Κώστας Παπαζάχος για Ελασσόνα: Δύσκολη η επόμενη εβδομάδα – Κάνει συνέχεια σεισμούς

Την άποψη ότι η χτεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός εξέφρασε στο Sputnik ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

Έξι νέους σεισμογράφους θα τοποθετήσει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου όπου από προχτές δονείται υπό τον ρυθμό των ισχυρών Ρίχτερ.

Ο κ. Παπαζάχος μαζί με τους συνεργάτες του βρίσκεται ήδη στην περιοχή και μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι η ισχυρή χτεσινοβραδινή σεισμική δόνηση των 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αποτελεί μετασεισμό σε συνέχεια της δόνησης των 6 Ρίχτερ, μη συμμεριζόμενος την άποψη που έχουν εκφράσει άλλοι σεισμολόγοι ότι πρόκειται για νέο σεισμό σε άλλο ρήγμα.

«Είναι ένας πολύ ισχυρός μετασεισμός ο οποίος έγινε μέσα στον ίδιο σεισμικό όγκο σε μια περιοχή. Συμβαίνει αυτό να έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς οι οποίοι φτάνουν σε μέγεθος σχεδόν στο μέγεθος του κύριου σεισμού. Στην πραγματικότητα δηλαδή δύο σεισμούς οι οποίοι ο ένας συνδέεται με τον άλλον. Δεν είναι κάποια έκπληξη και εμφανίζεται αρκετά συχνά το φαινόμενο» είπε ο κ. Παπαζάχος. 

Εκτιμά ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι δύσκολη κυρίως την επόμενη εβδομάδα. «Θα είναι δύσκολη η ακολουθία όπως ήταν μέχρι τώρα. Κάνει συνέχεια σεισμούς. Εγώ είμαι τώρα στην περιοχή του Τυρνάβου έχω ήδη εγκαταστήσει έναν σεισμογράφο και πάω να εγκαταστήσω τους επόμενους. Ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη ακολουθία, η επόμενη εβδομάδα θα είναι αρκετά δύσκολη» τόνισε ο κ. Παπαζάχος που πρόσθεσε ότι προτίθεται να εγκαταστήσει συνολικά έξι σεισμογράφους. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαζάχος από προχτές Τετάρτη 3 Μαρτίου που έγινε στις 12.16 το μεσημέρι η ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ είχε προειδοποιήσει για «πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τονίζοντας μάλιστα ότι το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει μετασεισμούς έως και 6,2 Ρίχτερ.

Η σεισμική ακολουθία με τους ισχυρούς μετασεισμούς γίνεται αισθητή εκτός από τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πηγή: https://sputniknews.gr/ellada/202103059808531-kostas-papazahos-dyskoli-i-epomeni-evdomada—kanei-syneheia-seismous/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments