Στη Ζάκυνθο η Παναγία η Σκοπιώτισσα

Η κατάλευκη εκκλησία της Παναγίας της Σκοπιώτισσας βρίσκεται στην κορυφή του όρους Σκοπού από το οποίο βέβαια πήρε και το όνομά της η Παναγία. Από το χωριό Αργάσι υπάρχει δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του όρους αυτού. 

Το Αργάσι βρίσκεται μόλις 2 χμ από την πόλη της Ζακύνθου. Η ανάβαση προς την εκκλησία είναι λίγο κουραστική καθώς ο δρόμος είναι ανηφορικός, με στροφές και σε κάποια σημεία χωμάτινος. Ο κόπος μας, όμως,  επιβραβεύεται καθώς η θέα από την συγκεκριμένη εκκλησία είναι μαγευτική. 
Το  Μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας χτίστηκε το 1624. Ο ρυθμός της είναι σταυροειδής με τρούλο και η εκκλησία στέκεται σήμερα ανάμεσα στα ερείπια του παλιού μοναστηριού, το πιθανότερο στη θέση του ναού της Αρτέμιδος. Στο εσωτερικό του σώζονται κάποιες τοιχογραφίες, το τέμπλο της είναι από πέτρα, ενώ εντύπωση σου προκαλεί το σύμβολο της βυζαντινής αυτοκρατορίας (ο δικέφαλος αετός) που αναπαρίσταται στο δάπεδο της εκκλησίας. 
Υπάρχουν  ακόμη αξιοθαύμαστες εικόνες, ωραία ξυλογλυπτικά και πολύτιμα σκεύη. Ο ναός είναι κατασκευασμένος από πελεκητή πέτρα. Η εικόνα της Παναγίας είναι φερμένη από την Κωνσταντινούπολη. Το μοναστήρι, σήμερα, είναι πια ερειπωμένο.

Πηγή : http://www.gozakynthos.gr/gr/zakynthos.sights.skopiotisa.php

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments