Καμπανάκι κινδύνου για μεγάλη κατάχρηση ιβερμεκτίνης στη Λαμία

Με στόχο να προστατευθούν από τον κορωνοϊό

Αδικαιολόγητη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας ιβερμεκτίνη από πολίτες της Λαμίας με στόχο να προστατευτούν έναντι της νόσου Covid-19 κατήγγειλε σήμερα στο f-daily και στη Βάσω Καλυβιώτη ο Παναγιώτης Ιακωβής, στρατιωτικός Ιατρός ε.α, καρδιολόγος, επεμβατικός καρδιολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημολόγος.

Όπως ανέφερε ο ειδικός, «λαμβάνουμε συνεχείς αναφορές για τη λήψη του φαρμάκου αυτού και στην περιοχή μας και μάλιστα σε υψηλές δόσεις, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, νευρολογικά και δερματολογικά προβλήματα. Πιο βαριές θεωρούνται οι νευρολογικές συνέπειες». 

Συμπλήρωσε επίσης ότι πρόσφατα, χρειάστηκαν ημέρες για να αξιολογηθούν βαριά αιματολογικά, δερματολογικά και νευρολογικά συμπτώματα ασθενούς, ο οποίος έκρυβε από τους γιατρούς του τη λήψη ιβερμεκτίνης.

Η ιβερμεκτίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών τύπων παρασιτικών λοιμώξεων όπως οι ψείρες, ψώρα και πολλά άλλα και η χρήση της είναι εγκεκριμένη και στην κτηνοτροφία.  

Όμως δεν είναι εγκεκριμένη από κανέναν Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο φορέα για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη της COVΙD-19. «Η ψευδής αίσθηση ασφάλειας έναντι του κορονοϊού, η λήψη σε δοσολογίες που δεν προβλέπονται, η άγνοια των δράσεων και αλληλεπιδράσεων καθώς και η αδυναμία κατανόησης των ενδείξεων του φαρμάκου, ενισχύουν την βλαπτικότητα της λήψης του. Να σημειωθεί ότι ο μεταβολισμός των ζώων είναι διαφορετικός από του ανθρώπου κι έτσι δεν ισχύουν οι ίδιες θεραπευτικές δράσεις ή δοσολογικά σχήματα», σημειώνει ο Π. Ιακωβής και εφιστά την προσοχή των ιατρών σε ειδικές ομάδες πολιτών μας που είναι επιρρεπείς στη χρήση off- label φαρμάκων, ως προς την αξιολόγηση “ανεξήγητων” συμπτωμάτων.  

«Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν και οι κτηνίατροι για την αξιολόγηση όσων δήθεν ζητούν την ιβερμεκτίνη για τα ζώα τους. «Μην λαμβάνετε ιβερμεκτίνη για την COVID-19. Είναι επικίνδυνη και δεν θα έχετε κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα. Παρακαλούμε, ενημερώστε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας αν λαμβάνετε ιβερμεκτίνη χωρίς τις σχετικές ενδείξεις της», καταλήγει ο ειδικός.  

Πηγή: f-daily

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1830137/kampanaki-kindunou-gia-megali-kataxrisi-ibermektinis-sti-lamia

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments