Ουκρανία: Συνεχίζεται ο διωγμός-Ελεύθεροι πολιορκημένοι οι μοναχοί της Λαύρας του Κιέβου

04/25/2023

Συνεχίζονται οἱ δεήσεις στήν Λαύρα τοῦ Κιέβου

Παρά τις προσπάθειες του κράτους να εκδιώξει την Ορθοδοξία από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις κατά των μοναχών και πιστών, οι ορθόδοξες ακολουθίες και προσευχές συνεχίζουν να ηχούν στην ιερά μονή.

Η αδελφότητα ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου ότι είχε προθεσμία μέχρι τις 29 Μαρτίου για να εγκαταλείψει εντελώς την επικράτεια της Λαύρας, η οποία ήταν κρατική από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Στο μοναστήρι βρίσκεται επίσης η Θεολογική Σχολή και η Ακαδημία του Κιέβου και η διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι Ορθόδοξοι πιστοί γεμίζουν από τότε τη Λαύρα κατά χιλιάδες καθημερινά για να υπερασπιστούν προσευχητικά το αγαπημένο τους μοναστήρι. Και παρόλο που οι αρχές και οι σχισματικοί-εθνικιστές ριζοσπάστες έχουν κάνει μια σειρά από προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κατ’ οίκον περιορισμού στον ηγούμενο  , της αναίτιας  σύλληψης ιεροδιδασκάλων και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπερασπίζονται το μοναστήρι και της ανοχής ανθρώπων που χλευάζουν και γελοιοποιούν τους ευσεβείς πιστούς και την ορθόδοξη πίστη , οι ορθόδοξες ακολουθίες συνεχίζουν να τελούνται στη Λαύρα.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ο προκαθήμενος των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουκρανία, τέλεσε τη θ. λειτουργία την Κυριακή του Θωμά στον Ιερό Ναό των Σπηλαίων, αναφέρει το Τμήμα Πληροφόρησης-Εκπαίδευσης του UOC .

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Μακαριώτατος απηύθυνε ομιλία στο εκκλησίασμα, καλώντας τον λαό όχι μόνο να πιστεύει με το νου του, αλλά να ζει σύμφωνα με την πίστη του.

«Αυτοί οι νόμοι που αντιπροσωπεύουν το θέλημα του Θεού υπάρχουν στο Ιερό Ευαγγέλιο. Ο Θεός θέλει να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να συγχωρούμε ο ένας τον άλλον. Είθε ο Κύριος να μας βοηθήσει, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, να είμαστε αληθινά ευλογημένοι, ώστε όχι μόνο να γνωρίσουμε τον Θεό με τον νου μας, αλλά και να κάνουμε το άγιο θέλημά Του. Αυτό είναι το είδος της ζωντανής πίστης που φέρνει έναν άνθρωπο στη Βασιλεία των Ουρανών», είπε ο Ουκρανός προκαθήμενος.

Φωτογραφία: news.church.ua

Και σήμερα , ο Μετ. Ο Ονούφριος  ενώθηκε με τους πιστούς σε προσευχή για την υπεράσπιση της Λαύρας, με την ανάγνωση του Ακάθιστου στους Αγίους Πατέρες των Σπηλαίων του Κιέβου.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την προσευχή του:

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για τις προσευχές σας, τις οποίες προσφέρετε σήμερα εδώ σε αυτόν τον τόπο – τόπο προσευχής, αφού η Λαύρα δημιουργήθηκε για προσευχή. Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ και προσευχηθήκατε εδώ για τους αδελφούς της Ιεράς Μονής, για τους στρατιώτες μας, που σήμερα φρουρούν το κράτος μας, για την πατρίδα μας, για την κυβέρνηση, για όλους τους ανθρώπους…

Η προσευχή είναι αυτό που προστατεύει τον κόσμο ενώ η κακία, το μίσος καταστρέφουν τον κόσμο.

Αγαπήστε τον Θεό, αγαπήστε ο ένας τον άλλον και προσευχηθείτε για να σώσετε τον κόσμο μας. Χριστός Ανέστη!

Σε σχόλια προς την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων , ο Μητρ. Ονούφριος κάλεσε τους πιστούς να μην υποκύψουν σε προκλήσεις, αλλά να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια. Τους ενθάρρυνε επίσης να συνεχίσουν να προσεύχονται για να φωτιστούν όσοι διώκουν την Εκκλησία.

Ο Μητρ. Κλήμης σχολίασε τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού για την Κάτω Λαύρα

Ο Μητροπολίτης Κλήμης σχολίασε τη δήλωση του επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού Τκατσένκο σχετικά με τα σχέδια εγκατάστασης κέντρου λαϊκών τεχνών στην περιοχή της Κάτω Λαύρας.

Η πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού Αλέξανδρου Τκατσένκο να αναπτύξει ένα κέντρο αποκατάστασης ή κέντρο λαϊκής χειροτεχνίας στην κάτω επικράτεια της Λαύρας Σπηλαίων του Κιέβου δεν έχει καμία σχέση με την κοινή λογική. Ο Μητροπολίτης Κλήμης, ο επικεφαλής του Τμήματος Συνοδικών Πληροφοριών της UOC, μίλησε σχετικά στο Strana.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου, ο ιεράρχης της UOC σημείωσε ότι «δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη νομοθεσία της Ουκρανίας ούτε με τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε πολιτισμένη κοινωνία».

«Μου φαίνεται ότι σήμερα γίνεται απολύτως σαφές στην κοινωνία ότι η κραυγαλέα έλλειψη επαγγελματισμού στις αποφάσεις των στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού με την ίδια κλίμακα εκδηλώνεται όχι μόνο σε ανόητες και παράνομες αποφάσεις για τη Λαύρα, αλλά και σε όλα τα άλλα θέματα των δραστηριοτήτων τους σε βάρος του ουκρανικού προϋπολογισμού», πρόσθεσε ο επίσκοπος.

Όπως αναφέρθηκε από την ΕΟΔ, ο επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού Τκατσένκο μίλησε για το μέλλον της Κάτω Λαύρας μετά την απέλαση της UOC.

Στρατιώτης Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας: Μας σκοτώνουν στο μέτωπο και μας στερούν την Εκκλησία στην πατρίδα μας

Ο Ουκρανός υπερασπιστής κατέγραψε έκκληση από την πρώτη γραμμή του μετώπου, με την οποία ζήτησε να αφήσουν ήσυχους την UOC και τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου.

Στρατιώτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στράφηκε στους αντιπάλους της UOC κατά την εκκένωση ενός τραυματία στρατιώτη από την πρώτη γραμμή. Σε αυτήν κάλεσε όλους τους ακτιβιστές που καλπάζουν γύρω από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου να έρθουν στο μέτωπο και να δείξουν τον «πατριωτισμό» τους στο πεδίο της μάχης. Η έκκληση του Ουκρανού στρατιώτη δημοσιεύτηκε στο Telegram κανάλι «Λαϊκοί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ουκρανία έως ότου οι Ουκρανοί δε θα ξεκινήσουνε να προσεύχονται και οι δαίμονες να σταματήσουν να πηδούν γύρω απ’ τα ιερά.

«Αυτό είναι το τίμημα της ελευθερίας μας. Το τίμημα της ελευθερίας, του ποτού, των πάρτι κ.λπ. Και γίνεται όλο και μικρότερο. Εκτός από όλα αυτά, αφαιρείτε την UOC, αφαιρείτε το τελευταίο πράγμα που έχουμε. Πάρτε την πίστη μας, τη δική μου πίστη. Και θέλετε ειρήνη; Να μην υπάρχει ποτέ ειρήνη για σας <…> Σταματήστε να πηδάτε γύρω από τη Λαύρα. Έλα εδώ, να πηδάτε εδώ πέρα, όποιος θέλει. Εξαντλούμαστε, ενώ οι δαίμονες πηδάνε. Όλοι το έχουν ήδη βαρεθεί», είπε.

Στην Περιφέρεια Τσερνιβτσί έκαψαν Ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

σ.σ. Στην Ουκρανία τα ουνιτικά νεοναζιστίδια που έχει αναγνωρίσει η Εκκλησία της Ελλάδος καίνε Ναούς της κανονικής Εκκλησίας του Μάρτυρα Ονουφρίου. Τί άλλο να πει κανείς; Πώς να περιγράψει αυτήν την Αποκάλυψη που ζούμε στις μέρες μας;

Ο ναός, που χτίστηκε από τους ενορίτες για να αντικαταστήσει αυτόν που είχε καταληφθεί από την UOC-KP του Φιλάρετου Ντενισένκο το 2004, κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Στις 24 Απριλίου 2023, ιερός ναός του οσίου Ιώβ του Ποτσάεφ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάηκε στην Περιφέρεια Τσερνιβτσί.

Στο telegram κανάλι της επισκοπής Τσερνιβτσί και Μπουκοβίνα, έγραψαν ότι «απόψε το βράδυ κάηκε μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες στην περιοχή Vyzhnytsia, ο ναός του οσίου Ιώβ του Ποτσάεφ στο χωριό Μιλίεβο, στην Μπουκοβίνα».

«Η εκκλησία χτίστηκε από τους ενορίτες αντί της καταληφθείσας από τους υποστηρικτές της εκκλησίας του Φιλάρετου Ντενισένκο (UOC-KP) προς τιμήν της οσίας Παρασκευής της Σερβίας, το 2014. Πυρπολήθηκε επαγγελματικά, χωρίς καμμία δυνατότητα σωτηρίας. Το κάψιμο της Ορθόδοξης Πίστεως στην Ουκρανία συνεχίζεται», αναφέρεται στο μήνυμα.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι στις 15 Απριλίου 2023, την παραμονή του Πάσχα, στο χωριό Chepelevka, στην περιοχή Krasilovsky της Περιφέρειας Χμελνίτσκι καιγόταν ναός της UOC.

Επίσης, στις 14 Απριλίου 2023, στην Περιφέρεια του Κιέβου κάηκε ναός της UOC.

Επιπλέον, στις 5 Απριλίου 2023, έπιασε φωτιά Ι.Ν. Αγίας Σκέπης της UOC στο χωριό Γκρεμπένκι, στην περιοχή Μπελοτσερκόφσκι.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγές:

https://orthodoxostypos.gr/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%e1%bc%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bd-%ce%bb%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf/ orthochristian.com

https://orthodoxostypos.gr/%ce%bf-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81-%ce%ba%ce%bb%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%85%cf%80/ spzh.news

https://orthodoxostypos.gr/%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bd-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%89%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af/ spzh.news

https://tasthyras.wordpress.com/2023/04/25/%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b9%ce%b2%cf%84%cf%83%ce%af-%ce%ad%ce%ba%ce%b1%cf%88%ce%b1%ce%bd-%ce%bd%ce%b1/ Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments