Κούβελας: Από μετάλλαξη σε μετάλλαξη δεν πρέπει να ανησυχούμε διότι οδηγούμαστε στην φθορά του ιού

Τις εξελίξεις που θα φέρει η παραλλαγή Όμικρον, ενώ στο μεταξύ εντοπίστηκε μία «ύπουλη» μετάλλαξή της που δεν ανιχνεύεται με PCR τεστ, μας αναλύει ο γνωστός καθηγητής Φαρμακολογίας.

Η μετάλλαξη Όμικρον χωρίς νεκρούς και δίχως βαριά αρρώστους κάνει την επιστημονική κοινότητα να αισιοδοξεί ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μαύρο τούνελ της πανδημίας.

Επιστήμονες, ωστόσο, προ ημερών ανέφεραν ότι εντοπίστηκε μία «ύπουλη» μετάλλαξη της παραλλαγής που δεν ξεχωρίζει εύκολα από τις άλλες με PCR τεστ, τα οποία χρησιμοποιούν οι υγειονομικοί προκειμένου να έχουν μία γρήγορη εικόνα της εξάπλωσής της ανά τον κόσμο.

Στο μεταξύ, ο CEO της Pfizer, Αλ. Μπουρλά, προειδοποίησε πως το στέλεχος Όμικρον φαίνεται μεν να είναι ηπιότερο από προηγούμενες παραλλαγές, αλλά ταυτόχρονα δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτερα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μεταλλάξεις στο μέλλον.

Τα μηνύματα που εκπέμπονται, ενώ η Όμικρον άμα τη εμφανίσει της έχει προκαλέσει πανικό στη διεθνή αγορά και χρηματαγορά, είναι πολλά και αντιφατικά, ενώ σπέρνουν τον πανικό. Τι ισχύει; Και τι έχουμε να αναμένουμε το προσεχές διάστημα;

«Όταν ένας ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός, όπως η μετάλλαξη Όμικρον, τότε οδηγούμαστε σε περισσότερες μεταλλάξεις, άρα τείνει να φθίνει» επισημαίνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Κούβελας, αποκωδικοποιώντας μας τον δαίδαλο των ειδήσεων που επικαλύπτουν η μια την άλλη, πολλές φορές αλληλοαναιρούμενες.

«Ο Έμπολα δεν έγινε πανδημία, γιατί είναι πολύ θανατηφόρος» μας εξηγεί. «Ένα πολύ φονικό στέλεχος πολύ δύσκολα γίνεται πανδημία, γιατί οι φορείς του πεθαίνουν προτού τον διασπείρουν. Ένα στέλεχος ήπιο, όπως η μετάλλαξη Όμικρον, θα το κολλήσουν όλοι, αλλά δεν θα νοσήσουν βαριά ούτε θα πεθάνουν».

«Επομένως, από μετάλλαξη σε μετάλλαξη του κορωνοϊού, δεν πρέπει να ανησυχούμε, όπως κάνει δημοσίως ο κ. Μπουρλά, διότι οδηγούμαστε εντέλει στην απόλυτη φθορά του ιού», υπογραμμίζει ο κ Κούβελας. «Κι αφού μεταδίδεται τόσο εύκολα η Όμικρον θα κολλήσουν τελικά όλοι και ως εκ τούτου θα καταλήξει ο ιός σε κάτι ενδημικό, σε ένα κοινό κρυολόγημα» συμπεραίνει.

Αναφορικά με την «ύπουλη» μετάλλαξη της παραλλαγής ο καθηγητής Φαρμακολογίας εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Το PCR τεστ ανιχνεύει και πολλαπλασιάζει μια πρωτεΐνη που ήδη έχει. Αν δεν υπάρχει, δεν μπορεί να την δει. Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος PCR. Ωστόσο, αφού ανιχνεύθηκε ήδη αυτή η σπάνια μετάλλαξη της Όμικρον, υπάρχει πλέον μέθοδος. Μένει να χρησιμοποιηθεί στο εξής ευρύτερα για την ανίχνευση» καταλήγει.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://sputniknews.gr/20211210/metallaxi-omikron-telika-poso-epikindyni-einai-i-diafonia-koyvela-me-mpoyrla-21222661.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments