Παυλάκης: Η «Δέλτα» δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό-Λινού: Μάσκες και αποστάσεις από όλους και παντού-Γκίκας: Ίσως προωθηθούν πιο αυστηρά μέτρα-Εξαδάκτυλος: Να αναλάβουν οι ανεμβολίαστοι τις ευθύνες τους-Βορίδης: Έχουμε βάλει στο επίκεντρο τις εκκλησίες, δεν είδα ανησυχία για τις πορείες

Γιώργος  Παυλάκης: Η «Δέλτα» δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη και με ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό, προειδοποίησε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος ζήτησε να επιβληθούν περιορισμοί για να μπει ένα «φρένο» στη διασπορά.

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται» επεσήμανε στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως θα ανακοπεί μόνο εάν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές.

Αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα σημείωσε και επεσήμανε πως οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να ανασχέσουν το πανδημικό κύμα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας» σημείωσε.

Επεσήμανε, παράλληλα, πως το κύμα αυτό συντηρείται και από ανεμβολίαστους και από εμβολιασμένους δηλώνοντας, χαρακτηριστικά, πως «το «Δέλτα» δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό».

Επέκρινε, δε, τις συνεχείς δηλώσεις περί «επιδημία των ανεμβολίαστων» σημειώνοντας πως «αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό».

Καταλήγοντας πρότεινε σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως το κλείσιμο μπαρ, ενώ είπε ότι σε ρεβεγιόν εκτός εάν αφορούν εμβολιασμένους που έχουν υποβληθεί σε rapid test την ίδια ημέρα.

Αθηνά Λινού: Μάσκες και αποστάσεις από όλους και παντού άμεσα

Για μία ακόμη φορά προέβαλε τα μέτρα ατομικής προστασίας ως μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

«Θα χρειαστεί άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας, αποστάσεις και αερισμός χώρων για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, παιδιά. Να σταματήσουμε την διασπορά», τόνισε η κα Λινού, γιατί «ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός αλλά ακόμη κι αν εμβολιάζαμε όλους σήμερα, θα περάσει ενάμισης μήνας για να έχουμε αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό. Επομένως δεν αρκεί».

Παράλληλα, συνέχισε, απαιτείται μείωση πληρότητας στους χώρους που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι, στην εστίαση, την άθληση, την ψυχαγωγία, το λιανεμπόριο, να μειωθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε αυτά. Μπορεί να αυξηθούν οι ώρες, να λειτουργούν με τη σειρά και λιγότερους κάθε φορά -και πολύ αυστηρή τήρηση απόστασης και μάσκας. Δεν θα μπορέσουμε διαφορετικά να ελέγξουμε την πανδημία. Ήδη, μικρός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 15%-20%. Ναι, είναι οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αλλά είναι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας. Και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εφαρμογή πλήρους lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κα Λινού είπε ότι «αυτό είναι το τελικό μέτρο, εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη τα προηγούμενα. Ας δοκιμάσουμε πρώτα όλα τα άλλα άμεσα. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και 2-3 εβδομάδες. Ας το κάνουμε σήμερα, αύριο. Αν δεν ελέγξουμε την κατάσταση τότε θα χρειαστεί lockdown.

Υπογράμμισε μάλιστα για τα lockdown ότι «είχαμε και την αρνητική εμπειρία με την ενδοοικογενειακή διασπορά, τον περυσινό χειμώνα … θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό που λέμε “φούσκα”, να διαλέξουμε από τώρα 2-3 οικογένειες, να περάσουμε μαζί».

Εξάλλου, αναφερόμενη στα σχολεία η κα Λινού πρότεινε ένα σύστημα test-and-stay. Όταν δηλαδή εντοπίζεται ένα κρούσμα, αμέσως ελέγχονται τα παιδιά που κάθονται κοντά. Αυτό απαιτεί να έχουν χωριστεί σε μικρότερες σταθερές ομάδες, στην τάξη και εκτός. «Αν υπάρξουν κρούσματα σε 2-3 τμήματα, ακόμη κι αν είναι λίγα, κλείνει το σχολείο, όχι στο 50%+1, είναι πολύ αργά πλέον. Θα έπρεπε να είναι 10%+1, αν νοσήσουν 2-3 παιδιά να κλείνει το τμήμα».

Αχιλλέας Γκίκας: Ίσως προωθηθούν πιο αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν νέα δεδομένα ακόμα και στην κυκλοφορία μετά τα μεσάνυχτα

H πορεία της Κρήτης όσον αφορά την πανδημία βρίσκεται αυτή τη στιγμή δύο εβδομάδες πίσω σε σχέση με την υπόλοιπή χώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο κορωνοιό Αχιλλέα Γκίκα που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Αυτή τη στιγμή, είναι ζητούμενο η τήρηση των μέτρων, με τον καθηγητή να μην αποκλειεί το ενδεχόμενο για στοχευμένα πιο αυστηρά μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν νέα δεδομένα ακόμα και στην κυκλοφορία μετά τα μεσάνυχτα. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί στο τραπέζι η πιθανότητα ενός καθολικού lockdown.

Παράλληλα το μέλος της επιτροπής έκανε λόγο και για ένα καθολικό testing και των εμβολιασμένων τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Εξαδάκτυλος: Να αναλάβουν οι ανεμβολίαστοι τις ευθύνες τους

Την πρόταση του να αναλάβουν ένα μέρος των δαπανών για την νοσηλεία τους οι ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοϊού πολίτες, επανέλαβε εμμέσως ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους όσοι δεν εμβολιάζονται».

«Αν συνεχίσουμε έτσι, θα βρεθούμε ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων, που το δημόσιο σύστημα θα καλύπτει όλους τους ασθενείς με κοροναϊό, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ πολίτες, επίσης ανεξαρτήτως εισοδήματος, αν έχουν χρήματα ή αν χρειαστεί θα δανείζονται, για να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πχ. για ένα κάταγμα», πρόσθεσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Τόνισε δε πως «δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του ΕΣΥ ούτε και του ιδιωτικού τομέα»

«Όλοι είμαστε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και επειδή δεν υπάρχει εγχειρίδιο ούτε παγκόσμια σταθερά για την αντιμετώπιση της», απάντησε στην κριτική που ασκείται και προς τους ειδικούς για την λήψη των μέτρων, αναγνωρίζοντας πως από την πλευρά των πολιτών «υπάρχει οργή, αμφισβήτηση, αγανάκτηση, υπάρχει φόβος, υπάρχει δάκρυ. Αυτή είναι η πανδημία».

Στις Εκκλησίες μπορούσε να ελεγχθεί η ύπαρξη πιστοποιητικών 

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, «εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και ο ένας λέει στον άλλον “γιατί δεν τηρείς τα μέτρα;”, θα είμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο για καιρό», τονίζοντας πάντως ότι «στις Εκκλησίες θα μπορούσε να ελεγχθεί η ύπαρξη πιστοποιητικών, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό».

«Ζούμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο εδώ και τρία χρόνια. Πρωτόγνωρη θα είναι η πανδημία και η αντιμετώπιση της μέχρι την τελευταία στιγμή. Και πριν από 100 χρόνια, στην πανδημία ισπανικής γρίπης, επίσης οι άνθρωποι κουράστηκαν από την τήρηση των μέτρων, δεν τα εφάρμοζαν το τίμημα ήταν βαρύ», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ήταν επικριτικός προς την Κυβέρνηση, σε σχέση και με την συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή των ειδικών που εισηγούνται την λήψη μέτρων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «υπάρχουν αντιφάσεις που πρέπει να αρθούν και πρέπει να αρθούν σήμερα, όπως πχ. δεν μπορεί να λέμε ότι απαγορεύεται η τηλεκπαίδευση, όπου είναι εφικτή, πχ. στα Πανεπιστήμια, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση στα κρούσματα».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σημείωσε πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα μπορέσουν να αναστείλουν τα αυξημένα κρούσματα».

Σημείωσε ακόμη πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα χορηγηθούν σε ορισμένους ασθενείς θα βοηθήσουν. Είναι 2.000 δόσεις μόνο, θα μπορούσαν να τα πάρουν όλοι, αλλά καθώς είναι τόσες λίγες δόσεις υπάρχει μια προτεραιοποίηση. Πρέπει η διαδικασία να λειτουργεί γρήγορα, διότι τα αντισώματα είναι εδώ από τις 10 του μήνα και ακόμη δεν έχουν δοθεί».

Βορίδης: Έχουμε βάλει στο επίκεντρο τις εκκλησίες, δεν είδα ανησυχία για τις πορείες

Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και τους ελέγχους στις εκκλησίες μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. «Όργανα της Πολιτείας μπορεί να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους ναούς, όπως κάνουν σε όλους τους άλλους χώρους. Οι έλεγχοι δεν είναι καθολικοί, είναι δειγματοληπτικοί» ανέφερε.

«Μου φαίνεται λίγο παράξενο να μην συζητάμε για σημεία συγχρωτισμού, όπως οι πορείες. Έχουμε βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις εκκλησίες. Αυτό μπορεί να έχει και χαρακτήρα ιδεολογικών προκαταλήψεων» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Δεν συζητάμε το lockdown»

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown. «Εμείς ως Κυβέρνηση δεν συζητάμε το lockdown, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Εγώ έχω αποκλείσει το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους, για λόγους αρχής, για λόγους δικαιωμάτων, για λόγους κατανομής του βάρους. Η Γερμανία βρέθηκε στην ανάγκη να αγοράζει κλίνες ΜΕΘ από γειτονικές χώρες, επειδή δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της. Είναι κακό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας η Γερμανία» είπε.

«Γιατί όχι στο lockdown; Όταν έχεις την λύση με το εμβόλιο, το οποίο παρέχεται δωρεάν και άμεσα την επόμενη ημέρα, όταν υπάρχει η δυνατότητα και η πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει την επιλογή του εμβολιασμού, δεν μπορείς να μην επιτρέπεις την επαγγελματική δραστηριότητα του άλλου, να μην μπορεί να συμμετέχει σε πολιτιστικά αγαθά, να μην ασκεί τα πολιτικά δικαιώματα του, για μια μικρή μειοψηφία πολιτών που επιλέγει να μην εμβολιαστεί», επισήμανε ο Μάκης Βορίδης.

«Την ευθύνη των μέτρων την έχει η Πολιτεία»

Γύρω από την συζήτηση πως πλέον δεν υιοθετούνται πλήρως οι εισηγήσεις της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για νέα μέτρα ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν διαφορετικά. Πάντοτε την ευθύνη των μέτρων την έχει η πολιτική ηγεσία, η Πολιτεία. Όμως, το πώς διαμορφώνεται κάθε φορά το κανονιστικό σχέδιο είναι άλλη συζήτηση, διότι μπορεί αυτό να γίνει με διάφορους τρόπους. Προφανώς ακούει με πάρα πολλή προσοχή η Πολιτεία τι λέει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που συνεκτιμώνται από την Πολιτεία για την τελική θέση, όπως οι ατομικές ελευθερίες, το κανονιστικό πλαίσιο, οικονομικά ζητήματα και άλλα».

Για την πιθανότητα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Βορίδης είπε πως «πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας, που λέει ότι δεν πάω σε σκληρότερο μέτρο αν υπάρχει ηπιότερο μέτρο», αναφέροντας ότι εγείρεται και ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, λέγοντας ενδεικτικά «τι θα κάνουμε; Θα βάζουμε τον άλλον με το ζόρι στο κρεβάτι, θα του τραβάμε το χέρι και θα του κάνουμε το εμβόλιο; Η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».

«Το δίλλημα δεν είναι υγεία ή οικονομία, τα μέτρα πρέπει να αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών και το θέμα είναι αν δουλεύουν τα μέτρα. Σε ότι αφορά τους αριθμούς, οι εμβολιασμοί βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μισό εκατομμύριο νέα ραντεβού για εμβολιασμούς», επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους, ο Μάκης Βορίδης είπε στον ΑΝΤ1 πως «υπάρχει μια κατηγορία τελείως γραφικών και παράλογων απόψεων που λέει “θα γίνουμε σαύρες, θα μας βάλουν τσιπάκια” κτλ και υπάρχει και μια κατηγορία που κάνει μια επιχειρηματολογία και μια στάθμιση, η οποία όμως είναι εσφαλμένη, ότι “εγώ είμαι σε καλή κατάσταση, δεν θα νοσήσω τόσο βαριά” κτλ.».

Ο υπουργός τόνισε ότι «στους διασωληνωμένους, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και 15% εμβολιασμένοι, όμως σε ότι αφορά τους θανάτους οι ανεμβολίαστοι είναι το 95% και οι εμβολιασμένοι το 5%, ενώ όπως δείχνουν τα νούμερα για την Ευρώπη, σε χώρες με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι, από ότι σε χώρες με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1637569/ahilleas-gikas-oi-ektimiseis-tou-kathigiti-gia-tin-poreia-tis-pandimias-video/

https://sputniknews.gr/20211125/paylakis-an-o-ios-afethei-na-alonizei-tha-erthei-tsoynami-me-pano-apo-100-nekroys-imerisios-20615215.html 

https://www.avgi.gr/koinonia/401733_maskes-kai-apostaseis-apo-oloys-kai-pantoy-amesa 

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/8044628/voridis-echoume-valei-sto-epikentro-tis-ekklisies-den-eida-anisychia-gia-tis-poreies?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post 

https://www.in.gr/2021/11/25/greece/eksadaktylos-na-analavoun-oi-anemvoliastoi-tis-eythynes-tous/ 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments