Τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης ενόπλου σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα, το πρωί της Δευτέρας (12/02).
02/12/2024
H αδελφή του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, Μαρία, ο γαμπρός του, Αντώνης Βλασάκης (σύζυγος της Δέσποινας Καρνέση) κι ένας ακόμη εργαζόμενος, καπετάνιος στο επάγγελμα, είναι τα θύματα του δράστη που εισέβαλε στα κτήρια της εταιρείας, «έσπειρε» τον θάνατο και αυτοκτόνησε ύστερα από μερικά λεπτά.
Ο Ελ Μπουράι ή «Άρης» όπως τον φώναζαν, ηλικίας 75 ετών, ήταν πρώην υπάλληλος της εταιρείας και ήθελε να πάρει εκδίκηση. Έτσι, πήρε μία καραμπίνα και ένα περίστροφο, μπήκε μέσα στο κτήριο και άρχισε να «ανοίγει» πυρ.
Το χρονικό
Στις 10:20 το πρωί της Δευτέρας η αστυνομία ενημερώθηκε για πυροβολισμούς στο κτίριο της ναυτιλιακής εταιρείας και άμεσα στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση από την αστυνομία.
Αμέσως η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, ενώ λίγο μετά τις 11 δυνάμεις της ΕΚΑΜ μπήκαν μέσα στο κτίριο, αναζητώντας τον δράστη και τυχόν τραυματίες.
Νωρίτερα, έντρομοι εργαζόμενοι βγήκαν από το κτίριο προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί, ενώ ακολουθούσε η καταμέτρηση των ανθρώπων που απασχολούνται στη ναυτιλιακή προκειμένου να δουν ποιος λείπει.
Ο 70χρονος φέρεται να μπήκε από το πάρκινγκ και απείλησε τον άνδρα της ασφάλειας. Ανέβηκε στον ημιόροφο, πυροβόλησε και σκότωσε δυο άτομα και στη συνέχεια έφτασε στο δεύτερο όροφο και σκότωσε την ιδιοκτήτρια της εταιρείας.
Στη συνέχεια ο άνδρας κατέβηκε στο υπόγειο της εταιρείας και αυτοκτόνησε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 70χρονος εργαζόταν ως επιστάτης σε νησί της οικογένειας στο σύμπλεγμα Πεταλιοί και απολύθηκε πριν από άγνωστο χρονικό διάστημα.
«Φώναζε σε όλους να φύγουν»
Εργαζόμενη της εταιρείας περιέγραψε τι συνέβη το πρωί της Δευτέρας. Όπως είπε πρόκειται για ένα παλιό υπάλληλο εταιρείας, ο οποίος απολύθηκε και ήθελε να εκδικηθεί τα αφεντικά.
Σημείωσε πως ο άνδρας φώναζε σε όλους να φύγουν και τόνισε πως: «Χτύπησε στοχευμένα τα αφεντικά της εταιρείας».
Τέλος σημείωσε πως ο δράστης είχε μαζί του μια κοντόκανη καραμπίνα.
H εταιρεία European Navigation της οικογένειας του Σπύρου Καρνέση (μεγαλομέτοχος και στην εταιρεία εμπορίας καυσίμων ΕΛΙΝ, ενώ ήταν μέτοχος και στη χρηματιστηριακή εταιρεία «Πήγασος») είναι η εταιρεία στην οποία έκανε έφοδο ο άνδρας ελληνοαιγυπτιακής καταγωγής και σκότωσε τρεις ανθρώπους πριν δώσει τέλος στη ζωή του. Η εταιρεία μετρά σχεδόν μισό αιώνα παρουσίας στον ελληνικό εφοπλισμό, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη στόχευση στα δεξαμενόπλοια.
Η εταιρεία ότι ιδρύθηκε το 1979 και έχει επί δεκαετίες διαχειρισθεί δεκάδες εμπορικά πλοία, δεξαμενόπλοια πετρελαίου και χημικών, ενώ, διαχειρίζεται σήμερα ένα στόλο περίπου 1.200.000 DWT υπό την European Product Carriers.
Συγκεκριμένα, δύο shuttle tankers DP2 Suezmaxes που κατασκευάσθηκαν το 2013 στο STX (Κορέα), τέσσερα δεξαμενόπλοια LR2 και οκτώ δεξαμενόπλοια MR, όλα κατασκευασμένα μεταξύ 2001 και το 2005 και τρία μικρά δεξαμενόπλοια για την εγχώρια ελληνική αγορά που κατασκευάσθηκαν μεταξύ 2004 και 2006, ενώ, υπήρχε προγραμματισμός προσθήκης ακόμη πέντε δεξαμενόπλοιων MR στο STX στην Κορέα ήδη την περασμένη δεκαετία.
Τα κεντρικά γραφεία της European Navigation βρίσκονται στην Αθήνα. Ο όμιλος διατηρεί, επίσης, γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπεύθυνα για όλες τις εμπορικές δραστηριότητες (κυρίως ναύλωση, S&P, χρηματοδότηση και ασφάλιση).
Το γραφείο στην Αθήνα είναι υπεύθυνο για την τεχνική διαχείριση, τη λειτουργία, την ασφάλιση και τη στελέχωση. Το πλήρωμα για τον στόλο προέρχεται από την Ακαδημία Πληρώματος Μανίλας του ομίλου υπό το εγκατεστημένο γραφείο στη Μανίλα, το οποίο λειτουργεί πάνω από είκοσι χρόνια.
Η ναυτιλιακή εταιρεία βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο μέσω της δικαστικής διαμάχης στην οικογένεια Καρνέση για σειρά οικονομικών θεμάτων, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων.
Η άγνωστη σύγκρουση της «ματωμένης» οικογένειας Καρνέση: Οι 2 από τους 3 δολοφονημένους ζητούσαν 175 εκατ. δολ. από τον αδελφό Σπύρο!
Δικαστική μετωπική σύγκρουση μεταξύ των δύο αδελφών Καρνέση, της Δέσποινας (αριστερά στη φωτό) και της Μαρίας, 79 και 77 ετών αντίστοιχα, όπως επίσης και του 80χρονου συζύγου της δεύτερης, Αντώνης Βλασσάκη, είχε ξεσπάσει προ δύο ετών με τον αδελφό της Δέσποινας και της Μαρίας, του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, 85 ετών σήμερα.
Οι δύο από τους τρεις που είχαν την δικαστική διαμάχη, η Μαρία Καρνέση (φωτό κάτω) και ο Αντώνης Βλασσάκης, εκτελέστηκαν σήμερα από τον 70χρονο Αιγύπτιο επιστάτη τους, ο οποίος είχε απολυθεί μετά από 45 χρόνια που εργαζόταν σε αυτήν.
Τον Αντώνη Βλασσάκη τον εκτέλεσε πρώτο και μετά δολοφόνησε την σύζυγό του Μαρία Καρνέση, κι ενώ είχε στο μεταξύ δολοφονήσει κι έναν υπάλληλο της εταιρείας.
Ατικείμενο της δικαστικής αντιδικίας των δύο αδελφών Καρνέση και του γαμπρού της και του Αντώνη Καρνέση είναι περιουσιακά στοιχεία η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται ότι είναι τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια.
Με την 63 σελίδων αγωγή τους που κατατέθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2023 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, τον κατηγορούν ότι «ο Σπύρος Καρνέσης πήρε στα τέλη της περσινής χρονιάς από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε».
Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστηρίζουν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν τα περίπου 175 εκατ. δολάρια, από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά.
Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούν να τους επιστραφεί και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.
Είχε υπάρξει και ανταλλαγή εξωδίκων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέλη της οικογένειας και ο Σπύρος Καρνέσης απαντά ότι «όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του, που απλώς ο ίδιος ευεργετούσε»…
Ο ναυτιλιακός όμιλος μετά από πωλήσεις 9 τάνκερ έναντι συνολικού τιμήματος 61,3 εκατ. ευρώ, διέθετε μέχρι πρόσφατα 19 πλοία. Στα γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας που έγινε η επίθεση απασχολείται προσωπικό 45 ατόμων, ενώ στους 350 ανέρχονται οι μισθοδοτούμενοι ναυτικοί.
Πέραν της ναυτιλίας, στα γενικότερα περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν ακίνητα και άλλες εταιρικές συμμετοχές, για τα οποία αναδύεται η αίσθηση μέσα από την πολυσέλιδα αγωγή ότι θα υπάρξει κι άλλος «γύρος» δικαστικής διαμάχης.
Ο Σπύρος Καρνέσης είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 63,8% στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ενεργειακή εταιρεία Ελινόιλ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.
Στο ΔΣ της ΕΛΙΝΟΙΛ βρίσκεται η κόρη του Αντζελίκ Καρνέση, σε ρόλο μη εκτελεστικό. Η ίδια απασχολείται στην Εμπορική Δ/νση της European Product Carriers Ltd.
Από το 1978 οι δύο αδελφές και από το 1980 ο Αντώνης Βλασσάκης ξεκινούν να συνεργάζονται με τον Σπύρο Καρνέση στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης, οι βασικοί όροι της οποίας έχουν εγγράφως αποτυπωθεί από τον αντίδικό τους.
«Δημιουργήσαμε -όπως ανέφεραν οι δύο νεκροί και η Δέσποινα Καρνέση- μεταξύ άλλων κοινών επιχειρήσεων, και έναν ολόκληρο ναυτιλιακό όμιλο εταιρειών, ποντοπόρων πλοίων, του οποίου σήμερα αποκλειστική διαχειρίστρια είναι η δική μας εταιρεία European Product Carriers, εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Γλυφάδα.
Έχοντας εκμεταλλευτεί εμπορικά όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες ποντοπόρα πλοία (αρχικώς φορτηγά και στη συνέχεια τάνκερ) μέσω πλοιοκτητριών εταιρειών που είχαμε και έχουμε συστήσει. Από την πολυετή αυτή συνεργασία μας προέκυψαν σημαντικά καθαρά κέρδη, από τα οποία λαμβάναμε μερίσματα (πολλών εκατομμυρίων ευρώ) έκαστος εξ ημών.
Χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει τελική μεταξύ μας εκκαθάριση, δηλαδή πόσα χρήματα έχει λάβει ο κάθε εταίρος και πόσα ακόμη δικαιούται να λάβει ή να επιστρέφει.
Ενώ τα περισσότερα των κερδών τα επενδύαμε στην αγορά νέων πλοίων, με τη σύσταση νέων πλοιοκτητριών εταιρειών ή άλλων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων καθώς και λοιπών εταιρειών».
Η Δέσποινα Καρνέση, ως δικηγόρος να έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη του ναυτιλιακού ομίλου, τον σύζυγό της Αντώνη Βλασσάκη να έχει, λόγω των σπουδών του, το κομμάτι της τεχνικής φροντίδας και την αδελφή της Μαρία Καρνέση να έχει αναλάβει τα οικονομικά.
Ενώ ο έτερος αδελφός Σπύρος Καρνέσης επέβλεπε το operation και κυρίως ασχολείτο με το finance, αποτελώντας ταυτόχρονα και το πρόσωπο «προς τα έξω» του ομίλου. Όλα αυτά μέχρι το 2022, όπου τα θύματα και η Σοφία Καρνέζη υποστηρίζουν ότι η πλευρά του, μονίμως διαμένοντος στο Λονδίνο, Σπύρου Καρνέση, «ιδιοποιήθηκε» -όπως υποστήριζαν- το μερίδιό τους που ανέρχεται σε 175 εκατ. δολ.
Τα τελευταία χρόνια ο εφοπλιστής βρίσκεται και σε συνεχή δικαστική μάχη χαρακωμάτων με τον Μαρή Εμπειρίκοτης έτερης γνωστής οικογένειας Ελλήνων πλοιοκτητών για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών.
Καθώς στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί» και οι δύο πλευρές έχουν από 50%. Με τη συμμετοχή Εμπειρίκου να είναι σε μια, χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα, διαδικασία πλειστηριασμού λόγω αθετημένων τραπεζικών δανείων.
Η ματαιότητα των πραγμάτων: Είχαν (και έχουν οι διασωθέντες) όχι απλώς περισσότερα λεφτά από όσα χρειάζονταν και χρειάζονται για να ζήσουν μια υπερ-πλούσια ζωή, αν και υπέργηροι και «χάθηκαν» από έναν απολυμένο Αιγύπτιο υπάλληλο…
Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.
Πηγές:
Facebook Comments