Το CDC διερευνά καρδιακά προβλήματα σε εφήβους που εμβολιάστηκαν

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξετάζει αναφορές ότι ένας πολύ μικρός αριθμός εφήβων και νεαρών ενηλίκων που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού μπορεί να έχουν υποστεί καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με την ομάδα ασφάλειας εμβολίων του οργανισμού .

Η δήλωση της ομάδας ήταν ασαφής στις λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι υπήρχαν «σχετικά λίγες» περιπτώσεις και ότι ενδέχεται να μην έχουν καμία σχέση με τον εμβολιασμό. Η κατάσταση, που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα, είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός και μπορεί να συμβεί μετά από ορισμένες λοιμώξεις.

Η ανασκόπηση των αναφορών από το CDC βρίσκεται στα αρχικά στάδια και ο οργανισμός δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια προκάλεσαν την καρδιακή κατάσταση. 

Έχει δημοσιεύσει κάποιες οδηγίες στον ιστότοπό του για τους γιατρούς και τους ιατρούς να είναι σε εγρήγορση για ασυνήθιστα καρδιακά συμπτώματα μεταξύ των νέων που μόλις έλαβαν τις λήψεις τους.

«Μπορεί απλώς να είναι σύμπτωση ότι μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε η Δρ Celine Gounder, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Bellevue Hospital Center στη Νέα Υόρκη. «Είναι πιο πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο τυχαία, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εμβολιάζονται τώρα.»

Τα περιστατικά φαίνεται να έχουν συμβεί κυρίως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες περίπου τέσσερις ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ενός από τα εμβόλια mRNA, τα οποία είναι τα Moderna και Pfizer-BioNTech. Και οι περιπτώσεις ήταν πιο συχνές στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να είναι ήπιες και η παρακολούθηση των περιπτώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε η ομάδα ασφαλείας του εμβολίου. Το CDC συνιστά ανεπιφύλακτα εμβόλια Covid για Αμερικανούς ηλικίας 12 ετών και άνω.

«Ανυπομονούμε να δούμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα εάν σχετίζονται με το εμβόλιο ή εάν είναι συμπτωματικά», δήλωσε η Δρ Yvonne Maldonado, πρόεδρος της Επιτροπής Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τις Λοιμώδεις Νόσους. «Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό για τους παιδίατρους και άλλους κλινικούς ιατρούς να αναφέρουν τυχόν ανησυχίες για την υγεία που προκύπτουν μετά τον εμβολιασμό».

Οι ειδικοί τόνισαν ότι η δυνητικά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της μυοκαρδίτιδας υποχώρησε σε σύγκριση με τους πιθανούς κινδύνους του Covid, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου συνδρόμου που ονομάζεται «μακρύ Covid». Η ίδια η ασθένεια του Covid προκαλεί μυοκαρδίτιδα.

Από τις 13 Μαΐου, ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερα από 3,9 εκατομμύρια παιδιά και έχει στείλει περισσότερα από 16.000 σε νοσοκομεία, περισσότερα από αυτά νοσηλεύονται για γρίπη σε ένα μέσο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγει ο AAP Περίπου 300 παιδιά πέθαναν από το Covid-19 τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας το μία από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου σε παιδιά από την έναρξη της πανδημίας.

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments