Καρούλια

Περιοχή στην έρημο του Αγίου Όρους που υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και στην οποία βρίσκονται ησυχαστήρια της. Είναι συνέχεια από τα Κατουνάκια προς τη θάλασσα. Η περιοχή είναι βραχώδης, άνυδρος και ιδιαίτερα απόκρημνη . Yπάρχουν σπηλιές ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν απο ασκητές και στην επέκτασή τους ενσωμάτωσαν αυτοσχέδια ησυχαστήρια. Ονομάζονται Καρούλια, καθώς λόγω της δύσβατης περιοχής, ο μόνος τρόπος προσέγγισης ήταν με καρούλια, όπου με δίχτυ ανέβαζαν ανθρώπους και υλικά. Σε όλη την περιοχή των Καρουλίων διασώζονται δεκαέξι και κατοικούνται δέκα από αυτά. Σήμερα κατοικούν δέκα γέροντες που ασχολούνται με την ξυλογλυπτική ,την ζωγραφική και άλλα εργόχειρα.

Ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος έγραφε: “Είναι μια όψη της νοτιοδυτικής πλευράς του Αγίου Όρους, η πιο σκληρή κι απαρηγόρητη. Φρικαλέο λέγεται γιατί δημιουργεί πράγματι φρίκη στον προσκυνητή. Βράχοι θεώρατοι, πέτρινες πλαγιές, άγρια φαράγγια, ολόγυμνα, κατεβαίνουν προς τη θάλασσα και κόβονται απότομα φτιάχνοντας το αβυσσαλέο όριό της. Καλυβάκια απλά σε κάποια εσοχή ή εξοχή του βράχου, στεριωμένα σα φωλιές από πετροχελίδωνα, είναι τα ενδιαιτήματα των ερημιτών…”

καρούλια

Όσοι έχουν επισκεφθεί το συγκεκριμένο μέρος στο Άγιο Όρος έχουν μείνει αποσβολωμένοι από την τραχύτητα και την αγριότητα της φύσης. Ακόμα δε περισσοτέρο, από τη διαβίωση εκεί των μοναχών, οι οποίοι κυριολεκτικά σαν τα άγρια πουλιά τ’ ουρανού κρέμονται απ’ τους βράχους, αντικρύζοντας καθημερινά το απόλυτο κενό. Η ζωή τους, συνεχής προσευχή και αγώνας, χωρίς φαγητό, ξεκούραση και ανθρώπινες συνθήκες.

Η ονομασία οφείλεται σε μια τροχαλία (καρούλι), απ΄οπου οι ασκητές κρεμούν ένα καλάθι για να βάλουν μέσα σ’άυτο οι διερχόμενοι μοναχοί, ψαράδες ή προσκυνητές λίγο ψωμί και νερό.

Υπάρχουν 12 καλύβια τα οποία κτίσθηκαν το 17ο αιώνα μέσα από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και με μεταφορά υλικών από τη θάλασσα με χρήση καρουλιών και σχοινιών. Σήμερα κατοικούν δέκα γέροντες που ασχολούνται με την ξυλογλυπτική ,την ζωγραφική και άλλα εργόχειρα.

Πηγές κειμένου :

http://www.mountathosinfos.gr/pages/skites/karoulia.gr.html

http://o-nekros.blogspot.gr/2010/09/blog-post_2003.html

Πηγές φώτο:

https://fdathanasiou.wordpress.com/2011/05/08/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%83/

https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1&sa=N&biw=1280&bih=918&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwj84_7xlfPUAhVGVRQKHYYeC584ChCwBAgf#imgrc=iDOLyXoSVUYtrM:

http://www.agiooros.net/forum/viewtopic.php?t=17573

 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments