Site icon ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ

Μυστικό παρεκκλήσι ανακαλύφθηκε στην Κωνσταντινούπολη

08/25/2023

Το «Αγίασμα» εντόπισε Τούρκος αρχαιολόγος διαβάζοντας χάρτες της πόλης

Πιθανώς χτίστηκε από τους κατοίκους του ελληνικού χωριού που υπήρχε στο σημείο, είπε

Η Κωνσταντινούπολη δεν σταματάει ποτέ να μας εκπλήσσει, όχι μόνο λόγω της ομορφιάς της αλλά και του ιστορικού της πλούτου που δεν σταματά ούτε λεπτό να φωνάζει Ελλάδα και Ορθοδοξία! Πριν από λίγες μέρες ο αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay αποκάλυψε σε δημοσιογράφο του τουρκικού τ/σ NTV ότι ερευνώντας παλαιούς χάρτες της πόλης εντόπισε μια ιστορική κατασκευή που χαρακτηρίζεται ως «Αγίασμα» και βρίσκεται στο Μπαγκσιλάρ, προάστιο της Πόλης.

Το οικοδόμημα, σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο, είναι κάποιο ξεχασμένο παρεκκλήσι γύρω από το οποίο υπάρχουν μαγαζιά και χώροι εργασίας ενώ πάνω από αυτό βρίσκεται ένα σχολείο!

Ένας από τους χάρτες που ερεύνησε ο Τούρκος αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay (πηγή: NTV / Sinan Kunter)

Όπως σημείωσε, την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην περιοχή Μπαγκσιλάρ υπήρχε ένα ελληνικό χωριό.

Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι, πιθανώς, οι χωρικοί είχαν χτίσει το παρεκκλήσι στα τέλη του 19ου αιώνα. O Ömer Faruk Yavaşçay πρόσθεσε πως μίλησε με ανθρώπους στην περιοχή σχετικά με το οικοδόμημα και έμαθε πως πριν από 25-30 χρόνια χρησιμοποιούνταν ως συντριβάνι/πηγή.

Η είσοδος του παρεκκλησιού όπως είναι σήμερα (πηγή: twitter / mavimarmaragzt)

Σε κάθε περίπτωση, άποψή του είναι πως πρέπει να γίνουν άμεσα ανασκαφές προκειμένου οι αρχαιολόγοι να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες ενώ παράλληλα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για το χώρο.

pontosnews.gr

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://orthodoxostypos.gr/%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%83%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%86%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7/

προηγούμενο
επόμενο
Exit mobile version