Το ηχηρό μήνυμα των πέντε Αρχιερατικών εκλογών-Νικητές και ηττημένοι

?Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε στην τακτική συνεδρίαση του Οκτωβρίου πέντε νέους Ιεράρχες.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστορίας κ.Καλλίνικο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιο.

Η προεκλογική ατμόσφαιρα και όσα διημείφθησαν ήταν ολίγον πρωτόγνωρα και ασυνήθιστα για την Εκκλησία της Ελλάδος. Μπορεί στο παρελθόν να έχει ζήσει η Εκκλησία μας χειρότερες καταστάσεις,αλλά ύστερα από περίεργες και οργιώδεις πολιτικές παρατυπίες και παρεμβάσεις. Τώρα πια η Εκκλησία βαδίζει με βάση  τον Καταστατικό  της Χάρτη, ο οποίος διασφαλίζει τη νομιμότητα και αποφεύγονται πλέον οι υπερβολές, οι Αρχιεπισκοπικές αυθαιρεσίες. Όμως και πάλι αυτό που θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, αυτό γίνεται! Δεν υπάρχει ατομική συνείδηση αλλά ομαδική η οποία ξεκινά εκ των άνω και διοχετεύεται καταλλήλως προς τα κάτω.

Παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην Εκκλησία μας από πολλά χρόνια (από το 1978) και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μία υποψηφιότητα αν δεν έχει την πλήρη και καθολική  αποδοχή και υποστήριξη  του Αρχιεπισκόπου και των υποτακτικών του σπάνια προχωρά.

Αντιθέτως, αλλάζει την διάθεση των εκλεκτόρων Ιεραρχών και τους κάνει διπλά πιο υπεύθυνους και πιο προσεκτικούς στην απόφασή τους  να ψηφίσουν αυτόν ή τον άλλον υποψήφιο,  αν ενωθούν οι επιμέρους ομάδες που υπάρχουν στην Ιεραρχία και αποφασίσουν να αντιταχθούν στην Αρχιεπισκοπική βούληση, αν μία υποψηφιότητα λειτουργήσει αρνητικά στη διάθεση των εκλεκτόρων.

Τα αποτελέσματα των πέντε αυτών εκλογών μας δίνουν πολλά μηνύματα σε οριζόντιο επίπεδο Ιεραρχών, αλλά και σε κάθετο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο –ο οποίος αποτελεί τον Πρώτο της Εκκλησίας μας–  και προς τα κάτω.

Κατ´αρχήν να πούμε ότι οι εκλογές αυτές ανέδειξαν πολλούς νικητές. Αλλά και οι φαινομενικώς ηττημένοι, κερδισμένοι πρέπει να θεωρούνται, γιατί έκαναν μία εντυπωσιακή παρουσία και προστατεύτηκαν από τα χειρότερα. Και όπως λέει και ο Μακρυγιάννης, τον οποίο συχνά επικαλείται ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος, «ο ηττημένος αν είναι τίμιος και αξιοπρεπής και πέσει με το κεφάλι ψηλά διδάσκει περισσότερο από το νικητή που έχει του κισσού το πλάνο ανέβασμα ».

Οι πρωταγωνιστές 

Ας δούμε τους πρωταγωνιστές, τα πρόσωπα που ήταν στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας.

 ?Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Μπορεί φαινομενικά να κέρδισε και τις πέντε εκλογές και να θεωρείται  νικητής, αλλά στην ουσία και κυρίως από ηθικής απόψεως είναι ο μεγάλος χαμένος, διότι ακόμη και τώρα εις τας δυσμάς του βίου του, δεν παίζει καθαρά και δεν κρατά τον Αρχιεπισκοπικό λόγο του.

Αντιθέτως φροντίζει να «αβγατίσει» η δεξαμενή των εκλεκτόρων με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Επιθυμεί αυτός που θα τον διαδεχθεί να είναι από τους δικούς του στενούς συνεργάτες και αυτό το σκοπό υπηρετεί! Αλλά η Ιεραρχία στην μετά Ιερώνυμον εποχή ας ελπίσουμε οτι δεν θα εξακολουθεί να… τρώει κουτόχορτο!

Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή τον έλεγχο της Ιεραρχίας. Το σημαντικό όμως, είναι ότι κατάφερε να διατηρήσει και το περιβάλλον του  ενωμένο. Η εντύπωση που επικρατούσε προεκλογικά ότι δήθεν διασπάστηκε και θα υπάρξουν διαρροές αποδείχθηκε σκόπιμη φλυαρία προερχόμενη από κύκλους που το επεδίωξαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο Αρχιεπίσκοπος τους έχει δεμένους γερά στο άρμα του. Και ξέρει ότι δεν μπορούν να «ξενοκοιτάξουν»!

Αν ο Αρχιεπίσκοπος έχανε στην εκλογή της Καστοριάς για την οποία έδωσε σκληρή μάχη, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα για όλους, γιατί η ταραχή θα ήταν μεγαλύτερη και θα άγγιζε και δυνάμεις εντός του Αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος!

Το ίδιο ισχύει και για το Περιστέρι. Αφού «περιέπαιξε» την Ιεραρχία με ανυπόστατες φήμες για μεταθετό, κατέληξε τρεις μέρες προ της εκλογής στον υποψήφιο που θεώρησε ότι θα τύχει της καθολικής αποδοχής από την Ιεραρχία. Και επαληθεύτηκε. Αλλά δεν ήθελε μόνο να κερδίσει στην Καστοριά και στο Περιστέρι αλλά να συντρίψει τους αντιπάλους, αυτούς που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να του πάνε κόντρα.

Και εννοούμε τους Σεβ. Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο. Έβγαλε απο την κούρσα τους εκλεκτούς των από την πρώτη ψηφοφορία του Τριπροσώπου και δεν τους άφησε ούτε καν να ελπίζουν σε ένα ντέρμπι.

Για την Μητρόπολη Λαγκαδά ακολούθησε το παλιό γνώριμο σχέδιο της… κοροϊδίας. Έδωσε την ελπίδα στον ταλαίπωρο Σεβ.Βρεσθένης κ.Θεόκλητο ότι θα εκλεγεί Λαγκαδά και από την παραμονή τόσο ο ίδιος ο  Αρχιεπίσκοπος όσο και τα φερέφωνα του άρχισαν να τον προετοιμάζουν για την ήττα. Ήταν η στιγμή που η Αρχιγραμματεία άρχισε να μοιράζει ψηφοδέλτια στους Γέροντες Αρχιερείς με ανάλογο περιεχόμενο. Το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο αλλά το ερώτημα παραμένει: γιατί να κοροϊδέψεις έναν άνθρωπο αφού μπορούσες να κερδίσεις και χωρίς αυτή την ατιμωτική για την προσωπικότητα ενός Ιερωμένου πράξη; Απλά γιατί τους ικανοποιεί ο διασυρμός και ο εξευτελισμός του αντιπάλου. Πολύ χριστιανικό, δεοντολογικό και ανθρώπινο!!!

Αν είχαν συσπειρωθεί όλοι οι Ιεράρχες στη νίκη του Βρεσθένης για τον Λαγκαδά σίγουρα θα κέρδιζαν μετά  και την Καστοριά και το Περιστέρι αλλά η πρώτη ήττα έφερε τις υπόλοιπες ως χιονοστιβάδα.

Οι νικητές των εκλογών 

?Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Πλάτων 

Οι εκλογές αυτές τα είχαν όλα. Η αύρατου αειμνήστου Επισκόπου Τράλλεων Ισιδώρου ήταν όλες τις μέρες της Ιεραρχίας μέσα στην αίθουσα. Μόνο καλό έκανε πάντα αυτός ο άνθρωπος και δεν ζητούσε τίποτα για τον ίδιο. Η προαγωγή του Πλάτωνα είναι και δικό του έργο. Ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων εξελέγη, διότι περίμενε και αυτός πολλά χρόνια να αποκατασταθεί, αλλά και γιατί  μέτρησε ότι ήταν αγαπητός  φίλος του προκατόχου του Ιωάννη, ο οποίος φρόντισε να τον βοηθήσει να θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για την Μητρόπολη Λήμνου προ διετίας. Μεγάλη παρρησία όμως πρέπει να έχει στον Ουρανό ο μακαριστός Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος, (ο αγαπημένος μας) αφού αξιώνεται να καμαρώνει από την Θριαμβεύουσα Εκκλησία δύο παιδιά του Μητροπολίτες και μάλιστα την ίδια μέρα! Κοντά στον ανιψιό του Πλάτωνα και ο νέος Κιλκισίου Βαρθολομαίος αγαπημένο πνευματικό παιδί του Ισιδώρου.

Τελικά ο Μακαριώτατος μπορεί και συγχωρεί μερικές φορές, αφού ξέχασε τι του έκανε ο Ισιδωρος στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές του 1998. Ο αείμνηστος Ισίδωρος ήταν και εργαζόταν υπέρ του Χριστοδούλου και τον έβριζε τότε το πρωτοπαλίκαρο του τότε Θηβών, ο θλιβερός και καταθλιπτικός πρώην. Έχει η ζωή γυρίσματα. Ο Πλάτων  αυτή τη φορά άντλησε ψήφους από όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, αλλά και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος συγκαταλέγονται σε αυτούς που τον στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις για να είναι πρώτος στο Τριπρόσωπο.

 ?Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος

Χωρίς μεγαλοστομίες και φλυαρίες, πράος, ταπεινός και αθόρυβος ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος με την εκλογή του απέδειξε πως αρκεί να έχεις ισχυρό Γέροντα, όπως είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος για να κινήσει τις διαδικασίες και να σε εκλέξει. Ο έτερος υποψήφιος για την Καστοριά μπορεί να βασίστηκε και αυτός στον Γέροντα του Κοζάνης Παύλο αλλά δεν είχαν μαζί τους τον Αρχιεπίσκοπο για να δώσει στην Ιεραρχία κατεύθυνση.

?Ο νεοκλεγείς Μητροπολίτης Κιλκισίου Βαρθολομαίος

Αν το έτος 2021 ήταν για όλους μας έτος δυσκολιών για τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο αποδείχθηκε η χρονιά του. Επωμίστηκε όλο το βάρος του εορτασμού της επετείου της Παλιγγενεσίας και κατηύθυνε αποτελεσματικά όλες τις Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις. Ο Βαρθολομαίος υπερψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Ιεραρχίας και κυρίως από τη νέα γενιά Ιεραρχών. Η εκλογή του ήταν αποτέλεσμα μυστικών και φανερών διεργασιών του Αρχιεπισκόπου και Ιεραρχών του περιβάλλοντος του. Ο Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την υποψηφιότητα και μάλιστα σε μια εποχή που ο Αρχιεπίσκοπος διαπίστωσε προσωπικά τις ικανότητες και τα προσόντα του Βαρθολομαίου. Πνευματικό ανάστημα του Γέροντος Τράλλεων Ισιδώρου και χειροτονία του. Άφησε την όμορφη Θεσσαλονίκη και τον ακολούθησε στην Αθήνα και δεν του βγήκε σε κακό. Αναλαμβάνει μια πολύπαθη και ταλαιπωρημένη Μητρόπολη, η οποία από την εποχή του Αποστόλου αρχικά και στη συνέχεια του Εμμανουήλ  έχει περάσει από σαράντα κύματα. Ο Βαρθολομαίος ακάματος εργάτης του Ευαγγελίου θα στοχεύσει στη νέα γενιά και θα μεταδώσει το όραμα του. Ο Βαρθολομαίος θα χειροτονηθεί το Σάββατο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Με την εκλογή του σε Μητροπολίτη επαναποκτά  η Εκκλησία της Ελλάδος τον Βαρθολομαίο της,μετά την Κοίμηση προ επταετίας του Γέροντος Μεγάρων Βαρθολομαίου Κατσούρη.

 ?Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος 

Ολοι παραδέχονται ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό κληρικό, που η εκλογή του έρχεται να προσθέσει ειδικό βάρος και αξία στην Εκκλησία της Ελλάδος. Η εκλογή του Γρηγορίου είναι και ένα μήνυμα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο που είχε τόσα χρόνια τον Γρηγόριο στις υπηρεσίες του και δεν τον προήγαγε αλλά προτίμησε να δώσει τις καλύτερες επαρχίες του Θρόνου σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα και να θερίζει τώρα δυστυχώς, θύελλες. Ο Γρηγόριος υπήρξε στέλεχος της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας και Πρωτοσύγκελλός της επί Μητροπολίτη Ιερεμία, αυτού του καλού και σημαντικού Ιεράρχη που το ισχυρό κατεστημένο του Φαναρίου φέρθηκε με αρνητική διάθεση πατρολοίου και τον εξομβέλισε στην Άγκυρα για να κάνει Γαλλίας τον Εμμανουήλ και να τα διαλύσει όλα. Κι όταν οι Ρωσόφωνες ενορίες του Παρισιού προέκριναν με 95% τον Γρηγόριο για να προαχθεί σε Μητροπολίτη και να τις αναλάβει ο Εμμανουήλ και πάλι έβαλε το χεράκι του και έγινε ο Ιωβ.

Και σήμερα; Έφυγαν όλες οι ενορίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και πήγαν στη Ρωσία. Τόσο καλά!

Αυτόν λοιπόν, τον άξιο κληρικό και κατά κοινή ομολογία σπουδαίο πανεπιστημιακό καθηγητή, επιστράτευσε ο Ιερώνυμος για να αναλάβει την δεύτερη πολύπαθη Μητρόπολη. Και ελπίζουμε ότι αν επιδοθεί απερίσπαστος στο έργο του και δεν δέχεται πιέσεις και παρεμβάσεις από εξωγενείς παράγοντες θα κάνει θαύματα. Γαλουχημένος από μεγάλους γέροντες και παραδοσιακούς Ιεράρχες αναμένεται ότι θα φέρει τον αέρα της γνήσιας ορθοδόξου Παραδόσεως σε μια Μητρόπολη με πολλές δυσκολίες. Η προίκα που άφησε ο Γέρων Περιστερίου Χρυσόστομος και ο άτυχος Κλήμης που δεν χάρηκε την Αρχιερωσύνη του  είναι μεγάλη( μιλάνε για 15 εκ) για να γίνει σπουδαίο έργο, στην μεγαλύτερη εργατούπολη του Λεκανοπεδίου. Ιδού λοιπόν υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν. Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος θα χειροτονηθεί την Κυριακή στον Καθρεδρικό Ναό Αθηνών και θα μεταδοθεί από την ΕΤ2.

?Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιος  

Η Μητρόπολη αυτή κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου εξαιτιάς της Αμοργού. Χάρη στον παπά Θωμά Συνοδινό τη γνωρίσαμε και χάρη στον Χριστόδουλο την αγαπήσαμε μετά από τόσα καλοκαίρια που περάσαμε εκεί! Η Παναγία Χοζοβιώτισα με… στοιχειώνει γιατί εκεί σε μια λειτουργία με τον Χριστόδουλο παρ´ ολίγο να αφήσω την τελευταία μου πνοή και σώθηκα ως εκ θαύματος! Η θεία Πρόνοια τα έφερε έτσι και εξελέγη ο Αμφιλόχιος ένας άξιος  κληρικός που αγαπάμε και αγωνιζόμαστε από χρόνια για την προαγωγή του. Ο αείμνηστος Γρεβενών Σέργιος τον ήθελε διάδοχο του στα Γρεβενά και είχαμε και φωνητικό ντοκουμέντο που να το λέει.

Αλλά τα «μαγειρεία» της Αγίας Φιλοθέης μας απέτρεψαν να το παρουσιάσουμε γιατί ήθελαν την προαγωγή του π. Χριστοφόρου Κολοκυθά που εμείς δυστυχώς πολεμήσαμε. Και είδαμε τα χειρότερα. Μάλιστα μας διαβεβαίωναν ότι ο Αμφιλόχιος θα πάει κάπου καλύτερα και πολύ σύντομα και πέρασαν εφτά χρόνια από τότε. Ο Αμφιλόχιος είχε την υποστήριξη όλης της Ιεραρχίας και όπου αν ήταν υποψήφιος θα πήγαινε πολύ καλά. Και στην τελική  ψηφοφορία το 61 που πέτυχε θα μπορούσε να ήταν 71, αν δεν έμπαινε σφήνα ο Μαντινείας Αλέξανδρος με τον Πρωτοσύγκελλό του όχι για να ανατρέψει την εκλογή Αμφιλοχίου, αλλά για να εγγράψει ισχυρή υποθήκη για επερχόμενη εκλογή. Περιμένετε και θα το δείτε οσονούπω. Έτσι ύπουλα εργάζονται πάντα αυτοί! Ο Αμφιλόχιος νέος και ορεξάτος καθώς είναι θα κάνει την  διαφορά και θα παράξει έργο ζηλευτό. Και θεωρείται  βέβαιο  οτι θα είναι κοντά στον Γέροντα προκάτοχο του  του Επιφάνιο σε ό,τι και αν χρειαστεί! Στον Γέροντα που δίδαξε ήθος και γνήσια ορθόδοξη Εκκλησιολογία προς ανεπίδεκτους μαθήσεως. Ο Θήρας Αμφιλόχιος θα χειροτονηθεί στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών την Δεύτερα 18 Οκτωβρίου,ανήμερα του Αγίου και Ευαγγελιστού Λουκά.

?Πριν παρουσιάσουμε τους ηττημένους των εκλογών με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πούμε ότι υπάρχουν και έμμεσοι νικητές σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση!

?Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος 

Δυναμικός Ιεράρχης και μεγάλος Θεολόγος αλλά με δύσκολο χαρακτήρα. Από καιρό ήθελε να προωθήσει τον Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο και όταν είδε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην Καστοριά, πήρε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το “χρίσμα” για τον υποψήφιό του. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος  βγαίνει κερδισμένος απ´αυτή την διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά που επεχείρησε να προωθήσει δικό του άνθρωπο για το ανώτατο εκκλησιαστικό αξίωμα και τα κατάφερε με την πρώτη και χωρίς δυσκολία. Έχοντας την εύνοια του Αρχιεπισκόπου έθεσε ισχυρή υποψηφιότητα για τον  Πρωτοσύγκελλο του και η Ιεραρχία παρά τις παλινωδίες των πρώτων ημερών τον υπερψήφισε. Ο Αρχιεπίσκοπος όχι μόνο το αποδέχθηκε αλλά και αγωνίστηκε σκληρά για την υποψηφιότητα του Καλλινίκου και αποδυνάμωσε την απειλή που υπήρχε από την επίσης ισχυρή υποψηφιότητα του Αρχιμ. Χριστοφόρου Αγγελοπούλου, Πρωτοσυγκέλλου του Σεβ. Κοζάνης Παύλου. Και αυτό το κατάφερε φέρνοντας στην πλευρά  του Αρχιερείς που έβλεπαν με συμπάθεια τον Χριστοφόρο και ήταν έτοιμοι να τον ψηφίσουν.

-«Είσαι μαζί μας και στους πέντε;» ρωτούσε τους Αρχιερείς. Και συμπλήρωνε. «Τον Καλλίνικο να ψηφίσεις στην Καστοριά έ»; Και το αποτέλεμα που επετεύχθη αποδεικνύει ότι ο Αρχιεπίσκοπος έκανε καλά τη δουλειά του!

?Ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος 

Ο Αρχιεπισκοπικός διάκονος π.Ιωάννης που δεν είναι ιδιαίτερα φλύαρος, την ημέρα των εκλογών είπε στον Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητο ότι αν είχες δύο ακόμη Αρχιερείς να ενδιαφέρονται για σένα όπως ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος θα έβγαινες παμψηφεί!

Πράγματι, ο Σεβ. Σερρών σήκωσε όλο το βάρος της υποψηφιότητας Θεοκλήτου.

Ανασκουμπώθηκε και κατάφερε να φέρει κατά την εκλογική διαδικασία της Μητρόπολης Λαγκαδά δεύτερο τον Βρεσθένης Θεόκλητο ο οποίος για μια ακόμη φορά θυσιάστηκε στο Κολοσσαίο της Αρχιεπισκοπικής αλαζονείας. Ο Θεολόγος σταθερός στη γραμμή του, έφτασε μόνος μέχρι το τέλος και δίδαξε Αρχιερατική συνέπεια, λεβεντιά και ήθος. Ο Θεόκλητος ψηφίστηκε στο τέλος από ελάχιστους Χριστοδουλικούς και από Αρχιερείς, οι οποίοι δεν είχαν καμία υποχρέωση στον Μακαριστό Πρωθιεράρχη γιατί επέβλεπαν την αδικία που γίνεται. Όποιος έχει ήθος δεν χρειάζεται φερέφωνο για να του το υπενθυμίζει.

?Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ

Αν έχεις βλέψεις για την επόμενη μέρα και οι πέντε στους πέντε ή έστω οι τέσσερις στους πέντε είναι μαζί σου τότε δικαιούσαι να λες «πάμε  καλά»! Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ υπήρξε εισηγητής για τους τρείς εκ των πέντε Ιεραρχών αλλά και οι άλλοι δύο είναι κοντά του αφού αγωνίστηκε ανοιχτά για την εκλογή τους. Ο κ. Γαβριήλ είναι εκ των πλέον εμπίστων και αφοσιωμένων Μητροπολιτών στον Αρχιεπίσκοπο και κινεί τα νήματα της εξουσίας άλλοτε κρυφά και διακριτικά και άλλοτε φανερά. Έχει αγαστή συνεργασία με τον Σεβ. Σύρου Δωρόθεο, εκ των φερόμενων δελφίνων για την επόμενη μέρα και οι πληροφορίες τους φέρουν ότι έχουν συνάψει άριστη συνεργασία και ο,τι και αν γίνει στην μετά Ιερώνυμο εποχή, θα τους βρει  να δίνουν τη μάχη μαζί. Και οι δύο είναι  συνομιλητές με το Μαξίμου στην παρούσα περίοδο.

?Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος 

Οι  δύο προαναφερόμενοι Ιεράρχες έχουν ανύπαρκτες σχέσεις με τον έτερο ισχυρό Ιεράρχη, ο οποίος θεωρείται επίσης υποψήφιος για την επόμενη ημέρα. Πρόκειται για τον Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος όπως εγράφη, μπορεί να μην κέρδισε τίποτα από τους νεοεκλεγμένους κέρδισε όμως σε μπέσα και ήθος μεταξύ όλων των Αρχιερέων, δεδομένου ότι όλοι τους μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την στάση του. Ενώ ήξερε και έβλεπε ότι ακόμη κι οι πλέον κολλητοί του Ιεράρχες πρόδιδαν τον λόγο και τις υποσχέσεις που είχαν δώσει  για να κάνουν το χατήρι του Αρχιεπισκόπου, εκείνος έμεινε σταθερά προσηλωμένος σε αυτό που εξ αρχής πρέσβευε και προσδοκούσε. Και η στάση αυτή θα του βγει σε καλό. Αφού κι εγώ τον επαινώ (!) και τον ενθαρρύνω να παραμείνει σε αυτή τη γραμμή!  Φαντασθείτε… !Το καλό και το έντιμο ευλογείται και επιβραβεύεται.

Οι ηττημένοι  των εκλογών 

Είπαμε ότι οι εκλογές δεν είχαν νικητές και ηττημένους, αλλά αυτοί που κατέλαβαν τους θρόνους είναι διπλά νικητές. Οι υπόλοιποι έκαναν μια αξιοπρεπή παρουσία και πολύ σύντομα θα ξαναδοκιμάσουν. Αυτή τη φορά και με Αρχιεπισκοπικό χρίσμα για να έχουν βέβαιη τη νίκη.

?Ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος

Μπορεί να κυριαρχεί η εντύπωση, ότι βγήκε ηττημένος από την όλη διαδικασία και τούτο διότι από «απόλυτο φαβορί»  (όπως του έλεγαν οι της Αρχιεπισκοπικής αυλής) κατέληξε δεύτερος. Αλλά στις εκλογές που υπάρχει κάλπη δεν μπορείς να είσαι ποτέ βέβαιος για το αποτέλεσμα.

Εντούτοις, εξήλθε της διαδικασίας ενισχυμένος ως προς την διατήρηση σοβαρών δυνάμεων εκ 18 εντίμων Ιεραρχών έως το τέλος. Βγήκε ενισχυμένος από  την εκλογική αυτή διαδικασία, γιατί συμμετείχε έντιμα σε  έναν ανέντιμο αγώνα μόνος του, εναντίον όλων, και κατάφερε ένα ικανοποιητικό  αποτέλεσμα.

Ήλθε αντιμέτωπος με όλο το κατεστημένο,το οποίο τον κοροίδεψε για δεύτερη φορά. Και απέδειξε με την στάση αυτή  ότι έχουμε Ιεράρχες με ήθος και ανθρωπιά αλλά μένουν εκτός Ιεραρχίας γιατί δεν τους θέλουν οι άλλοι.  Οι Αρχιερείς ναί, πρέπει να είναι ευγνώμονες στον ευεργέτη τους Αρχιεπίσκοπο, αλλά δεν πρέπει να είναι πάντα πειθήνια όργανα του  και νενέκοι! Ενίοτε πρέπει να υψώνουν το ανάστημα και  να έχουν τη δική τους άποψη και φωνή αλλιώς η Εκκλησία θα συρρικνωθεί ακόμη πιο πολύ. Τα σημεία των καιρών πολλά αλλά δεν τα βλέπουν! Το μόνο που τους ενδιαφέρει πολλούς εξ αυτών δυστυχώς  είναι το αρρωστημένο εγώ τους. Το βλέπετε άλλωστε. Δεν χρειάζεται να σας το αναλύσω!

?Ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος 

Μέχρι την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, που ξεκίνησε τις εργασίες της η Ιεραρχία ο Αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος  θεωρείτο το μεγάλο φαβορί και ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας. Όταν όμως άρχισαν οι διεργασίες και ο Αρχιεπίσκοπος καλούσε τους Ιεράρχες έναν-έναν στον τρίτο όροφο της Πτέρυγας στην οποία βρίσκεται το Αρχιεπισκοπικό διαμέρισμα στην Μονή Πεντέλης, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει ορατά υπέρ του Καλλινίκου, ο οποίος είχε εξ αρχής το Αρχιεπισκοπικό χρίσμα. Ο π. Χριστοφόρος είναι ένας άξιος κληρικός και με πολλές συμπάθειες στην Ιεραρχία. Έδωσε έναν έντιμο και αξιοπρεπή αγώνα στηριζόμενος στον Γέροντα του Σεβ. Κοζάνης Παύλο, πρόβλησις του οποίου υπήρξε η υποψηφιότητα του.  Θα είναι τυχερή η επαρχία που θα τον αποκτήσει ως ποιμενάρχη σε επόμενη ή μεθεπόμενη  εκλογική αναμέτρηση.

?Ο Αρχιμ. Νικόλαος Γιαννουσάς

Με τη μοναχική σιωπή του υπέμεινε πολλές συκοφαντίες μετά τον θάνατο του Γέροντα του Σεβ.Καστορίας Σεραφείμ. Και με το ξεχωριστό ήθος του,απέδειξε καθ´ όλη την προεκλογική διαδικασία ότι αυτή η απόκοσμη ποιότητα κληρικών μας που προέρχονται από τις πνευματικές κυψέλες Γερόντων του ήθους και του επιπέδου του Σεραφείμ, δεν  είναι εύκολο πάντα να περάσουν την πόρτα της Ιεραρχίας. Ο αδελφός του Αθανάσιος τα κατάφερε να εκλεγεί Σισανίου γιατί είναι πιο ήπιος χαρακτήρας. Έχουμε να διανύσουμε πολλά έτη φωτός μέχρι να συμβεί και αυτό. Ο π. Νικόλαος  έκανε την προσπάθειά του και δίδαξε με το παράδειγμά του.

?Ο Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος 

Αν έχεις τύχη διάβαινε… Αποτελεί την μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Μόνος χωρίς Γέροντα τόλμησε να πει “είμαι και εγώ εδώ και εκπροσωπώ όλους τους ορφανούς αδελφούς μου που προσπαθούμε να δούμε μια άσπρη μέρα χωρίς Γέροντα”. Και έφερε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που ακόμη συζητείται. Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος λέει δεν το πίστευε όταν άκουσε να το ανακοινώνουν. Το θέμα είναι να μη μείνει σε αυτό αλλά να  αξιώσει και κάτι άλλο σε επόμενες εκλογές! Αλλιώς η προσπάθεια του θα μείνει στην ιστορία ως ένα πυροτέχνημα.

?Ο Αρχιμ. Καλλίνικος Νικολάου 

Αν εκλεγόταν  και ο Αρχιμ. Καλλίνικος Νικολάου η Ιεραρχία θα είχε στις τάξεις της 4 Αρχιερείς  με το ίδιο όνομα. Πολλοί το θεωρούν ως ευλογία εξαιτίας του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Καλλινίκου,Επισκόπου Εδέσσης ή  ως μήνυμα εκ του τάφου του Γέροντος Πειραιώς Καλλινίκου ώστε κάθε φορά που ακούνε το όνομα αυτό να τον …θυμούνται και να κάνουν τον Σταυρό τους. Η προσπάθεια του Αρχιμ. Καλλινίκου Νικολάου στηρίχτηκε στον Γέροντα του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος βιάστηκε να κατεβάσει τον δεξιό του βραχίονα στο Περιστέρι μολονότι είχε πάρει Αρχιεπισκοπική υπόσχεση για άλλη Μητρόπολη. Ο Σεβ. Καισαριανής θέλησε να δοκιμάσει έστω και αν αρχικά ακουγόταν για το Περιστέρι ο Σεβ. Φαναρίου Αγαθάγγελος -Ιεράρχη που ο ίδιος πρόταξε για την Μητρόπολη Φθιώτιδος κόντρα στον τότε επίσημο υποψήφιο Επίσκοπο Θεσπιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρθηκε με την γνωστή… τακτική του ρίχνοντας το μεταθετό, ώστε να θολώσει τα νερά και να γλυκάνει όσους ονειρεύονται το μεταθετό. Και ολίγον προ της εκλογής, έριξε τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά. Στο ταξίδι που έκανε στη Λήμνο λέγεται ότι το αποφάσισε  και το είπε  στην Ιεραρχία την δεύτερη μέρα των συνεδριάσεων με τον γνωστό τρόπο μέσω των Ιεραρχών που ανήκουν στον στενό πυρήνα του. Και η Ιεραρχία το αποδέχθηκε και το επιβράβευσε. Ο Αρχιμ. Καλλίνικος Νικολάου είναι βέβαιο ότι θα προαχθεί σε επόμενη αναμέτρηση. Εξάλλου είναι ακόμη φέρελπις νέος στην ηλικία.

?Ο Επίσκοπος Τεγέας Θεόκλητος 

Θα μπορούσαμε να τον έχουμε στους  «νικητές» της εκλογικής διαδικασίας με τον τρόπο που έγινε η πρόβλησις του από τον Γέροντα του Μαντινείας Αλέξανδρο στο παρά πέντε.  Χωρίς να ακουστεί καθόλου όλες τις προηγούμενες ημέρες κατάφερε σε μια ημέρα να συγκεντρώσει 13 ψήφους στο Τριπρόσωπο και  πέντε στο Μονοπρόσωπο. Μπορεί να μην του εξασφάλισαν την  εκλογή του αλλά  ανήκει στους αξιοπρεπώς ηττημένους. Όταν τον Μάρτιο του 2019 προτάθηκε ο τότε Αρχιμ. Θεόκλητος Ντούλιας για βοηθός Επίσκοπος,από τον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο (τον μεγαλύτερο πιστό υποστηρικτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και εχθρό του Μακαριστού Χριστοδούλου και ας υποκρινόταν μπροστά του)  οι φήμες έλεγαν ότι θα παραμείνει Επίσκοπος και δεν φιλοδοξεί κάτι περισσότερο.Πλην όμως φαίνεται ότι αυτό άλλαξε.Αφού έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι σκέφτηκαν γιατί όχι; Πότε θα μας ξαναδοθεί τέτοια ευκαιρία; Η αιφνίδια κάθοδος του Επισκόπου Τεγέας Θεοκλήτου ως υποψηφίου για την Μητρόπολη Θήρας με κινήσεις και διεργασίες αποκλειστικά  του Μητροπολίτη Μαντινείας Αλεξάνδρου( με την άδεια και ευλογία εννοείται του Αρχιεπισκόπου)δεν έγινε για να την διεκδικήσει από τον φερόμενο βασικό υποψήφιο Αμφιλόχιο αλλά για να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ιεραρχία με μια ισχυρή υπενθύμιση. Και αυτό θα το χρησιμοποιήσει πολύ σύντομα όταν χρειαστεί να διεκδικήσει Μητρόπολη η οποία θα κενωθεί είτε με φυσικό τρόπο είτε με παραίτηση. Εδώ θα είμαστε να το ζήσουμε και αυτό!

?Όλα τα παραπάνω  διημείφθησαν στις Αρχιερατικές  εκλογές που έγιναν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου . Σε ένα κλίμα που δεν μύριζε μόνο λιβάνι. Το δε Πνεύμα το Άγιο παρίστατο εξ ανάγκης. Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αποδεκτά από όλους μας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, είχε να συγκληθεί 2,5 χρόνια. λόγω της πανδημίας. Οι εκλογές δυστυχώς επικάλυψαν τις συνεδριάσεις των προηγουμένων ημερών. Έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, οι οποίες όμως θα καταγραφούν και θα μείνουν μόνο στα Πρακτικά. Κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτές! Ίσως δεν θα έπρεπε να είναι τόσες πολλές. Αλλά δεν ξέρω γιατί κατέληξαν σε αυτό το εξοντωτικό πρόγραμμα.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με τις εκλογές, όμως δεν ακούσαμε κάποιο μήνυμα προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σαν να μην ενδιέφερε τους Αρχιερείς τίποτε άλλο από τις εκλογές! Είναι λυπηρό. Ο λαός μας έχει ανάγκη στηριγμού. Ζούμε σε δύσκολες μέρες. Σε δίσεκτα χρόνια. Ήταν τόσο δύσκολο να απευθύνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στον λαό μας; Δεν θα έπρεπε ο Μακαριώτατος να απευθυνθεί προς τον λαό μας και  να κάνει κάποια δήλωση; Αντί του μηνύματος για ενότητα μίλησε για αποτείχιση και η σύγχιση χειροτέρεψε.

Και όμως  θα μπορούσε να εκδοθεί  ένα μήνυμα από το Σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας. Να νοιώσουμε ότι είστε ενωμένοι όχι μόνο στις εκλογές αλλά σε όλα τα θέματα. Να αισθανθούμε, ότι είστε δίπλα μας, ότι αφουγκράζεστε τους αναστεναγμούς μας, ότι συμπάσχετε μαζί μας, ότι συμπαρίστασθε στην παράνοια που ζούμε, ότι… ότι…

Κανείς δεν ένιωσε την ανάγκη να το προτείνει;

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://www.exapsalmos.gr/2021/10/15/to-ichiro-minyma-ton-pente-archieratikon-eklogon-%e2%9c%94%ef%b8%8fnikites-kai-ittimenoi/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments