Προειδοποίηση Βερολίνου για ντόμινο κατάρρευσης ενεργειακών ομίλων-Ο Πούτιν εθνικοποίησε το κοίτασμα Sakhalin-2

Προειδοποίηση Βερολίνου για ντόμινο κατάρρευσης ενεργειακών ομίλων

Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για βαθύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακολουθεί μια συνειδητή στρατηγική αύξησης των τιμών για να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με ασταθείς αποφάσεις αλλά με οικονομικό πόλεμο, εντελώς ορθολογικό και πολύ σαφή», δήλωσε ο Χάμπεκ, ο αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, μεταδίδει το Bloomberg. «Μετά από τη μείωση κατά 60%, λογικά ακολουθεί η επόμενη».

Οι Γερμανοί ηγέτες εντείνουν τις προειδοποιήσεις για επικείμενες αναταραχές και ελλείψεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ένα τρίτο της ενέργειάς της. Ο Πούτιν μείωσε σταδιακά τις προμήθειες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κινδυνεύουν από διαδοχικές αστοχίες που μπορεί να απαιτήσουν την ενεργοποίηση μιας νομικής ρήτρας που θα τους επέτρεπε να μετακυλίσουν τις αυξήσεις τιμών πέραν των δεσμεύσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις, είπε ο Χάμπεκ.

Η Γερμανία απέφυγε να ενεργοποιήσει το μέτρο προς το παρόν, επειδή θα οδηγούσε σε «άμεση έκρηξη τιμών» για τους καταναλωτές, είπε ο αντικαγκελάριος. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτική λύση, συμπλήρωσε, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις.

«Εάν μια εταιρεία αποτύχει ή άλλες εταιρείες αποτύχουν, είναι σαν ένα φαινόμενο ντόμινο που πολύ γρήγορα θα οδηγούσε σε βαθιά ύφεση», είπε.

Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός θα σταματήσει τελείως αυτόν τον μήνα λόγω συντήρησης. Η Γερμανία αμφιβάλει ότι μετά θα αρχίσει και πάλι η ροή.  Ο στόχος της Ρωσίας είναι να διατηρήσει τις τιμές της ενέργειας υψηλά και «να καταστρέψει την ενότητα και την αλληλεγγύη της χώρας», είπε ο Χάμπεκ.

Η γερμανική κυβέρνηση και ο ενεργειακός κολοσσός Uniper SE συζητούν μέτρα σταθεροποίησης. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε ότι οποιαδήποτε πρόσθετη κρατική βοήθεια θα έχει τη μορφή εγγύησης δανείου.

Ο δελτίο διανομής φυσικού αερίου -αν η Γερμανία φτάσει σε αυτό- παρουσιάζει προκλήσεις επειδή το δίκτυο συχνά δεν διαχωρίζεται μεταξύ οικιακών και εμπορικών πελατών, είπε ο Χάμπεκ.

Εάν ένα εργοστάσιο είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο φυσικού αερίου και ένα ολόκληρο τμήμα της πόλης είναι συνδεδεμένο σε αυτό, τότε αυτό το εργοστάσιο δεν μπορεί να βγει από το δίκτυο. «Αυτό πιθανότατα θα λυθεί σε βάρος των εργοστασίων που δεν είναι συνδεδεμένα σε μικτό δίκτυο», είπε ο Χάμπεκ.

Οι οικιακοί πελάτες στη Γερμανία προστατεύονται από το νόμο από τις διακοπές αερίου.

Ενεργειακή μαριονέτα η Δύση στα χέρια του Πούτιν

Με μια ακόμη κίνηση επιθετικού αιφνιδιασμού ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανεβάζει επίπεδο στον ενεργειακό πόλεμο, στοχεύοντας πλέον στη διάσπαση του δυτικού άξονα και στη δημιουργία ανταγωνιστικού ρήγματος μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας.

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος προχωρά στην εθνικοποίηση των κοιτασμάτων και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου Sakhalin-2, γεγονός που απειλεί να πετάξει εκτός του project τη Shell και τις ιαπωνικές Mitsubishi και Mitsui.

Το έργο Sakhalin-2 δημιουργήθηκε από την Gazprom από κοινού με την πετρελαϊκή Shell, η οποία κατέχει μερίδιο 27,5%, τη Mitsuo που ελέγχει το 12,5% και τη Mitsubishi που κατέχει ποσοστό 10%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το διάταγμα Πούτιν αναφέρει ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει «απειλή περιβαλλοντικής και τεχνολογικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στο Sakhalin-2 και αναγκάζουν τη Μόσχα να δράσει «για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεγάλη έξοδο των δυτικών πολυεθνικών από τη Ρωσία που η Μόσχα προχωρά σε εθνικοποίηση εταιρείας. Μέχρι τώρα οι απειλές της παρέμεναν σε ρητορικό επίπεδο, τώρα ωστόσο το Κρεμλίνο δείχνει να εκβιάζει την αποχώρηση από το project των τριών ξένων ομίλων.

Εάν αυτό συμβεί, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ευρώπη, που ήδη πιέζεται ασφυκτικά από τις περικοπές στις ροές του Nord Stream, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την Ιαπωνία, με τις δύο πλευρές να διαγκωνίζονται για τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών και προμηθευτών ενέργειας.

Το αμερικανικό LNG

Η κίνηση Πούτιν έρχεται την ώρα που οι αποστολές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη ξεπερνούν για πρώτη φορά τους όγκους φυσικού αερίου που στέλνει στην περιοχή η Ρωσία μέσω αγωγών.

Τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν ότι ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας στην ιστορία κατά τον οποίον η Ε.Ε. εισήγαγε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ μέσω υγροποίησης παρά από τη Ρωσία μέσω αγωγού. «Η μείωση της ρωσικής προσφοράς ωθεί την Ε.Ε. να ενεργοποιηθεί για να προετοιμαστεί εν όψει ενός σκληρού χειμώνα» σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

Εάν προστεθεί πάντως και το LNG που εξακολουθεί να στέλνει η Μόσχα στην Ευρώπη, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ε.Ε. Το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, μετά τις ΗΠΑ και το Κατάρ, με τέταρτη την Αλγερία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της BP.

Η πίεση για την Ευρώπη αναμένεται να κλιμακωθεί μετά τις 11 Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πλήρης διακοπή, για δέκα μέρες, της λειτουργίας του Nord Stream. Η Μόσχα επικαλείται εργασίες συντήρησης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ωστόσο θεωρούν ότι ο Πούτιν μετατρέπει το φυσικό αέριο σε πολεμικό όπλο απειλώντας με ενεργειακή ασφυξία την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν χθες νέα άνοδο, στα 148,10 ευρώ ανά MWh, ενώ μόνον τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί κατά 54 ευρώ. Άνοδο 12% έχουν καταγράψει την τελευταία εβδομάδα και τα futures ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι  η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

https://www.euro2day.gr/news/world/article/2140553/proeidopoihsh-verolinoy-gia-ntomino-katarreyshs-en.html

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1879051/energeiaki-marioneta-i-dusi-sta-xeria-tou-poutin Της Νικόλ Λειβαδάρη

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments