“Βόμβα” Λινού μετά το “μπλόκο” σε AstraZeneca: Υπάρχει κι άλλο εμβόλιο με ίδιες παρενέργειες

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Ποιο είναι το εμβόλιο που προκαλεί τις ίδιες πιθανές παρενέργειες. Τι αναφέρει στο Sputnik η Αθηνά Λινού.

Φόβο και ανησυχία προκάλεσε σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών να χορηγείται το εμβόλιο μόνο σε όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει ακόμη την 1η δόση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την πρώτη δόση του βρετανικού εμβολίου έχουν ήδη λάβει περίπου 470.000 πολίτες στη χώρα μας, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Σχολιάζοντας την απόφαση της επιτροπής, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο των παρενεργειών νέες γυναίκες, ενώ τονίζει ότι αρκετές το γλίτωσαν μετά από την προειδοποίηση που είχε απευθύνει.

Ποιο εμβόλιο έχει τις ίδιες πιθανές παρενέργειες

Σπεύδει, ωστόσο, να προσθέσει, ότι η Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το εμβόλιο Johnson & Johnson.

«Αυτό που δεν λέγεται ακόμα από την Επιτροπή είναι ότι και το Johnson & Johnson έχει τις ίδιες πιθανές παρενέργειες στις νέες γυναίκες. Αν και είναι μονοδοσικό -κάτι που μειώνει τον κίνδυνο της νόσησης- είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν παρενέργειες» δήλωσε η καθηγήτρια στο Sputnik.

Διευκρίνισε ότι αναφέρεται και στα δύο εμβόλια για γυναίκες κάτω των 50 ετών.

«Αν ήταν έξυπνη η Πολιτεία, θα έλεγε το εξής απλό: Να κάνουν οι νέοι άνδρες το Johnson & Johnson, ενώ οι νέες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με όσους έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca

Αναφορικά με όσους και όσες άνω των 30 ετών έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, η Επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του εμβολιασμού τους με το ίδιο σκεύασμα.

Πέρα από τις όποιες παρενέργειες, το AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά την ανοσία.

Να καθησυχάσει τους πολίτες επιχείρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωση που έκανε για τον εμβολιασμό με AstraZeneca, καθώς όπως επισήμανε οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες.

«Η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορονοϊό χάρη σ’ αυτό. Πάνω από 20 χώρες και εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα κατέστησε σαφή ο γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 270.000 δεύτερες δόσεις εμβολίου AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Πηγή: https://sputniknews.gr/20210615/linoy-gia-mploko-se-astrazeneca-yparhei-ki-allo-emvolio-me-tis-idies-parenergeies-se-gynaikes-14189484.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments