Στην Ύδρα Παναγία η Φανερωμένη

Το 1656 στο λιμάνι της Ύδρας υπήρχε μικρή Μονή που φυλασσόταν  ιερή θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου που ήταν γνωστή στους κατοίκους για τις θαυματουργικές της ιάσεις στους προσερχόμενους με πίστη κατοίκους.

Όταν επιτέθηκαν για να κουρσέψουν την Ύδρα Αγαρηνοί πειρατές οι προεστοί του νησιού έδωσαν δώρα στους πειρατές αλλά αντί αυτοί να φύγουν τους αιχμαλώτισαν και τους έσυραν σιδηροδέσμιους στο πλοίο τους και  είχαν σκοπό να αιχμαλωτίσουν τους κατοίκους και να τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.

Ο προς αιχμαλωσία λαός της Ύδρας προσέτρεξε στη βοήθεια της Θεοτόκου που όπως λέγεται φανερώθηκε σαν οπτασία και έτρεψε σε φυγή τους Αγαρηνούς πειρατές.

Ένας όμως από αυτούς, μπήκε μέσα στην εκκλησία που φυλασσόταν η Ιερή Εικόνα της Παναγίας, άρπαζε το εικόνισμα και με ένα μαχαίρι το κτυπούσε με μανία μετά από αυτή την ιερόσυλο πράξη πήρε το εικόνισμα μαζί τους στο πλοίο που αναχώρησαν από την Ύδρα.

Το πειρατικό πλοίο, λίγο πριν φτάσει στην Κρήτη και με πορεία για τις ακτές της Αφρικής έπεσε σε μια φοβερή τρικυμία. Οι Αγαρηνοί πειρατές συσκέφτηκαν και πρότειναν στους Υδραίους αιχμαλώτους να προσευχηθούν κατά την πίστη τους στο Θεό να τους γλυτώσει από την καταστροφή.

Οι προεστοί πήραν το θάρρος και ζήτησαν την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν υπέρ της σωτηρίας τους.

Ο Αγαρηνός πειρατής που είχε κλέψει την εικόνα από το Μοναστήρι της Ύδρας πιεζόμενος από τους συντρόφους του να δώσει το εικόνισμα στους Υδραίους προεστούς θύμωσε ακόμη περισσότερο και προέβει σε μια ακόμη μεγαλύτερη και ανίερη πράξη: έκοψε την θαυματουργή εικόνα σε δύο τεμάχια και την πέταξε στη θάλασσα…

Η εικόνα κατά παράδοξο και θαυματουργό τρόπο μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε στο λιμάνι της Ύδρας έμπροσθεν από το Μοναστήρι. Ένας γέροντας, υπηρέτης της εκκλησίας την είδε και άπλωσε το χέρι του να μαζέψει τα δύο τεμάχια αλλά δεν μπορούσε να τα σηκώσει από το ακρογιάλι. Ευθύς αμέσως ανέβηκε στη χώρα (Κιάφα), όπου διαμήνυσε το θαύμα της επιστροφής στους ιερείς και τον  λαό.

Ιερείς και λαός κατέβηκαν στο λιμάνι με θυμιάματα και κεριά όπου λιτάνευσαν την εικόνα και την τοποθέτησαν στην θέση της και από εκείνη την ώρα την ονόμασαν «Φανερωμένη».

Αλλά η Παναγία «Φανερωμένη» μεσολάβησε για τους αιχμαλώτους Υδραίους που είχαν φυλακισθεί και θα πωλούνταν σαν σκλάβοι.

Όπως λέγεται φανερώθηκε μέσα στη νύχτα στον Έπαρχο της χώρας και τον διέταξε να βγάλει από την φυλακή τους Υδραίους προεστώτες και να τους απελευθερώσει, πράγμα που έπραξε ευθύς αμέσως. Και όχι μόνο αυτό, ο Έπαρχος  υποχρέωσε τον ίδιο καπετάνιο να  επιστρέψει τους τρεις προεστούς στην Ύδρα, όπου με δάκρυα στα μάτια όταν έφτασαν στο νησί και το Μοναστήρι προσκύνησαν και προσευχήθηκαν στο θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας «Φανερωμένης».

 

Έρευνα: Σπήλιος Φ. Σπηλιώτης

Πηγή : http://hydraspoliteia.blogspot.gr/2015/08/blog-post_67.html

 

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments