«Ήλθε η ώρα της μετάνοιας και της ομολογίας»

Τῇ Γ´ (3ῃ) τοῦ μηνὸς Ἀπριλίου, μνήμη τοῦ ὁσίου πατρὸς ἡμῶν Σεραφεὶμ τῆς Βίριτσα, τοῦ διορατικοῦ. (†1949)

04/02/2024

«Η γαρ δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται» Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσας

Μέρα με τη μέρα ο αριθμός των πνευματικών του παιδιών αυξανόταν. Όλοι έφευγαν από το κελλί του ανανεωμένοι, ειρηνικοί, χαρούμενοι.

Τα λόγια του στάρετς ήταν πάντοτε μαθήματα πραγματικής ταπεινοφροσύνης:

– Ο ίδιος ο Κύριος είπε στον απόστολο Παύλο: «Η γαρ δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται» (Β’ Κορινθίους 12:9). Και ο απόστολος Παύλος, έχοντας προσωπική πείρα του μεγαλείου αυτών των λόγων, έλεγε: «Όταν γαρ ασθενώ, τότε δυνατός ειμι». Ας διατηρούμε, λοιπόν, κι εμείς, όπως ο απόστολος Παύλος, γαλήνη στις ασθένειες, στις θλίψεις, στις αδικίες, στους διωγμούς, στους κατατρεγμούς για το όνομα του Χριστού. Μόνον όταν δεχθούμε το θέλημα του Κυρίου, το οποίο αποκαλύπτεται στους ανθρώπους ακριβώς μέσα από τα μεγάλα προβλήματα, τις μεγάλες αρρώστιες και τους διωγμούς, τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τη δική μας αδυναμία και θα επιδιώξουμε την εξ ύψους βοήθεια. Μόνον έτσι γεννιέται η αληθινή πίστη, ελπίδα και προσευχή, όταν έχουμε πλήρη συνείδηση της μηδαμινότητάς μας. Αυτή η πίστη δεν μένει ποτέ αναπάντητη και μετακινεί βουνά.

Για τους δύσκολους καιρούς και τους διωγμούς που περνούσε ο ρωσικός λαός και που πολλοί αδυνατούσαν να καταλάβουν το θέλημα του Θεού ο στάρετς έλεγε:

– Ήλθε η ώρα της μετάνοιας και της ομολογίας. Ο ίδιος ο Κύριος τιμωρεί το ρωσικό λαό για τις αμαρτίες του και μέχρις ότου ο ίδιος ο Κύριος δεν ελεήσει τη Ρωσία, δεν υπάρχει νόημα να πηγαίνει κανείς αντίθετα στο άγιο θέλημά Του. Η ζοφερή νύχτα θα σκεπάσει για πολύν καιρό τη γη της Ρωσίας. Μας περιμένουν πολλές θλίψεις και βάσανα. Γι’ αυτό και μας διδάσκει ο Κύριος: «Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών». Δεν μας μένει παρά να προσευχόμαστε στον Κύριο και να τον εκλιπαρούμε να μας συγχωρέσει. Ας θυμόμαστε ότι «ο Θεός αγάπη εστί» και ας ελπίζουμε στο αμέτρητο έλεός Του.

Πολλούς εκείνο τον καιρό συμβούλευε να προσεύχονται με την ευχή του Ιησού:

– Η αδιάλειπτη προσευχή της μετανοίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενωθεί το πνεύμα μας με το Πνεύμα του Θεού. Παράλληλα, αυτή η προσευχή είναι και η πνευματική μάχαιρα που καταστρέφει κάθε αμαρτία.

Ο στάρετς είχε προβλέψει την εντατικοποίηση των απροκάλυπτων διωγμών, όταν ολόκληρη η χώρα είχε γίνει ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η ευχή του Ιησού, την οποία επεμελείτο ο ίδιος και τα πνευματικά του παιδιά, ήταν ένα ισχυρό όπλο σ’ όλους όσοι βρίσκονταν στο κράτος που είχε κηρύξει πόλεμο κατά του Θεού.

Από το βιβλίο, ο «Στάρετς Σεραφείμ της Βίριτσα, 1866-1949», του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου των εκδόσεων Ακρίτας.

***

Τον καιρό του πολέμου ο πατήρ Σεραφείμ εκτός από την αυστηρή νηστεία και την προσευχή, για να σωθεί ο λαός της Ρωσίας από αφανισμό, προσευχόταν χίλιες νύχτες πάνω σε μία πέτρα μπροστά στην εικό­να του αγίου Σεραφείμ του Σαρόβ, μιμούμενος σ’ αυτό τον προστάτη του τον άγιο Σεραφείμ.

Ήταν 21 Ιουνίου 1941 ημέρα Κυριακή. Την ημέρα αυτή οι Ρώσοι γιορτάζουν όλους τους αγίους που αγίασαν στην Ρωσική γη. Αυτή τη σημαντική μέρα διάλεξε ο Χίτλερ για να εισβάλει στην Ρωσία…
Τα βάσανα του λαού θλίβουν βαθύτατα τον στάρετς της Βίριτσα…

“Το 1941 ο γέροντας ήταν 75 ετών. Εκείνο τον καιρό οι αρρώστιες τον είχαν αποδυναμώσει πάρα πολύ και δεν μπορούσε σχεδόν καθόλου να μετακινηθεί χωρίς την βοήθεια τρίτων. Και όμως, διάλεξε έναν τρόπο προσευχής έμπονο και μαρτυρικό. Στον κήπο, πίσω από το σπίτι που έμενε, περίπου πενήντα μέτρα, προεξείχε από την γη μια μεγάλη πέτρα, μπροστά στην οποία μεγάλωνε μια μικρή μηλιά. Αυτή την πέτρα διάλεξε ο γέροντας ως τόπο προσευχής. Τοποθετούσε στην μηλιά μιά μικρή εικόνα του οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ γονυκλινή πάνω στην πέτρα (ο όσιος Σεραφείμ προσευχόταν για χίλιες νύχτες γονατιστός σε μια μεγάλη πλατιά πέτρα). Την εικόνα αυτή είχε φέρει ο γέροντας από την επίσκεψη στο Σάρωφ κατά την ημέρα της επίσημης διακήρυξης της αγιότητας του οσίου Σεραφείμ. Στον τόπο της προσευχής τον πήγαιναν υποβαστάζοντας τον ενώ μερικές φορές απλά τον μετέφεραν εκεί. Ο γεροντάκος γονάτιζε με τα πονεμένα του πόδια πάνω στην πέτρα και ύψωνε τα χέρια του προς τον ουρανό. Με δάκρυα προσευχόταν και ικετευε τον Κύριο να συγχωρήσει τις αμαρτίες των ανθρώπων και να σώσει την Ρωσία από τους βάρβαρους κατακτητές. Η άσκηση αυτή απαιτούσε πολλή υπομονή. Ήταν όντως μια πράξη μαρτυρική… Κάνεις από μας δεν μπορούσε να αντικρύσει αυτή τη σκηνή χωρίς δάκρυα. Τον παρακαλούσαμε επανειλημμένα να εγκαταλείψει την άσκηση αυτή λέγοντάς του ότι μπορούσε να προσευχηθεί και στο κελί του. Όμως ήταν ανένδοτος. Προσευχόταν όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του, μία, δύο, τρεις, αλλά και περισσότερες ώρες χωρίς διακοπή. Έδινε όλο τον εαυτό του, ήταν πραγματικά μιά κραυγή προς τον Κύριο. Πιστεύουμε ότι με τις προσευχές τέτοιων αγίων ασκητών άντεξε η Ρωσία και διασώθηκε η Πετρούπολη.

Έλεγε ο γέροντας :

–” Μιά σταγόνα μπορεί να αγιάσει ολόκληρο ωκεανό. Και ένας που προσεύχεται για τη χώρα μπορεί να σώσει όλες τις πόλεις και τα χωριά.

…Κι αυτή η άσκηση συνεχίστηκε καθημερινά όλα τα χρόνια του πολέμου

Έλεγε: «Και στους πιο δύσκολους καιρούς θα μπορέσει εύκολα να σωθεί αυτός που θα ασχοληθεί με επιμέλεια με την προσευχή του Ιησού, ανεβαίνοντας με την συχνή επίκληση του ονόματος του Υιού του Θεού στην αδιάλειπτη προσευχή».

***

Πάντα και για όλα, ακόμα και για τις θλίψεις, να ευγνωμονείς τον Κύριο και την Παναγία.

Την άνοιξη του 1949 ο πατήρ Σεραφείμ αρρώστησε βαριά. Όλα τα πνευματικά του παιδιά προσεύχο­νταν για την υγεία του. Δεν μπορούσαν να φαντα­στούν πώς θα ζούνε χωρίς αυτόν. Ο πατήρ Σεραφείμ τους έλεγε:

– Τι νομίζετε, ότι ο Θεός δεν ακούει τις προσευχές μας; Αν Τον παρακαλούσα, αμέσως θα μου χάριζε υ­γεία. Αλλά όχι όπως θέλω εγώ – ας γίνει Πάτερ το θέ­λημά Σου τώρα και στους αιώνες, ας γίνη το δικό Σου θέλημα και όχι το δικό μου. Ας με επισκεπτούν όλες οι αρρώστιες· να γίνει κατά το θέλημά Σου!

Λίγο πριν το θάνατό του, τον πατέρα Σεραφείμ, επισκέφθηκε η Παναγία. Η Θεοτόκος ήρθε την νύχτα. Ο Γέροντας γνώριζε ποιος θα τον επισκεφθεί, γι’ αυ­τό, είπε, στις γυναίκες που τον υπηρετούσαν, να ανάψουν όλα τα καντήλια.

Η Παναγία του φανερώθηκε κάτω από μία σημύ­δα που φύτρωνε μπροστά στο παράθυρο του κελιού του. Ο πατήρ Σεραφείμ έλεγε, σε καμία περίπτωση να μην κόψουν αυτό το δένδρο.

Ήλθε η τελευταία ημέρα της ζωής του Γέροντα. Την ημέρα αυτή ο πατήρ Σεραφείμ είπε:

-Σήμερα δεν μπορώ να δεχθώ κανέναν. Θα προ­σεύχομαι.

Το βράδυ κάλεσε στο κελί του τους συγγενείς του και έδωσε στον καθένα ευλογία, εικόνα του οσίου Σε­ραφείμ του Σαρόβ. Άναψαν όλα τα καντήλια και όλοι γονάτισαν. Άρχισαν να διαβάζουν τους χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου, του αγίου Νικολάου και του οσίου Σεραφείμ του Σαρόβ.

Κάλεσαν τον πατέρα Αλέξιο από την εκκλησία της Παναγίας του Καζάν για να εξομολογηθεί ο Γέρο­ντας τελευταία φορά. Όταν ο πατήρ Αλέξιος άκουγε την εξομολόγησή του στο πρόσωπό του έτρεχαν δά­κρυα. Μετά την εξομολόγηση ο πατήρ Σεραφείμ μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων. Συνέχεια ρωτούσε τι ώρα είναι. Τελικά είπε στην αδελφή Σεραφείμα:

-Διάβασε τις νεκρώσιμες ευχές.

Μετά, τελευταία φορά, ρώτησε τι ώρα είναι. Ή­ταν γύρω στις δύο τη νύχτα.

-Τελείωσαν.

Τελευταία φορά έκανε το σημείο του σταυρού, λέ­γοντας:

-Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Α­γίου Πνεύματος. Σώσε Κύριε και ελέησε όλον τον κό­σμο.

Και έβαλε τα χέρια του πάνω στο στήθος.

Ο Γέροντας κοιμήθηκε την νύχτα στις 3 Απρι­λίου το 1949 στο σπίτι του στη λεωφόρο Μάισκι. Με­τά την κοίμησή του μία εβδομάδα όλη η Βίριτσα ευωδίαζε.

***

Η μετάνοια του αμαρτωλού

Μια μέρα επισκέφτηκε τον Γέροντα μία γυναίκα:

-Ο γιος μου πίνει, έχει ζωή άμαρτωλή και εμένα με χτυπάει. Όλη την ημέρα κλαίω. Σας παρακαλώ παππούλη κάντε προσευχή γι’ αυτόν.

-Να ευχαριστείς τον Κύριο γι’ αυτά που σου γίνο­νται.

-Γιατί παππούλη;

-Αν αυτός ο γιος σου δεν έπινε, δεν θα πήγαινες στην εκκλησία και σε μένα δεν θα ερχόσουν. Πήγαι­νε, να προσεύχεσαι για τον γιο σου – ούτε ένα δάκρυ της μητέρας δεν θα χαθεί. Η προσευχή της μητέρας έχει πολλή δύναμη. Ο γιος σου θα πεθάνει χριστια­νός.

Όλα έγιναν όπως το είπε ο Γέροντας. Ο γιος της αρρώστησε από καρκίνο και πέθανε μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά τι μετάνοια έδειξε! Δεν μπορούσε κανείς να τον βλέπει χωρίς δάκρυα. Απ’ όλους ζητούσε συγ­γνώμη και έλεγε:

-Να μετανοήσουμε αγαπητοί μου, φοβερή, πολύ φοβερή είναι η ζωή μας, όλοι μας χανόμαστε.

Πέθανε χαρούμενος, συμφιλιωμένος με τον Θεό. Πριν πεθάνει κάλεσε τον ιερέα, εξομολογήθηκε και κοινώνησε. Η μητέρα του μετά το θάνατο του γιου ό­λη την ζωή της την αφιέρωσε στη διακονία της Εκ­κλησίας, εργαζόμενη σε φτωχούς ναούς.

***

Ο Άγιος Σεραφείμ της Βίριτσας θεραπεύει έναν ολόκληρο θάλαμο καρκινοπαθών!

Η μητέρα μιας κοπέλας είχε καρκίνο και βρισκόταν στο νοσοκομείο. Ήταν σ’ ένα δωμάτιο μαζί με τους άλλους ασθενείς και περίμενε την εγχείριση. Πολύ σπάνια άνθρωπος έβγαινε ζωντανός απ’ αυτό το δωμάτιο.

Μαζί με μία φίλη της αυτή η κοπέλα πήγε στον πατέρα Σεραφείμ [1866-1949] για να του πει τον πόνο της. Αλλά στην πόρτα, στο σπίτι του Γέροντα στην Βίριτσα [μικρή πόλη της Ρωσίας], ήταν κολλημένο το χαρτί που έλεγε· «Ο Γέροντας δεν δέχεται επισκέπτες». Η κοπέλα δεν ήξερε τι να κάνει και άρχισε να κλαίει. Ξαφνικά βγήκε η βοηθός του Γέροντα και της είπε·

–Ο Γέροντας με έστειλε. Έχετε μεγάλο πόνο. Γράψτε το πρόβλημά σας σε χαρτάκι.

Το όνομα της ασθενούς ο πατήρ Σεραφείμ το έγραψε στο τετράδιό του όπου συνήθως έγραφε τα ονόματα για μνημόνευση και στην κοπέλα είπε·

–Νά προσεύχεσαι. Η μητέρα σου θα επιστρέψει.

Μετά η μοναχή έδωσε στην κοπέλα ένα πρόσφορο από τον Γέροντα και της είπε ότι ο πατήρ Σεραφείμ θέλει να το μοιράσει σε όλους που είναι στο νοσοκομείο στο ίδιο δωμάτιο μαζί με την μητέρα της.

Όταν η κοπέλα έκανε αυτό που είχε προστάξει ο Γέροντας, συνέβη το εξής. Έγιναν ξανά εξετάσεις και οι γιατροί δεν βρήκαν σε κανέναν απ’ αυτούς που ήταν σ’ αυτό τα δωμάτιο κύτταρα καρκίνου. Ήταν πραγματικά ένα θαύμα. Όλοι που έφαγαν από τον «άρτο της ζωής», που τους έστειλε ο Γέροντας, γύρισαν στα σπίτια τους υγιείς.

Η μητέρα αυτής της κοπέλας έζησε μετά πολλά χρόνια και πέθανε στην ηλικία ογδόντα τριών ετών.

Από το βιβλίο “Σεραφείμ της Βίριτσα, Ο νεοφανής άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας” των εκδόσεων “Ορθόδοξος Κυψέλη”.

Η Χώρα αντιμετωπίζει λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αν θέλετε να βλέπετε τις δημοσιεύσεις ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η εγγραφή στο site. Είναι δωρεάν.

Πηγή: https://iconandlight.wordpress.com/2024/04/02/%ce%bc%ce%b9%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%8c%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81/

προηγούμενο
επόμενο

Facebook Comments