Πώς είναι σήμερα το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας που έκρυψαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Το 1922, με την εκδίωξη όλων των μοναχών, από τη Μονή Σουμελά οι Τούρκοι άρπαξαν ότι πολύτιμο κειμήλιο βρήκαν.

Όμως η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που την ευλαβούνταν ακόμη και Μουσουλμάνοι, ο σταυρός με τα πολύτιμα πετράδια του Εμμανουήλ Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου, σώθηκαν.

Και αυτό, χάρις στην προνοητικότητα των δύο τελευταίων μοναχών Ιερεμίου και Αμβροσίου, που πρόλαβαν, πριν αναχωρήσουν, να τα θάψουν σε μια κρύπτη στο διπλανό Μετόχι της Αγίας Βαρβάρας, προκειμένου να τα προστατεύσουν και να μη πέσουν σε χέρια άπιστα και βέβηλα.

Μετά από συμφωνία του Ισμέτ Ινονού με τον Ελεθέριο Βενιζέλο τον Οκτώβριο του 1931, ξεκίνησε η διαδικασία επιστροφής τους, που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Το πρόβλημα, που ήταν κρυμμένα, έλυσε ο γηραιότερος εν ζωή τότε ιεροµόναχος της Παναγίας Σουµελά, που μόναζε στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ο Ιερεµίας Σουµελιώτης (Τσαρίδης), ο οποίος είχε διωχθεί σκληρά από τους Τούρκους, και ήταν ένας από τους δύο, που τα έκρυψαν. Επειδή δεν μπορούσε ο ίδιος να μεταβεί εκεί, λόγω προβλημάτων υγείας, έδωσε γραπτά και προφορικά τις απαραίτητες πληροφορίες.

Έτσι ο νεότερος σε ηλικία αρχιµανδρίτης της Παναγίας Σουµελά, Αµβρόσιος Σουλιώτης, κατευθύνθηκε στα ερείπια του παρεκκλησίου της Αγίας Βαρβάρας, περίπου 10 χιλιόµετρα µακριά από το µοναστήρι της Παναγίας Σουµελά, ανακάλυψε τους θησαυρούς και τους μετέφερε στην Ελληνική Επικράτεια[….]

Πώς είναι σήμερα η Αγία Βαρβάρα στην Παναγία Σουμελά 

Είναι γεγονός πως οι τουρκικές Αρχές εκμεταλλεύονται μέχρι και το τελευταίο ερείπιο ορθόδοξου ναού στη χώρα, προκειμένου να το αναστηλώσουν και να αυξήσουν έτσι τα έσοδα του κράτους μέσα από τον θρησκευτικό τουρισμό. Ένα από αυτά είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, πλησίον της μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που αναστηλώθηκε πρόσφατα και αναπλάστηκε ο περιβάλλων χώρος σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να το επισκεφθεί και τι μπορεί να δει από εκεί;

Καταρχήν βρίσκεται πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, και ανέκαθεν ήταν ανοιχτό και επισκέψιμο. Βέβαια, οι αρμόδιες Αρχές με τις αναστηλωτικές και αισθητικές επεμβάσεις τους προσπαθούν να το αναδείξουν περισσότερο. Το σημείο μπορεί να το επισκεφθεί κανείς πιο γρήγορα –αφού είναι σήμερα και το μοναδικό προσβάσιμο– από το χώρο που παρκάρουν τα οχήματα κοντά στη μονή Σουμελά. Εκεί, δίπλα από την είσοδο που απαγορεύει σήμερα στον επισκέπτη να προχωρήσει προς τη μονή Σουμελά καθώς γίνονται εργασίες, υπάρχει δεξιά ένα μονοπάτι, πλέον λιθοστρωμένο, που οδηγεί στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Από εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς τη μοναδική και συγκλονιστική θέα της Παναγίας Σουμελά, που κυριολεκτικά φαίνεται σαν να κρέμεται από το βράχο του όρους Μελά. Ο επισκέπτης μαγεύεται από το αλπικό τοπίο των Ποντικών ορέων, με την οργιώδη βλάστηση. Από το σημείο ακούγονται και τα πολλά τρεχούμενα νερά που καταλήγουν στον Πυξίτη ποταμό, που περνά από τα ριζά του βράχου. Η είσοδος στο ναό είναι ελεύθερη, ενώ έχει τοποθετηθεί και πόρτα.

Όπως λέει στο pontos-news.gr ο Φαρετίν Ερντογάν, τουριστικός πράκτορας στην περιοχή της Ματσούκας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας και το μόνο που έμεινε είναι να τοποθετηθεί μια οθόνη μέσα στο ναό, η οποία θα παρουσιάζει με οπτικοακουστικό υλικό την ιστορία της Σουμελά. Τονίζει ότι η περιοχή έχει επηρεαστεί σημαντικά, σε οικονομικό επίπεδο, από την ύφεση που παρατηρείται στον τουρισμό λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Από το εσωτερικό του ναού της Αγίας Βαρβάρας, πριν από την αναστήλωση (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης / 2016)

Ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας, ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνας, τα παρχάρια και η περιοχή της Σάντας είναι εναλλακτικοί προορισμοί, ενώ, όπως μας είπε, στην περιοχή της Αργυρούπολης οι αρμόδιες Αρχές προχωρούν στην ανάδειξη της παλιάς πόλης, με τις εκκλησίες και τα παλιά σπίτια.

Αξίζει να σημειωθεί πως με νεότερη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, που είναι κλειστή στους επισκέπτες από το Σεπτέμβριο του 2015, λόγω εργασιών απομάκρυνσης επικίνδυνων βράχων, ενδέχεται να ανοίξει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο του 2018.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι  η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

http://trelogiannis.blogspot.com/2022/05/1922.html

https://www.pontosnews.gr/392468/pontos/pos-einai-simera-i-agia-varvara-stin-pa/ Βασίλης Καρυοφυλλίδης

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments