«Όταν έχεις αρρώστιες, αν θες να γιατρευτείς, πρέπει να λες Χριστέ μου συχώρα με, αμάρτησα για αυτό πονεί το σώμα Σου»

12/03/2022

Συγκλονιστικό απόσπασμα ομιλίας του Μητροπολίτη Μόρφου για τον Άγιο Πορφύριο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: 

“Το εκπληκτικό όμως με τον Όσιο Πορφύριο δεν είναι ότι από μικρός έλαβε το διορατικό χάρισμα βαθμό που να βλέπει όλο το σύμπαν και το κόσμο αλλά το πως κράτησε το χάρισμα αυτό. Ξέρετε πολλοί παίρνουν τέτοια χαρίσματα… αλλά δεν τα κρατούν τα παίρνουν για λίγο και τα χάνουν και πολλοί πλανώνται κιόλας. Αυτό είναι μια τραγωδία να σου δώσει το Άγιο Πνεύμα χάρισμα και να ΜΗ μπορέσεις να το κρατήσεις λόγο εγωισμού και τελικά να πλανηθείς και να πλανεύσεις και άλλους

Ο Θεός ως κουβαρντάς που είναι μπορεί να δώσει πολλά χαρίσματα, αλλά  το ζήτημα είναι πως τα διαχειρίζεσαι και πως τα κρατάς να μη τα χάσεις. Και ο Όσιος κράτησε τα χαρίσματα αυτά αφενός γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε για τις πολλές και μεγάλες ασθένειες του. Όταν βλέπεται αρρώστιες σε αγίους ανθρώπους αυτός είναι ένας τρόπος να ασφαλίζει το Άγιο Πνεύμα τον άνθρωπο αυτό για να μη πέσει σε εγωισμό.

Σκεφτείτε ότι αυτός που έβλεπε το σύμπαν και τους αστέρες και τους αστέρες τα έγκατα της γης ψυχές των ανθρώπων και έβγαζε δαιμόνια επέτρεψε ο Κύριος να πάσχει από μικρός και τέλος να προσβληθεί από καρκίνο και να τυφλωθεί. Και αφετέρου είχε για αυτό κράτησε και τα χαρίσματα του επιμελημένη μετάνοια μέχρι και τη κοίμηση του. … τον βρήκα μια φορά να πονά πάρα πολύ.

Απέκτησε εκτός από την τύφλωση και τον καρκίνο και έρπη ζωστήρα, που έχει δύσκολους πόνους αυτός ο έρπης. Καθόταν με τα ποδαράκια του έτσι κάτω από το κρεβάτι.

Πήγα εκεί του λέω γέροντα τι κάνεις πονάς ε, δόξα σοι ο Θεός,  δόξα σοι ο Θεός, για τις αμαρτίες μου, για τις αμαρτίες μου πάσχει το σώμα μου. …κύριε Ελέησον τι αμαρτίες έκανε ο γέροντας Πορφύριος, τόσο κόσμο βοηθά ε, σα να τα βαλα λίγο με το Θεό εκείνη την ώρα, αυτός το κατάλαβε, σκεφτήτε να πονά αλλά το χάρισμα χάρισμα, λοιπον όχι όχ όχι όχι  μη σκέφτεσαι έτσι, διάβασε αμέσως το λογισμό μου, μη θυμώνεις του Θεού, παιδάκι μου όταν έχεις αρρώστιες, αν θες να γιατρευτείς, πρέπει να λες Χριστέ μου συχώρα με, αμάρτησα για αυτό πονεί το σώμα Σου, όχι το σώμα μου το σώμα μας είναι σώμα Χριστού αφου κοινωνούμε σώμα Χριστού, δεν είναι έτσι, είναι δυνατόν το σώμα μας να είναι δικό μας, είναι του Χριστού πια το σώμα μας όπως και η ψυχή μας, και όταν έτσι προσεύχεσαι και αποδίδεις τις αρρώστις στις αμαρτίες σου τότε ο Χριστός μπορεί και να θεραπεύσει τις αρρώστιες σου.’

…Και ο άνθρωπος αυτός του Θεού χρησιμοποιούσε το διορατικό του χάρισμα όχι μόνο για να βλέπει μέσα στην καρδιά του καθενός αλλά για να βλέπει και τα δικά του λάθη και πάθη και να μετανοεί για αυτά, όλη η υπόθεση δεν είναι τα χαρίσματα αλλά η καθημερινή επιμελιμένη μετάνοια” 

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας Χώρα Του Αχωρήτου

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι  η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://immorfou.org.cy/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments