Σχετίζονται με τα εμβόλια οι επιπλοκές της 44χρονης και της 47χρονης λέει η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης-Αλ. Μεταξάκης: Την πρώτη φορά που ζήτησα την κίτρινη κάρτα μου το αρνήθηκαν

Για τα τρία περιστατικά επιπλοκών σε Κρητικούς που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη η Διοικήτρια η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Σχετικά με τις δύο γυναίκες, την 44χρονη και την 47χρονη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, η κα. Μπορμπουδάκη, γνωστοποίησε πως και των δύο τα συμπτώματα συνδέονται με τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, ενώ συγκεκριμένα για την 44χρονη ανέφερε πως πρόκειται για το σύνδρομο θρομβοπενίας.

Τόσο για τις δύο γυναίκες όσο και τον 35χρονο έχει ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Η κατάσταση της 44χρονης είναι κρίσιμη και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ» συμπλήρωσε η κα. Μπορμπουδάκη.

«Σίγουρα αυτό που δε θα προτείναμε θα είναι να ακυρώσει κάποιος τον εμβολιασμό του. Για την ώρα δεν υπάρχει υπόνοια προβληματικής παρτίδας εμβολίων. Όλοι να είναι βέβαιοι ότι δε θα κρύψουμε τίποτα. Οι εμβολιασμοί έχουν ενταθεί, δεν μιλάμε για τρία περιστατικά σε ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμού», επεσήμανε η ίδια.

Σύμφωνα με την κα. Μπορμπουδάκη, από την 7η ΥΠΕ έχει ζητηθεί ήδη να δοθούν άμεσα απαντήσεις για για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca.

«Γίνεται όλη η απαιτούμενη έρευνα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για την ασφάλεια των παρτίδων. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι σώζει. Έχουμε ακυρώσεις με Pfizer αυτές τις ημέρες γιατί πολύ απλά, οι άνθρωποι νοσούν με κορωνοϊό. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι παράλληλα με τον εμβολιασμό να τηρούνται τα μέτρα» πρόσθεσε η κα. Μπορμπουδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, στην Κρήτη έχουν γίνει περισσότεροι από 261.000 εμβολιασμοί, τόσο με την πρώτη όσο και με τη δεύτερη δόση και με βάση τις εκτιμήσεις της, στο νησί, αν όλα πάνε καλά, υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και να επιτευχθεί ανοσία σε έναν μήνα. 

Εξιτήριο για τον Αλ. Μεταξάκη-Την πρώτη φορά που ζήτησα την κίτρινη κάρτα μου το αρνήθηκαν

Την απόφαση του να «κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου» αποκάλυψε στο neakriti.gr ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης από την Ιεράπετρα, η περιπέτεια του οποίου συγκλόνισε την Κρήτη και την χώρα, καθώς εμφάνισε δυο θρομβώσεις – η πρώτη στο πόδι και η δεύτερη στην αριστερή καρωτίδα –  μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεταξάκης ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι αναμένεται το τελικό πόρισμα από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, που θα καταδείξει με σαφήνεια αν υπάρχει τελικά σύνδεση των θρομβώσεων με το εμβόλιο, «οι πρώτες εξετάσεις και τα όσα μου μετέφεραν οι γιατροί στο ΠΑΓΝΗ, δείχνουν σύνδεση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων που μου συνέβησαν».

«Δεν γνωρίζω ακριβώς την διαδικασία όμως είμαι αποφασισμένος να κινηθώ νομικά κατά παντός υπεύθυνου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχω κρατήσει αντίγραφο της κίτρινης κάρτας που στάλθηκε στον ΕΟΦ και αναμένω μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη να παραλάβω τον αναλυτικό ιατρικό φάκελο μου από το ΠΑΓΝΗ, που περιλαμβάνει τις εξετάσεις μου, έτσι ώστε, μετά και την έκδοση του πορίσματος, να μπορώ να κινηθώ σύμφωνα με τον νόμο έχοντας στα χέρια μου όλο το ιστορικό».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως «την πρώτη φορά που ζήτησα από το εμβολιαστικό κέντρο Αγίου Νικολάου την κίτρινη κάρτα μου το αρνήθηκαν, ενώ την δεύτερη με ενημέρωσαν πως η κίτρινη κάρτα μου βρίσκεται στην πλατφόρμα όπου έκανα αίτηση για να κλείσω το ραντεβού για τον εμβολιασμό μου».

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί πως η κίτρινη κάρτα θα έπρεπε να σταλθεί κατά την εμφάνιση της πρώτης θρόμβωσης και όχι 5 μέρες μετά, που εμφάνισε την δεύτερη, απάντησε πως: «το διάστημα αυτό είναι στα όρια της ανεκτικότητας. Η απάντηση που έλαβα από το ΠΑΓΝΗ με κάλυψε, καθώς μου τόνισαν πως έπρεπε να ολοκληρωθούν κάποιες εξετάσεις αρχικά στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, στις οποίες υποβαλλόμουν καθημερινά, να σταλούν οι ειδικές εξετάσεις αίματος στην Αθήνα και στην συνέχεια με ολοκληρωμένα στοιχεία να σταλεί η κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ. Ίσως να ήταν καλύτερα έτσι, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να γίνονται συνεχώς νέες προσθήκες. Περίεργο θα ήταν για μένα, αν για παράδειγμα, είχα πάρει εξιτήριο και δεν είχαν στείλει ακόμη την κίτρινη κάρτα».

Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, ο οποίος έλαβε εξιτήριο χτες, τόνισε πως δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τι συνέβη τις προηγούμενες 10 ημέρες. «Έχω πάει και έχω έρθει 2 φορές. Φυσικά φοβήθηκα στα δυο χειρουργεία, καθώς το πρώτο έγινε άμεσα ενώ στο δεύτερο μου εξήγησαν πως εφόσον δεν πραγματοποιηθεί υπήρχε περίπτωση εγκεφαλικού, ενώ υπήρχε περίπτωση και κατά την διάρκεια του χειρουργείου να υπάρξει άσχημη τροπή».

Ο 35χρονος Αλέξανδρος τόνισε πως «οι γιατροί μου απαγόρευσαν να κάνω την δεύτερη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού με οποιοδήποτε σκεύασμα, όμως έτσι και αλλιώς δεν είχα την πρόθεση για κάτι τέτοιο, μετά την περιπέτεια της υγείας μου».

Τέλος, θέλησε να ευχηθεί «στην 44χρονη και την 47χρονη που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ, με θρομβώσεις έπειτα από τον εμβολιασμό τους, να επιστρέψουν στις οικογένειες τους σώες».

«Οι θεοί και οι άγιοι που επισκέφτηκαν εμένα, εύχομαι να κάνουν το ίδιο και για εκείνες».

“Πήγα και γύρισα στην κόλαση και τον Παράδεισο τρεις φορές”, λέει ο πατέρας του 35χρονου

Ο κ. Νίκος πατέρας του Αλέξανδρου μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τις ώρες αγωνίας που πέρασαν όλες αυτές τις ημέρες στο νοσοκομείο, ο κίνδυνος να χάσει το παιδί το πόδι του ακόμα και τη ζωή του. Από τις εξετάσεις προκύπτει ότι η θρόμβωση στο πόδι σχετίζεται με το εμβόλιο ενώ για την καρωτίδα αναμένονται τα αποτελέσματα. “Πήγα και γύρισα στην κόλαση και τον Παράδεισο τρεις φορές. Μετά από όλα αυτά, που δεν μπορούν εύκολα να περιγραφούν με λόγια, είμαστε πλέον χαρούμενοι που βγήκε υγιής και όλες οι πληγές θα επουλωθούν σιγά σιγά, ανέφερε ο κ. Νίκος.

Περιέγραψε στη συνέχεια τα όσα βίωσαν εξ αρχής από τότε που ο Αλέξανδρος άρχισε να μην αισθάνεται καλά, να παρουσιάζει τα πρώτα συμπτώματα, την κρίσιμη παρέμβαση της φαρμακοποιού που αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οι γιατροί έπαιζαν με τα λεπτά, με τα δευτερόλεπτα. Ο κίνδυνος να χάσει το πόδι του ήταν υπαρκτός και η ζωή του ήταν γενικά σε κίνδυνο. Το θαύμα όμως έγινε. Όταν όμως παρουσιάστηκε η δεύτερη θρόμβωση τότε πραγματικά και εμείς και το ίδιο το παιδί απογοητεύτηκαμε. Η ανησυχία ήταν πολύ μεγάλη. Όπως και η ψυχική δύναμη που επέδειξε ο Αλέξης και αντιμετώπισε όλο αυτό που πέρασε. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την μεγάλη αγκαλιά του που μας έδινε δύναμη, ευχαριστούμε τους γιατρούς και όλους όσοι μας στάθηκαν σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments