«Περιμέναμε selftest και μας έστειλαν lego σφηνοτουβλακια»

Κωμικοτραγικές καταστάσεις με τα ατομικά τεστ που όμως βάζουν σε κίνδυνο και την υγεία των πολιτών.

Στα φαρμακεία τα ατομικά τεστ έφτασαν σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να διαχωρίζουν τα υλικά από 4 διαφορετικές συσκευασίες και να τις τοποθετούν σε μια νέα ατομική συσκευασία…

«Έχουμε μία δυσάρεστη έκπληξη. Για μένα έχει γίνει γκέλα και γερή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές» κατήγγειλε στο OPEN ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές.

«Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Πέσαμε από τα σύννεφα. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα» ανέφερε.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τονίζει ότι «οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests».

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση. 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών».

Όπως πληροφορήθηκε ο ΠΦΣ, το πρόβλημα αφορά μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία και όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ο ΠΦΣ απαιτεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών θα είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Τι λένε πηγές του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι αυτά τα τεστ είναι self test, όχι rapid και διαφέρουν από τα rapid στη χρήση. Ακόμα δεν υπάρχουν σε ατομικές συσκευασίες και θα πρέπει να δίνονται ένα ένα, καθώς σε ατομικές συσκευασίες θα κυκλοφορήσουν αργότερα. Τα τεστ που θα δίνονται τώρα στους πολίτες θα περιλαμβάνουν τέσσερα εξαρτήματα.

Βαλτάς: «Δέχομαι διαμαρτυρίες από τους φαρμακοποιούς»

Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι είχαν διατυπώσει, επίσης, ενστάσεις για την υγειονομική επισφάλεια που εμπεριέχει η διαδικασία της αθρόας εισροής πολιτών στα φαρμακεία για την προμήθεια των self test, είναι πλέον στα «κάγκελα»:

“Ελπίζουμε να εξαντληθούν γρήγορα αυτά τα τεστ και να πάψουν να δημιουργούν πρόβλημα στους φαρμακοποιούς. Και φυσικά εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να γίνει διαγωνισμός με εταιρείες που λειτουργούν έτσι. Δεν είναι δυνατόν!”, δηλώνει εξοργισμένος ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς και συμπληρώνει:

“Δέχομαι διαμαρτυρίες από φαρμακοποιούς, οι οποίοι θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα, αλλά εδώ πλέον υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία. Και φυσικά θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί να μπουν στο διαγωνισμό εταιρείες που δεν έχουν ατομικές συσκευασίες”, καταλήγει.

Σε επικοινωνία του iatropedia.gr με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, μας είπε ότι ζήτησε από τον γραμματέα του Συλλόγου να επιστραφούν πίσω τα τεστ από τους φαρμακοποιούς, για να λάβει την απάντηση ότι είναι δύσκολο να γίνει καθώς δεν υπάρχει χρόνος.

Χαρακτηριστική είναι πάντως η αντίδραση του φαρμακοποιού στο βίντεο… 

Πηγές:

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/7270183/anastatosi-me-ta-self-tests-sta-farmakeia-apokleistika-atomikes-syskevasies-zitoun-oi-farmakopoioi

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/7268894/farmakopoios-katangelei-pesame-apo-ta-synnefa-perimename-self-test-kai-mas-irthan-rapid-test

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/kapsoni-gia-tous-farmakopoious-ta-nea-self-test-den-eftasan-sta-cheria-tous-se-atomikes-syskevasies/142376/

https://www.olympia.gr/1438091/apopsi/koroideyei-tin-noimosyni-toy-kosmoy-to-maximoy-exalloi-oi-farmakopoioi-me-tin-koroidia-mitsotaki-gia-ta-atomika-test/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments