«Ναι» σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς υπό προϋποθέσεις «ανέκδοτο» & «προνόμια»: Στα χέρια του πρωθυπουργού η εισήγηση

Στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους, σύμφωνα με όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. 

Mία εισήγηση που καταλήγει σε αντισυνταγματικές εισηγήσεις, καθώς ανάβει το «πράσινο» φως για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, εφόσον όμως, πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα εμβολίου και ελεύθερη επιλογή τους από τους πολίτες.

Ενώ ζητείται να υπάρξει ένα «πλέγμα» διευκολύνσεων στην πορεία προς την υποχρεωτικότητα.

Η Επιτροπή, ειδικότερα, ζητά να μπορούν οι πολίτες να κάνουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν και τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-24, που ήταν η τελευταία που δεν μπορούσε να επιλέξει.

Ακόμη, ζητήθηκε να υπάρξουν περισσότερες γραμμές εμβολιασμών ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να κλείσουν σύντομα τα ραντεβού τους αλλά και να μην τα κάνουν μακριά από την περιοχή της κατοικίας τους.

Τέλος, ζητά να οργανωθούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης όλων των πολιτών, αλλά και ειδικών ομάδων, για τους εμβολιασμούς.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την πρόταση και θα λάβει τις αποφάσεις της «με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία».

Ενώ θα αναλυτικά η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής θα δοθεί στη δημοσιότητα το απόγευμα, σύμφωνα με όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Σημειώνεται πως – σύμφωνα και με τα όσα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει υποχρεωτικός στους υγειονομικούς, αλλά και εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Υποχρεωτικός, όμως, μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός και για τους εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός έχει ήδη καταστεί υποχρεωτικός για τα στελέχη της ΕΜΑΚ.

«Προνόμια» προς εμβολιασμένους

Σημειώνεται πως στο ίδιο πόρισμα υπάρχουν συστάσεις και για πιθανές διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους πολίτες, τα γνωστά προνόμια.

Ήδη από χθες έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες τέτοιες διευκολύνσεις, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν να πετάξουν τη μάσκα στα γυμναστήρια.

Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι.

Με τη σειρά της, η κα Πελώνη ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως η όποια απόφαση θα γίνει με γνώμονα τη δημόσια υγεία και σεβασμό στο νόμο.

Πηγή: https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/995546_nai-stoys-ypohreotikoys-emvoliasmoys-leei-i-epitropi-vioithikis

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments