξης των 4,2 Ρίχτερ. Χαρακτήρισε ως θετική αυτή την πιθανότητα, καθότι έτσι «επισφραγίζεται η αντίληψη ότι είμαστε όντως στη μετασεισμική ακολουθία».

Με τον πρόσφατο σεισμό «έσπασε ολόκληρο το ρήγμα της Πάρνηθας» εξήγησε ο κ. Λέκκας. Προειδοποίησε ότι η Πάρνηθα «θεωρητικά μπορεί να ενεργοποιήσει τις δύο μεγάλες σεισμοτεκτονικές δομές, αυτή του Ευβοϊκού και αυτή του Κορινθιακού», αλλά θεωρεί πως η ενέργεια ήταν πολύ μικρή για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σχετικά με τον πιθανό προσδιορισμό ενός επόμενου σεισμού, ο κ. Λέκκας ενημέρωσε πως μια τέτοια πληροφορία «θα διοχετευόταν στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους φορείς». Τέλος, για τα κτίρια της Αθήνας, εξήγησε πως υπάρχει ποικιλία μεταξύ αυτών και εκτιμά πως «το 70 – 80% του δομημένου ιστού της χώρας είναι ανθεκτικός».

Μιλώντας για το θέμα αυτό στην εκπομπή One Report και κατά πόσο το ρήγμα της Πάρνηθας μπορεί να «ξυπνήσει» το ρήγμα του Κορινθιακού, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε πως «το ρήγμα των Αλκυονίδων ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα», επισημαίνοντας πάντως ότι «επειδή σε αυτά τα φαινόμενα υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στο υπόλοιπο της δικής μας ζωής δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο ρήγμα».

Αναφερόμενος στον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική, την Παρασκευή, 19/7/19, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς, κάποιοι εκ των οποίων ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από αυτούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε προσοχή και εγρήγορση για λίγες ακόμη ημέρες. «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο για λίγες ημέρες ακόμη να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τσελέντης: «Θηρίο» οι Αλκυονίδες

Υπενθυμίζεται ότι και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είχε προειδοποιήσει για ένα σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλλοίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», συμπλήρωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Πηγές:

https://www.youweekly.gr/article/koinonia/529140-seismos-sthn-attikh-to-rhgma-den-einai-sthn-parnhtha-ndash-ta-logia-toy-paisioy

https://www.in.gr/2019/07/23/greece/kai-allos-seismologos-proeidopoiei-gia-rigma-ton-alkyonidon/ 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments