Εισβολή στη Ρωσία από τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ: Τα σημάδια που προείπαν την κατάληξη

22 Ιουνίου, Ναπολέων και ο Χίτλερ επιχειρούν να κατακτήσουν τη Ρωσία.

Το τέλος τους ήταν το ίδιο: απόλυτη καταστροφή!

Με απόσταση 139 χρονών, επιχειρήθηκαν δύο εισβολές στη Ρωσία, οι οποίες ήταν καταλυτικές για την εξέλιξη της Ιστορίας.

Στις 22 Ιουνίου του 1812 ο Ναπολέων Βοναπάρτης διέσχισε τον ποταμό Νιέμαν και οι Ουσάροι του ξεχύθηκαν με άγριες διαθέσεις στα ρωσικά εδάφη.

Το 1941, στις 22 Ιουνίου ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε εντολή να εισβάλει στη Ρωσία (Σοβιετική Ένωση τότε) τη μεγαλύτερη εκστρατευτική δύναμη που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος (3.000.000 άνδρες, 3.580 άρματα μάχης, 7.184 πυροβόλα, 2.830 αεροπλάνα και 750.000 άλογα).

Λέγεται ότι ο Μέγας Ναπολέων, το ‘χε συνήθειο να εντοπίζει ο ίδιος το στρατηγικό σημείο από όπου θα περνούσε ο στρατός του. Κατά την εισβολή στη Ρωσία και ενώ κάλπαζε με το άσπρο του άλογο, ο Ναπολέων, ένας λαγός πετάχτηκε μπροστά, το άτι τρόμαξε και έριξε τον Αυτοκράτορα στο βρεμένο χώμα. Αυτοί που πίστευαν στις προλήψεις κούνησαν το κεφάλι με νόημα και έστρεψαν αλλού το βλέμμα…

Επίσης έχει ακουστεί ότι αμέσως μετά την διαταγή για να αρχίσει η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», ο Χίτλερ βγήκε στον μπαλκόνι, στο Λημέρι του Λύκου,  όπου είχε καταφύγει με το επιτελείο του, κοίταξε στον ουρανό και παρατήρησε έναν αετό να γκρεμίζεται δίχως προφανή λόγο… Ο Χίτλερ δαγκώθηκε, αλλά δεν είπε τίποτα. Και ο Ναπολέων και ο Χίτλερ πολύ γρήγορα θα καταλάβαιναν τα σημάδια της μοίρας τι σήμαιναν γι’ αυτούς…

Και οι δυο εισβολές έγιναν με διαβολεμένη αισιοδοξία και οι δυο επίδοξοι κατακτητές πίστευαν με βεβαιότητα ότι οι Ρώσοι θα ρίσκαραν τα πάντα σε μια αποφασιστική μάχη, όπου θα έχαναν συντριπτικά και θα κατέρρεαν ολοκληρωτικά.

Πόσο γελάστηκαν κι οι δυο. Τα ρωσικά – σοβιετικά στρατεύματα μέτρησαν τρομακτικές απώλειες, όμως ο καιρός ήταν σύμμαχος τους: Στην αρχή οι βροχές του φθινοπώρου μετέτρεψαν τους δρόμους  σε δύσβατους βαλτότοπους με αποτέλεσαν να σπάνε οι αλυσίδες ανεφοδιασμού των κατακτητών, ενώ η ηγεσία των αμυνόμενων αρνούνταν πεισματικά να παραδοθεί!

Και ο Ναπολέων και ο Χίτλερ πέτυχαν τέτοιες νίκες που αν είχαν απέναντί τους άλλους λαούς θα πανηγύριζαν την εξόντωσή τους, όμως οι Ρώσοι-Σοβιετικοί απλά υποχωρούσαν, έκαιγαν πίσω τους τα πάντα για να μην βρουν τίποτα οι εισβολείς, ανασυντάσσονταν και περίμεναν.

Ο Μέγας Ναπολέων μπήκε στη Μόσχα, οι Ναζί του Χίτλερ την είδαν να αχνίζει από μακριά. Και ο χειμώνας ερχόταν καλπάζοντας!

Ο Ναπολέων υποχώρησε με το στράτευμα του κατεστραμμένο και αποδεκατισμένο. Τα στρατεύματα του Χίτλερ κατάφεραν να ενισχυθούν να ανεφοδιαστούν και να αντέξουν τρεις ρωσικούς χειμώνες! Όμως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, όπως και πριν από 139 χρόνια: καταστροφή!

Αν ο Μέγας Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν κατακτήσει την απέραντη Ρωσία, ο κόσμος μας θα ήταν διαφορετικός. Αν…

Σημείωση Χώρας: Ο αετός ήταν το σύμβολο του Γ’ Ράιχ ενώ ο λαγός, από την αρχαία Ρώμη είχε συνδεθεί με τον θάνατο.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/istoria/162282_san-simera-22-ioynioy-enas-lagos-ki-enas-aetos-deihnoyn-mellon-se-napoleonta-kai

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments