«Το μέλλον μπορεί να μην έρθει για εμάς»: Η προειδοποίηση του Γέροντα Ιωάννη (Krestyankin)

11/20/2023

Ο «Thomas» συγκέντρωσε διάφορα αποσπάσματα από τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη (Krestyankin) , στα οποία ο γέροντας μιλάει για στιγμές που η ανθρωπότητά μας υποβάλλεται στην πιο δύσκολη δοκιμασία και για το πώς να κρατήσουμε την ψυχή μας ζωντανή σε αυτούς τους καιρούς.

***

Αφήστε κατά μέρος όλες τις σκέψεις: αν επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να σκοτώσετε εκατομμύρια ανθρώπους -γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- προσπαθήστε να δείξετε το ηθικό σας αίσθημα ασήμαντο: μην σκοτώσετε το άτομο του διπλανού σας ούτε μια φορά με μια λέξη, υπόδειξη ή χειρονομία. Άλλωστε, υπάρχει καλοσύνη και μπορείς να συγκρατηθείς από το κακό… Κι εδώ, στα μικροπράγματα, μπορείς εύκολα, ανεπαίσθητα και βολικά να κάνεις πολλά για τον εαυτό σου.

***

Όλο το μικρό κακό που καταφέρνουμε εμείς, οι αμαρτωλοί άνθρωποι, το συγκεντρώνει ο μεγάλος μαέστρος – ο Σατανάς, αυτός που σπέρνει μικρά πράγματα μέσα μας. Σπέρνει μικρά πράγματα και μεγαλώνει τα μικρά σε μεγάλα πράγματα. Και αυτό ονομάζεται «μυστήριο της ανομίας». Και το μυστήριο της ανομίας ανεβαίνει από δύναμη σε δύναμη ακριβώς επειδή η αντίστασή μας σε αυτό έχει εξασθενήσει εντελώς, η κατανόησή μας γι’ αυτό έχει φτωχύνει.

***

Φωτογραφία του Takashi Miyazaki στο Unsplash

Στην αποπλάνηση μας ξεχνάμε τον Θεό, ξεχνάμε τον ουρανό, ξεχνάμε την αιωνιότητα. Σε αυτή τη βάση της πλήρους εμβάπτισης των ανθρώπων στη σαρκική ζωή, αναπτύσσεται η παντελής εξαχρείωση.

***

Μαλώνουμε, εχθρευόμαστε, αγανακτούμε, μισούμε, δεν ανεχόμαστε ο ένας τον άλλον. Είναι κρίμα να λες ακόμη και μπροστά σε μη πιστούς: «Είμαι Χριστιανός». Και συχνά στη συνομιλία των μη πιστών μπορείτε να ακούσετε: “Η γειτόνισσα μας είναι πιστή, πηγαίνει στην εκκλησία, αλλά τι κακό, επιβλαβές άτομο”. Αλλοίμονο αν το όνομα του Χριστού βλασφημηθεί μέσω του μίσους μας για την ανθρωπότητα.

***

Πόσο συχνά, σε στιγμές τύψεων, σκοπεύουμε να αρχίσουμε να κάνουμε καλές πράξεις αύριο, να αφήσουμε την αμαρτία στο μέλλον και να μετανοήσουμε στο τέλος της ζωής μας. Αλλά το αύριο συμβαίνει κάθε μέρα, και το τέλος της ζωής είναι ακόμα πιο μακριά, και με τις καλές μας προθέσεις ανοίγουμε τον δρόμο προς την κόλαση. Άλλωστε, δυστυχώς, μπορεί να μην έρθει το μέλλον για εμάς, αλλά αμέσως, παρακάμπτοντας το μέλλον, θα ανοίξει η αιωνιότητα. Η αιωνιότητα είναι αναπόφευκτη! Και πώς θα είναι;

***

Από περηφάνια δεν θέλουμε να υπακούσουμε σε κανέναν, ακόμα και σε αυτούς που είμαστε υποχρεωμένοι: δεν υπακούμε στους γονείς που μας μεγαλώνουν, δεν εκτελούμε τις εντολές των προϊσταμένων μας, δυσκολευόμαστε να υπακούσουμε ακόμη και στον γενικό κανόνα. της κοινωνίας των πολιτών. Ότι είμαστε όλοι αυθεντίες, μόνο τη δική μας γνώμη θεωρούμε σωστή, θέλουμε πάντα να επιμένουμε στη δική μας. Κι αν κάποιος έχει πιάσει την περηφάνια μας με καμιά λέξη, πού να σιωπήσουμε, τουλάχιστον για λόγους εξωτερικής ταπεινοφροσύνης – θα μιλάμε μέχρι ο λόγος μας να μείνει τελευταίος! Επιπλέον, ακόμη και τότε δεν θα ηρεμήσουμε αμέσως και θα μετανιώσουμε όλοι που δεν είπαμε αρκετά· έπρεπε να τα είχαμε πει και τα δύο πιο οδυνηρά στον παραβάτη.

***

Φωτογραφία του Takashi Miyazaki στο Unsplash

Όλοι οι άνθρωποι που ζουν τη βαθύτερη πνευματική ζωή, από τη δική τους εμπειρία, λένε ότι με μια καλή και γεμάτη χάρη διανομή της ψυχής, η ήσυχη χαρά, η βαθιά γαλήνη και η ζεστασιά αισθάνονται στην καρδιά, … πάντα αυξάνονται με συνεχή και φλογερή προσευχή και μετά καλών πράξεων.

***

Και αντίθετα, η επίδραση του πνεύματος της κακίας στην καρδιά γεννά αόριστο άγχος, ένα είδος καψίματος και ψυχρότητας, ακαταλόγιστη ανησυχία.

***

Έχουμε γίνει τυφλοί και κουφοί. Με σκληρή καρδιά, είμαστε έτοιμοι να κατηγορήσουμε οποιονδήποτε και όλους, ξεχνώντας ότι μόνο η προσωπική αμαρτία διαστρεβλώνει τη ζωή μας. Ο Θεός θέλει πάντα να θριαμβεύει η αλήθεια. Και διέταξε την Εκκλησία να το διακηρύξει στον κόσμο. Και η δουλειά μας είναι να ακούσουμε τη φωνή της Εκκλησίας – τη φωνή της αλήθειας.

***

Αυτός είναι ο τρόπος του σταυρού μας – αρρώστια, λύπη της ψυχής, και στριμωγμένες καταστάσεις, και βάρη από παντού. Και, φαίνεται, δεν υπάρχει ούτε συμπονών ούτε συμπονετικός, αλλά όλοι μας επιβάλλουν μόνο βάρος πάνω σε βάρος. Αλλά αυτό είναι που «κουβαλάμε ο ένας τα βάρη του άλλου» . και αυτός είναι ο τρόπος του σταυρού – σωτηρίας.

***

Μερικές φορές η βοήθεια του Θεού δεν έρχεται αμέσως. Ο Σωτήρας διστάζει. Αυτή είναι η υψηλότερη δοκιμασία πίστης.

foma.ru 

ΑΠΟΔΟΣΗ : ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος  ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://orthodoxathemata.blogspot.com/2023/11/krestyankin.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments