Επιφυλάξεις της Γαλλίας για τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna στους νέους, λόγω ανησυχιών για παρενέργειες

Ο Οργανισμός Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε, πως υιοθετεί μία πιο προσεκτική προσέγγιση για τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna, μετά από ανάλογους περιορισμούς και απαγορεύσεις στη χρήση του από τις σκανδιναβικές χώρες.

Ο γαλλικός Οργανισμός Υγείας ζητεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιπτώσεις του εμβολίου έναντι του Covid της Moderna στους νεότερους εν μέσω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες, δήλωσε στην Le Journal du Dimanche ο Dominique Le Guludec, επικεφαλής του φορέα.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη του εμβολίου» για τους νεότερους και οι αναφορές στη Σκανδιναβία αυτόν τον μήνα «μας έκανε να αλλάξουμε στρατηγική», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού υγειονομικού οργανισμού.

Ο οργανισμός έχει επίσης συστήσει να μην χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο ως ενισχυτικό για ηλικιωμένους έως ότου λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Ισλανδία σταμάτησε εντελώς τη χρήση του

Υπενθυμίζεται, πως στις 9 Οκτωβρίου η Ισλανδία προστέθηκε στη λίστα των χωρών, που σταματούν τη χρήση του εμβολίου της Moderna έναντι του Covid, λόγω αναφορών από τις σκανδιναβικές χώρες για σοβαρές παρενέργειες μεταξύ αυτών της μυοκαρδίτιδας.

Η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Νορβηγία έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της Moderna έχοντας τις ίδιες ανησυχίες. Η Ισλανδία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω απαγορεύοντας εντελώς τη χρήση του εμβολίου.

«Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχαν αναφορές από τις σκανδιναβικές χώρες σχετικά με την αυξημένη συχνότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Moderna, σε βαθμό μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο της Pfizer», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας της Ισλανδίας.

Το σκανδιναβικό μέτωπο

Η Σουηδία περιόρισε τη χρήση του εμβολίου της Moderna στις 6 Οκτωβρίου για όσους γεννήθηκαν πριν από το 1991.

«Τόσο η μυοκαρδίτιδα όσο και η περικαρδίτιδα συχνά υποχωρούν μόνες τους, χωρίς να προκαλούν διαρκή προβλήματα, αλλά τα ύποπτα συμπτώματα πρέπει να αξιολογηθούν από γιατρό σε … κέντρο υγείας ή στα επείγοντα περιστατικά», ανέφερε ο οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι «ιατρική περίθαλψη και παρακολούθηση στο νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις ».

Η Νορβηγία και η Δανία έχουν συστήσει το εμβόλιο Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Στην Ισλανδία, συνιστάται μόνο το εμβόλιο της Pfizer για την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών. Η Φινλανδία στις 7 Οκτωβρίου διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της Moderna για άνδρες κάτω των 30 ετών. Αυτή η απόφαση ήρθε μια μέρα αφότου η Σουηδία και η Δανία σταμάτησαν τη χρήση του εμβολίου για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας, η Ισλανδία χρησιμοποιούσε το εμβόλιο Moderna σχεδόν αποκλειστικά για ενισχυτική δόση για όσους υπεβλήθησαν στο μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Επίσης χρησιμοποιούσε το εμβόλιο της Moderna ως ενισχυτικό για εμβολιασμούς ηλικιωμένων και ανοσοκατεσταλμένων, που είχαν λάβει δύο δόσεις.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περισσότερο από το 75% του πληθυσμού της Ισλανδίας έχει εμβολιαστεί πλήρως έναντι του ιού και στη χώρα έχουν πεθάνει μόλις 33 άνθρωποι από την αρχή της πανδημίας.

Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

Από την πλευρά της, η Moderna, ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερη για τις αποφάσεις των σουηδικών και των δανέζικων ρυθμιστικών αρχών.

«Αυτές είναι συνήθως ήπιες περιπτώσεις και τα άτομα τις περισσότερες φορές αναρρώνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από μια συνηθισμένη θεραπεία και ξεκούραση.

Ο κίνδυνος της μυοκαρδίτιδας αυξάνεται σημαντικά για αυτούς που μολύνονται με Covid – 19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας», επισήμανε.

Οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν επίσης τονίσει ότι τα οφέλη από τα εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, τα οποία χρησιμοποιούν η Moderna και η Pfizer-BioNTech για την αποφυγή της μόλυνσης με κορωνοϊό, υπερτερούν των κινδύνων.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/593529/epifylakseis-tis-gallias-gia-ti-xorigisi-tou-emvoliou-tis-moderna-stous-neous-logo-anisyxion-gia-parenergeies

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments