Προετοιμαζόμαστε για 72 ώρες ή για δύο εβδομάδες;

02/04/2023

Μέχρι πρόσφατα οι οδηγοί προετοιμασίας για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης συνιστούσαν προμήθειες τουλάχιστον για 72 ώρες. Κάτι που πλέον αναθεωρείται αφού για την πλειοψηφία των δυσμενών γεγονότων που μπορεί να ξεσπάσουν είναι απαραίτητη η ύπαρξη εφοδίων για δύο εβδομάδες.

Η προετοιμασία για 72 ώρες είναι καλύτερη από το τίποτα αλλά πλέον δεν κρίνεται επαρκής. Γεγονότα των τελευταίων ετών όπως οι τυφώνες στις ΗΠΑ, το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ο σεισμός της Αϊτής και οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας αποτελούν παραδείγματα μεγάλων καταστροφών στις οποίες οι άνθρωποι στερήθηκαν βασικά είδη πρώτης ανάγκης για εβδομάδες έως και αρκετές ημέρες.

Οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός προτείνουν «Προμήθειες τριών ημερών για εκκένωση και δύο εβδομάδων για το σπίτι». Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι θα έχει ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να μείνουμε για δύο εβδομάδες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο.

Η λίστα των εφοδίων περιλαμβάνει:

– Νερό. Αποθηκεύουμε δύο λίτρα νερό για κάθε άτομο της οικογένειας και μια έξτρα ποσότητα για την προσωπική υγιεινή μας.

– Τρόφιμα. Υπολογίζουμε τρόφιμα 1.500 θερμίδων ανά άτομο για κάθε ημέρα. Τροφές που είναι έτοιμες για κατανάλωση ή χρειάζονται μόνο βραστό νερό για να γίνουν.

– Φωτιά. Αναπτήρες και πολλά κουτιά με σπίρτα.

– Φώς. Φακοί, κεριά και Powerbank που διαθέτουν φωτισμό.

– Φάρμακα και φαρμακείο. Όλα τα φάρμακα που χρειάζονται τα μέλη της οικογενείας σε ένα απόθεμα τουλάχιστον δεκαπέντε ημερών. Μαζί με άλλα βασικά φάρμακα όπως αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη κατά του εμετού και της διάρροιας καθώς και ένα οργανωμένο φαρμακείο.

– Υγιεινή. Υγρά μαντηλάκια καθαρισμού, απολυμαντικά και σαπούνια.

– Επικοινωνία. Ηλιακός φορτιστής για το κινητό και ραδιόφωνο εκτάκτου ανάγκης που δεν χρειάζεται μπαταρίες.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι  η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://www.epiviosi.gr/proetoimazomaste-gia-72-ores-i-gia-2-evdomades/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments