«Η πρώτη δόση του εμβολίου είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι νομίζαμε και δεν είναι βέβαιο ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από μεταλλάξεις» δηλώνει ο υπεύθυνος των εμβολιασμών του Ισραήλ

Το Ισραήλ, μια από τις πρώτες χώρες ανά τον κόσμο όσον αφορά το εμβολιαστικό του πρόγραμμα κατά της Covid-19, έχει προμηθευτεί μεγάλα αποθέματα εμβολίων, με αποτέλεσμα να παρακολουθείται στενά πλέον από πολλούς ειδικούς για το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο όταν χορηγείται σε έναν ολόκληρο πληθυσμό.

Ανησυχία όμως προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες η δήλωση του ανθρώπου που συντονίζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, καθηγητή Nachman Ash, ο οποίος σημείωσε ότι η λήψη μόνο μιας δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο έδειξαν οι έρευνες των παρασκευαστών του.

Πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης λήψης Pfizer, είπε ο Ash, και φαίνεται ότι η προστασία που προσφέρει η πρώτη δόση είναι «λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι νομίζαμε». Τα δεδομένα σχετικά με την προστατευτική δράση έναντι του ιού της πρώτης δόσης είναι «χαμηλότερα από αυτά που παρουσιάστηκαν από την Pfizer», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με αξιωματούχους υγείας την Τρίτη, ο Ash είπε επίσης ότι δεν ήταν βέβαιο ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με την έκθεση.

Μιλώντας στους υπουργούς στη συνεδρίαση της Τρίτης του υπουργικού συμβουλίου, ο Ash είπε ότι αξιωματούχοι υγείας εκτιμούν ότι η βρετανική παραλλαγή κορωνοϊού βρίσκεται πίσω από το 30% -40% των σημερινών λοιμώξεων και θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο Ισραήλ εντός εβδομάδων, σύμφωνα με εβραϊκά δημοσιεύματα.. Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού είναι πιο μολυσματικό, αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ash συνέστησε την παράταση της καραντίνας κατά δύο εβδομάδες έως τις 4 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής, ο οποίος είναι ένας βασικός δείκτης της μετάδοσης του ιού, έπεσε, αλλά θα χρειαστούν και άλλες μέρες για να γίνει αισθητό το πλήρες αποτέλεσμα της καραντίνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πάνω από 12.400 άτομα έχουν βγει θετικοί στο κορωνοϊό μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Αυτό το ποσοστό περιλαμβάνει 69 άτομα που έλαβαν τη δεύτερη δόση.

Η Pfizer αναφέρει ότι το εμβόλιό της, που παράγεται με την BioNTech, είναι περίπου 52% αποτελεσματικό μετά την πρώτη δόση και αυξάνεται σε περίπου 95% σε έναν αριθμό ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Σύμφωνα με το BBC, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σε ανακοίνωση του σημείωσε ότι «τα σχόλια του επιτρόπου της χώρας για τον κορωνοϊό, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του εμβολίου, ήταν εκτός πλαισίου και, ως εκ τούτου, ανακριβή». «Το αντίκτυπο του εμβολιασμού και η αποτελεσματικότητα του αναμένεται να αποδειχθεί σύντομα», πρόσθεσε το υπουργείο της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο περιορίζει τις λοιμώξεις κατά 50% περίπου 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης από τις δύο δόσεις. Είπε ότι τα δεδομένα ήταν προκαταρκτικά και βασίστηκαν στα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού τόσο σε εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο όσο και σε αυτούς που δεν το έκαναν, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως de facto ομάδα ελέγχου.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, άλλα, κάπως αντίθετα δεδομένα κυκλοφόρησαν από ισραηλινές οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης:

Σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησε από την Clalit, τον μεγαλύτερο πάροχο υγείας του Ισραήλ, η πιθανότητα ενός ατόμου να μολυνθεί με τον κορωνοϊό μειώθηκε κατά 33% 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρει το BBC, η σύγκριση δεδομένων μεταξύ 200 χιλ. ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο και 200 χιλ. ατόμων που δεν το έχουν λάβει, δείχνει ότι ακόμη και μετά από 2 εβδομάδες από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, ο κίνδυνος για λοίμωξη από τον κορωνοϊό παραμένει ο ίδιος.

Ο καθηγητής Στήβεν Έβανς από το London School of Hygiene and Tropical Medicine σχολίασε στο BBC ότι «δεν είναι λογικό να συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα που προκύπτει από μια μελέτη αυτού του τύπου».

Όμως βάση των μέχρι στιγμής στοιχείων, τα πρώτα δεδομένα από το Ισραήλ ακολουθούν περίπου την ίδια τάση με αυτή που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Στις δοκιμές, το ποσοστό νέων μολύνσεων στην ομάδα ατόμων που είχαν λάβει το εμβόλιο άρχισε να μειώνεται μετά το πέρας δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό και συνέχισε να μειώνεται για πάνω από 100 μέρες μετά την πρώτη δόση, καθώς χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει ανοσία.

«Πρόκειται για πολύ πρώιμη προστασία», δήλωσε ο επικεφαλής καινοτομίας της εταιρείας, Ραν Μπάλιχερ, ο οποίος είναι μέλος και της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον κορωνοϊό.

«Υπάρχουν ακόμη λιγοστά στοιχεία», αλλά από όσα δείχνει μέχρι στιγμής η έρευνα, «ήδη υπάρχει πτώση της τάξης του 33% στον κίνδυνο λοίμωξης όσων έχουν λάβει το εμβόλιο, ενώ παράλληλα τα κρούσματα συνεχίζουν να μειώνονται».

Το Ισραήλ άρχισε το εμβολιαστικό του πρόγραμμα στις 19 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο της Pfizer και περίπου 500 χιλιάδες των πολιτών του έχουν λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο καθηγητής Μπάλιχερ σημείωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται να υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του εμβολιασμού στην μείωση των σοβαρών λοιμώξεων κορωνοϊού.

Ξεχωριστά στοιχεία που καταγράφηκαν από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης της Maccabi έδειξαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μείωση κατά 60% στις πιθανότητες μόλυνσης μετά τη λήψη του πρώτου εμβολίου.

Ένα μήνα με την εκστρατεία εμβολιασμού του Ισραήλ, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ήλπιζαν να παρατηρήσουν πτώση στις καθημερινές λοιμώξεις και σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει τέτοια τάση αυτή τη στιγμή. Οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές ιών – ιδιαίτερα το βρετανικό στέλεχος – κατηγορούνται για τη δυσκολία μείωσης των ποσοστών ασθένειας και μείωσης του βαρύ φορτίου στα νοσοκομεία, παρά την καραντίνα και τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε την Τρίτη το πρωί ότι ένα ρεκόρ 10.021 μολύνσεων επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη ημέρα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της χώρας από την έναρξη της πανδημίας σε 562.167, συμπεριλαμβανομένων 81.059 ενεργών περιπτώσεων. Το ποσοστό των θετικών τεστ πέρασε το 10% για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών, με το 10,2% των σχεδόν 100.000 τεστ να είναι θετικό.

Χρειάζεται χρόνος

Μετά τον εμβολιασμό, ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να αναγνωρίσει το γενετικό υλικό του ιού και να προκαλέσει ανοσοαπόκριση, να παράγει δηλαδή τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα που εμποδίζουν και καταστρέφουν τον ιό.

Σύμφωνα με ειδικούς, ανάμεσα στους οποίους και ο καθηγητής του Imperial College of London, Ντάνι Άλτμαν, χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες – και πιθανόν περισσότερος χρόνος – για να υπάρξει η ανοσοαπόκριση.

Για το λόγο αυτό αναμένεται άτομα να νοσήσουν, παρά το ότι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλτμαν, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, καθώς παρά την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, μέχρι να υπάρξει ανοσοαπόκριση, ο ανθρώπινος οργανισμός παραμένει ευάλωτος στην λοίμωξη.

Τα εθνικά στοιχεία του Ισραήλ που θα αντικατοπτρίζουν το αντίκτυπο του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας αναμένονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών του δοκιμών, έδειξε να προσφέρει έως και 95% προστασία από τον κορωνοϊό.

Επιστήμονες όμως συμφωνούν ότι ακόμη και εάν το εμβόλιο αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικό, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά της Covid-19, καθώς θα συμβάλει στην μείωση των λοιμώξεων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης έχει αποτελεσματικότητα περίπου 40-60%, αλλά συνεχίζει να προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Πηγές:

https://www.kathimerini.com.cy/gr/kosmos/ti-symbainei-ston-dokimastiko-solina-toy-emboliasmoy

https://www.timesofisrael.com/israels-virus-czar-says-1st-dose-less-effective-than-pfizer-indicated-report/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments