1.533 κρούσματα-Που εντοπίζονται-EMA: «Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους στο εμβόλιο της AstraZeneca»-Το φάρμακο για τη λέπρα στη μάχη κατά της πανδημίας-Ακόμα 4 κορωνοϊοί σαν τον SARS-CoV-2 ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή της Κίνας-ΠΟΥ: «Πολύ πιθανόν» την επόμενη εβδομάδα η έκθεση για την προέλευση της πανδημίας-Καπραβέλος: «Δεν μπορώ να πείσω ούτε τους δικούς μου ανθρώπους για τα μέτρα – Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής»-Δερμιτζάκης: Έως και 5.000 κρούσματα την ημέρα τον Απρίλιο αν δεν αλλάξει κάτι-Εξαδάκτυλος: Στο τραπέζι αναθεώρηση κάποιων μέτρων-Πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.

666 κρούσματα σε Αττική, 148 σε Θεσσαλονίκη, η κατανομή

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Στην Αττική καταγράφονται τα περισσότερα νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τρίτη 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 1.533 κρούσματα, στην Αττική καταγράφονται τα 666, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 148  ενώ στην Αχαΐα καταγράφηκαν άλλα 63 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι λόγω Καθαράς Δευτέρας τα τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν είναι μειωμένα σε σχέση με τις υπόλοιπες καθημερινές. Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού την Τρίτη 16 Μαρτίου έχει ως εξής:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 19 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 77 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 15 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6 ΑΡΤΑΣ 4 ΑΧΑΪΑΣ 63 ΒΟΙΩΤΙΑΣ 13

ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 90 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 4 ΔΡΑΜΑΣ 4 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 32 ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 123

ΕΒΡΟΥ 24 ΕΥΒΟΙΑΣ 22 ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 3 ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1 ΗΛΕΙΑΣ 11 ΗΜΑΘΙΑΣ 29 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 45 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 8

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ148 ΘΗΡΑΣ 2 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 20 ΚΑΒΑΛΑΣ 15 ΚΑΛΥΜΝΟΥ 6 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 18 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 8

ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 179 ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1 ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1ΚΙΛΚΙΣ 8 ΚΟΖΑΝΗΣ 30 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19 ΛΑΚΩΝΙΑΣ 5

ΛΑΡΙΣΑΣ 50 ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ΛΕΣΒΟΥ 13 ΛΗΜΝΟΥ 1 ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 17 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 5 ΜΗΛΟΥ 1 ΜΥΚΟΝΟΥ 1 ΝΑΞΟΥ 4

ΝΗΣΩΝ 7 ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 71ΞΑΝΘΗΣ 3 ΠΕΙΡΑΙΩΣ 87 ΠΕΛΛΑΣ 19  ΠΙΕΡΙΑΣ 16 ΠΡΕΒΕΖΑΣ 7 ΡΕΘΥΜΝΟΥ 7

ΡΟΔΟΥ 2 ΣΑΜΟΥ 2 ΣΕΡΡΩΝ 17 ΤΡΙΚΑΛΩΝ 3 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 14 ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3 ΦΩΚΙΔΑΣ 2 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 4 ΧΑΝΙΩΝ 20

ΧΙΟΥ 9 ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 63

EMA: «Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους στο εμβόλιο της AstraZeneca»

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ κατά την διάρκεια της έκτασης συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό.

«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στην Πέμπτη.

Σύμφωνα με την Κουκ. τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής οι χώρες που έχουν αναστείλει το εμβόλιο της Astrazeneca είναι: Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρος.

Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγείται στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες παρά τις αρχικές ανησυχίες για τυχόν παρενέργειες.

Το φάρμακο για τη λέπρα στη μάχη κατά της πανδημίας

Το φάρμακο κλοφαμιζίνη, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λέπρας, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά της λοίμωξης από κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπως δείχνει η δοκιμή του σε ανθρώπινα κύτταρα και σε τρωκτικά (χάμστερ) μολυσμένα από τον ιό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Sanford Burnham Prebys της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας και λοιμωξιολογίας Σουμίτ Τσάντρα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν για πρώτη φορά την κλοφαμιζίνη ως πιθανό αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού.

Το φάρμακο, που είναι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA)των ΗΠΑ, λαμβάνεται από το στόμα και, σύμφωνα με τα πρώτα ενθαρρυντικά ευρήματα των ερευνητών, θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα αντιική θεραπεία για ασθενείς με Covid-19. Απαιτείται πλέον περαιτέρω έρευνα και κλινική αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί η θεραπευτική δυνατότητα της κλοφαμιζίνης στην περίπτωση του κορονοϊού.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να μειώσει σημαντικά την αναπαραγωγή του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων και άλλων ιστών, μειώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το ιικό φορτίο (τον αριθμό των σωματιδίων του ιού) στους πνεύμονες και όχι μόνο.

Μάλιστα σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη, τα δύο φάρμακα δρουν σε συνέργεια στο να μειώσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά το ιικό φορτίο. Η μελέτη στα τρωκτικά έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ρεμδεσιβίρης, μαζί με κλοφαμιζίνη, βελτίωσε σημαντικά τη δυνατότητα να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο.

Ακόμα 4 κορωνοϊοί σαν τον SARS-CoV-2 ανακαλύφθηκαν στην ίδια περιοχή της Κίνας

Συνολικά 24 κορωνοϊοί, από τους οποίους οι τέσσερις είναι στενοί συγγενείς του SARS-CoV-2 και παρέμεναν άγνωστοι ως σήμερα στην επιστήμη, ανακαλύφθηκαν σε μια σχετικά μικρή έκταση στην επαρχία Γιουνάν.

Στην ίδια επαρχία είχε ανακαλυφθεί το 2013 ο πλησιέστερος γνωστός συγγενής του πανδημικού κορωνοιού, γνωστός ως RATG13, ένδειξη ότι η συγκεκριμένη περιοχή της νότιας Κίνας αποτελεί επωαστήριο νέων ιών.

Ερευνητές της Ακαδημίας Ιατρικών του Σαντόνγκ και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων συνέλεξαν 302 δείγματα ούρων και κοπράνων και 109 δείγματα σάλιου από 342 νυχτερίδες που παγιδεύτηκαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν στο Γιουνάν από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020.

Επρόκειτο για πάνω από 20 είδη νυχτερίδων που ζούσαν σε περιοχή μόλις 11.000 στρεμμάτων, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη που δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο αλλά παρουσιάζεται ως προδημοσίευση,

Γενετικές αναλύσεις στα δείγματα αποκάλυψαν τέσσερις νέους κορωνοϊούς που παρουσίαζαν υψηλή ομολογία με τον ιό της Covid-19, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Ένας από τους τέσσερις ιούς, ο οποίος απομονώθηκε από νυχτερίδα του είδους  Rhinolophus pusillusμοιράζεται το 94,5% του γονιδιώματός του με τον SARS-CoV-2.

Αυτό τον καθιστά δεύτερο πλησιέστερο συγγενή του SARS-CoV-2, μετά τον ιό  RATG13 που ανακαλύφθηκε το 2013 στο συγγενικό είδος Rhinolophus affinis και βρέθηκε να μοιράζεται το 96% της γενετικής αλληλουχίας του με τον πανδημικό κοροναϊό.

Η τελευταία μελέτη επιβεβαιώνει ότι δυνητικά επικίνδυνοι κοροναϊοί εξελίσσονται στους πληθυσμούς νυχτερίδων της επαρχίας Γιουνάν, λένε οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νυχτερίδες διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που τους επιτρέπει να ανέχονται μια μεγάλη ποικιλία κοροναϊών χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η τελευταία ανακάλυψη στις νυχτερίδες του Γιουνάν έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη αναγνώριση ενός κορωνοϊού των παγκολίνων που επίσης παρουσιάζει μεγάλη γενετική ομοιότητα με τον SARS-CoV-2 και φαίνεται ικανός να μολύνει τους ανθρώπους.

O κορωνοϊός της πανδημίας θεωρείται ότι μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή, πιθανώς των παγκολίνων.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η καταστροφή ενδιαιτημάτων πιθανώς έφεραν σε πιο στενή επαφή τους ανθρώπους και τα άγρια ζώα και δημιούργησε έτσι ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση ζωονόσων.

Εκτός από τον SARS-CoV-2, ο άνθρωπος προσβάλλεται από τουλάχιστον τέσσερις ακόμα κοροναϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενώ δύο κορωνοϊοί που προκαλούν σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, οι ιοί του SARS και του MERS, δεν έχουν δώσει κρούσματα εδώ και χρόνια πιθανώς έχουν εξαφανιστεί.

ΠΟΥ: «Πολύ πιθανόν» την επόμενη εβδομάδα η έκθεση για την προέλευση της πανδημίας

Θέμα ημερών είναι η δημοσίευση της έκθεσης των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισκέφθηκαν τον Ιανουάριο την Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα «πολύ πιθανόν» την επόμενη εβδομάδα, και όχι την εβδομάδα που διανύουμε, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός. «Η έκθεση απλώς δεν είναι έτοιμη», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

«Αυτό που ακούμε από τα μέλη της αποστολής είναι ότι η έκθεση πολύ πιθανόν να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η δημοσίευση της έκθεσης αναμένεται εδώ και καιρό. Αρχικά ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα των ειδικών, που παρέμεινε 4 εβδομάδες στην Ουχάν, θα έδινε γρήγορα στη δημοσιότητα μια προκαταρκτική έκθεση, πριν την τελική. Τελικά αυτή η η ιδέα εγκαταλείφθηκε τον Φεβρουάριο, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε στις 5 Μαρτίου ότι η έκθεση θα δημοσιευθεί την εβδομάδα της 15ης Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να ενημερωθούν για αυτή και τα αποτελέσματά της «πριν τη δημοσίευσή της».

Ο ΠΟΥ έλαβε εντολή από τα μέλη του, με απόφασή τους που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2020, να εξετάσει την προέλευση του SARS-CoV-2 σε συνεργασία με Κινέζους ειδικούς.

Η επιλογή των ειδικών που θα στέλνονταν στην Κίνα πήρε χρόνο και αυτοί δεν κατάφεραν να μεταβούν στην Κίνα πριν τον Ιανουάριο έπειτα από μακροχρόνιες συζητήσεις μεταξύ του Πεκίνου και του ΠΟΥ.

«Όπως γνωρίζετε, με όλες αυτές τις εκθέσεις, όσο περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται, τόσο περισσότεροι έχουν κάτι να πουν», υπογράμμισε σήμερα ο Λίντμαϊερ. «Πρέπει να οριστικοποιηθεί. Θέλουν να το κάνουν σωστά και αναμένουμε την τελική έκθεση», πρόσθεσε.

Καπραβέλος στο ΤheCaller: «Δεν μπορώ να πείσω ούτε τους δικούς μου ανθρώπους για τα μέτρα – Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής»

Αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία ζητάει ο συντονιστής διευθυντής της β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, κύριος Νίκος Καπραβέλος.

Τονίζει ότι τα μέτρα δεν μπορούν να λαμβάνονται με προχειρότητα “πήραμε πρόχειρα μέτρα” και επισημαίνει ότι το βάρος πρέπει να πέφτει στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στο ΕΣΥ δηλαδή “να αντιμετωπίζουμε τα κρούσματα και όχι την ανθρώπινη δραστηριότητα”. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος “δεν μπορώ να πείσω ούτε τους δικούς μαυ ανθρώπους’ τονίζοντας ότι οι περιορισμοί θα μείνουν ως το πιο αναποτελεσματικό μέτρο της πανδημίας σε ευρωπαΪκό επίπεδο.

Ο Νϊκος Καπραβάλος τόνισε ότι ακολουθούν δύο τρεις εβδομάδες κρίσιμες και συνέστησε “υπομονή” ώστε από τις αρχές Απριλίου να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες. Σε ό,τι αφορά την υποψία θρομβώσεων λόγω του εμβολίου της Astra Zeneca ανέφερε πως “δεν πρόκειται για παρενέργειες αλλά για συμβάματα”  εκφράζοντας ωστόσο την προσωπική του άποψη πως από την στιγμή που περιμένουμε την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου θα ήταν καλό ως τότε να ανασταλεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Διευκρίνισε πάντως πως “προφανώς δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση”. Σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη είπε ότι αυτή στην στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ βρίσκεται περίπου στο 90% για όλες τις παθήσεις και επέμεινε σε ό,τι αφορά τα μέτρα: Δεν μπορούμε να κυνηγάμε τον υγιή και να αφήνουμε τους μολυσμένους”.

Αποκαλύψεις Εξαδάκτυλου: Στο τραπέζι αναθεώρηση κάποιων μέτρων – Πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα

Η χρονική επιμήκυνση του τρίτου κύματος της πανδημίας και η βαριά ψυχολογία στην κοινωνία, μέρος της οποίας φαίνεται ότι δεν τηρεί όλα τα μέτρα φέρνουν την επιτροπή των επιστημόνων στην εξέταση ανοίγματος οικονομικώς δραστηριοτήτων.

Την άποψη ότι κάποια από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας μπορεί να αναθεωρηθούν χωρίς μάλιστα να προκαλέσουν επίπτωση προκειμένου η κοινωνία να πάρει μια «ανάσα» και να συνεχίσει να τηρεί τα σημαντικά μέτρα εξέφρασε στο Sputnik ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

«Βλέπουμε ότι η τήρηση των μέτρων, παρά το γεγονός ότι είναι αυστηρά είναι πως γενικώς, είναι χαλαρή, για πολλούς και διάφορους λόγους, κατανοητή. Και για το λόγο αυτό, μαζί με το γεγονός ότι έχουμε έναν ιό που μεταδίδεται πιο γρήγορα, η αποτελεσματικότητα τους χρονικά δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει βέβαια στο συμπέρασμα ότι αν δεν είχαμε τα μέτρα θα ήμασταν καλύτερα. Διότι αν δεν τα είχαμε θα ήμασταν στην κατάσταση που βρέθηκε τον Ιανουάριο η Πορτογαλία. Γιατί πολλές φορές αυτό υπονοείται όταν τοποθετείται κάποιος σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο ίδιος, τονίζει ότι κάποια μέτρα μπορούν να αναθεωρηθούν και να λειτουργήσουν αρκετές οικονομικές δραστηριότητες επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα εξεταστούν αυτές οι άρσεις προκειμένου όπως λέει «η καθημερινότητα των ανθρώπων να είναι πιο βιώσιμη». 

«Στο σύνολο των μέτρων που έχουμε υπάρχουν κάποια που μπορούν να αναθεωρηθούν χωρίς να έχουν μεγάλη επίπτωση στην πορεία της πανδημίας. Κι αυτό το ξέρουμε και από την εμπειρία τη δική μας, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου 2020 όταν επετράπη το click away, κομμωτήρια, κυνήγι, ψάρεμα, και συνεχίζαμε να έχουμε μια πτωτική πορεία της πανδημίας. Και σε αυτό το κομμάτι θα εξετάσουμε τι μπορούμε να επιτρέψουμε έτσι ώστε η καθημερινότητα των ανθρώπων να είναι πιο βιώσιμη για να πετύχουμε και συμμόρφωση των μέτρων» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Και πρόσθεσε: «Βέβαια δεν περιμένει κανείς να ανοίξουν τα κουρεία και τα κομμωτήρια για να σταματήσουν οι πορείες, δεν πρέπει να συνδεθεί και δεν θα συμβεί αυτό το πράγμα. Απλώς προσπαθούμε να βρούμε μια χρυσή τομή διότι χρονικά επιμηκυνόμαστε πάρα πολύ (σ.σ. εννοεί σημειώνεται επιμήκυνση της πορείας του 3ου κύματος της πανδημίας)».  

Για το άνοιγμα της εστίασης στην παρούσα στιγμή ο κ. Εξαδάκτυλος δεν είναι θετικός τονίζοντας ότι είναι η «πιο επικίνδυνη από όλες τις δραστηριότητες».

«Είναι η δραστηριότητα που είναι η πιο επικίνδυνη διότι εξ ορισμού δεν τηρούνται μέτρα στην εστίαση. Δηλαδή οι άνθρωποι που θα καθίσουν σε ένα τραπέζι, θα καθίσουν ο ένας κοντά στον άλλο, δεν θα είναι στο 1,5 μέτρο. Αυτός που θα τους σερβίρει δεν θα τους σερβίρει από το 1,5 μέτρο και οι άνθρωποι που τρώνε θα βγάλουν τις μάσκες τους» τόνισε. 

Εκτιμά ότι σε 2-3 εβδομάδες θα αποτυπωθούν στα επιδημιολογικά στοιχεία από την μη τήρηση των μέτρων που έχουν σημειωθεί σε πορείες, κορονοπάρτι και αποκριάτικες συναντήσεις σε πλατείες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα και σημειωθεί πτώση στον αριθμό κρουσμάτων η άρση των περιοριστικών μέτρων «μπορεί να γίνει στις αρχές Μαΐου». 

Όσον αφορά το Πάσχα είπε ότι «φέτος Πάσχα θα κάνουμε σχετικά φυσιολογικά. Όχι σαν πέρτσι αλλά ούτε σαν πρόπερσι και υπό τον προϋπόθεση ότι θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να κάνουμε το Πάσχα κανονικά».

Δερμιτζάκης: Έως και 5.000 κρούσματα την ημέρα τον Απρίλιο αν δεν αλλάξει κάτι

Ο καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξει κάτι, τότε τον Απρίλιο μπορεί να δούμε έως και 5.000 κροσύματα. Ο καθηγητής, τόνισε παράλληλα, πως οι θόρυβοι γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κυρίως πολιτικοί.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 είπε συγκεκριμένα ότι δεν υπήρξαν περιστατικά θρόμβωσης στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Βρετανία, ούτε στις κλινικές δοκιμές, ενώ ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση, την οποία ο ίδιος αποκλείει, αυτή είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών.

«Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό σχετίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, με τις πιέσεις και τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γύρω από τον εμβόλιο είναι δυσανάλογος ο θόρυβος, επομένως θεωρώ ότι έχει πολιτικό κομμάτι πίσω. Όλες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν περιβάλλον εμπιστοσύνης για τα εμβόλια, άρα δεν έχει να κάνει με πόλεμο εταιρειών, είναι πολιτικής φύσεως» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως ανεπιφύλακτα συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Τα επιστημονικά στοιχεία με έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές» ανέφερε.

Τον Απρίλιο 4.000 και 5.000 κρούσματα αν δεν αλλάξει κάτι

Σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων και τον λόγο που δεν αποδίδουν τα μέτρα, είπε ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση, ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο.

Επεσήμανε ότι αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορονοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Ωστόσο επεσήμανε ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο.

Απαντώντας στο ποια είναι η λύση είπε πως «ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Ουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης, ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, ενώ όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση.

«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετυύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες» κατέληξε.

Πηγές:

https://www.news.gr/kosmos/article/2518608/koronoios-to-farmako-gia-ti-lepra-sti-machi-kata-tis-pandimias.html

https://sputniknews.gr/ellada/202103169889240-apokalypseis-exadaktylou-sto-trapezi-anatheorisi-kapoion-metron—pos-tha-kanoume-fetos-pasha/?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/7195105/dermitzakis-eos-kai-5-000-krousmata-ton-aprilio-an-den-allaxei-kati?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

https://www.newsbreak.gr/ygeia/187865/eof-emvolio-astrazeneca-thromvosi/

https://thecaller.gr/ellada/kapravelos-sto-thecaller-den-boro-na-piso-oute-tous-dikous-mou-anthropous-gia-ta-metra-chriazete-allagi-stratigikis/

https://www.kathimerini.gr/world/561296458/poy-poly-pithanon-tin-epomeni-evdomada-i-ekthesi-gia-tin-proeleysi-tis-pandimias/ Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

https://www.in.gr/2021/03/16/b-science/sars-cov2/akoma-4-koronaioi-san-ton-sars-cov-2-anakalyfthikan-stin-idia-perioxi-tis-kinas/

https://www.ethnos.gr/ellada/149846_koronoios-666-kroysmata-se-attiki-148-se-thessaloniki-i-katanomi?utm_source=push&utm_medium=os

https://www.iefimerida.gr/ellada/kroysmata-koronoioy-anakoinosi-eody-16-3

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments