Παναγία η Βηθλεεμίτισσα

Στις 26 Δεκεμβρίου εορτάζει η Σύναξη της Παναηγίας της Βηθλεεμίτισσας. Η θαυματουργός αυτή εικόνα της Παναγίας ξεχωρίζει εντός του Ναού της του Χριστού Γεννήσεως  στην Βηθλεέμ. Βρίσκεται τοποθετημένη στη δεξιά πλευρά της νοτίου εισόδου του Αγίου Σπηλαίου της Γεννήσεως.  Το γαλήνιο βλέμμα της και η άπειρη στοργή, που ξεχειλίζει από τα μάτια της εικόνας της Παναγίας,  γλυκαίνουν και ευφραίνουν τις καρδιές των πιστών.

Αντίστοιχα ο ρουχισμός της εικόνας της Θεοτόκου, που είναι καλυμμένος με πολυτελή υφάσματα και πολύτιμα πετράδια, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Σαφή ιστορικά στοιχεία για την προέλευση της εικόνας δεν υπάρχουν.

Η παράδοση θέλει την εικόνα να  προέρχεται από τη Ρωσία και τη συνδέει με την Αυτοκράτειρα των Ρώσων Αικατερίνη, η οποία επισκεπτόμενη την Αγία Γη και τη Βηθλεέμ, μετά από θαύμα που της επιτέλεσε η Παναγία, χάρισε τα τσαρικά ενδύματα της για να ντυθεί με αυτά η «Δέσποινα του Κόσμου».

Σύμφωνα με την παράδοση επίσης παραχώρησε τα κοσμήματά της για να τοποθετηθούν στην ιερή εικόνα, επιτάσσοντας από τότε οι τσαρίνες να μη φορούν πλέον ρουμπίνια (διαμάντια κατ’ άλλους), αλλά αυτό να είναι αποκλειστικό  προνόμιο της «Βασίλισσας των αγγέλων».

Πηγή: saint.gr

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments