Αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο ζήτησε άδεια για ρομπότ που θα σκοτώνει

11/24/2022

Αστυνομικό τμήμα του San Francisco στις ΗΠΑ, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο την άδεια να αναπτύσσει ρομπότ για να σκοτώνει υπόπτους οι οποίοι κρίνονται “επικίνδυνοι για τη ζωή του κοινού ή των αστυνομικών”.

Η αίτηση όπως αναμενόταν, έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση εντός και εκτός του συμβουλίου. Η ψήφιση της πρότασης αναμένεται στις 29 Νοεμβρίου.

Η αστυνομία του San Francisco έχει στη διάθεσή της δεκάδες ρομπότ απομακρυσμένου χειρισμού, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για επιθεωρήσεις χώρων ή εξουδετερώσεις βομβών.

Συχνά είναι εξοπλισμένα με καραμπίνες οι οποίες εκτοξεύουν άσφαιρα, έτσι ώστε να εξουδετερώνουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς των εκρηκτικών μηχανισμών.

Ωστόσο, ο εξοπλισμός τους με κανονικά πυρομαχικά δε θα απαιτούσε καμία μετατροπή, ενώ θα μπορούσαν να φέρουν και μία πληθώρα άλλων τύπων όπλων, όπως οπλοπολυβόλα και εκτοξευτές οβίδων.

Το SFPD είχε πάντα την ικανότητα να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα δύναμη όταν απειλείται η ζωή των πολιτών ή των αστυνομικών. Η χρήση των ρομπότ για αυτό θα είναι σπάνια και υπό εξαιρετικές συνθήκες. – Eve Laokwansathitaya, αξιωματικός SFPD.

Η μοναδική χρήση θανατηφόρας δύναμης από ρομπότ αστυνομίας έχει γίνει στο Dallas το 2016, όταν χρησιμοποιήθηκε ένα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών για να σκοτώσουν ένα δράστη ο οποίος είχε σκοτώσει πέντε αστυνομικούς και είχε τραυματίσει αρκετούς ακόμα.

Δεν είδαμε καμία άλλη λύση από το να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ και να τοποθετήσουμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τον πυροδοτήσουμε στο σημείο που βρισκόταν ο δράστης. – David Brown, Αρχηγός Αστυνομίας Dallas

Το προσχέδιο της νέας πολιτικής, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα στρατιωτικού τύπου το SFPD, και αναφέρει ότι τα ρομπότ θα μπορούν “να χρησιμοποιηθούν σαν θανατηφόρα επιλογή όταν υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος απώλειας ζωής σε μέλη του κοινού ή αξιωματικούς και υπερισχύει κάθε άλλης επιλογής δράσης”.

Όπως ανέφερε η Mission Local, τα μέλη της Επιτροπής Κανονισμών του Συμβουλίου Εποπτών της πόλης επανεξετάζουν τη νέα πολιτική εξοπλισμού για αρκετές εβδομάδες.

Η αρχική έκδοση του προσχεδίου δεν περιελάμβανε τίποτα σχετικό με τη χρήση θανατηφόρων ενεργειών από τα ρομπότ και ο Aaron Peskin, κοσμήτορας του συμβουλίου εποπτών της πόλης, ανέφερε ότι “τα ρομπότ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε προσώπου. ”

Ωστόσο, το SFPD δημιούργησε ένα νέο προσχέδιο με μια κόκκινη γραμμή που δεν συμμερίζεται την άποψη του Peskin, και ζητούσε να δοθεί στα ρομπότ η άδεια να σκοτώνουν υπόπτους.

Σύμφωνα με την Mission Local, ο Peskin τελικά αποφάσισε να αποδεχθεί την αλλαγή επειδή “θα μπορούσαν να υπάρξουν σενάρια όπου η χρήση θανατηφόρας δύναμης ήταν η μόνη επιλογή”.

Η επιτροπή κανόνων του Σαν Φρανσίσκο ενέκρινε ομόφωνα μια έκδοση του σχεδίου την περασμένη εβδομάδα, το οποίο θα αντιμετωπίσει το Συμβούλιο Εποπτών στις 29 Νοεμβρίου.

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments