Στον Κορινό Πιερίας βρέθηκε ο Τύμβος που βρίσκεται ο τάφος της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Την αποκάλυψη έκανε ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας. Γράφει ο Κρικόρ Τσακιτζιάν

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες που έχει κάνει στον Τύμβο Κορινού του νομού Πιερίας, ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας τις οποίες παρουσίασε σε επιστημονικό συνέδριο, υποστηρίζει πως εκεί βρίσκεται ο τάφος της γυναίκας του βασιλιά Φιλίππου και μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας.

Με το σκεπτικό της μελέτης την οποία θα σας παραθέσουμε παρακάτω, συμφωνεί και η γνωστή αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβατζή, η οποία είχε διευθύνει τις ανασκαφές στην Όαση της Σίουα, όπου υποστήριζε πως εκεί βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σχέδιο του τάφου από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Pierre Jérôme Honoré Daumet, το 1855

Μάλιστα σε σημείωμά της σχετικά με τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις του Αθανασίου Μπίντα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στις 8 Δεκεμβρίου 2019 έγινε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση στην Κατερίνη Πιερίας από τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Μπίντα με θέμα: Ο Τάφος του Κορινού ανήκει στη Μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ολυμπιάδα. Ο καθηγητής τεκμηρίωσε επιστημονικά τη θεωρία του, αναφερόμενος και σε επιγραφές.

Έχω επισκεφθεί τον τάφο του Κορινού στο παρελθόν, τουλάχιστον τρεις φορές και έχω επισκεφθεί όλους τους Μακεδονικούς Τάφους που είχαν ως τότε βρεθεί σε όλη τη Μακεδονία. Μου είχε κάνει εντύπωση το μέγεθος αυτού του Τάφου που μόνο από αυτό καταλαβαίνει κάποιος ότι πρέπει να ανήκε σε σπουδαία προσωπικότητα.

…ο Τάφος του Κορινού, που είναι ο μόνος Μακεδονικός τριθάλαμος που έχει βρεθεί, είναι μια μικρογραφία του Τάφου του Αλεξάνδρου. 

»Το γεγονός ότι ο Πύρρος το 302 π.Χ. μετά την εκθρόνισή του απο τους Μολοσσούς που είχαν υποκινηθεί από τον Κάσσανδρο και κατέφυγε στην Αίγυπτο στην αυλή του Πτολεμαίου του Λάγου, σαφώς μας δίνει την απάντηση ότι και ο Πύρρος είχε επισκεφθεί τον τάφο του εξαδέλφου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όταν επέστρεψε στη Μακεδονία και τρία χρόνια βασίλεψε στο θρόνο της θείας του Ολυμπιάδος, έκτισε στον ίδιο χώρο της ταφής τον περικαλλή τριθάλαμο βασιλικό τάφο, μικρογραφία του τάφου του γιου της Αλεξάνδρου. Όλοι γνωρίζουμε πόσο στενή ήταν η σχέση μητέρας και γιου.»

Πομπικός διάδρομος του Τύμβου της Ολυμπιάδας

Όταν συναντήσαμε τον καθηγητή προ ημερών στην Κατερίνη, μας εξέθεσε το σκεπτικό του για το πώς κατέληξε, βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων που έφερε με την αρχαιολογική του σκαπάνη στο φως, στο συμπέρασμα ότι στον Τύμβο του Κορινού βρίσκεται ο τάφος της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σας παραθέτουμε το σημαντικότερο μέρος του:

Συμπεράσματα για τον Τύμβο Κορινού – Τάφος της Ολυμπιάδας

«Την Άνοιξη του έτους 316 π.Χ. ύστερα από δραματική επτάμηνη πολιορκία της Πύδνας η Ολυμπιάδα, σύζυγος του Φιλίππου Β΄, παραδόθηκε στον Κάσσανδρο ο οποίος την δίκασε ως ιερόσυλη και εχθρά της πατρίδας σε μια δίκη παρωδία χωρίς να της δώσει το δικαίωμα να απολογηθεί. Στη συνέχεια τη θανάτωσε και την έθαψε μακριά από τον αστικό ιστό της Πύδνας σε υποβαθμισμένη περιοχή ή πιθανώς οι συγγενείς της Αιακίδες εταίροι της άρχουσας τάξης την έθαψαν κοντά στα κτήματά τους στην περιοχή του σημερινού Κορινού Πιερίας. Ήταν γνωστό το μίσος του Κάσσανδρου για τον Αλέξανδρο το γιό της Ολυμπιάδας και όλους τους Αργεάδες κληρονόμους του θρόνου της Μακεδονίας γεγονός που αποδείχτηκε μεταγενέστερα αφού ο Κάσσανδρος συνετέλεσε στις δολοφονίες τους άμεσα ή έμμεσα.

Ο σημαντικότερος τάφος της περιοχής, ο Τύμβος του Κορινού, βρίσκεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πύδνας και είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος Μακεδονικός τάφος που βρέθηκε μέχρι σήμερα. Το μέγεθός του και μόνο, μας αναγκάζει να δεχτούμε πως ανήκει σε κάποια πολύ σπουδαία προσωπικότητα του τέλους του 4ου π.Χ. αιώνα. Η Ολυμπιάδα δολοφονήθηκε την Άνοιξη του 316 π.Χ.

»Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει τα τελικά μας συμπεράσματα είναι ότι πρόκειται για γυναικεία ταφή. Είναι γνωστό πως οι γυναίκες θάβονταν με το κεφάλι προς την Ανατολή. Στον νεκρικό θάλαμο της Ολυμπιάδας η μαρμάρινη θήκη πάνω στην οποία είχε τοποθετηθεί το οστεοδόχο σκεύος βρίσκεται ανατολικά.

Πάνω στη θήκη βρισκόταν το σκεύος με τα οστά της νεκρής

Πάνω στον τάφο, σε επίπεδη περιοχή του κάμπου, είχε κατασκευαστεί και υπάρχει μέχρι σήμερα τεράστιος επιχωματωμένος τύμβος με υπερβολική ποσότητα από χώμα που μεταφέρθηκε για το σκοπό αυτό. Τύμβος τέτοιων διαστάσεων υψώνονταν μόνο σε ταφή βασιλέων, εξέχοντα μέλη βασιλικής οικογένειας, ή πολυάνδρεια, δηλαδή Τύμβοι στους οποίους θάβονταν πολλοί νεκροί μετά από σημαντικές μάχες. Το μέγεθος του Τύμβου του Κορινού ισχυροποιεί την άποψη πως ο ένοικος του τάφου ήταν εξαιρετικά σπουδαία προσωπικότητα.

Το μήκος του ταφικού συμπλέγματος κάτω από τον τύμβο είναι 22 μέτρα (για να μπορεί να γίνει σύγκριση σημειώνουμε ότι ο τάφος του Φιλίππου στις Αιγές έχει μήκος 9,5 μέτρα). Για ποιά προσωπικότητα θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα τόσου τεράστιου μεγέθους ιδιότυπο μνημείο παρά για τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου; 

»Ένα πρόσθετο στοιχείο το οποίο ενισχύει την άποψη πως η νεκρή ήταν σημαντική προσωπικότητα με ιδιότητες και θεσμικό ρόλο όχι απλού ανθρώπου είναι η σπάνια δομική κατασκευή του τάφου με τρεις θαλάμους. Ποιός ο λόγος να κατασκευαστεί τριθάλαμος μνημειακός τάφος για μια μη σημαντική προσωπικότητα; Μορφικά αλλά μικρότερων διαστάσεων, ο τάφος στον τύμβο Κορινού είναι όμοιος με τον τάφο που ανέσκαψε στην όαση Σίουα της Αιγύπτου στον Ιερό Άμμωνα Δία η αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβαζτή ο οποίος κατά την άποψή της ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

Στην πρόσοψη του πομπικού διαδρόμου του τάφου υπάρχουν οικοδομικά υπολείμματα, προφανώς ενός τελεστηρίου με προορισμό τις λατρευτικές ανάγκες προς τιμήν της νεκρής, διότι είναι γνωστό πως η Ολυμπιάδα λατρεύτηκε ως θεά μετά τον θάνατό της.

»Καταλυτική επιβεβαίωση πως ο τύμβος Κορινού φιλοξενεί τον τάφο της Ολυμπιάδας είναι οι τρεις επιτάφιες επιγραφές που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή και “μιλούν” για τους Αιακίδες, συγγενείς της Ολυμπιάδας, που προφανώς κατοικούσαν στα περίχωρα της Πύδνας και συνεπώς θάβονταν στην περιοχή.

Μια από τις τρεις επιτάφιες επιγραφές αναφέρει συγκεκριμένα το μνήμα του Νεοπτόλεμου που βρίσκεται απέναντι από τον τύμβο της Ολυμπιάδας. Η διατύπωση του επιγράμματος μας δίνει την εντύπωση ότι ανάμεσα από τους δύο τάφους (τους μεγάλους τύμβους) διέρχονταν μεγάλος κεντρικός πολυσύχναστος δρόμος.»

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος από τα συμπεράσματα του Ομότιμου καθηγητή Αθανάσιου Μπίντα, που όπως υποστηρίζει έχει ανακαλύψει τον Τάφο της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όλο αυτό το διάστημα, από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, προσπαθεί να πείσει τις αρμόδιες αρχές του Πολιτισμού να τον δεχτούν, προκειμένου να τους παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, με τα οποία τεκμηριώνει τα όσα υποστηρίζει. Βρίσκει όμως ερμητικά κλειστές πόρτες και κανείς δεν λέει να κάνει τον κόπο να τον ακούσει, ενώ ο καθηγητής μιλάει για μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν ποτέ στη χώρα.

Κρικόρ Τσακιτζιάν

Όλες τις φωτογραφίες παραχώρησε στο pontosnews.gr ο ομότιμος καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας για τις ανάγκες του άρθρου.

Λιάνα Σουβαλτζή : Ναι ο τάφος της Ολυμπιάδας βρίσκεται στον Κορινό της Κατερίνης

Η διακεκριμένη αρχαιολόγος κα Λιάνα Σουβαλτζή, Διευθύντρια της Ελληνικής Αποστολής των Ανασκαφών στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην όαση Σίουα της Αιγύπτου, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο pierianews.gr για το μέγιστο αρχαιολογικό απόκτημα της Πιερίας.

Η κα Σουβαλτζή, επιστήμων μεγάλου κύρους, πιστεύει πως ο ένας από τους δύο τύμβους στον Κορινό Πιερίας που καλύπτει τον μεγαλύτερο σε μήκος μακεδονικό τάφο που βρέθηκε μέχρι σήμερα, είναι αναμφισβήτητα η αιώνια κατοικία της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ερώτηση: Γιατί πιστεύετε πως ο τύμβος του Κορινού είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας ;

Απάντηση: Το μνημείο είναι εντυπωσιακού μεγέθους και σαφώς ανήκει σε μέλος βασιλικής οικογένειας, γεγονός που αποδεικνύει και ο μεγαλοπρεπής τύμβος που το καλύπτει. Κατασκευάστηκε επίσης σε δύο χρονικές φάσεις στη δεύτερη των οποίων προστέθηκε ο μακρύς διάδρομος. Ποιος ο λόγος να ασχοληθούν με το νεκρό δύο φορές αν δεν ήταν τόσο σημαντικός; Η φύση της κατασκευής αυτού του διαδρόμου επιπρόσθετα μας παραπέμπει σε λειτουργικότητα τελετών με μυστηριακές κα μυσταγωγικές χρήσεις.

Ερώτηση: Τι σχέση έχει αυτό με τη βασίλισσα Ολυμπιάδα ;

Απάντηση: Μας είναι γνωστό από πολλές αρχαίες πηγές πως η Ολυμπιάδα ήταν μυημένη στα Ορφικά-Διονυσιακά μυστήρια. Είχε επίσης το αξίωμα της αρχιέριας της Μακεδονίας μετά την αναχώρηση του Αλέξανδρου στην Ασία, προνόμιο που είχαν μόνο οι βασιλείς. Επίσης μετά το θάνατό της θεοποιήθηκε και λατρεύτηκε ως θεά μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Αυτή η λατρεία της είναι και ένας από τους λόγους που έγινε θέμα σε πολλά έργα της δυτικής τέχνης – γλυπτικής και ζωγραφικής στους αιώνες που ακολούθησαν το θάνατό της. Από τη ζωή της εμπνεύστηκαν και καλλιτέχνες μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Ερώτηση: Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο πως η δολοφονία της έγινε στην Πύδνα;

Απάντηση: Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ο Κάσσανδρος που τη δολοφόνησε, λόγω του μίσους που έτρεφε γι αυτήν την έθαψε μακριά από την κατοικημένη περιοχή εκτός της Πύδνας, πιθανώς απέναντι από τον τάφο του συγγενή της κα στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Νεοπτολέμου του γένους των Αιακιδών Ηπειρωτών.

Ερώτηση: Είναι ιστορικό πρόσωπο ο Νεοπτόλεμος ;

Απάντηση: Βεβαίως. Αναφέρεται επανειλημμένα από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη. Ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στα τείχη κατά την πολιορκία της Γάζας. Κατά τη διανομή, επίσης, των αξιωμάτων μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ορίστηκε Σατράπης της Αρμενίας. Τον Νεοπτόλεμο αργότερα τον σκότωσε ο στρατηγός Ευμένης κατά τη μάχη στην Καππαδοκία τον Ιούλιο του έτους 321 π.Χ. κατά τις συγκρούσεις των διαδόχων. Ο Νεοπτόλεμος είχε προσχωρήσει στη συμμαχία του Αντίπατρου (προστάτη του Μακεδονικού θρόνου) εναντίον του Περδίκα, όπως διεξοδικά αναφέρει ο Πλούταρχος στους «Παράλληλους Βίους, Σερτώριος – Ευμένης». Προφανώς ο Αντίπατρος μετέφερε το σώμα του φίλου του Νεοπτολέμου για να ταφεί στην περιοχή της Πύδνας (σημερινό Κορινό) όπου είχαν προφανώς τα κτήματά τους οι Αιακίδες της Μακεδονίας, συγγενείς της Ολυμπιάδας. Αυτό προκύπτει από τις τρεις επιτύμβιες επιγραφές που αναφέρει και ο Καθηγητής κ. Μπίντας.

Ερώτηση: Ποιο άλλο επιστημονικό στοιχείο συνηγορεί στην άποψή σας αυτή;

Απάντηση: Δεν είναι τυχαίο που γύρω από τους δύο μνημειακούς τάφους της Ολυμπιάδας και του Νεοπτολέμου, αναπτύχθηκε ένα νεκροταφείο πλουσίων Πυδναίων από το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκαν οι ταφές πλουσίων Πυδναίων κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., παρόλο που απέχει από την αρχαία Πύδνα πέντε με έξι χιλιόμετρα και κοντά στο αξιόλογο αυτό νεκροταφείο δεν έχουν εντοπιστεί οικισμοί. Εδώ μπαίνει το αρχαιολογικό πρόβλημα. Ποιος ο λόγος να θάβονται οι πλούσιοι Πυδναίοι τόσο μακριά από την Πύδνα αφού κοντά στην πόλη ανακαλύφτηκαν αρκετά νεκροταφεία της ίδιας εποχής ; Θα μπορούσαν να θάβονται κοντά στην Πύδνα.

Ερώτηση: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε οι πλούσιοι Πυδναίοι να θάβονται τόσο μακριά;

Απάντηση: Πιστεύω πως κύριο κίνητρο τόσο μακρινής ταφής των πλουσίων Πυδναίων ήταν καθαρά ελιτίστικο. Επιθυμούσαν να διακριθούν κοινωνικά έχοντας τους τάφους των συγγενών τους δίπλα στην αιώνια κατοικία της θεοποιημένης βασίλισσας των Μακεδόνων Ολυμπιάδας, μητέρας του κατακτητή της Οικουμένης, θαμαστό ήρωα και βασιλιά τους.

Ερώτηση: Ο κος Μπίντας, στην έρευνά του, επικαλείται και κάποιες επιτύμβιες επιγραφές.

Απάντηση: Επαναλαμβάνω πως οι επιγραφές στην αρχαιολογική επιστήμη είναι αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία. Στις επιτύμβιες επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή, η μία αναφέρει συγκεκριμένα τον τάφο του Νεοπτολέμου που βρίσκεται απέναντι από τον τύμβο της Ολυμπιάδας, όπως προκύπτει και από την έρευνα του καθηγητή κ. Μπίντα.

Δηλαδή :    Το μνήμα του Νεοπτόλεμου,

προσπερνώντας βιαστικά, ξένε

στάσου για να δεις τον Τύμβου

της περίφημης Ολυμπιάδας …

Ερώτηση: Βρισκόμαστε, πιστεύετε, μπροστά σε σημαντική για τον τόπο μας ανακάλυψη;

Απάντηση: Η αποκάλυψη αυτή του Καθηγητή Μπίντα, με τα πολλαπλά επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία, είναι σημαντική για την Πιερία, για την Ελλάδα γενικότερα. Πρέπει το μνημείο της Ολυμπιάδας και ο τάφος του Νεοπτολέμου να αναδειχθούν για να μπορούν να τα επισκέπτονται όλοι οι Έλληνες και οι φιλίστορες ξένοι. Αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο προστιθέμενης αξίας για τον τόπο αν γίνει σωστή αξιοποίησή τους. Είναι μια πρόκληση για ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

https://www.pontosnews.gr/657792/politismos/apokleistiko-ston-tymvo-korinoy-pierias-vrethike-o-tafos-tis-olympiadas/?fbclid=IwAR0If3z9i3lJJ93qW41GgipkT894voYAuh9TkXglQ93h42-aEhiBYJN5wjI

https://www.pierianews.gr/2020/11/17/liana-souvaltzi-nai-o-tafos-tis-olybiadas-vrisketai-ston-korino-tis-katerinis/ 

Βίντεο από: http://www.arxeion-politismou.gr/2020/02/blog-post_16.html 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments