Παναγία Μακρυρράχης στην Πιερία

Η θαυματουργή εικόνα  φυλάσσεται στην  Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυρράχης στην Πιερία που είναι ένα από τα τρία γυναικεία μοναστήρια της Μητρόπολης Κίτρους και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η ονομασία αυτή της Παναγίας προήλθε από την τοποθεσία (μακρυνή ράχη) πάνω στην οποία είναι κτισμένη, 25 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Κατερίνης και πολύ κοντά στα χωριά Μικρή Μηλιά και Παλαιόστανη. Η ιστορική αυτή μονή ιδρύθηκε τον 10ο ή 12ο αιώνα ως ανδρική μονή και ήταν Σταυροπηγιακή – Πατριαρχική, καθώς και πλούσια σε κτήματα.

Ως πνευματικό και εθνικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μετείχε σ’ όλες τις περιπέτειες του Έθνους μας και στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 1878 που κηρύσσεται η επανάσταση του Κολινδρού, η Ιερά Μονή Μακρυρράχης παίρνει ενεργό μέρος στον ξεσηκωμό και γι’ αυτό πυρπολείται από τους Τούρκους. Όμως γρήγορα ανασυγκροτείται και αποκτά την παλιά της αίγλη. Με την έναρξη της Επαναστάσεως το 1821, πάλι καταστρέφεται ολοσχερώς από τους κατακτητές, αλλά με τις άοκνες εργασίες των μοναχών και των κατοίκων των γύρων χωριών ξανακτίστηκε το 1840.

Κάποιοι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι το μοναστήρι λειτούργησε για λίγα χρόνια, ως γυναικείο αλλά λόγω της τουρκικής τρομοκρατίας, οι μοναχές αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Έτσι άρχισε από το 1850-55, σιγά σιγά η παρακμή του μοναστηριού. Από την εποχή αυτή μέχρι και το 1880 διάφοροι καπετάνιοι χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο το μοναστήρι. Για να προστατέψουν μάλιστα από τους κλέφτες και τους Τούρκους τα ιερά κειμήλια του μοναστηριού, τα μετέφεραν στο μοναστήρι Ξηροχωρίου Ευβοίας (σημερινή Ιστιαία) όπου συνεχίζουν να βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, η Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυρράχης έγινε η γέφυρα για τη μετακίνηση των Μακεδονομάχων και των πυρομαχικών από τη νότια Ελλάδα προς το βάλτο των Γιαννιτσών.

Αυτή η κατάσταση ερήμωσης και εγκατάλειψης διάρκεσε μέχρι τη δεκαετία του ’30. Μια προσπάθεια επαναλειτουργίας του έγινε το 1934 όταν περαστικοί καλόγεροι εργάστηκαν για τη συντήρηση και τη διατήρηση των κτιρίων, αλλά και αυτοί το εγκατέλειψαν για άγνωστους σε εμάς λόγους.

Όμως στα δύσκολα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου, η μονή υπέστη πολλές καταστροφές και μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κρατουμένων των Γερμανών.Το 1945 έγινε απόπειρα ανατίναξής του από τους Γερμανούς, χωρίς επιτυχία, γιατί είχαν πληροφορίες ότι βρήκαν καταφύγιο Έλληνες στρατιώτες. 

Το 1972 λόγω της φθοράς που υπέστη με το πέρασμα των χρόνων κατεδαφίστηκε όλο το μοναστηριακό συγκρότημα.

Τα τελευταία χρόνια η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία, και από το 1993 με την ευλογία του πρώην Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου εγκαταστάθηκαν λίγες μοναχές. Η θαυματουργή εικόνα Της και το Αγίασμά της θεραπεύουν ασθενείς με ανίατες αρρώστιες, που προστρέχουν με πίστη και ευλάβεια.

Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει την 15η Αυγούστου, της Κοιμήσεως της Παναγίας, γιορτή κατά την οποία συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές.

Στη μονή εγκαταβιούν σήμερα 3 μοναχές, με νέα ηγουμένη την μοναχή Ιωάννα. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Μακρυρράχης είναι ανοικτή όλες τις ημέρες της εβδομάδος και κάθε Κυριακή και μεγάλη γιορτή τελείται η Θεία Λειτουργία.

Τηλ.: (+30) 2351083372 , 2351041287

Πηγή :

http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1298&lang=es

http://apantaortodoxias.blogspot.gr/2012/06/blog-post_4808.html

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments