ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ;

ΤΕΛΟΥΣΑΜΕ μία Βάπτιση και παραξενεύθηκα βλέποντας φιλότιμους και ζηλωτές Χριστιανούς να κάθονται έξω την ώρα της ακολουθίας.

-Γιατί ευλογημένοι καθόσασταν έξω;

-Αααα Πάτερ δεν το ξέρετε;Έχουμε αποτειχισθεί γι’αυτό στις ακολουθίες δεν εισερχόμαστε μέσα στην Εκκλησία.

-Γιατί; Ινα μη μιανθείτε αλλ΄’ίνα φάγητε το Πάσχα;(Ιωανν.ιη΄,28)

Πράγματι! Ουκ ολίγα αιρετικά τον τελευταίο καιρό ειπώθηκαν και έγιναν από λυκοποιμένες που κατασκανδάλισαν και μπερδέψανε τους πιστούς.(π.χ. κουταλάκια στην Θεία Κοινωνία, ένοχη ανοχή στον σοδομισμό, Οικουμενισμός  κ.α.)

Όμως στην εποχή του Κυρίου μας μήπως τα πράγματα ήταν καλύτερα; Οι μήπως οι τότε Ποιμένες του Ιουδαϊκού λαού ήταν πιο Αγίοι από τους σημερινούς;

Και τί έκαμε τότε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός; Αποτειχίστηκε από την Ιουδαϊκή Λατρεία; Έφτιαξε μία δική Του Συναγωγή για να έχει την ησυχία του από τους ζηλόφθονους Γραμματείς και Φαρισαίους;

Αλλά και έπειτα από το Ιερός Πάθος και την Ανάληψη του Κυρίου μας, που προσεύχονταν οι Απόστολοι; «καὶ ἦσαν διὰ παντὸς ἐν τῷ ἱερῷ αἰνοῦντες καὶ εὐλογοῦντες τὸν Θεόν. Ἀμήν”.(Λουκ.κδ΄,53)

-Πιο Ιερό;

-Εκεί που συναθροίζονταν οι Θεομάχοι και σταυρωτές του Χριστού, ο Άννας, ο Καϊάφας και  όλο το πονηρό συνέδριο των Αρχιερέων.

Πώς το ανέχονταν η καρδιά τους να συμπροσεύχονται και να συν-λατρεύουν Τον Θεόν παρέα με αυτά τα θηρία;

Κι’όμως δεν αποτειχίστηκαν τότε από το Ιερό Του Θεού.

-Μα πολλοί και ενδιαφέροντες Αγίοι αποτειχίστηκαν σε περιόδους αιρέσεων, όπως ο Άγιος Μάξιμος  ο Ομολογητής.

-Ναι και βέβαια αυτονομήθηκε από τους αιρετικούς κληρικούς, όμως πήγε και ακούμπησε στον Ορθόδοξο Άγιο Μαρτίνο Πάπα Ρώμης που τότε ορθοτομούσε την αλήθεια.

Εδώ όσοι αποτειχίζονται που έχουν να ακουμπήσουν; Σε ποία Εκκλησία και σε ποίον Επίσκοπο; Και το ακόμη πιο λυπηρό είναι που και οι ίδιοι οι αποτειχισμένοι Χριστιανοί εντάσσονται σε ομάδες οι οποίες έχουν διαφορετικές Θεολογικές και Εκκλησιολογικές τοποθετήσεις μεταξύ τους.

Σε ένα μόνον συμφωνούμε, στο ότι είμαστε Έλληνες και η φλέβα της διχόνοιας είναι ανεξάλειπτη από το dna μας.

Και βλέπεις λοιπόν πικραμένους ευλαβείς Χριστιανούς να αποκόπτονται από την δροσερή βρύση της Εκκλησίας και των Ιερών Μυστηρίων της, καταδικάζοντας  την ψυχή τους σε μαρασμό και ξηρασία, δίχως Θεία Λειτουργία, δίχως εξομολόγηση, χωρίς  την παρηγοριά της Θείας Κοινωνίας…

Άραγε όταν εισχωρήσουν κλέφτες στην οικία, οφείλει να αποχωρήσει ο ιδιοκτήτης ή οι ληστές;

Αντί να αποχωρήσουν από την μάνδρα της Εκκκλήσίας οι λύκοι, αποχωρούν οι φύλακες της μάνδρας αφήνοντας κάποιους λυκοποιμένες να φάνε ανενόχλητοι το κοπάδι Του Χριστού;

Τώρα θυμήθηκα τον ¨Οσιο Φιλόθεο Ζερβάκο που έλεγε: «Μην υπερευσεβήσεις για να μην ασεβήσεις.»

Η υπερβολική, δίχως διάκριση ευλάβεια, αργά ή γρήγορα οδηγεί στην κάθε είδους πλάνη.

Ας δίνει ο καλός μας Χριστός καλή φώτιση και επιστροφή σε όλους μας, και όχι μόνον στους αποτειχισμένους, μα ιδιαιτέρως και σε κάποιους  ανωτέρους κληρικούς διότι αν δεν προσέξουν και συνεχίσουν τις γλαφυρές Γλυφάδες τότε το νερό πράγματι θα καταντήσει γλυφό και ύστερα τα προβατάκια αναγκαστικά και κατασκανδαλισμένα θα αποτειχιστούν και με το δίκιο τους, για να βρούνε αλλού νερό, αφήνοντάς τους μόνους παρέα με τα παγωμένα μπρούτζινα μανουάλια, τις άδειες καρέκλες και υπόλογους απέναντι στον Σταυρωθέντα Χριστό,αν βέβαια πιστεύουν στον Ιησούν Χριστόν.

π.Διονύσιος Ταμπάκης

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: Μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στη σελίδα μας

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments