Γιώργος Αρμένης: H «ζωή» μου με τον Παϊσιο

Τα γαλήνια και πρόσχαρα πρόσωπα των μοναχών στο Αγιον Ορος και η πιο δυνατή συναισθηματικά στιγμή των γυρισμάτων στην Αθωνική Πολιτεία

Μορφή εμβληματική του ελληνικού θεάτρου για πάνω από 50 χρόνια, ο Γιώργος Αρμένης έχει αποσπάσει δικαίως τον θαυμασμό κοινού και κριτικών για το ξεχωριστό ταλέντο του, αλλά και την απαράμιλλη αυθεντικότητα με την οποία προσεγγίζει κάθε φορά τους χαρακτήρες που ενσαρκώνει. Πολυσχιδής προσωπικότητα, που, εκτός από ηθοποιός, έχει διακριθεί επίσης ως θεατρικός συγγραφέας και ως σκηνοθέτης.

Τη σπουδαία αυτή μορφή της τέχνης της υποκριτικής οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και μέσα από τη σειρά «Αγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», στον ρόλο του μοναχού Κυρίλλου.

Ο Γιώργος Αρμένης σε μια εκ βαθέων εξομολόγησή του στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» μίλησε για τη σημασία της θρησκευτικής πίστης, τη σειρά που άγγιξε τις ψυχές του τηλεοπτικού κοινού, αλλά και τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία. «Αγαπώ πολύ την Εκκλησία και την Ορθοδοξία μας! Δεν είχα επομένως κανένα πρόβλημα να ερμηνεύσω τον συγκεκριμένο ρόλο. Μου δόθηκε μάλιστα η ευκαιρία και η χαρά να επισκεφτώ το Αγιον Ορος, έναν ιερό τόπο, τον οποίο δεν είχα επισκεφτεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα γυρίσματα.

Είχα, βεβαίως, σχηματίσει στο μυαλό μου μια εικόνα, λόγω του ότι είχα διαβάσει πολλά βιβλία και είχα παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ σχετικά με τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εκεί, μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα πρόσωπα των μοναχών: Εβλεπα παντού χαμογελαστούς και πρόσχαρους ανθρώπους» ανέφερε ο ιδιαίτερα αγαπητός ηθοποιός.

«Δεν είχαν την έκφραση της κατήφειας και της επιθετικότητας, την οποία έχουμε όλοι εμείς που ζούμε καθημερινά στο κλεινόν άστυ. Ένιωθες πόσο ήρεμοι ήταν σε όλες τις δραστηριότητές τους! Για τις ανάγκες των γυρισμάτων παρέμεινα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου συνολικά τέσσερις ημέρες. Καθόμασταν στην τράπεζα για το πρωινό, συναντούσαμε και συνομιλούσαμε με τον γέροντα Εφραίμ, ηγούμενο στο Μοναστήρι του Βατοπαιδίου, ακούγαμε τις ψαλμωδίες, επιστρέφαμε μετά τα γυρίσματα πάλι στο μοναστήρι κ.ά. Μπορώ να πω ότι πράγματι ηρέμησα ζώντας μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα»!

Συμβουλές

Όσο για το ποια ήταν για εκείνον η πιο δυνατή συναισθηματικά στιγμή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Γιώργος Αρμένης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πιο όμορφη στιγμή ήταν η σκηνή στην οποία εκτυλίσσεται ο διάλογος ανάμεσα στον γέροντα Κύριλλο, τον οποίο υποδύομαι, και τον άγιο Παΐσιο, ο οποίος έρχεται και με επισκέπτεται εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνει μοναχός.

Από την πλευρά μου, τον καθοδηγώ δίνοντάς του τις κατάλληλες συμβουλές. Του υπενθυμίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς του, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να τους βοηθήσει, τον συμβουλεύω να το σκεφτεί πιο προσεκτικά και να έλθει ξανά αργότερα να με βρει… Με βάση το σενάριο, ο διάλογος που κάνω με τον νεαρό Παΐσιο διέθετε έναν υπέροχο λόγο! Το κείμενο με παρακίνησε και τα λόγια έβγαιναν από μέσα μου με έντονη συγκίνηση, καθώς προσπάθησα να μεταφέρω στον τόνο της φωνής μου όλη αυτή την ευαισθησία μου απέναντι στον Παΐσιο».

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι  η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://www.newsbreak.gr/politismos/325847/giorgos-armenis-h-zoi-moy-me-ton-paisio/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments