Η Παναγία η Οδηγήτρια της Ιεράς Μονής Γηρομερίου

Η Ιερά Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου, η οποία είναι κτισμένη σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό τοπίο στο ομώνυμο χωριό των Φιλιατών, στο όρος Φαρμακοβούνι της Θεσπρωτίας .

Κτήτορας της μονής υπήρξε ο Όσιος Νείλος ο Εριχιώτης. Λόγω της φήμης του οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας τον παρακάλεσαν να μεταβεί στην περιοχή τους.

Ο Όσιος Νείλος, 80 χρονών τότε, αποδέχτηκε την πρόσκλησή τους και εγκαταστάθηκε αρχικά σε παλαιό ασκητήριο απέναντι από τη σημερινή τοποθεσία του μοναστηριού. Με την προσέλευση και άλλων μοναχών στην περιοχή σχηματίστηκε γρήγορα μια μικρή αδελφότητα.

alt

Όσιος Νείλος ο Ιεριχιώτης, ο Ηγιασμένος
 (πρώτος κτήτορας της Μονής)

Οι μοναχοί από το ασκητήριο για πολλές μέρες παρατηρούσαν ένα φως να λάμπει στο απέναντι βουνό. Παρακινημένοι από αυτό μετέβησαν στο σημείο και βρέθηκαν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας απ’ όπου και πήγαζε το φως.

Οι μοναχοί κατάλαβαν πως ήταν θέλημα της Παναγίας να ανεγείρουν εκεί ένα μοναστήρι. Η εικόνα της Παναγίας τοποθετήθηκε στο καθολικό της μονής σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι.

alt

Το ασκηταριό του Oσίου Νείλου
Photo: 
monigiromeriou.gr

alt

Το παρεκκλήσι πάνω από τον τάφο του Οσίου Νείλου

Photo: monigiromeriou.gr

Συγγραφέας κειμένου :Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου, Πηγή κειμένου : http://paraklisi.blogspot.gr/2014/12/blog-post_377.html?spref=fb

Πηγή φωτογραφιών : http://platyteraouranwn.pblogs.gr/2016/04/iera-monh-koimhsews-ths-theotokoy-ghromerioy.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments